[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Κατανάλωση ενέργειας:Oθόνες CRT & TFT

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας iliekater
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

iliekater

RetroMasteR
Αντιδράσεις
223
Ποιές οθόνες καταναλώνου περισσότερο ρεύμα ; οι CRT ή οι TFT ;

Οι crt απ΄ όσα έχω διαβάσει...googlισε το και θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα!

Αν το κάνεις για περιβαλλοντολογικούς λόγους απλά κλείσε την οθόνη όταν δεν λειτουργείς τον υπολογιστή ή όταν δεν κάνεις κάποια εργασία που απαιτεί την παρουσία σου (λόγου χάρη όταν κατεβάζεις από το διαδίκτυο). Θα έχεις κάνει μεγαλύτερο καλό απ' όσο νομίζεις...τα ίδια ισχύουν και για τις τηλεοράσεις και το standby mode

Οι crt απ΄ όσα έχω διαβάσει...googlισε το και θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα!

Αν το κάνεις για περιβαλλοντολογικούς λόγους απλά κλείσε την οθόνη όταν δεν λειτουργείς τον υπολογιστή ή όταν δεν κάνεις κάποια εργασία που απαιτεί την παρουσία σου (λόγου χάρη όταν κατεβάζεις από το διαδίκτυο). Θα έχεις κάνει μεγαλύτερο καλό απ' όσο νομίζεις...τα ίδια ισχύουν και για τις τηλεοράσεις και το standby mode

Εννοείται οι CRT! Σκέψου ότι έχει ένα υπερ-ενεργοβόρο κανόνι ηλεκτρονίων που βομβαρδίζει συνεχώς το μπροστινό πλέγμα της οθόνης... Ενώ οι TFT έχουν απλά μερικές πολύυυυ λεπτές λάμπες φθορίου.

Να στο θέσω απλά:

CRT 19'' AOC που ακόμα έχω κάπου και κάθεται, max κατανάλωση 120 watts.

TFT 15'' LG που μπαίνει αισίως στον πέμπτο χρόνο της ζωής της μέγιστη κατανάλωση 17 watts.

TFT 22'' LG, μέγιστη κατανάλωση 50 watts.

Οι μέγιστες καταναλώσεις ειδικά στις TFT επιτυγχάνονται με brigtness στο full. Εγώ έχω μεγάλο πρόβλημα με τις φωτεινές οθόνες και τις λειτουργώ στο 40%.

Αντίθετα οι CRT δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά όσον αφορά το brightness, φυσικά υπάρχει και εδώ αλλά όχι τόσο πολύ αναλογικά, όσο στις TFT.

Οι CRT εκτός από το ρεύμα που καίνε, το καλοκαίρι βγάζουν απίστευτα ποσά θερμότητας στο χώρο που λειτουργούν. Οπότε υπολόγισε ότι το κλιματιστικό στο δωμάτιο θα ανάβει περισσότερο. Ειδικά στο δικό μου μικρό χώρο, με 2 CRT αναμένες το καλοκαίρι, δεν σκεφτόμουν καν να το σβήσω, τη στιγμή που με τις TFT ανάβει μόνο σε critical θερμοκρασιακές συνθήκες και φυσικά όχι όλες τις ώρες.

Pooky είπε:
Οι CRT εκτός από το ρεύμα που καίνε, το καλοκαίρι βγάζουν απίστευτα ποσά θερμότητας στο χώρο που λειτουργούν. Οπότε υπολόγισε ότι το κλιματιστικό στο δωμάτιο θα ανάβει περισσότερο.
Ναι, αλλά πατσίζεις τον χειμώνα που η επιπλέον ζέστη είναι χρήσιμη. :P

Πάντως σοβαρά τώρα, η λέξη "απίστευτα" είναι λίγο υπερβολική. Βγάζουν θερμότητα όντως, αλλά όχι πια και απίστευτη...

Εγώ έχω ένα 19" Sony CRT, είναι rated στα 130W. Tο 19" LG TFT που έχει η αδερφή μου, νομίζω είναι περίπου 40W.

Και το tip του spyros_s είναι πολύ σημαντικό, καμμία οθόνη σε standby mode. Κλείσιμο από τον διακόπτη της, υπάρχει αξιόλογη διαφορά στην κατανάλωση!

Φυσικα. Και ποτε ποτε μα ποτε μη χρησιμοποιειτε screensavers γιατι και ρευμα καταναλωνουν και φθειρουν τις TFT

Οπότε έκανα ένα ένα μέγα καλό στον εαυτό μου που αντικατέστησα όλες μου τις οθόνες !

Ευχαριστώ για τις δημοσιεύσεις σας !

Maddog είπε:
Και το tip του spyros_s είναι πολύ σημαντικό, καμμία οθόνη σε standby mode. Κλείσιμο από τον διακόπτη της, υπάρχει αξιόλογη διαφορά στην κατανάλωση!

Αυτό φαντάζομαι ισχύει και στις LCD TV's,αλλά έλα που κάποιες,όπως αυτή που πήρα για τη μάνα μου,δε σβήνουν εντελώς,παρά μόνο αν τις βγάζεις από την πρίζα ! :angry:

manos426f είπε:
Αυτό φαντάζομαι ισχύει και στις LCD TV's,αλλά έλα που κάποιες,όπως αυτή που πήρα για τη μάνα μου,δε σβήνουν εντελώς,παρά μόνο αν τις βγάζεις από την πρίζα ! :angry:
Πράγματι, και η 20" LG LCD-TV που έχω δεν σβήνει εντελώς. Αυτό και καλά είναι feature ώστε πάντα να υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει με το τηλεκοντρόλ χωρίς να χρειαστεί να πατήσεις το κουμπί της... *groan* :shake:

Έχει 1W κατανάλωση λέει ως "σβηστή" και max 50W αν θυμάμαι καλά ανοιχτή.

Kαι αυτή που λέω εγώ,LG είναι...

"Πατατοπατέντα" θα την χαρακτήριζα ! :D

Να ρωτήσω κάτι ακόμα ; Μήπως με το να τις κλείνουμε απόλυτα κάθε φορά , αντί να τις βάζουμε σε αναμονή , τις χαλάμε γρηγορότερα ;

Η λύση είναι πολύμπριζο με διακόπτη και σβήσιμο όποτε δεν χρειάζεται. Το αν τις φθείρουμε γρηγορότερα δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Απλά σήμερα με τις 19άρες LG wide στα 117 ευρώ, έχει κανένα νόημα; Ότι και να γίνει 2 χρόνια θα τα βγάλουν.

Για την ιστορία, η 15άρα μου LG (που σβήνει και ανάβει με πολύμπριζο πάνω από 3 φορές τη μέρα) μπαίνει αισίως στον 5ο χρόνο ζωής της. Το μόνο πρόβλημα που έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία είναι μείωση της φωτεινότητας, η εσωτερική λάμπα πρέπει να έχει φτάσει στα όριά της και όπου νά'ναι μας αφήνει χρόνους. Δεν θα κλάψω βέβαια, έζησε μια αξιοπρεπέστατη ζωή, θα αντικατασταθεί με μια 19άρα wide με το νέο έτος.

Υπάρχουν πια LG 19'' με αναλογία 4:3 ; Μου τη δίνουν οι "wide" ...

Υπάρχουν, αν και η τάση είναι σαφώς προς τα wide μοντέλα.

Όσο για το αν η οθόνη χαλάει γρηγορότερα αν ανοιγοκλείνεις τον διακόπτη, δεν παίζει κάτι τέτοιο (εκτός από τον ίδιο τον διακόπτη φυσικά, εάν είναι μηχανικού τύπου, κάτι όμως που ισχύει περισσότερο για παλιότερες οθόνες)

Ίσα-ίσα, στις CRT λόγω του τρόπου που λειτουργούν σε standby, παίζει ακόμα και να της επιμηκύνεις τον χρόνο ζωής κλείνοντας την από τον διακόπτη.

Αυτή είναι οθόνη ή τηλεόραση ;

Rygar είπε:
Τη γνωστή μαύρη LCD-TV 208MW;
Ακριβώς αυτήν.

Οθόνη-τηλεόραση είναι βασικά (iliekater).

Σε γενικές γραμμές όλα καλά, από τον tuner της δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μόνο. Συγκρίνω την εικόνα της με την προηγούμενη CRT που είχα στην ίδια θέση (Philips 15" αγορασμένη το 1991 αλλά από τα ακριβά μοντέλα όταν αγοράστηκε) και η εικόνα της Philips είναι εμφανώς καλύτερη. Αν τη συγκρίνω όμως με άλλες LCD αντίστοιχου κόστους μάλλον είναι καλύτερη.

Μια χαρά είναι το tuner της lg,αρκεί να έχεις υπομονή.Γενικώς είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την εν-λόγω tft-tv μιας και παίζει άριστα με τα commodorια και τις amiga.Ντάξει,το pixelιασμα το κάνει και δεν μπορεί να αποφεχθεί,είναι και πόσα Hz η οθόνη.Ώρες-ώρες νιώθω σαν να παίζω σε emulator αλλά μόνο απο άποψη εικόνας,βάζεις δισκέτα στο 1541 και το ξεχνάς μια και καλή :D

Giama είπε:
Ακριβώς αυτήν.Οθόνη-τηλεόραση είναι βασικά (iliekater).
Μόλις την αγόρασα, βγήκε ανανεωμένη με ψηφιακό δέκτη και 2πλό SCART :( :mad:

pontium είπε:
Γενικώς είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την εν-λόγω tft-tv μιας και παίζει άριστα με τα commodorια και τις amiga
Ακριβώς, και όχι μονο κομοντόρια, αλλά τα πάντα. Εχω δοκιμάσει πολλά. Και η mouLara παίζει μια χαρά, τουλάχιστον στα δικά μου, όχι ιδιαίτερα απαιτητικά, μάτια. Σίγουρα όμως υπάρχουν και καλύτερες. Αλλωστε πάντα είμαι της άποψης ότι στις οθόνες ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα