Ρετρό τηλεθέαση ταινιών τρόμου

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.052
Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν τρελαμένος με τις ταινίες τρόμου.

Το πάθος αυτό μου το είχε εμφυσήσει ο πατέρας μου, και καθώς έκανε ταξίδια στο εξωτερικό, είχα την τύχη να φέρνει πολλά σχετικά βιβλία.

Φυσικά στα 5-6 μου, δεν μπορούσα να διαβάσω και πολλά αγγλικά, αλλά τον έβαζα να μου δείχνει τα βιβλία (μόνος μου φοβόμουνα να τα δω) και έτσι σύντομα έμαθα να βλέπω μια φωτογραφία και να λέω τον τίτλο του έργου !

"Να ο Bela Lugosi ! Να και ο Boris Karlof ! Αυτό είναι το TEXAS CHAINSAW MASSACRE !"

Το μόνο πρόβλήμα ήταν ότι σύντομα οι φωτογραφίες δε μου φτάνανε και ήθελα να δω τις ταινίες με τα μάτια μου. Μόνο που τη δεκαετία του 80 (αρχές μάλιστα) αυτό ήταν μάλλον δύσκολο.

Οι ταινίες τρόμου ήταν κάτι σπάνιο για τα ελληνικά τηλεοπτικά δρώμενα.

H πρώτη ταινία που είδα στην τηλεόραση, ήταν το SCARS OF DRACULΑ της Hammer Films με τον Christopher Lee. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη !

Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλα έργα της Hammer.

Θυμάμαι ιδιαίτερα το FRANKENSTEIN MUST BE DESTROYED, γιατί αν και φοβήθηκα ... με πήρε ο ύπνος ! Κόντευα να σκάσω από το κακό μου !

Όταν συνέβαινε το αντίθετο, δηλαδή όταν έπαιρνε ο ύπνος τον μπαμπά μου, με έπιανε ένας πανικός που θα έβλεπα το έργο χωρίς παρέα, και τον ξύπναγα διαρκώς !

Επίσης είδα το DRACULA HAS RISSEN FROM THE GRAVE, BRIDES OF DRACULA κ.α.

Θυμάμαι ότι μια εποχή η Κινηματογραφική Λέσχη έβαλε αφιέρωμα στα "κλασσικά τέρατα" της Universal της δεκαετίας του 1940.

Έτσι είδα το INVISIBLE MAN, WEREWOLF OF LONDON, THE WOLFMAN, FRANKENSTEIN κ.α.

Αργότερα έγινε και αφιέρωμα στην R.K.O. και στις ταινίες του Val Lewton.

Έτσι είδα επιτέλους τα CAT PEOPLE, ISLE OF THE DEAD, I WALKED WITH A ZOMBIE.

Επίσης ένα διάστημα έβαζε συνέχεια ταινίες του 60' της American International.

Τη γνωστή "σειρά Έντγκαρ Άλλαν Πόε" με πρωταγωνιστή τον Vincent Price σε σκηνοθεσία Roger Corman.

Έτσι είδα το PIT AND THE PENDULUM, THE HAUNTED PALACE, TOMB OF LIGEIA και άλλα.

Το πρόβλημα πάλι ήταν ότι ο μπαμπάς έκανε ταξίδια και ορισμένες φορές δεν ήταν παρόν όταν έπαιζε τα έργα αυτά.

Ο παππούς και η γιαγιά που μου κρατάγανε συντροφιά, δε συμμερίζονταν τις "μεταφυσικές μου ανησυχίες", έτσι βρισκόμουν προ μεγάλου διλλήματος.

Ή να αποφύγω την ταινία (οποία ντροπή!) ή να την δω ολομόναχος (οποίος φόβος!).

Τελικά πάντα διάλεγα το δεύτερο, αν και συχνά έκλεινα τα μάτια, ή κοίταζα αλλού, στις επίμαχες σκηνές.

Τα ίδια έργα μου φαίνονται εντελώς παιδικά πλέον, αλλά τότε ανατρίχιαζα !

Εντύπωση μου είχε κάνει και το γεγονός ότι κάποτε είχε δείξει το κλασσικό ασπρόμαυρο NOSFERATU Κυριακή απόγευμα !

Αξέχαστες εποχές !

Τώρα πιά, μου λείπουν απίστευτα όλα αυτά.

Οι "πρώτες ανατριχίλες", ο μπαμπάς μου, η δίψα για νέες ταινίες !

Τουλάχιστον νοιώθω τόσο τυχερός, που κράτησα αυτές τις όμορφες αναμνήσεις ...
 
Προσωπικά από μικρός είχα μεγάλη περιέργεια για τις ταινίες τρόμου. Απο όσο μπορώ να θυμηθώ, η πρώτη ταινία θρίλερ που έχω δει ήταν μία ασπρόμαυρη με θέμα τον δόκτορ τζέκυλ και μίστερ χάιντ. Τίτλο δεν θυμάμαι με τίποτα, μπορεί να ήταν και το ομόνυμο. Δεν κατάφερα να δω ολόκληρη την ταινία γιατί έκλεινα τα μάτια μου στις "σκληρές" σκηνές αλλά και μόνο αυτά που είχα δει έφταναν να χάσω τον ύπνο μου με άγριους εφιάλτες. Όταν πρωτο-άνοιξαν τα βίντεοκλάμπ στην Ελλάδα, χάζευα τα κουτιά από τις κασσέτες με τα κάθε λογής τέρατα, και ανυπομονούσα την στιγμή που θα είμαι επιτέλους ενήλικος για τις νοικιάσω αλλά και την στιγμή που οι γονείς μου θα αγόραζαν βίντεο!
 
Excellent exetlaios! :thumbup:

Το ασπρόμαυρο NOSFERATU, ίσως και να είναι η πρώτη ταινία τρόμου που είδα...

Θυμάμαι ενώ ήμουν τρομαγμένος, σε κάποια σκηνη ο NOSFERATU, βγήκε από ένα καράβι, πήρε το φέρετρό του επ'ώμου και άρχισε να τρέχει στο λιμάνι!!!

Η σκηνή ήταν τόσο αστεία, που έβαλα τα γέλια!!!

Όσοι δεν έχετε δει ποτέ το NOSFERATU, σκεφτείτε μια φάτσα σαν τον DOOMLORD Ο ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ, από τις ιστορίες στο ΑΓΟΡΙ...

Χμ..... τώρα αρχίζω και θυμάμαι και ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ (CREATURE FROM THE BLACK LAGOON)...

Όταν λες WEREWOLF OF LONDON, εννοείς το AN AMERICAN WEREWOLF IN LOΝDON ή αυτό ήταν άλλο; (ααα... άστο ο.κ. Αυτό που λες εσύ είναι του 1940.... τώρα το είδα)
 
Το Νοsferatu το έχω σε original επετειακό DVD, digitaly remastered (όσο γινόταν δηλαδή).

Εγώ πάλι φίλε Κωνσταντίνε περίμενα πως και πως να βγούν οι δικοί μου έξω το ΣΚ για να κάτσω να δω 2-3 ταινίες τρόμου απανωτά (6η δημοτικού περίπου).

Έπαιρνα και σουβλακια και έβλεπα μέχρι να μου γίνουν τα μάτια τετράγωνα.

Γι'αυτό έφτασα σήμερα να μη με συγκινεί τίποτα, τα βλέπω αλλά ούτε αγωνία δε με πιάνει πιά...
 
Και εγώ όταν πήραμε βίντεο (νομίζω πήγαινα 5η δημοτικού) έβλεπα ασταμάτητα ταινίες τρόμου.

Τα περισσότερα από όσα περιγράφω παραπάνω, ισχύουν για την περίοδο (περίπου) μέχρι 4η δημοτικού.
 
Έ ναι, τότε ήμασταν καταδικασμένοι να περιμένουμε ένα Σάββατο βράδυ που έβαζε ταινίες τύπου Δράκουλα με τον Christopher Lee.

Tα έβλεπα και αυτά αλλά ήταν κάπως light για τα γούστα μου.. :D

Εκεί που τα έβλεπα όλα κανονικά, ήταν οι κάτι ταινίες με φαντάσματα.
 
composite20071031170802js5.jpg


composite20071031170919kp0.jpg


The Ogre (tv) - 1988 (σκηνοθεσία Lamberto Bava) (ελλ. τιτλος: O ΔΡΑΚΟΣ)
 
composite20071031163933tl4.jpg


Howling-2 : Stirba Werewolf Bitch - 1985 (από τις χειρότερες εμπειρίες του ηθοποιού Christopher Lee, o oποίος την γύρισε μόνο και μόνο για τα γκαφρά.. η καλύτερή μας δηλ. ;) )

composite20071031163942ek9.jpg


Στο Ουρλιαχτό Νο2 οι Λυκάνθρωπινες έχουνε στυλ στο ντύσιμο και είναι μπροστά από την εποχή τους (εδώ η μόδα του ψευδοgoth έσκασε αρχές 2000-1). Bάση ανεπίσημων πηγών οι κομπαρσίνες της εικόνας ήτανε clubers του Underworld και της Βίλλας Αμαλίας (καθώς και Καζούλη)
 
Δεν θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη ταινία τρόμου που είδα αγκαλιά με τον μπαμπά μου γιατί βλέπαμε μαζί πάρα πολλές (2-3 την εβδομάδα το λιγότερο)από τότε που πήγαινα πρώτη δημοτικού και η δασκάλα είχε φρικάρει τελείως μ'αυτά που έλεγα πως έβλεπα στο βίντεο!!!

Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο όμως είναι...ή μαλλον δεν είναι ακριβώς τρόμου όμως εγώ σαν παιδί είχα τρομάξει φοβερά με "τα πλοκάμια του καχχαρία" (σαν τα σαγόνια του καρχαρία κάπως) που ένας τεράστιος καρχαρίας με τεράαααστια πλοκάμια (έλεος αυτοί οι αμερικάνοι !!! μόνο φιγγάκια δεν του είχανε βάλει!!!) την έπεφτε σε καίκια και τα αγκάλιαζε από κάτω....και έβαζε τα πλοκάμια του από τα φινιστρίνια και τους βούταγε! Κάποιον συγκεκριμένο κυνηγούσε αλλά όλο άλλους έτρωγε!!!

Η τελεφταία ταινία τρόμου που με τρόμαξε ήταν στην 3η γυμνασίου (1994)

μια αμερικάνικη παραγωγή (δεν ξέρω χρονολογία , αλλά ήταν σίγουρα δεκαετία '80) που λεγόταν THE BLUB ή BLAB (στα ελληνικά Η ΜΑΖΑ) ! Μια ροζ μάζα σαν την ΒΟΙΟΧΛΑΠΆΤΣΑ (την θυμάστε? ανήκει στα ρετρό παιχνίδια αλλά δεν νομίζω ότι έχει αναφερθεί. 500 δρχ. το κουτάκι σε ροζ , πρασινο, κιτρινο και πορτοκαλί) που κύλαγε στους δρόμους κι έτρωγε ανθρώπους και έτσι μεγάλωνε!!!

Μετά το έριξα στην κουλτούρα και δεν μου φαίνονταν τρομαχτικές οι ταινίες τρόμου!!! Ο Κοστουρίτσα κατέστρε την thriller αισθητική μου!!! Πολύ θα ήθελα να δώ μια ταινία τρόμου καραSPLATER και να φοβάμαι να πάω από το σαλόνι στο δωμάτιό μου για να μην βγεί κανένα χεράκι από τις υπολοιπες πόρτες του διαδρόμου και με κατακρεουργήσει!!! Κρίμα!
 
Μαμαμυρτώ πήρες τον λάθο δρόμο (εκεί που έγραφε κουστουρίτσα). Ευτυχώς οι ανάγκες δεν μπορούνε να μένουνε για πάντα ανεκπλήρωτες και έτσι μέσα σου η επιθυμία (και η επιδημία) φουντώνει. Μπορώ - αβλεπί και τσάμπα - να σε βοηθήσω να επανέρθεις στο σωστό δρόμο (του αίματος και της σπλαττεριάς). Σε προιδεάζω η εκπαίδευση θα είναι δύσκολη με θέαση τουλάχιστον 3 ταινιών ημερησίως (προ η μετά των γευμάτων).
 
Σ'ευχαριστώ Dominion για την προσφορά! Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη!!!

Δεν θα μπορέσω όμως να είμαι τόσο μελετηρή...Μόνο εντατικά τμήματα έχει αυτό το φροντηστήριο?

Εγώ θα προτείνω, οι ειδήμονες του είδους να αναφερθούν σε τίτλους αριστουργημάτων σπλατεροειδούς κουλτούρας καθώς :vampy:τερατοβρυκολακοζομπιαστικής:grindteeth: αισθητικής και να βοηθήσουν εμάς τους ανειδίκευτους να προσανατολιστούμε, να θυμηθούμε και να εντρυφήσουμε σιγά σιγά στις οδούς του καλτ τρόμου που κάποτε κατείχαμε αλλά χάσαμε τον δρόμο...

(τι είπα βραδυάτικα πάλι :toilet: ???)

Θυμήθηκα το ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟΦΑΓΑ και με βλέπω να με κοιτάνε πάλι περίεργα αύριο στο βίντεο κλαμπ.............
 
MamaMyrto είπε:
Η τελευταία ταινία τρόμου που με τρόμαξε ήταν στην 3η γυμνασίου (1994) μια αμερικάνικη παραγωγή (δεν ξέρω χρονολογία , αλλά ήταν σίγουρα δεκαετία '80) που λεγόταν THE BLUB ή BLAB (στα ελληνικά Η ΜΑΖΑ) ! Μια ροζ μάζα σαν την ΒΟΙΟΧΛΑΠΆΤΣΑ (την θυμάστε? ανήκει στα ρετρό παιχνίδια αλλά δεν νομίζω ότι έχει αναφερθεί. 500 δρχ. το κουτάκι σε ροζ , πρασινο, κιτρινο και πορτοκαλί) που κύλαγε στους δρόμους κι έτρωγε ανθρώπους και έτσι μεγάλωνε!!!
Αναφερεσαι στην ταινια ''The blob'',ελληνιστι ''Κινουμενη μαζα'',μια ταινια που κι εμενα μου ειχα κανει εντυπωση οταν ημουν μικρος,αλλα οταν την ξαναειδα αργοτερα,τη βαρεθηκα τοσο πολυ που την εκλεισα στο μεσο...!!

MamaMyrto είπε:
Πολύ θα ήθελα να δώ μια ταινία τρόμου καραSPLATER και να φοβάμαι να πάω από το σαλόνι στο δωμάτιό μου για να μην βγεί κανένα χεράκι από τις υπολοιπες πόρτες του διαδρόμου και με κατακρεουργήσει!!! Κρίμα!
Χμμμμ.....

MamaMyrto είπε:
Θυμήθηκα το ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟΦΑΓΑ
Η τελειως αποτυχημενη μεταφραση του αρχικου τιτλου ''Return of the living dead'' για την ακριβεια ηταν ''Τα ζομπι δεν ειναι χορτοφαγα'',μια ταινια με πολυ γελιο ομολογουμενως...!!!
 
MamaMyrto είπε:
Πολύ θα ήθελα να δώ μια ταινία τρόμου καραSPLATER και να φοβάμαι να πάω από το σαλόνι στο δωμάτιό μου για να μην βγεί κανένα χεράκι από τις υπολοιπες πόρτες του διαδρόμου και με κατακρεουργήσει!!! Κρίμα!
Braindead δοκίμασες; http://imdb.com/title/tt0103873/ :D
 
Η Πανσίον του τρόμου (η 2η ταινία τρόμου του Tobe Hooper μετά το Texas Chainsaw Massacre - 1974) 1977 (Death Trap aka Eaten Alive)

Mε πρωταγωνιστές των cult Νevile Brand στο ρόλο του τρελού με την πανσιόν (ο οποίος ταίζει τον κροκόδειλό του με τους πελάτες) και τον ακόμα άγνωστο Robert Englund (φρέντυ κρούγκερ) στο ρόλο ενός από τους πελάτες

composite20071104185530dj1.jpg
 
Στα Δόντια του Τελευταίου Καρχαρία (Last Shark aka Last Jaws aka Ultimo Squallo aka Great White) - 1981 του Enzo G. Castellari

Η ταινία Rip Off (αν δεν ξέρεται τον όρο ψαχτείτε) που αντιγράφει αισχρά το Jaws 1 και 2

είναι όμως πιο διασκεδαστική όπως και να το πάρει κανεις (κυρίως στις σκηνές με το θωρηκτό πολυεστερένιο καρχαρία ο οποίος βριχάται κάθε μα κάθε φορά). Tην είχα πρωτοδεί το 1990 και απο τότε κόλλησα μαζί της (ευτυχώς την διασώζω σε κασσέτα και σε ψηφιακή μορφή)

vlcsnap315307an1.png


vlcsnap314421mr5.png


ΜΠΟΥΑΑΑΑΑΡΡΡΓΚ
 
manos426f Πάνε πολλάάά πολλάάάά χρόνια από τότε που είδα αυτές τις ταινίες και δεν θυμόμουν τους ακριβείς τίτλους........πάντως έπεσα κοντά αφού κατάλαβες για ποιές ταινίες μιλούσα.....

Όσο για το χεράκι που θα βγεί απ'την πόρτα ή κάτω απ'το κρεβάτι...νομίζω πως όλοι τον είχαμε λιγο-πολύ αυτόν τον φόβο όταν ήμασταν παιδιά μετά από ταινίες τρόμου...
 
Βρήκα αυτό και το θυμάμαι αμυδρά όμως δεν είμαι σίγουρη αν το είχα δεί σε ελληνικό κανάλι ή σε δορυφορικό ή μας το είχε φέρει κάποιος σε βίντεο από το εξωτερικό...

Να το χαρακτηρήσω...παιδική ταινία τρόμου? ψυχολογικό θρήλερ για παιδιά? δείγμα για γονείς προς αποφυγή ?

Πάντως το έχω δει μικρή και ακόμη θυμάμαι ότι με είχε φρικάρει...

Μπορεί να μου το είχαν φέρει κι από εξωτερικό(κάποιος φίλος του μπαμπά μου μας έφερνε συχνά βιντεοκασέτες με ένα κάρο ασχετα παιδικά που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα και είχε φέρει κατα λάθος και πολλά ακατάλληλα για την ιλικία μας τότε) και να το εξαφάνησε η μαμά μου μόλις κατάλαβε τι έβλεπα...

Who knows?

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
MamaMyrto είπε:
manos426f Πάνε πολλάάά πολλάάάά χρόνια από τότε που είδα αυτές τις ταινίες και δεν θυμόμουν τους ακριβείς τίτλους........πάντως έπεσα κοντά αφού κατάλαβες για ποιές ταινίες μιλούσα.....Όσο για το χεράκι που θα βγεί απ'την πόρτα ή κάτω απ'το κρεβάτι...νομίζω πως όλοι τον είχαμε λιγο-πολύ αυτόν τον φόβο όταν ήμασταν παιδιά μετά από ταινίες τρόμου...
δεν ξέρω για τα χεράκια που θα έβγαιναν κάτω απ το κρεβάτι, αλλά προσωπικά πατούσα δεν άφηνα ποτέ έξω απ το πάπλωμα!!



:nervous:
 
MamaMyrto είπε:
Βρήκα αυτό και το θυμάμαι αμυδρά όμως δεν είμαι σίγουρη αν το είχα δεί σε ελληνικό κανάλι ή σε δορυφορικό ή μας το είχε φέρει κάποιος σε βίντεο από το εξωτερικό...Να το χαρακτηρήσω...παιδική ταινία τρόμου? ψυχολογικό θρήλερ για παιδιά? δείγμα για γονείς προς αποφυγή ?

Life itself is only a visionβ¦ a dreamβ¦

Nothing exists in empty spaceβ¦

And you, are butβ¦ a thoughtβ¦.

Είναι ιδιαίτερα τρομακτική η αλήθεια... όντως...

Μέχρι κι εμάς τους «μεγάλους» τρομάζει...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Razorback κανεις;

razorback.jpg
razorback.jpg

Απο τις ταινιες τρομου που ειδα "μεγαλος" (10-11 :p ) και ακομα ειναι φανταστικη.

Η ταινια ειναι γυρω απο τα προβληματα που προκαλει ενα υπερμεγεθες αγριογουρουνο, σε μια απομακρυσμενη περιοχη της Αυστραλιας.

Απιστευτα εφε για την εποχη που εντυπωσιαζουν ακομα!

Προσφατα κυκλοφορησε σε digital remastered μορφη, και στα γνωστα websites που προσφερουν χειμαρρους :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα