Ρετρό τραγούδια με ακατανόητο τίτλο

Billy Idol-Sweet 16
δεν σημαίνει γλυκά 16 αλλά είναι ένα είδος party που κάνουν στα κορίτσια στην Αμερική όταν γίνουν 16 κάτι όπως το εβραϊκό Bar Mitzvah όπου υποτίθεται ότι το κορίτσι γίνεται γυναίκα και της δίνει ο πατέρας της ένα ζευγάρι τακούνια ή κάτι τέτοιο.
Bryan Ferry-Kiss and tell
Φίλα και πες; όταν φιλάς κάποια και το λες σ όλον τον κόσμο.
Voyage voyage-Desireless.
από τα πιο όμορφα τραγούδια αλλά εμμμ... γαλλικό! έπρεπε να φτάσει 2021 και να αρχίσω να μαθαίνω γαλλικά για να τους καταλάβω. Regarder l' ocean....
 
Tears for fears-Head over heels
Accept-head over heels
αν και με τον ίδιο τίτλο δεν μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά...head over heels σημαίνει φυσικά κάτι σαν άνω κάτω...
metallica-eye of the beholder
πάντα αναρωτιόμουν ποιος είναι αυτός ο beholder και ποιο το μάτι του. φυσικά σημαίνει "αυτός που παρακολουθεί".
accept-love child
το παιδί της αγάπης; σαν να λέμε "the love child of Ozzy and Sharon Osbourne..."
a-ha-cry wolf
φώναξε "λύκος"! απ' τον μύθο του Αισώπου του ψεύτη βοσκού! που φώναζε συνέχεια "λύκος!"
Frankie goes to hollywood-the world is my oyster
ο κόσμος είναι το στρείδι μου; πλέω σε πελάγη ευτυχίας άρα "ο κόσμος είναι το στρείδι μου!"
 
Αφού εξηγείς τους τίλους, πώς είναι ακατανόητοι? :diablotin:
 
ήταν ακατανόητοι για μένα όταν ήμουν έφηβος και τα αγγλικά μου ήταν nothing to write home about, και φυσικά δεν υπήρχε internet για να ρωτήσω. να φανταστείς ζήτησα από την δασκάλα μου των αγγλικών να μου εξηγήσει τους στίχους του τραγουδιού των iron maiden 2 minutes to midnight γιατί δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα! η μόνη μας πληροφόρηση τότε ήταν από κάνα περιοδικό.
 
black-everything's coming up roses
όλα είναι ρόδινα!
ο δάσκαλος-Μαρκόπουλος
φυσικά μιλάει για ένα δάσκαλο που πήγε κόντρα στους τσιφλικάδες.
Λέγκω;;;;Μαρκόπουλος
Στην κύρα μάνα μας μη δίνετε βοήθεια ούτε μαγκούρα στο προσκέφαλο σιμά...
αυτό όλοι ξέρουμε για τι μιλάει αλλά τι στα κομμάτια σημαίνει Λέγκω;
απ' τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.....
 
Στην κύρα μάνα μας μη δίνετε βοήθεια ούτε μαγκούρα στο προσκέφαλο σιμά...
αυτό όλοι ξέρουμε για τι μιλάει αλλά τι στα κομμάτια σημαίνει Λέγκω;
απ' τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.....
Το Λένγκω είναι υποκοριστικό του Ελένη. Αν και το ίδιο το Ελένη δεν έχει σαφή ετυμολογία, οι διάφορες πηγές το συνδέουν με τη λέξη σελήνη το οποίο σημαίνει λαμπερή, φωτεινή, απαστράπτουσα. Ο Μαρκόπουλος νομίζω εσκεμμένα χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο υποκοριστικό για την Ελλάδα, αφενός για να παραπέμψει στο λαμπερό κι ένδοξο παρελθόν της και αφετέρου για να αποφύγει την λογοκρισία της εποχής.
 
smokie-who the f... is Alice?
να γελάσουμε και λίγο...
men without hats-safety dance
(ασφαλής χορός; ότι πρέπει για τώρα με το social distancing.)
ωραίο και το βίντεο κλιπ που φέρνει λίγο σε μεσαίωνα αλλά φαίνονται ξεκάθαρα τα καλώδια ρεύματος και ο υποσταθμός σ' αυτό το υποτιθέμενο μεσαιωνικό χωριό.
Mo-Do.Ein zwei polizei
απλώς nonsense poetry....
O-Zone-Dragostea din tei
παρακαλώ;
είναι απλώς ένα ρουμάνικο τραγούδι!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Bon Jovi-livin' on a prayer
ζώντας με μια προσευχή; ίσως ο Ελέφαντας μας διαφωτίσει. έχω ακούσει την έκφραση "livin' on a poison pill" για τους κατασκόπους της εποχής του ψυχρού πολέμου που μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αυτοκτονήσουν καταπίνοντας αυτό το poison pill.
μπε ου μπε ου μπε ουμπου....
iron maiden-losfer words-big 'orra
παρακαλώ κύριε Steve harris?
Dio-Holy Diver
ιερός βουτηχτής;
Animals-house of the rising sun
όπως μου εξήγησε και ο σκωτσέζος φίλος μου, μιλάει για ένα "σπίτι" αλλά πολύ έμμεσα όχι στα ίσα όπως μιλάνε οι maiden sto 22, Acacia Avenue
E
 
Europe-The final countdown
αν δεν ξέρεις αυτό το τραγούδι γεννήθηκες τον 21ο αιώνα... τι σημαίνει όμως; η τελική αντίστροφη μέτρηση; που θα πάμε όλοι σε άλλο άστρο;
the weather girls-it's raining men
βρέχει άντρες;;;;
Black Sabbath-headless cross
ακέφαλος σταυρός;;;
πάντως αν αυτό είναι τρομακτικό heavy metal εγώ δεν τρόμαξα καθόλου, πιο πολύ με τρόμαξε ο Εξορκιστής και το Stranger things.
 
τραγούδια που μιλάνε για το ταμπού θέμα της ψυχικής ασθένειας
sandra-loreen
loreen φυσικά είναι όνομα μιλάει γι' αυτό με όμορφο και αισιόδοξο τόνο
Laura Braningan-Gloria
μάλλον με ειρωνικό τρόπο
iron maiden-still life
still life σημαίνει νεκρή φύση πραγματεύεται το θέμα με σκωπτική διάθεση
 
Για μένα ο πιο ακατανόητος -όχι μόνο- τίτλος τραγουδιού αλλά και δίσκου καθώς και ηχητικού πλαισίου είναι ο δεύτερος δίσκος του Terence Trent D'Arby με τίτλο "Terence Trent D'Arby's Neither Fish Nor Flesh: A Soundtrack Of Love, Faith, Hope, And Destruction" . Είναι ο δίσκος που ακόμη δεν έχω καταλάβει Χριστό τι ήθελε να εκφράσει ο καλλιτέχνης. Ενώ ο πρώτος δίσκος είναι φανταστικός,αν ακούσετε αυτόν τον δίσκο (το follow up όπως λένε οι μουσικοκριτικοί) θα μπερδευτείτε σίγουρα.
 
Δεν πρόσεξα αν το ανέφερε κάποιος πιο πριν αλλά το τραγούδι Σουζάνα που είχε γίνει επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 80 μου έχει μείνει σαν ανάμνηση τραγουδιού που αναρωτιόμουν τί λέει. Ήμουν 8 χρονών τότε και δεν ήξερα αγγλικά και πέρα από το ρεφρέν δεν είχα ιδέα τί έλεγε!


Στην ίδια κατηγορία και το τραγούδι Σαντρίνα που είχε βγει την ίδια εποχή.

 
1. Μαντουβαλα
2. Ζιγκουαλα (ονόματα?)
3. Καραπιπεριμ πιπεριμ πιπεριμ
4. Τουμπου ζα
5. Ουλαλουμ
6. Ζαβαρακατρανεμια ιλεος ιλεος αλληλούια
7. Φιλεντεμ Φιλεντεμ Φιλεντεμ Φιλεντεμ κι ωχ αμάν αμάν
8. Γιαρεμ γιαρεμ ( αυτό νομίζω σημαίνει αγαπημένε μου)
9. Σαραπερκετιαμο:) :):):)
10. Ντάρι νταρι
11 Ντιρλαντα
12. Νάι νάι νάι ( ζιγκ ζαγκ)
13. Και το κορυφαίο και πασίγνωστο αν κ όχι τραγούδι, αμπεμπαμπλομ του κιθε μπλομ αμπεμπαμπλομ του κιθε μπλομ μπλιμ μπλομ

Σίγουρα θα έχουν μια εξήγηση απλώς δεν την ξέρω.
 
9. Σαραπερκετιαμο? Μα νομίζω ότι σημαίνει "είναι επειδή σ' αγαπώ" (Sarà perché ti amo) αλλά δεν ξέρω αν μιλάς για κάποια χιουμοριστική έκδοση.
Το Μαντουβάλα και το Ζιγκουάλα, νομίζω ότι είναι ονόματα.
 
9. Σαραπερκετιαμο? Μα νομίζω ότι σημαίνει "είναι επειδή σ' αγαπώ" (Sarà perché ti amo) αλλά δεν ξέρω αν μιλάς για κάποια χιουμοριστική έκδοση.
Το Μαντουβάλα και το Ζιγκουάλα, νομίζω ότι είναι ονόματα.
:) ως μια λέξη το άκουγα μικρή:)
 
Η Μαντουμπάλα (Madhubala (born Mumtaz Jehan Begum Dehlavi) (*) ήταν μια παλιά Ινδή ηθοποιός. Αρκετά όμορφη, πέθανε και νέα (36 χρονών) έγινε θρύλος.
1667247048078.png

Κάποιοι ινδοί συμφοιτητές μου είχαν μια αφίσα της στο δωμάτιό τους στην οποία με τη βοήθεια μπόλικου ρετούς ήταν πανέμορφη. Από εκεί την έμαθα. Περι Ζιγκουάλας δεν ξέρω.

Όσο για το Ζαβαρακατρανέμια, ο λόγος που οι στίχοι (ο τίτλος είναι μόνο το Ζαβαρακατρανέμια) σας φαίνονται ακατανόητοι, αγαπητή, είναι απλώς ότι τους ακούγατε ανορθόγραφα. Το σωστό είναι "Ζαβαρακατρανέμια ίλεως αλληλούια". Νομίζω ότι τώρα το νόημα γίνεται ξεκάθαρο.

(*) Να σε λένε Ευγενία Καρπούζη και να το κάνεις Τζένη Καρέζη το καταλαβαίνω. Να σε λένε Βαθρακούρη εκ Πάρου και να γίνεις Πάριος το καταλαβαίνω. Πώς από το Μουμτάζ Τζεχάν Μπεγκούμ Ντεχλαβί προέκυψε το Μαντουμπάλα?
 
Ένα κομμάτι που μια εποχή δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοεί, ήταν το Knocking At Your Back Door των Deep Purple. Τω καιρώ εκείνω που ήμουν μικρό και απονηρευτο πλάσμα, υπέθετα ότι ο ήρωας του τραγουδιού, ψάχνει κάποιον στο σπίτι και επειδή δεν ακούει το κουδούνι, πηγαίνει στην πίσω πόρτα και περιμένει εκεί. Βέβαια, μετά από χρόνια που απώλεσα την αθωότητα, κατάλαβα ποια πίσω πόρτα εννοεί ο ποιητής.....


 
Στην τηλεοραση ειχα ακουσει ενα τραγουδι και ρωτησα ενα φιλο μου ψαγμενο αν το ξερει. Μου ειπε οτι λεγεται Brimful of Asha και μου το εγραψε κιολας σε χαρτακι επειδη δεν ειχα ξανακουσει αυτες τις λεξεις, και ουτε αυτος ηξερε ουτε τι ειναι το brimful ουτε το asha. Το μονο που ακουγεται καθαρα απο το τραγουδι ειναι "brimful of asha on the forty-five .... νανανανανα forty-five".

Τελικα χρονια αργοτερα, κοιταξα στη Wikipedia και ειδα οτι brimful σημαινει "ξεχειλισμενο, φουλ, με τη σεσουλα, υπερβολικα" και Asha ειναι ινδικο ονομα, αφου το τραγουδι αναφερεται στην ηθοποιο του μπολιγουντ Asha Bhosle, στο οτι δουλευε πολύ και οτι εμφανιζεται και ακουγεται παντου στη ινδικη κουλτουρα.

Ο τιτλος λοιπον σημαινει "Asha με τη σεσουλα, σε υπερβολικο βαθμο". Το forty-five που ειναι το μονο που καταλαβαινουμε στο τραγουδι, χωρις να ξερουμε τι σημαινει, αναφερεται στους σαρανταπενταρηδες δισκους οπου ηταντα τραγουδια της, δηλαδη "ολο τραγουδαει η Asha στον σαρανταπενταρη δισκο"

Κατα τα αλλα σαφως τα περισσοτερα τραγουδια ειναι σουρρεαλιστικα και δεν εχουν συγκεκριμενο νοημα, αλλα αυτο ειναι παραδειγμα τραγουδιου που ενω στην αρχη δεν το καταλαβαινεις, αν μαθεις τη "διαλεκτο" και τα συμφραζομενα ολα γινονται ξεκαθαρα
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα