[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Εγγυήσεις σκληρών δίσκων

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.332
Αντιδράσεις
1.356
Παιδιά το δίλημμά μου είναι απλό και θα ήθελα την γνώμη σας.

Θέλω να πάρω έναν σκληρό δίσκο εξωτερικό (2ΤΒ) ο οποίος θα είναι μόνο για backup και τίποτε άλλο. Ομως όλοι οι δίσκοι έχουν μόνο 2 χρόνια εγγύησης. Οι μόνοι δίσκοι που έχουν παραπάνω (5 χρόνια) είναι κάτι εσωτερικοί δίσκοι της WD. Πήγα σε 2 καταστήματα μέχρι στιγμής.

Φαντάζομαι ότι οι δίσκοι της WD που έχουν 5 χρόνια είναι καλύτερης ποιότητας? Η μήπως χαλάνε και ο κόσμος έκανε παράπονα ώστε να επεκτείνουν την εγγύηση (όπως έγινε και με το RROD του 360)?

Εσείς λοιπόν τι θα κάνατε στην θέση μου? Θα παίρνατε τον εξωτερικό (έναν Seagate) με τα 2 χρόνια ή τον εσωτερικό με τα 5 (αν δεχτούμε ότι είναι καλύτερης ποιότητας)? Και οι 2 είναι στην ίδια τιμή (100). Είπα ότι θέλω εξωτερικό αλλά έχω και ένα USB case το οποίο θα μπορούσα να κάνω use απλά έχω άλλο δίσκο μέσα και θα πρέπει να τον αλλάζω κάθε φορά που θα θέλω να κάνω backup.
 
οι εσωτερικοί που έχουν 5 χρόνια είναι οι black. Αυτοί είναι πράγματι γρηγορότεροι, ανάλογα αξιόπιστοι όμως ακριβοί. Ως κάτοχος τους συστήνω αλλά ως αγοραστής για backup θα έπαιρνα κάτι άλλο με μεγαλύτερη χωρητικότητα
 
spyros_s είπε:
οι εσωτερικοί που έχουν 5 χρόνια είναι οι black. Αυτοί είναι πράγματι γρηγορότεροι, ανάλογα αξιόπιστοι όμως ακριβοί. Ως κάτοχος τους συστήνω αλλά ως αγοραστής για backup θα έπαιρνα κάτι άλλο με μεγαλύτερη χωρητικότητα
Μα μου τους δίνουν ακριβώς στην ίδια τιμή με τον πιο φτηνό εξωτερικό, στην ίδια χωρητικότητα (100 euro για 2ΤΒ). Τόσα μπορώ να διαθέσω άλλωστε.
 
100 ευρώ για Black, χλωμό το βλέπω...με μια γρήγορη ματιά στα 2 πιό γνωστά ελληνικά online καταστήματα βλέπω τους Black με την 5ετή εγγύηση κοντά στα 150 ευρώ, οικονομική διαφορά που για εμένα παραείναι μεγάλη για το όφελος της επιπλέον εγγύησης. Κοντά στα 100 βλέπω δίσκους με 2 (Green) ή 3 (Red) χρόνια εγγύηση. Επομένως διπλοτσέκαρε τι ακριβώς παίρνεις για 100 ευρώ σε εσωτερικό...

Τώρα επί της ουσίας. Αν ο σκοπός σου είναι το backup, παίρνεις αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για backup: εξωτερικό δίσκο που θα ανάβει μόνο όσο χρειάζεται για να μεταφέρεις τα αρχεία του backup και μετά θα βγαίνει πάλι offline από την μπρίζα.

Λύσεις όπως "παίρνω εσωτερικό και τον ανταλλάζω στην εξωτερική θήκη για να πάρω backup" δεν παίζουν. Πολύ σύντομα θα βαρεθείς τις αλλαγές και απλά θα μειώσεις πολύ την συχνότητα των backups, μειώνοντας αναλόγως και την ασφάλεια σου. Το ίδιο δεν μου αρέσει και η λύση "τον βάζω εσωτερικό και μένει always on", καθώς ο δίσκος θα γράψει άπειρα περισσότερες ώρες λειτουργίας στο ίδιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με έναν που ανάβει μόνο για το backup.

Υπό αυτό το πρίσμα, πάρε τον εξωτερικό και μην σκας ιδιαίτερα για εγγυήσεις. Αν χρησιμοποιηθεί έτσι, οι ώρες λειτουργίας θα είναι ελάχιστες και η βλάβη θα συμβεί μόνο από τύχη (που δεν σε προστατεύει κανένας δίσκος από αυτήν...)

Για την ιστορία, έχω ήδη 2 εξωτερικούς Seagate 2TB και είμαι ικανοποιημένος μαζί τους. Αν και η πρόταση μου δεν είναι αποτέλεσμα "φιλίας" προς την Seagate. Έχω και αρκετούς WD και είμαι εξίσου ικανοποιημένος από αυτούς. Δεν υπάρχει εταιρία που να υπερέχει σαφώς στην πιθανότητα βλάβης.
 
Θα πω κι εγώ τα δικά μου. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω εγκαταστήσει στη δουλειά μου 12 NAS της synology, 22 δίσκους των 2ΤΒ το καθένα, υπολογίστε πόσοι δίσκοι/χωρητικότητα εχουν περάσει από τα χέρια μου (χώρια τους spare που εχω αγοράσει). Εχω καταλήξει στο εξής, οι WD RE4 2TB (enterprise, λειτουργία 24/7) ζεσταίνονται ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ! Ακόμα και σε κλιματιζόμενο χώρο με 18 βαθμούς, το NAS έκαιγε, οι δίσκοι έφταναν στους 55 βαθμούς. Ευτυχώς αυτή ηταν η πρώτη παρτίδα δίσκων, γιατί στη δεύτερη ήταν Seagate Constellation, οι οποίοι είναι αντίστοιχοι των RE4. Και καθότι εμεινα ευχαριστημένος, όλες οι υπόλοιπες παρτίδες ήταν constellation. Βέβαια είναι ακριβούτσικοι, πρέπει να είναι κοντά στο 200άρι, δεν ξέρω ακριβώς να πω γιατί εκτός του ότι εχουμε προνομιακές τιμές ως εταιρία, είχαμε κανει μαζική αγορά οπότε το κόστος ανα τεμάχιο ηταν χαμηλότερο. Εχουν 5 χρόνια εγγύηση.

Συμβουλή μου; Δίσκους όπως αυτούς τους έχεις (με το "τους έχεις" αναφέρομαι γενικώς) για backup μόνο, δηλαδή τα δεδομένα τα'χεις και σε καποια αλλη πηγή (π.χ. στο δίσκο του υπολογιστή σου). Δε χρησιμοποιείς για μεταφορές δεδομένων τέτοιο ακριβό υλικό, είναι κρίμα. Ασε που ζυγίζει πανω από 1 κιλό :D .

Αυτά.
 
Eυχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.

Τελικά πήρα έναν εξωτερικό Seagate expansion 2TB, 98 ευρώ. 2 χρόνια εγγύηση. Θα αντιγραφούν όλα τα δεδομένα μέσα (υπολογίζω να γεμίσει το 80%) και μετά θα μπει σε σακουλάκι και μετά μέσα στη "θυρίδα". Θα ξανανοιχτεί μόνο σε περίπτωση που θέλω να κάνω backup καινούρια αρχεία (μόλις μαζέψω καμιά 10αριά Giga) ή αν κάποιος άλλος σκληρός που λειτουργώ πεθάνει και θέλω να τραβήξω από το backup για να τα αντιγράψω σε καινούριο.
 
Πίσω
Μπλουζα