Τηλεφωνικά κέρματα ΟΤΕ ΑΕΤΕ
Μετά την ίδρυση της ΑΕΤΕ και την αυτοματοποίηση των αστικών τηλεφωνικών κέντρων που πραγματοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της χωράς η εταιρεία προχώρησε από το 1936, περίπου, στην εγκατάσταση κοινόχρηστων τηλεφώνων σε επίκαιρα σημεία της Αθήνας για την εξυπηρέτηση της ανάγκης των πολιτών για επικοινωνία καθώς η εγκατάσταση τηλεφώνου σε κάθε σπίτι ήταν δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.
Αρχικά εγκαταστάθηκαν 50 τηλεφωνικοί θάλαμοι στο κέντρο της Αθήνας.
Η τηλεφωνική συσκευή, κερματοδέκτης, ήταν μόνιμα στερεωμένη στον τοίχο, ήταν ενισχυμένης κατασκευής και λειτουργούσε με την χρήση ειδικού κέρματος.
Το κέρμα ήταν ορειχάλκινο μικρών διαστάσεων και είχε δυο εγκοπές από την μια πλευρά και μια εγκοπή από την άλλη ,καθώς και το λογότυπο της ΑΕΤΕ.
Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν κέρματα αντί νομισμάτων της εποχής ήταν γιατί η τιμή τηλεφωνήματος θα μπορούσε να αλλάζει χωρίς επεμβάσεις επί του κερματοδέκτη αφού τα τηλεφωνικά κέρματα πωλούνταν στα περιπτερά και μαγαζιά στο ύψος που όριζε κάθε φορά η ΑΕΤΕ.
Το κέρμα αντιστοιχούσε σε μια αστική τηλεφωνική συνδιάλεξη χωρίς καθορισμένο χρόνο και με την απάντηση του καλούμενου το κέρμα έπεφτε σε ειδικό κουτί το όποιο άνοιγαν οι υπάλληλοι της τηλεφωνικής εταιρείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ,αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση μη απάντησης του καλούμενου το κέρμα επιστρεφόταν στον κάτοχο του.
Τα κέρματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1936 έως το 1952 περίπου , και έφεραν το λογότυπο της ΑΕΤΕ ήταν 6 διαφορετικά .
Ο πόλεμος , η κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησε ματαίωσαν τα σχεδία της ΑΕΤΕ για την εγκατάσταση κοινοχρήστων τηλεφωνικών θαλαμών κερματοδεκτών στην επαρχία ,έτσι την εγκατάσταση νέων θαλαμών ανέλαβε πλέον ο νεοσυσταθείς ΟΤΕ μετά το 1950.
Μετά την σύσταση του ΟΤΕ τα κέρματα απέκτησαν νέο λογότυπο καθώς και ημερομηνία κοπής κιʼ αλλά σύμβολα.
Τα κέρματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1952 έως το 1972 και έφεραν το λογότυπο του ΟΤΕ ήταν 27 διαφορετικά και αποσύρθηκαν λόγω αντικατάστασης των κερματοδεκτών με νομισματοδεκτες που δέχονταν τα κοινά κέρματα που κυκλοφορούσαν ,(αρχικά 1 δραχμή).
http://jkgrcollections.blogspot.gr/2012/10/greek-telephone-coins-token.html
