Ρετρό ταινίες "αστικής εκδίκησης"

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Αντιδράσεις
1.163
Την περίοδο 1975-85 ήταν της μόδας οι ταινίες "αστικής εκδίκησης".

Ο όρος "αστική εκδίκηση" δεν υφίσταται σε κάποιο κινηματογραφικό λεξικό, αλλά είναι μια δικιά μου επινόηση, προκειμένου να περιγράψω το συγκεκριμένο υπο-είδος ταινιών.

Ο θεματικός σκελετός μιας ταινίας "αστικής εκδίκησης" έχει ως εξής :

Φιλήσυχοι καθημερινοί άνθρωποι (αντιπροσωπευτικά δείγματα "αστών") έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με επικίνδυνους εκληματίες.

Αρχικώς οι εγκληματίες, τους βιάζουν/σκοτώνουν/κακομεταχειρίζονται/απειλούν.

Όμως στο τέλος "ξεχειλίζει το ποτήρι" και οι φιλήσυχοι αστοί μεταμορφώνονται σε κτήνη, επιφέροντας άγρια εκδίκηση στους θύτες τους, συνήθως ξεπερνώντας τους σε αγριότητα.

Δείγματα τέτοιων ταινιών υπάρχουν τόσο στον εμπορικό κινηματογράφο (π.χ. STRAW DOGS με τον Dustin Hoffman) όσο και στον λεγόμενο "εκμεταλευτικό" (exploitation) κινηματογράφο.

Ορισμένες άλλες αντιπροσωπευτικές ταινίες είναι :

THE HILLS HAVE EYES (του Wes Craven)

I SPIT ON YOUR GRAVE (a.k.a. DAY OF WOMAN)

HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK (του Ruggero Deodato)

LAST HOUSE ON THE LEFT (του Wes Craven)

ANGEL OF VENGEANCE (a.k.a. MS.45) του Abel Ferrara

DeathWish FTW!!

Ριξε Κωνσταντινε!!

3911_1.jpg
3911_1.jpg

206996~Straw-Dogs-Posters.jpg
206996~Straw-Dogs-Posters.jpg

5378_1.jpg
5378_1.jpg

Wally είπε:
DeathWish FTW!!Ριξε Κωνσταντινε!!
Δεν είμαι σίγουρος αν το Death Wish εμπίπτει στο συκεκριμένο υπο-είδος,

καθώς ο Charles Bronson, μάλλον ως "μηχανή-θανάτου" μοιάζει, παρά ως φλώρος-αστός.

Η ειδοποιός λεπτομέρεια, είναι η εξής :

Στις κλασσικές ταινίες εκδίκησης, ο εκδικητής είναι κάποιος σκληραγωγημένος τύπος

(π.χ. πρώην κομμάντο, αστυνομικός, πρωταθλητής καράτε κ.λ.π. )

ενώ στις ταινίες "αστικής εκδίκησης", ως εκδικητές έχουμε απλούς καθημερινούς ανθρώπους,

που βρισκόμενοι σε ακραίες συνθήκες, μεταμορφώνονται σε "πιό-άγριους-και-από-τους-άγριους".

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
exetlaios.....περνάς στην επόμενη φάση! :D +10

Δεν ξέρω αν ανήκει στο είδος που συζητάτε , αλλά εμένα μου έρχεται στο μυαλό το Falling down αν και είναι του 93.Από τις αγαπημένες μου!

[edit] dead pic [edit]

Turrican είπε:
Δεν ξέρω αν ανήκει στο είδος που συζητάτε , αλλά εμένα μου έρχεται στο μυαλό το Falling down αν και είναι του 93.Από τις αγαπημένες μου!
Ωραία ταινία, αλλά αν εξαιρέσουμε ότι έκανε ένα fast-foodάδικο "καλοκαιρινό",

δεν έκανε και τίποτα "χοντρό" ο Michael Douglas !

Η μοναδική ταινία που μου έρχετε αυτή τη στιγμή στο μυαλό (εκτός απο αυτές που γράψατε) και αν και είναι του 1992, είναι το Braindead. Ο φιλήσηχος ανθρωπάκος μετατρέπεται σε αιμοσταγή σφάχτη με το κοπτικό κήπου όταν τα ζόμπι του κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Ένα από τα κυρίαρχα σενάρια σε αυτές τις ταινίες ήταν η "γυναίκα που εκδικείται τους βιαστές της".

Το MS.45 είναι από τα καλύτερα δείγματα.

192029~Ms-45-Posters.jpg
192029~Ms-45-Posters.jpg

Ας μην ξεχνάμε και τη δική μας "Πανικός στα Σχολεία" με τον εκδικητή Βόγλη ;)

Alucard είπε:
Ας μην ξεχνάμε και τη δική μας "Πανικός στα Σχολεία" με τον εκδικητή Βόγλη ;)
Που ο δεκάχρονος γιός του, πεθαίνει από ... υπερβολική δόση ηρωίνης !!! :animeek:

ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ !

Ο Βογλης στα καλυτερα του.

Χωρις πλακα,με το στυλ του στη συγκεκριμενη ταινια(δαμαλι-μηχανη-δερματινα-καραμπινα),ΑΝΕΤΑ θα μπορουσε να παιξει σε διεθνες επιπεδο(της εποχης παντα!)

Τους μιμιθήκαμε και εμείς με το "Φυλακές ανηλίκων 2", αν και το αποτέλεσμα, δεν ήταν και ότι καλύτερο :( ...

Σκεφτηκα αμεσα την τριλογια του Παρκ και ειδικώς το τελευταιο, το Lady Vengeance (το αγαπημένο μου και η θεά πρωταγωνιστρια -εσεις μαλλον κύριοι δεν πολυδινετε σημασια σε κατι τετοια, κρατάτε απλώς το ᾽᾽θεά᾽᾽ αλλά εμας τις κυριες μας ενδιαφέρει το θεμα -κυκλοφορεί πάντα ντυμένη υπέροχα με μια θεσπέσια συλλογή από αψογα ρετρο φορέματα συνδυασμένη με λουστρινέ τακουνάκια ή παλιομοδιτικα μποτάκια με κορδονι τα οποια και μετά την ταινια τα έψαξα και τα βρηκα ιδια ακριβώς και τα έχω ακομα. Επισης ειναι και φουρνάρισσα οπως και οι δικοί μου! Βεβαια εγώ βεβαιώνω εκ πικρής πείρας πως με τέτοια ρουχα κέικ της προκοπής δεν γινεται εκεινη ομως και τα κέικ φτιάχνει και την εκδίκηση της παίρνει! ο.κ., συγνώμη για το παραληρημα παρακαλώ, δειξτε κατανόηση!). Την τριλογια συμπληρώνουν το Old Boy και ο Mr Vengeance. Δεν ειναι ομως ρετρό ταινίες αλλά σχετικά πρόσφατες, συγνώμη!

Κατα τα αλλα το γροθια στο στομάχι Straw Dogs που μελετάτε και εσεις. Το I spit on your grave δεν το έχω δει έχω ομως ειχα κανει το σφάλμα ως παιδί και εγώ να διαβάσω το βιβλίο του Μπορις Βιάν που ήταν πολύ της μοδας στα ᾽80ς και το αποφεύγω σαν τον διάολο, απο οσο γνωριζω δεν πολυέχει σχέση με την ταινία αλλά για να έχουν τον ιδιο τιτλο δε μπορει καποια σχέση θα έχουνε και δεν αντέχω, μια φορά ηταν αρκετή φτάνει, ευχαριστώ το πήρα το μάθημα, ο κοσμος ειναι κακος και άδικος και πρεπει να πεθάνουν όλοι, ευχαριστώ δεν θέλω άλλο!

Εντός των προσεχών ημερών, με "δυνατή" παρέα, ετοιμάζουμε πριβέ προβολή της απόλυτης ελληνικής βιντεοταινίας "αστικής εκδίκησης".

Ασφαλώς, μιλάμε για το έργο "Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ" με τον (σαφώς γερασμένο τότε) Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του vigilante.

ΑΤΙΜΗ ΚΕΝΩΝΙΑ !!!

Επιτομη! Την ειδα το ΣουΚου που μας περασε σε μεταμεσονυχτιο πριβε διοτι μολις ξεκινησαν οι τιτλοι η Ms Wally επαθε αναφυλαξια απο την καλτιλα...

Wally........ :) ναι,εχεις νομινεισιον για ποστ οφ δε γηαρ..χαχχαχχααα...

ΥΓ.το νουμερο 2(αν υπηρχε)θα λεγοταν η Εκδικηση του Βγενοπουλου??

Αφου μιλαμε για αστικη εκδικηση δε γινεται να μα μην αναφερω τη Νο 1 ταινια αυτης της θεματολογιας.

Cape Fear - 1962 ( Το Ακρωτηρι του Φοβου) με τον Γκρεγκορυ Πεκ και τον Ρομπερτ Μιτσαμ. Για λογους εκδικησης προς τον Πεκ, ο Μιτσαμ παρενοχλει την γυναικα και την εφηβη κορη του πρωτου, ξεκινωντας ηπια στην αρχη. Η συνεχεια ειναι τρομαχτικη και βιαιη μεχρι που ο Πεκ παιρνει την κατασταση στα χερια του και εχουμε την τελικη αναμετρηση των δυο αντρων.

Εξαισιο ψυχολογικο θριλλερ με τον Μπερναρντ Χερμαν να αφηνει για λιγο τις ταινιες του Χιτσκοκ και να υπογραφει ενα μουσικο θεμα που εμεινε στην Ιστορια.

Cape Fear - Music Theme

Cape Fear - The Movie

[edit] Αυτό το βίντεο διαθέτει περιεχόμενο από το χρήστη NBC Universal ο οποίος το έχει αποκλείσει για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Πίσω
Μπλουζα