Ρετρό σφυρίχτρα αστυνομικού πόλεως

johngr

RetroWannaBe
Joined
2 Ιαν 2008
Μηνύματα
101
Αντιδράσεις
28
Χαρακτηριστικό της παλιάς Αθήνας ήταν και αστυνομικοί (πολισμάνοι) που κυκλοφορούσαν στις γειτονιες .

Ο κάθε ένας απο αυτούς είχε στην κατοχή του την παρακάτω σφυρίχτρα απο μέταλο με την οποια ειδοποιούσε συναδέλφους για βοήθεια ή για να κάνει σήμα σε κάποιον παραβάτη.

Το κομμάτι αυτό είναι αρκετά παλιό ...υπολογίζω απο την ιστορία (χέρι με χέρι που κατάληξε σε μένα ) να είναι αρχές δεκαετίας '70.

χαραγμένα πάνω λέξεις που δύσκολα να ξεχωρίσω τα γραμματα λόγω της χρήσης που είχε. Διακρίνω ενα 3ψηφιο αριθμό προφανώς θα ηταν και ο αριθμός που θα άνηκε στο κάθε αστυνομικό, την λέξης 'ΠΟΛΕΩΝ' και καποιες λέξεις στα Αγγλικά μάλλον απο το μέρος της κατασκευής τους που ήταν απο το εξωτερικό.

Προβολή συνημμένου 72064
 
Ενημερωτικά, ακριβώς τις ίδιες σφυρίχτρες σχεδιαστικά (με ελαφρές διαφοροποιήσεις), είχαμε και στον προσκοπισμό. Από τότε που ήμουν υπενωμοτάρχης, μέχρι που έγινα βαθμοφόρος, είχα την ίδια σφυρίχτρα!....

(πρέπει να την ξεθάψω και να τη φωτογραφίσω!.... :xm: )
 
για ποια έτη μιλας εσυ ?
 
Tην πρόλαβα κι εγώ, από φίλους προσκόπους. Ο ήχος της νομίζω ότι δεν ήταν ο διαπεραστικός από το "Στραγάλι", όπως του διαιτητή, αλλά μπάσος, που θύμιζε τρένο.
 
1994 έγινα υπενωμοτάρχης. Έφυγα ως αρχηγός κοινότητας το 2008.

Κυκλοφορεί ακόμα απ' όσο γνωρίζω στα προσκοπικά πρατήρια!... Και θυμήθηκα που την έχω - μόλις πάω σπίτι θα την φωτογραφίσω.
 
Αυτό που υποσχέθηκα:

IMAG0122.jpg

Κανονικά τη φορούσαμε μ' ένα κορδονάκι στο λαιμό, πάνω από ή σταυρωτά με τη μαντήλα και η σφυρίχτρα κατέληγε στην αριστερή τσέπη (της υπόσχεσης).

Ως μοναδική εξαίρεση, τη φορούσα με το κίτρινο κορδονάκι που είχα φτιάξει στην αριστερή επωμίδα και κατέληγε πάλι στην αριστερή τσέπη.
 
ναι... όντως μοιάζει πολυ !!! έχει πάνω χαραγμένο κάτι ?
 
johngr είπε:
ναι... όντως μοιάζει πολυ !!! έχει πάνω χαραγμένο κάτι ?
Θα με δώσεις μια μέρα καιρό σε παρακαλώ, για να ξαναξεθάψω το κουτί με τα προσκοπικά!.... :)

Πάντως, απ' όσο θυμάμαι, δεν έγραφε κάτι (εκτός αν θυμάμαι λάθος)...
 
Πίσω
Μπλουζα