Ρετρό προβλέψεις και εκτιμήσεις που δεν επαληθεύτηκαν

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.732
Σημερα βρηκα στα υπαρχοντα του πατερα μου ενα παλιο Ταχυδρομο του 1980. Στο εξωφυλλο ειχε με μεγαλα γραμματα τον τιτλο "Ακροπολη: Σε 30 χρονια τέλος". Ολο περιεργεια ανοιξα στη συγκεκριμενη σελιδα, οπου ενα εκτενες κειμενο εξηγουσε πως τα καυσαερια και η μολυσμενη ατμοσφαιρα απειλουσαν να παθει ο Παρθενωνας τα επομενα χρονια ο,τι δεν επαθε εδω και 2.5 χιλιετιες. Βεβαια δεν ξερω αν αλλαξε κατι στις εκτιμησεις το συγκεκριμενου αρθρου, μπορει απο τοτε να εγιναν συντηρησεις και επισκευες που δεν γινονταν τοτε. Θα ηταν ενδιαφερον ομως ενα σεναριο επιστημονικης φαντασιας με μια Αθηνα του μελλοντος οπου δεν θα υπηρχε η Ακροπολη. :cool:

Φυσικα τα περιοδικα τεχνολογιας ηταν αλλη ιστορια. Παρουσιαζαν νεες επαναστατικες τεχνολογιες που φαινονταν να δειχνουν ενα καινουργιο δρομο στον τροπο ζωης ή στη διασκεδαση, αλλα που τελικα δεν συνεχιστηκαν και δεν επιασαν. Φανταζεστε ενα 2014 οπου το VR gaming θα μονοπωλουσε το ενδιαφερον των νεων, αντι τα social media (τα οποια δεν ειχε προβλεψει κανενας πριν 20 χρονια);

Θυμαστε κανενα τρομολαγνικό ή απλά βαρυγδουπο τιτλο ή αρθρο σε εντυπο, που αναφεροταν στις μετεπειτα δεκαετιες, και τελικε επεσε εξω;;
 
images


1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλά ειδικά στα 90ς , δεν υπήρχε περιοδικό ( επιστημονικό και μη ) , που να μην είχε προβλέψει σε κάποιο άρθρο του, την καταστροφή του κόσμου. Θες από σεισμούς, από' μετεωρίτες, από υπερθέρμανση του πλανήτη ή από παγκόσμια πείνα... είχαν εξαντλήσει όλα τα τρομακτικά σενάρια. Πάντα πουλάει η καταστροφολογία.
 
Θα καταργηθεί η super βενζίνη και όλα τα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα θα ακινητοποιηθούν...

Κι ο αδερφός μου ακόμα να κυκλοφορεί με 800άρα BMW του 1985...
 
Τα σπιτια του μελλοντος.

Προβλεψεις που ξεκινησαν ηδη απο τη δεκαετια του '50 και μιλαγαν για σπιτια που θυμιζαν Διαστημα 1999 και επιστημονικη φαντασια! Καμια σχεση με τη σημερινη πραγματικοτητα βεβαια, αλλα μαλλον εφταιγε η Space Age!
 
Γενικά από παλιά όλοι περίμεναν τη χρονιά του 2000 ως μια σούπερ χρονιά που όλα θα είναι τεχνολογικά σούπερ αυτόματα και δε συμμαζέυεται. Δε θα ξεχάσω που ο Σεφερλής παραμονές του 2000 σατίριζε τον "ιό του 2000" όπου π.χ. κτυπούσε το τηλέφωνο και άνοιγε την πόρτα του φούρνου για να απαντήσει και άλλα κωμικά ή εκεί που έβλεπε τηλεόραση τον ενημέρωνε ότι οι πίτσες που έβαλε για ψήσιμο είναι έτοιμες.

Εμείς στην Ελλάδα του 2000 είχαμε PSTN ίντερνετ με ταχύτητα 5 kbps στην καλύτερη ISDN, κινητά με ασπρόμαυρη οθόνη κ.α.
 
όσο πιο αργά εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται ο άνθρωπος .
 
Πίσω
Μπλουζα