ΣΚΑΚΙ

Takero72

RetroActive
Joined
1 Σεπ 2021
Μηνύματα
330
Αντιδράσεις
764
Κατόπιν προτροπής του @Omenforever ανοίγω αυτό το νήμα για τους παλιούς και νέους φίλους του διαχρονικού παιχνιδιού με την ατελείωτη θεωρία και τις δυνατές συγκινήσεις!

Από τα χρόνια του Δημοτικού, κάπου μεταξύ 1982-1984, έβλεπα την μαρκίζα του Σκακιστικού συλλόγου της πόλης μου και συνέχεια έλεγα πως κάποια στιγμή θα πάω να γραφτώ...

Τελικά, αφού πέρασαν 40 χρόνια, διέσχισα το κατώφλι του συλλόγου!
Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Είναι ένα απίθανο παιχνίδι και όμορφη ασχολία για όποιον έχει όρεξη να μελετήσει στρατηγικές και ανοίγματα. Η γνώση πίσω από το παιχνίδι είναι χωρίς τέλος και πραγματικά είναι για το μυαλό μια εκλεκτή δοκιμασία.

Μακάρι να είχα μυηθεί νωρίτερα σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστώ εν Ζατρικίω Αδελφέ δια την εκκίνησιν του παρόντος νηματίου.

Και εγώ το 87-88 εισήλθα στη Μαγεία, τελείως εμπειρικά για πολλά χρόνια, με «μαθήματα» από μεγαλύτερα ξαδέρφια τα οποία στο τέλος κατέληξα να νικώ.

Διέβην και το κατώφλι σκακιστικού συλλόγου πριν από 10 χρόνια περίπου. Πήγαινα με το τετραδιάκι μου, και γύρω μου ήσαν παιδιά ως 14 ετών (τα οποία συχνά με έλιωναν όταν παίζαμε). Θυμάμαι δύο πολύ ωραία «σιμουλτανέ» με μετρ του αθλήματος, όπου 7 παίκτες με τη δική μας σκακιέρα μπροστά ο καθένας σκεπτόμασταν την επόμενη κίνηση μας, ενόσω ο βετεράνος του αθλήματος έκοβε βόλτες από σκακιέρα σε σκακιέρα απαντώντας στις κινήσεις μας. Οι περισσότεροι χάναμε, αλλά 1-2 έπαιρναν ισοπαλία. Ωραίες φάσεις. Δυστυχώς σταμάτησα τα μαθήματα λόγω έλλειψης χρόνου και υποχρεώσεων.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν τα σημερινά παιδιά δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για το Σκάκι με αυτό που έδειξε η δική μας γενιά. Όχι ότι και στη δεκαετία του 80-90 είχα και πολλούς γύρω μου που έπαιζαν Σκάκι, αλλά γενικά θεωρείτο τότε καλό για ένα «έξυπνο παιδί» να γνωρίζει Σκάκι γιατί προφανώς όξυνε την νοημοσύνη του. Στη δε φοιτητική μου ζωή, τα ανοιξιάτικα μπαλκόνια έβριθαν από μελλοντικούς «επιστήμονες» που κινούσαν με μανία τις ζαροκρατούσες παλάμες τους για πολλές ώρες παίζοντας το ευγενές άθλημα της «ταβλάρας», αγνοώντας την ύπαρξη σκακιέρας στην άλλη όψη του ταβλιού τους.

Πλέον δεν το αφήνω το Σκάκι, έστω και 2-3 παρτίδες τη μέρα θα τις παίξω στο lichess.org ενάντια στο AI (το λεγόμενο Stockfish) του. To επίπεδο 6 του Stockfish με κάνει «άλογο», αφού κάθε προσπάθειά μου που αρχικά ξεκινά υποσχόμενη στο τέλος καταλήγει σε συντρίμμια και αποκαΐδια. (Κάτι σαν την 9η πίστα του Ms-Pacman που ακόμα να περάσω).

Το ενδιαφέρον μου για το Σκάκι έχει αναζωπυρώσει τελευταία η φιλία μου με έναν εξαιρετικό δάσκαλο που διδάσκει Σκάκι σε παιδιά ιδιωτικού σχολείου (είδατε, έχει ακόμα το «πρεστίζ» του το Σκάκι). Όποτε προλαβαίνουμε να πάμε για κανέναν καφέ, εγώ πάντα σκάω με τη μαγνητική σκακιέρα μου μαζί.

Οι μηχανές πλέον διαλύουν ακόμα και τους ελίτ Σκακιστές, αναλύοντας χιλιάδες εκδοχές της εκάστοτε παρτίδας στο ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού και επιλέγοντας πάντα την καλύτερη. Ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί αυτό. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να απολαμβάνουμε το Σκάκι ή ότι θα σταματήσουμε να ενθουσιαζόμαστε με τα «αίσχη» που κάνει o Magnus Carlsen ενάντια στους άλλους παγκόσμιους μετρ. Κοιτώ και το youtuboκάναλο Gotham Chess, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα να ακολουθείτε αν ασχολείστε με το Σκάκι, μιας και ο παρουσιαστής είναι και διδακτικός αλλά και ψυχαγωγικός ταυτοχρόνως.

Μην ξεχάσω να πω ότι το διαδικτυακό Σκάκι έχει και πολλά κρούσματα ΤΣΑΤΣΩΝ που π.χ. έχουν και ένα λαπτοπάκι δίπλα τους με ανοικτό το Stockfish για να νικούν πάντα και να χαίρονται για το ανεβασμένο rank τους. «Γκάρι (Κασπάροφ ντε), άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»…

Υ.Γ. Fan fact: Έμαθα την σπάνια χρησιμοποιούμενη κίνηση “en passant” πριν από τρία χρόνια ή κάτι τέτοιο. Σε εκατοντάδες παιχνίδια τα τελευταία χρόνια πρέπει να την έχω δει δύο φορές.
 
Ξεκίνησα το σκάκι από το δημοτικό, όχι συμμετέχοντας σε κάποιο σύλλογο, αλλά με δίδαξαν μεγαλύτεροί μου. Είχα εντυπωσιαστεί από τους κανόνες του και την στρατηγική του. Έπαιζα σκάκι με πολλά άτομα αλλά τις περισσότερες φορές με κέρδιζαν. Πρόκειται για παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό και σε κάνει να περνάς ευχάριστα την ώρα σου. Kαι στις μέρες μας υπάρχουν σύλλογοι διδασκαλίας σκακιού σε παιδιά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παιδί έπαιζα πολύ συχνά με την αδελφή μου, σε όλο το δημοτικό παίζαμε. Δεν θυμάμαι ποιος με έμαθε αρχικά, πηγαίνει πολύ πίσω αυτή η πληροφορία και δεν είμαι 100% σίγουρος. Είχα και ένα βιβλίο με ανοίγματα και συστήματα. Μου αρέσει.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν τα σημερινά παιδιά δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για το Σκάκι με αυτό που έδειξε η δική μας γενιά.
Θα συμφωνήσω. Πολλά παιδιά δεν ξέρουν σκάκι σήμερα, ενώ δεν θυμάμαι παιδί της γειτονιά μου που να μην έπαιζε τότε σκάκι, μιλάω για τα 80s. Ίσως επειδή το σκάκι θέλει piece of mind, είναι πνευματικό παιχνίδι, αντίθετο της έντασης που περιτριγυρίζει σήμερα πολλά νεά παιδιά.
 
Ποτέ δεν μου άρεσε το σκάκι και ποτέ δεν έμαθα. Πάντως θυμάμαι μια φάση κάπου το 1989 που είχα τον Amstrad 6128. Στο σχολείο ήμουν σε μια παρέα και έλεγε ένας εγώ παίζω σκάκι και είναι πνευματικό κλπ. Ρωτάει εμένα τι κάνω και του απάντησα πως προγραμμάτιζα ένα παιχνίδι adventure (όντως) στον 6128 και είχα καταφέρει να κάνει ο χρήστης και save στη δισκέτα και όλο αυτό στην basic (μιλάμε για εκατοντάδες μερόνυχτα με το να σπάω το κεφάλι μου με την basic του Amstrad). Δεν εντυπωσιάστηκε κανείς με αυτό που είπα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν τα σημερινά παιδιά δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για το Σκάκι με αυτό που έδειξε η δική μας γενιά. Όχι ότι και στη δεκαετία του 80-90 είχα και πολλούς γύρω μου που έπαιζαν Σκάκι, αλλά γενικά θεωρείτο τότε καλό για ένα «έξυπνο παιδί» να γνωρίζει Σκάκι γιατί προφανώς όξυνε την νοημοσύνη του. Στη δε φοιτητική μου ζωή, τα ανοιξιάτικα μπαλκόνια έβριθαν από μελλοντικούς «επιστήμονες» που κινούσαν με μανία τις ζαροκρατούσες παλάμες τους για πολλές ώρες παίζοντας το ευγενές άθλημα της «ταβλάρας», αγνοώντας την ύπαρξη σκακιέρας στην άλλη όψη του ταβλιού τους.
Δυστυχώς κι εγώ ως φοιτητής είχα επιδοθεί στην φραπεδομαχία αναλύοντας γκομενοπαγίδες και ψάχνοντας την Μις Πανεπιστημιούπολη για να της εκφράσω τα σέβη μου.
Πιο πολύ με στεναχωρεί που στα δυο πρωτα έτη η σχολή μου ήταν δίπλα στο εμβληματικό σκακιστικό καφενείο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ" (στη Σόλωνος) και μόνο μια φορά πάτησα ο άθλιος για καφέ. Θα μπορούσα εκεί μέσα να γίνω γκραντ μαίτρ απλά βλέποντας τα πολλά γεροντάκια που ξημεροβραδιάζονταν εκεί μέσα παίζοντας σκάκι.

Όσον αφορά τη νεολάια, ευτυχώς στον σύλλογο που έχω εγγραφεί έχει πολλά παιδιά (σε αρκετά μεγαλύτερο επίπεδο από εμένα) τα οποία ασχολούνται συστηματικά και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα. Επειδή κι εγώ συμμετείχα σε πρωτάθλημα και παίζαμε σε διάφορες πόλεις της Αθήνας, οι μικροί ηλικιακά παίκτες έπαιζαν 1η, 2η, 3η σκακιέρα που είναι οι πιο δύσκολες, δηλαδή οι καλύτεροι. Έχασα όλες (κλαψ) τις παρτίδες που έπαιξα με πιτσιρίκια. Είναι ανελέητα! Μόνο αν έβλεπα κάποιον άνω των 40 ετών πίστευα ότι έχω κάποιες πιθανότητες νίκης!

Να περάσω και το κοινωνικό μήνυμα: Παρατηρώ συνέχεια αγέλες παιδιών (από Δημοτικό έως Λύκειο) να περιφέρονται εως αργά το βράδυ στους δρόμους αλητεύοντας και πολλές φορές με μπάφους στο χέρι. Αυτό συμβαίνει καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Οι γονείς δεν ανυσηχούν; Γιατί δεν δείχνουν στα παιδιά τους ότι υπάρχουν άλλοι, θετικοί, τρόποι να γεμίσουν την ημέρα τους (αθηλτισμός, σκάκι κ.α);
 
Ανοίγεις μεγάλη συζήτηση με το κοινωνικό μήνυμα φίλε Takero72. Να πω απλά πως νιώθω τυχερός πατέρας που τα παιδιά μου είναι αθλητές.
Και πως έχω παίξει ήδη ατελείωτο μπάσκετ βραδάκια (σε ψηλό level) παρέα με τον γιο μου και φίλους και ο Θεός να με έχει καλά, σκοπεύω να παίξω ακόμα πολύ.

Κάτι σχετικά άσχετο που θυμήθηκα τώρα μόλις. Στο board του σκάκι έπαιζα και Othello, γίνεται με τα πούλια από τάβλι ή πούλια άλλου παιχνιδιού αν έχεις.

Γενικά πάντα έχω ένα σκάκι εγκατεστημένο, από τον εποχή του C64. Νιώθω πως κάτι λείπει αν δεν υπάρχει εγκατεστημένο σκάκι. Παιζω δεν παίζω.

τελικά βρέθηκε η Μις Πανεπιστημιούπολη ? :lol:
 
Taker, τσέκαρε παίγνιο ενάντια σε Stockfish 6: https://lichess.org/SOCcBhNo

Δεν το θεωρώ "κανονική" νίκη μιας και το AI τα θαλάσσωσε. Είχε βάλει κάτι στο μυαλό του, και επέμεινε σε αυτό, ενώ τα δεδομένα είχαν αλλάξει.
 
Πίσω
Μπλουζα