Σταύρος Κουγιουμτζής - Ο διακριτικός καλλιτέχνης, ο μεγάλος άνθρωπος

Μια σημαντική συναυλία που αναφέρθηκε και παραπάνω ήταν αυτή που έλαβε χώρα στις 20/8/1983 στον Λυκαβηττό προς τιμή του Σταύρου Κουγιουμτζή. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν κομμάτια του συνθέτη με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Βάσια Ζήλου και Μιχάλη Δημητριάδη. Για την ιστορία οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν: Τάκης Χαρίτος (πιάνο), Γιώργος Καραθανάσης (ακορντεόν), Χάρης Καλούδης και Γιάννης Λιονάκης (μπουζούκια), Μέμος Κυριαζής (ντραμς), Μπάμπης Μαλλίδης (κιθάρα και μπαγλαμά), Κώστας Στρατηγόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλης Πατεράκης (μπάσο), Ανακρέων Παπαγεωργίου (ακουστική κιθάρα). Ένα απόσπασμα με σχόλια του παρουσιαστή Γιώργου Παπαστεφάνου παρουσιάζεται παρακάτω.

 
Μια σημαντική εκπομπή (κατά μία πηγή από το κέντρο Michel) όπου γίνεται αφιέρωμα στο έργο τόσο του Σταύρου Κουγιουμτζή όσο και στο έργο του Απόστολου Καλδάρα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video (έτος 1986 ή 1988). Ερμηνεύουν η Βάσια Ζήλου, ο Αργύρης Κούκας, η Άντρη Κωνσταντίνου και ο Σταύρος Σακάτος. Οι δύο κορυφαίοι μουσικοί συνοδεύουν στο πιάνο.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπέροχος Σταύρος Κουγιουμτζής! Θυμάμαι πάρα πολύ παλιά, πρέπει να ήταν αρχές της δεκαετίας του '80, συναυλία του Νταλάρα στο Καυτατζόγλειο. Ένα γήπεδο γεμάτο, όρθιοι όλοι να τραγουδούν "Πού 'ναι τα χρόνια"...μαγικές στιγμές.

Είχα πάει σε συναυλία του Νταλάρα πριν καμιά 8-9 χρόνια στο Ηρώδειο: 2 ώρες μόνο τραγούδια του Κουγιουμτζή! Όνειρο.

Εκείνος που θαύμαζε πάρα πολύ τον Κουγιουμτζή ήταν ο Μάνος Λοϊζος. Μάλιστα προσπαθούσε πολύ να αντιγράψει το ύφος του, αλλά πίστευε ότι δεν τα κατάφερνε ποτέ. Θεωρούσε ότι μόνο το  "Αχ, χελιδόνι μου" πλησίαζε λίγο τον μεγάλο Κουγιουμτζή.
 
Συμπληρώνονται αύριο 12/3/2020 15 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας μουσικού και η ΕΡΤ προχώρησε στην ψηφιοποίηση και ανάρτηση της εκπομπής του Λευτέρη Παπαδόπουλου Συναντήσεις με καλεσμένη τη σύζυγό του Σταύρου, Αιμιλία. Η τελευταία αναφέρει άγνωστες λεπτομέρειες από το βίο και τη φιλοσοφία του ανθρώπου Κουγιουμτζή ενώ ολόκληρη η εκπομπή είναι διανθισμένη με μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του.
Η εκπομπή είναι διαρθρωμένη σε 2 video και μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τον δικτυακό τόπο του αρχείου της ΕΡΤ εδώ. Παραθέτω επιπλέον μία φωτογραφία από τον δίσκο "Τραγούδια του καιρού μας" (1977), με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τους ερμηνευτές του δίσκου, Κώστα Σμοκοβίτη και Αιμιλία Κουγιουμτζή.

smoko.jpg
 
Αναφορά σε μία από τις σημαντικότερες μορφές του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας μας, πνευματικό κεφάλαιο και παρακαταθήκη, όχι μόνο λόγω του σημαντικότατου έργου που μας παρέδωσε αλλά και για το παράδειγμα της ζωής του.

Βιογραφικό. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, σ' έναν προσφυγικό συνοικισμό. Εκεί πρωτάκουσε τα σμυρνέικα και αργότερα τα λαϊκά τραγούδια. Στα δεκαπέντε του χρόνια γράφτηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου μελέτησε πιάνο με τον Τώνη Γεωργίου και άλλους, και πήρε πτυχίο αρμονίας, αντίστοιξης και φούγκας με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Αργότερα, στην Αθήνα, συμπλήρωσε τις σπουδές του κάνοντας μαθήματα με τον Γιάννη Ανδρέου-Παπαϊωάννου. Από το 1952 αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, και δέκα περίπου χρόνια αργότερα γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Το 1967 παντρεύεται και κατεβαίνει στην Αθήνα. Το 1988 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά, όπου και ζει ως το τέλος της ζωής του, στις

Ωραία τα αφιερώματα σε ανθρώπους που "γνωρίζαμε" Καλά έστω και όχι προσωπικά...σαν σημερα έφυγε το 2005 από τη ζωή...τα τραγούδια του μακάρι να μη λησμονηθουν...Επειδή μου αρέσουν πολύ αφιερώματα σε ανθρώπους που δεν είναι κοντά μας...Υπάρχει κάποιος "φάκελος" ή σημείο που μπορούμε να γράφουμε για αυτούς τους ανθρώπους???
 
Απόσπασμα από την συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή που έγινε στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 20 Αυγούστου 1983 και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ. Αφηγητής ο Γιώργος Παπαστεφάνου.
 
Άλλη μια εξαιρετική συναυλία που έλαβε χώρα στο κινηματοθέατρο Παλλάς την 6/11/1990. Συμμετείχαν οι Διονύσης Θεοδόσης, Μελίνα Κανατά (Κανά), Μανόλης Χατζημανόλης, Δημήτρης Κεχαγιάς και Μάγδα Τσουρίδου.

 
Πίσω
Μπλουζα