Σημαδεμένος - Scarface (1983)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Απο τις ταινίες που επηρέασαν σημαντικά τη δεκαετία του'80.

Ο Αλ Πατσίνο δίνει ρεσιτάλ ως Κουβανός πρόσφυγας στο Μαϊάμι που καταφέρνει σταδιακά να ανέλθει στα κλιμάκια των εμπόρων κοκαϊνης. Δίπλα του , ως μοιραία γυναίκα , η Μισέλ Πφάιφερ. (Κι όπως συμβαίνει πάντα η απότομη άνοδος ακολουθείται απο εκκωφαντική, αυτοκαταστροφική πτώση). Αρχικά, η ταινία προξένησε ενόχληση λόγω γλώσσας (το fuck ακούγεται καμιά 500αριά φορές) , τελικά καθιερώθηκε ως μια απο τις καλύτερες του σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα.
 
Από τις καλύτερες ταινίες των 80ς! Το φινάλε απλά μνημειώδες. Say hello to my little friend!!!
 
Λοιπόν έτοιμοι; Φυγαμε! Ευχαριστώ RIO! Το υπερτατο '80ς αριστούργημα το οποιο έχει μέσα περιπου τα πάντα, μεγαλειώδες κιτσαριό επικών διαστάσεων (αξεχαστο το The world is yours) με τόνους χρυσαφικού και χρωματιστού μάρμαρου και άλλα πολλά που θα έκαναν οποιονδήποτε μινιμαλιστή σχεδιαστή να σκίσει τα πτυχία του σε νευρική κρίση σε συνδυασμό με αντίστοιχης αισθητικής ρούχα (έγραψε το λευκο κουστουμι φονικά συνδυασμένο με το περίφημο ανοιχτό μαυρο πουκάμισο και την απαραιτητη χρυση καδένα), αναφορές στην αρχαία τραγωδία αλλά (κυρίως) στον Σαιξσπηρ, απίστευτες ατάκες και ποταμούς αίματος διανθισμένους με ολίγον σεξ, τοση άσπρη σκόνη που νομίζεις πως τα ναρκωτικά πουλιούνται σε πακέτα του κιλού και χιλιάδες όπως λέει και ο RIO βλαστήμιες που ομως δεν ενοχλούν και τοσο διότι σε ξεκουφαίνουν οι ορυμαγδοι των οπλοπολυβόλων. Προσθέστε τον Φ.Μαρει Αμπραχαμ (ναι αυτόν που αργότερα σκοτωσε τον Μοοοοτσαρτ!) και την Μαιρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο (που αργότερα βρηκε τον Κ.Κονστερ ως Ρομπέν) αλλά βασικά την Μισέλ Πφάιφερ που προς μεγάλη χαρά του πλήθους κυκλοφορεί ντυμένη με κάτι σατέν φουστάνια που την αφήνουν μισόγυμνη και σνιφάρει λεωφόρους κόκας με σαλεμένο ύφος. Ο Αλ Πατσίνο σε παροξυσμο μεγαλομανίας ξεστομιζει τα μοναδικά και κλασσικότατα πλέον τσιτάτα και όπως ολοι ξέρουμε ο δρόμος προς την κορυφή ειναι στρωμένος με πτώματα, τρόμο και προδοσίες (ας μη μιλήσουμε πια για τα τερατώδη εγκλήματα απέναντι στο καλό γούστο) και τελικώς οπως λετε και εσεις η ύβρις τιμωρείται με βρόντο στο αλησμόνητο, οπερατικό φιναλε.

Μας τα έχουν πει και άλλοι (βλ.Σκορτσέζε) αλλά ουδεις με τόσο άγρια διάθεση καννιβαλισμού. Φοβάμαι πως ειναι από τα ριμέικ που κάνουν το (εξαιρετικό) πρωτοτυπο σκόνη. Το αυθεντικό συγκριτικά μοιάζει με άσκηση στον ακαδημαισμό. Φυσικά ουτε και ο Ντε Πάλμα κατάφερε να ξεπεράσει τον ευατό του ποτέ.

Η ταινια η οποια παραδόξως ψηφίστηκε ως η αγαπημένη των απανταχου του κοσμου γκάνκστερ που δεν έπιασαν το (ελαφρώς) ηθικοπλαστικό και διαχρονικό μύνημα αλλά κράτησαν τα χρυσαφικά, την κόκα, την Μισέλ και αντέγραψαν το ντυσιμο από τις φαβέλες της Λατινικής Αμερικής μέχρι τα Γαλλικά προάστια. Και φτιάχνουν και τις βιλάρες τους ίδιες ακριβώς.

Εκπληκτική αφίσα επίσης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να αναφέρω και την πολύ καλή μουσική του Moroder.

 
Scarface - 1983

Scarface

MV5BMTQ5NzI3OTQ3NF5BMl5BanBnXkFtZTcwODczMjMzMQ@@._V1_.jpg

Σκηνοθεσία: Brian De Palma

Σενάριο: Oliver Stone

Μουσική: Giorgio Moroder

με τους Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia κ.α.

Υπόθεση:

Ο Tony Montana ειναι ενας ακομα λαθρομεταναστης, που αναζητα το "Αμερικανικο Ονειρο". Αφου περασει απο ολα απαραιτητα σταδια του εξευτελισμου και της απολυτης ενδειας, θα αρπαξει την ευκαιρια που του παρουσιαζεται και τοσο καιρο περιμενει για μια καλυτερη ζωη - για την ακριβεια θα αρπαξει ολες τις ευκαιριες - και θα φτασει στην κορυφη : την κορυφη ολων των παρανομων δραστηριοτητων.

Η ταινια μας αφηγειται γλαφυρα ολη την ιστορια του : την ανοδο, τη δοξα, τον πλουτο και την πτωση.


(πηγή: http://www.cine.gr)

 

 





Ένας εκπληκτικός Al Pacino στο πικ της καριέρας του, γράφει ιστορία με την ερμηνεία του και φυσικά τις ατάκες του που έχουν


μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Πολύ καλή ερμηνεία και από την
Michelle Pfeiffer. Σκηνές ωμής βίας από τον Brian De Palma

και φυσικά η απίστευτη μουσική από τον Giorgio Moroder που την αναγνωρίζεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα της έναρξης.

Όλα μαζί φτιάχνουν μια ταινία-ορόσημο για το είδος της, με αποτέλεσμα ακόμα και οι μη φαν των γκανγκστερικών ταινιών


(όπως εγώ) να την παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον παραπάνω από 1 φορά.





 


Trailer




 
Η εν λογο ταινια υπαρχει ηδη εδω :)
 
Σταύρο μου

θα συγχωνευθούν τα θέματα. Απλά η πρώτη ταινία ως θέμα είχε ανοιχθεί στις αστυνομικές :)
 
Ταινιάρα!!! ΤΑΙ-ΝΙ-Α-ΡΑ! Για μένα ίσως η Νο1 των 80'ς στην κατηγορία της. Και από τις ταινίες που σε κάνουν να αναρρωτιέσαι ότι αν ο πρωταγωνιστής δεν ηταν αυτός (εδώ ο Αλ Πατσίνο), ποιός αλλος θα μπορούσε να παίξει έτσι.
 
σορρυ αλλά δεν την έψαξα στις αστυνομικές. όλα καλά.
 
Φοβερη μουσικη,Φοινικες(και σε ταπετσαριες),τα Γυαλια και τα ανοιχτα πουκαμισα

του Tony,Αλυσοπριονα,Τιγρε καθισματα στο Καμπριο,Miami: Ηλιος-Γυναικες-Θαλασσα,

Ντισκομπαλες και φωτορυθμικα να συνοδευουν πιστολιδια...

Τι αλλο θελετε;...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
iggylebowski είπε:
- Okay, so what you call yourself? Como se llama?- Antonio Montana. And you, what you call yourself?
Αγγλικα τα οποια εμαθε παθητικα απο τον Χαμφρει Μπογκαρτ και τον Τζειμς Καγκνει.Ειναι δυνατον να μην αγαπησεις αυτον τον χαρακτηρα;Απο τις αγαπημενες μου ταινιες everrr!!!H επιμαχη λεξη που ξεκιναει με f σπαει τα κοντερ εδω!Ξερατε οτι η σκηνη με τους μαφιοζους φορτομενους με σακους δολλαριων στην τραπεζα για ξεπλυμα χρηματος δεν ειναι σεναριακη υπερβολη αλλα η πραγματικοτητα;Το Μαιαμι εκεινη την εποχη ηταν η μονη πολιτεια των Η.Π.Α. οπου δεν την ειχε αγγιξει η οικονομικη υφεση.Το 90% της ανοικοδομησης της περιοχης οφειλοταν στο εμποριο κοκκαινης.
 
Πιστευω η παρακατω σκηνη ταιριαζει γαντι σε αυτο που θα διαβασετε.... :armed:

Scarface - Say Hello To My Little Friend (HD)

 
Αναρωτιέμαι ποιος θα έχει τα κότσια να δεχτεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να συγκριθεί με τον Pacino....
 
Βασιλη,οποιος και να δεχτει,και τον πιο ταλαντουχο να βαλουν....Σαν το original......ΔΕΝ!!!!!!!!!! :nono:

Ας το ξανασκεφτουν και ας το αφησουν στην ησυχια του,αρκετα πια με το βεβηλωμα!!!!!!:mad:
 
stayros είπε:
Βασιλη,οποιος και να δεχτει,και τον πιο ταλαντουχο να βαλουν....Σαν το original......ΔΕΝ!!!!!!!!!! :nono:
Ας το ξανασκεφτουν και ας το αφησουν στην ησυχια του,αρκετα πια με το βεβηλωμα!!!!!!:mad:

Έτσι ακριβώς Σταύρο....
 
Αν και βασικά ο ορίτζιναλ είναι o Πολ Μιούνι, ο Σημαδεμένος είναι ένας ρόλος που για την γενιά μας έχει ταυτιστεί με τον Αλ Πατσίνο, είναι από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους του και όποιος και να τον αντικαταστήσει νομίζω ότι θα χάσει από την σύγκριση, άσχετα με το αν η παρουσία του και γενικά η ταινία είναι καλή ή όχι. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τον Κόναν του Μομόα, η πιο συνηθισμένη κριτική που έχω ακούσει από άτομα που είδαν την ταινία (και με την οποία συμφωνώ κι εγώ) ήταν καλή ταινιούλα, αλλά Σβαρτζενέγκερ δεν είναι. Σαν να βγουν Ράμπο/Ρόκι χωρίς Σταλόνε ή Ιντιάνα Τζόουνς χωρίς Χάρισον Φορντ. Γίνεται; Γίνεται αλλά δεν είναι το ίδιο...
 
Δύσκολα βρίσκει κάποιος ταινία με τον Πατσίνο που να μην εντυπωσιάζει αλλά ,ομολογουμένως, η συγκεκριμένη είναι διαχρονική :)
 
Πίσω
Μπλουζα