Σαν σήμερα...πριν 40 χρόνια

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.795
Αντιδράσεις
4.289
...εκτελεστηκε ο Che καπου στη Βολιβια...

Ασχετα με τις πολιτικες πεποιθησεις του καθενος πιστευω οτι χαιρει οικουμενικης αποδοχης και θαυμασμου.

Αντιθετα με τους σημερινους "επαναστατες" αυτος απεφυγε το βολεμα και τις "κοντρες" εκ του ασφαλους

Γυρισε τη πλατη σε μια καριερα,σε μια "ετοιμη" ζωη.

Δεν "κεφαλαιοποιησε" τη δεδομενη λατρεια του κοσμου,δεν εξαργυρωσε τη φημη και τα κατορθωματα του αλλα αγωνιστηκε γι αυτο που πιστευε εως και στις τελευταιες ακρες της γης.

Ο τελευταιος της ρατσας του...

Δυστυχως εγινε νομισμα,φλαμπουρο,τουριστικο μπλουζακι,ονομα ξενοδοχειων και τουριστικων πρακτορειων,πετσετα θαλασσης,τατουαζ σε πισινους και αλλα χαζα

che.jpg
 
Μπράβο Πάνο!

Οσοι δεν έχετε δει το "Ημερολόγιο μιας μοτοσυκλέτας" το συστήνω ανεπιφύλακτα!
 
Rygar είπε:
Οσοι δεν έχετε δει το "Ημερολόγιο μιας μοτοσυκλέτας" το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Το είχε δώρο ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ( Τσε και μαζί CD με την μουσική του "Ζ" του Θεοδωράκη.. δεξιά εφημερίδα.. πώς αλλάξανε τα χρόνια ε; )
 
Ω CHE το avatar μου αφιερωμενο για σενα(αν και δεν ασπαζομαι τιποτα απο οσα ελεγε εκτιμω διοτι εδωσε την ζωη του γιαυτο που αγωνιζοταν respect λοιπον σε εναν μεγαλο ανδρα)
 
Respect αν κι εγώ δεν ασπάζομαι τίποτε από όσα έλεγε, όποιος πολεμάει και πεθαίνει για αυτά που πιστεύει πρέπει να χαίρει άκρου σεβασμού.

Με ενοχλεί αφάνταστα η εμπορευματοποίηση της μεγάλης αυτής μορφής. Όπως πάει θα δούμε το όνομά του σε επερχόμενο μοντέλο Jeep.....

Οποίο αίχος.............
 
pooky είπε:
Με ενοχλεί αφάνταστα η εμπορευματοποίηση της μεγάλης αυτής μορφής. Όπως πάει θα δούμε το όνομά του σε επερχόμενο μοντέλο Jeep.....
Σχετικό trivia, μια και με έβαλες στον πειρασμό:

Είχε εμπορευματοποιηθεί 20 χρόνια πριν σε ένα αρκετά γνωστό arcade της θρυλικής SNK, εν έτει 1988.

Το παιχνίδι για όποιον ενδιαφέρεται λέγεται Guevara και υπάρχει στο ΜΑΜΕ!

Οι οκτάμπιτοι της παρέας θα το θυμούνται με το όνομα Guerilla War, όνομα με το οποίο κυκλοφόρησε σε ZX, C64, CPC και NES. Η αλλαγή του ονόματος οφείλεται στο ότι για να πουληθεί το παιχνίδι στην Αμερική, το αρχικό Ιαπωνικό όνομα Guevara ήταν μάλλον ακατάλληλο... :D

Επειδή η εισαγωγή του παιχνιδιού είναι σε άπταιστον Ιαπωνική, μπορείτε να δείτε το σενάριο εδώ:

Game IntroductionThe country is struggling against the cruel domination of the Padista Empire. Che Guevara and Fidel Castro attempt to secretly land on shore, but the Padista Empire's military is waiting for them. Fight your way inland and attack the fortress.

Miscellaneous

Japanese version of Guerrilla War. The story was altered for the American version to just overthrowing a king.

Trivia

Based on the the revolutionary war of Cuba against the Padista Empire that ocured in the 1950s. The first player takes on the role of Che Guevara and the second player controls Fidel Castro.
http://klov.com/game_detail.php?game_id=8024

Πάντως το "Guevara" υπάρχει με Αγγλικούς χαρακτήρες στο high score table. :)

Insert Coin for Che!
 
Kudos doc, εκπληκτικες λεπτομέρειες για άλλη μια φορα :thumbup:

Αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να γίνει, να μαζέψουμε κάποια στιγμή όλες τις διάχυτες πληροφοριες που υπαρχουν εδω μέσα ετσι ώστε να είναι κάπου συκεντρωμένες και να τις βρίσκει ο καθένας ευκολα ...
 
Και από εμένα :

 
Σαν σήμερα...πριν 67 χρόνια

Μιας και ξημερωνει η μεγαλυτερη εθνικη επετειος σκεφτηκα να παραθεσω μερικα ιστορικα κειμενα εκεινης της ημερας (οχι για ιστορικες κρισεις και επικρισεις φυσικα!)

s_2.jpg


Προς τον ελληνικόν λαόν,
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες,


τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.


Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Ιωάννης Μεταξάς

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητάΗ Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο Πρόεδρος της Εθνικής ημών Κυβερνήσεως καλούν ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν αγώνα.

Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού, θα σπεύσουν εν μία ψυχή και καρδία να αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και τιμής, και θα συνεχίσουν ούτω την απ' αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την άσχημον ζωήν της δουλείας. Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχήν και σώμα απολέσαι.

Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη γενναιότητι και ανδρείς ημών μεγαλυνθησόμεθα.

Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη μετά πάντων ημών.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Χρύσανθος

Εφημεριδα Καθημερινη Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1940

Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες σε πόλεμο με την Ιταλίαν. Το έθνος σύσσωμον, μνήμον των παραδόσεών του, εις τα επάλξεις! Οι ήρωες του Καπορέττο, απατεώνες ως πάντοτε, επετέθησαν ημίσειαν ώρα ενωρίτερον της εκπνοής του τελεσιγράφου. Ο ελληνικός λαός καλείται δι' εμπνευσμένων διαγγελμάτων του βασιλέως και του κυβερνήτου να πράξη το καθήκον του. Ο εθνικός στρατός, μαχόμενος ηρωϊκώς εις τα ελληνοαλβανικά σύνορα αμύνεται μετ' επικού θάρρους του πατρώου εδάφους. Αεροπορικαί επιδρομαί εναντίον των Πατρών, όπου εσημειώθησαν θύματα, της Κορίνθου, της Ελευσίνος και του Τατοΐου.
Και να τελειωσω με τη διαταγη του Ταγματαρχη Κασλά, που ηγείτο των ελληνικών δυνάμεων στο ύψωμα 731 , προς τους στρατιώτες του, λίγο πριν αρχίσει η Ιταλική επίθεση: "Δεν θα περασουν!"

...και δεν περασαν
 
Κάποιος έπρεπε να γράψει κάτι για την ημέρα... :thumbup:

Μπράβο Πάνο!!
 
Σαν σήμερα...πριν 67 χρόνια

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ .
 
Τα είπατε όλα παιδιά... Τι να πω...

Αυτό που με στεναχωρεί είναι πως η σημερινή νεολαία, κατα το μεγαλύτερο μέρος της, δε γνωρίζει τι γιορτάζουμε σήμερα...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ θα σας θυμόμαστε πάντα...

Χρόνια Πολλά σε όλους...
 
Αν δεν υπηρχαν καποιοι Ελληνες παλαιοτερα,να πολεμησουν για τον τοπο αυτο,δε θα ζουσαμε ελευθεροι σημερα ολοι εμεις...

Η σημερινη επετειος ειναι,εκτος απο εθνικη εορτη,ενα μικρο,ενα ελαχιστο ευχαριστω απο ολους εμας προς ολους εκεινους οι οποιοι ορθωσαν το αναστημα τους απεναντι στον κατακτητη...

Τιμη και δοξα πραγματικα !!
 
Co. C 2671 SPECIAL RECONNAISSANCE

BATTALION aka Greek/United States

Operational Group

Are Deserving Of Honor

They contributed to the Allied victory in Europe And the liberation of Greece

1943 TO 1945

.................

General

During a period of 219 days from 23 April until 20 November 1944, troops of

Co. C., 2671 Special Reconnaissance Battalion were continuously in occupied Greece.

The type of warfare they engaged in was unique in the history of the American Army.

The record they made is of some interest and bears close examination.

πηγή:

http://www.ahepahavm.org/GAOG.htm
 
Παραθέτω ένα μικρό μόνον απόσπασμα από το ατομικό ημερολόγιο ελληνο-αλβανικού πολέμου 40-41, από τον παππού και συνονόματό μου Έφεδρο Λοχαγό Κ.Γ. Ηλία. Παρακάτω απεικονίζεται όλη η ομοψυχία και περηφάνια του ελληνικού στρατού και λαού, κατά τις πολεμικές ετοιμασίες για το μέτωπο.

3-9-40



Δεν θα ξεχάσω την ανδροπρεπή κι Ελληνοπρεπή διέλευση των στρατιωτών προ του συγκεντρωμένου πλήθους των πολιτών καθ’ όλην την διαδρομήν προς το Σταθμό. Με έκηδλον ενθουσιασμό εδέχετο τα χειροκροτήματα και τας ζητοκραυγάς όλου του Λαού της πόλεως. Ανάμεσα στας ζητωκραυγάς ξεχώριζαν και οι ευχές στο καλό και με τη Νίκη.


Την 10ην νυκτερινήν έχει ολοκληρωθεί η επιβίβασης εις την αμαξοστοιχίαν και εν συνεχεία δίδεται το σύνθημα δια της σάλπιγγος προχωρείτε κι έπειτα όλες οι σάλπιγγες μαζί ηχούσαν πολεμικά εμβατήρια. Ολόκληρος ο λαός της Λαμίας και των περιχώρων έχουν κατακλύσει τόσον τον Σ.Σταθμόν όσον και την σιδηροδρομικήν γραμμήν μέχρι και τον Συνοικισμόν των Καλυβίων, αποχαιρετά με ευχάς τα παιδιά της.


 


Τον επίλογο του ημερολογίου αφήνω να συμπληρώσουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Να κρατήσουν το ημερολόγιο αυτό σαν ιερό ευαγγέλιο να τους φωτίζει και να τους θυμίζει τον αγώνα και τας θυσίας αυτών που τους προσέφεραν το μεγαλύτερο αγαθό που λέγεται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την οποίαν κι εκείνοι από τους προγόνους τους παρέλαβαν κι ετίμησαν.


Στο ημερολόγιο αυτό αναφέρονται όλα τα γεγονότα ανά ημέρα του πολέμου, όπως τα έζησε ο Λοχαγός Κ.Γ.Ηλίας από τις 20-7-40 μέχρι τις 5-5-41.

Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός (εκτός από υπερήφανος) που το έχω στα χέρια μου και διαβάζω την αλήθεια από ανθρώπους και συγγενείς που την έζησαν κι όχι από δήθεν εκπαιδευτικούς.

Αντίγραφο του ημερολογίου αυτού υπάρχει και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.
 
Πίσω
Μπλουζα