Σταύρωση χωρίς Ανάσταση

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
76
Σταύρωση χωρίς Ανάσταση (1989)

Retrodb: http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

Χαιρετω το πληθος των λατρων του παρελθοντος.

Απο τοτε που σας ανακάλυψα ζορίζω το μυαλό μου να θυμηθώ ό,τι έβλεπα (κι έβλεπα πολλά..) στη τηλεόραση των late '80 s. Ανασύρθηκε λοιπόν απο τη μνήμη μου αυτή η κοινωνική-ιστορική σειρά. Βασιζόταν σε βιβλίο , δε θυμάμαι τίνος. Θυμάμαι τους πρωταγωνιστές - Τάκη Χρυσικάκο και Θάνο Καλήώρα- να συγκρούονται στο πέρασμα του χρόνου , μέσα απο πολέμους κλπ. για την ίδια γυναίκα - την Ελένη Ράντου. Αυτά τα ολίγα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ήταν μια κοινωνική σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Αθανασιάδη, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φράνσις Κάραμποτ. Έκανε πρεμιέρα στην ΕΤ1 τη Δευτέρα 17 Ιουλίου του 1989. Παραγωγός της σειράς ο Γιώργος Ράλλης και η μουσική του Αντώνη Πλέσσα. Έπαιζαν οι: Λάκης Κομνηνός (Στέφανος Φλωράς), Τάκης Χρυσικάκου (Βασίλης Ράμμος), Ελένη Ράντου (Μαρία), Θάνος Καληώρας (Ανδρέας Φλωράς), Γιώργος Κυρίτσης (Αλέξανδρος Τραμπέλας), Νίκοσ Βερλέκης (Σταμάτης Ράμμος), Μάκης Ρευματάς κ.α Η ιστορία έχει ως εξής : Δύο οικογένειες - του αγωνιστή Στέφανου Φλωρά και του συντηρητικού δημοσιογράφου Σταμάτη Ράμμου- συγκρούονται εκπροσωπώντας πολιτικά δύο τάσεις. Η σύγκρουση αυτή σταδιακά θα περάσει και στα παιδιά τους Ανδρέα Φλωρά και Βασίλη Ράμμο και θα κορυφωθεί οταν αυτοι θα ερωτευθούν την ίδια γυναίκα, που είναι η παιδική φίλη τους Μαρία. Το σήριαλ σημείωσε μεγάλες θεαματικότητες το 1989 και θεωρήθηκε το δημοφιλέστερο για εκείνη την περίοδο.
 
Ωραία σειρά θυμήθηκες Τάκη :thanx2:

Η ιστορία τριών γενιών και μαζί τους η ιστορία της Ελλάδας από το 1900 (η σειρά ξεκινάει σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι για την υποδοχή του καινούριου αιώνα) μέχρι μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τόσο ο Βασίλης Ράμμος (Χρυσικάκος), όσο και ο Ανδρέας Φλωράς (Καληώρας) χάνουν μικροί τους πατεράδες τους. Ο πατέρας του Βασίλη (Βερλέκης), συντηρητικός ιδιοκτήτης εφημερίδας, δολοφονείται από αγανακτισμένο εργάτη (Μητρούσης) ενώ ο πατέρας του Ανδρέα (Κομνηνός) πεθαίνει από κακουχίες στη φυλακή, στην οποία βρίσκεται λόγω της σοσιαλιστικής και συνδικαλιστικής του δράσης.

Τα παιδιά μεγαλώνουν και εξακολουθούν μια φιλία που δεν στερείται έντονης αντιπαλότητας και λόγω χαρακτήρα (ο Βασίλης σκληρός και κυνικός, ο Ανδρέας ευαίσθητος και ιδεολόγος) και λόγω κρυφού έρωτα με την παιδική τους φίλη Μαρία (Ράντου) η οποία μεγαλώνει με τον θείο της Αλέξανδρο (Κυρίτσης). Ο Ανδρέας φεύγει να σπουδάσει στη Γερμανία όπου συνδέεται φιλικά με δυο νέους Γερμανούς φοιτητές, την Λότε και τον ... (νομίζω Χέρμαν). Η Λότε τον ερωτεύεται αλλά αυτός έχει στο μυαλό του τη Μαρία με την οποία διατηρεί αλληλογραφία.

Η Μαρία παραμένει διχασμένη ανάμεσα στους δύο. Ο Βασίλης την τρομάζει με τον "επιθετικό" έρωτά του και την απογοητεύει όταν τον συλλαμβάνει να ερωτοτροπεί με μία υπηρέτρια στο κτήμα του (Μαρία Φιλίππου). Αποφασίζει λοιπόν να δεχτεί την πρόταση γάμου του Ανδρέα, όταν αυτός επιστρέφει στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τον γάμο φαίνεται το κενό στη σχέση των δυο τους που δεν καλύπτεται ούτε με τη γέννηση ενός γιου, του Νίκου και μιας κόρης, της Άννας (Μιχαήλου). Μαρία και Βασίλης ξεκινούν μια εξωσυζυγική σχέση και κάπου εκεί τους βρίσκει ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Βασίλης ενεργοποιεί τις γνωριμίες του και μένει στα μετόπισθεν, ο Ανδρέας φεύγει για το μέτωπο. Εκεί σώζει τη ζωή του παλιού του φίλου Χέρμαν, ο οποίος συλλαμβάνεται ως κατάσκοπος και ο Ανδρέας τον βοηθάει να δραπετεύσει. Μαθαίνει ότι έχει παντρευτεί την Λότε. Σε μια επίθεση, ο Ανδρέας τραυματίζεται και μένει τυφλός. Λίγο μετά η Μαρία τον χωρίζει και παντρεύεται τον Βασίλη.

Χρόνια μετά, ο Ανδρέας μένει με τα παιδιά του στην Αθήνα και δεν διατηρεί σχέσεις με την Μαρία και τον Βασίλη. Η Μαρία υποφέρει από την αποδοκιμασία των παιδιών της και έχει γίνει αλκοολική. Ξεσπά ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και μετά τη λήξη του ο Νίκος οργανώνεται στην αντίσταση. Στην Αθήνα φτάνει ο Βάλτερ (Αριστοτέλης Αποσκίτης), γιος του Χέρμαν και της Λότε, στρατιώτης στην Γκεστάπο. Η Άννα είναι από χρόνια ερωτευμένη μαζί του, από τα γράμματα και τις φωτογραφίες που αντάλλασαν. Ο έρωτάς τους αποκτά πραγματική υπόσταση αλλά σκοντάφτει τον ρόλο του Βάλτερ ως στρατιώτη στον στρατό κατοχής.

Η εμφάνιση της ετεροθαλούς αδελφής του Βασίλη (κόρη του πατέρα του από εξωσυζυγική του σχέση), παντρεμένη με συνεργάτη των Γερμανών, τον κάνει να σκεφτεί την στάση του όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ανακαλύπτει ότι ένας παλιός του και πιστός υπάλληλος χρησιμοποιεί το τυπογραφείο για να τυπώσει προκηρύξεις, αποφασίζει να συμμετάσχει κι αυτός στην αντίσταση.

Λίγο πριν φύγει για τη Μέση Ανατολή, ο Νίκος αποφασίζει να επισκεφθεί τον πατέρα του και την αδελφή του για να τους αποχαιρετίσει. Στο σπίτι βρίσκεται ο Βάλτερ, ο οποίος δεν μπορεί να πάει κόντρα στο καθήκον του ως στρατιώτης και τον συλλαμβάνει.

Το παράνομο τυπογραφείο ανακαλύπτεται και οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και τον Βασίλη, αφού όμως αυτός έχει προλάβει να "ξαναβρεί" τη γυναίκα του και να επισκεφθεί τον παλιό του φίλο Ανδρέα, ζητώντας του να τον συγχωρέσει. Στην φυλακή συναντά τυχαία και τον δολοφόνο του πατέρα του, επίσης κρατούμενο των Γερμανών. Του εξομολογείται, χωρίς να ξέρει ποιος είναι, το κρίμα που κουβαλάει μέσα του τόσα χρόνια. Εκτελούνται και οι δύο μαζί με τον Νίκο, παρά τις προσπάθειες της Μαρίας να χρηματοδοτήσει τους Γερμανούς και της Άννας να παρακαλέσει τον Βάλτερ, ο οποίος έχει μετανιώσει για την κίνησή του να συλλάβει τον Νίκο αλλά δεν έχει περιθώριο να τον σώσει.

Ανδρέας και Άννα φεύγουν για τη Μέση Ανατολή με την Άννα έγκυο. Μετά τον πόλεμο ο Ανδρέας επιστρέφει με τον εγγονό του στην Αθήνα, ενώ η Άννα έχει πεθάνει στη γέννα. Στην Αθήνα βρίσκεται και η Μαρία η οποία αναλαμβάνει τη διοίκηση της εφημερίδας συνεχίζοντας το έργο του άντρα της. Φτάνει και η Λότε από τη Γερμανία, έχοντας χάσει όλη της την οικογένεια, τον Βάλτερ στο Ανατολικό μέτωπο,τον άντρα της και την κόρη της στους βομβαρδισμούς. Αποφασίζει να μείνει στην Ελλάδα και να μεγαλώσει, μαζί με τον Αντρέα, τον εγγονό τους.

Από τη σειρά παρέλασαν πολλοί και καλοί ηθοποιοί, ακόμα και σε μικρούς ρόλους. Χαρακτηριστικά θυμάμαι την Τζέση Παπουτσή στον ρόλο της μητέρας του Βασίλη, την Αθηνά Ζαφόλια στον ρόλο της ερωμένης του πατέρα του και μητέρας της εξώγαμης κόρης του, τον Κώστα Αποστολίδη στον ρόλο ενός αγωνιστή της αντίστασης κ.α.

Γυρίσματα στη Γερμανία, πλούσια σκηνικά και κοστούμια και μια υποβλητική μουσική τίτλων. Η αστεία λεπτομέρεια πάντως που θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια είναι μια κούκλα που κρατούσε το κοριτσάκι που έπαιζε την Μαρία μικρή στο πρώτο επεισόδιο. Λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 1900 ε; :D Η κούκλα ήταν ένας κλασικότατος Τζον - Τζον :D :D:D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντυπωσιακές οι πληροφορίες που παραθέτεις retrofan. Από τις περιγραφές καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν ενδιαφέρουσα σειρά. Το καλό είναι ότι αυτή θα σώζεται, μιας και είναι από τις τελευταίες του 80'.
 
Καλά βρε retrofan τί θυμάσαι; Προσκυνώ!!!!

έτσι που τα γράφεις η υπόθεση μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα. Επειδή μάλλον δε θα τη δείξει η ΕΡΤ ψήνομαι να ψάξω για το βιβλίο.
 
Την εβλεπα,εντυπωση μου ειχε κανει τοτε το γεγονος οτι ειχε ξεκινησει μεσα στο κατακαλοκαιρο. Επισης επειδη ημουν μικρος ισως,μου ειχαν φανει τολμηρες οι σκηνες του πρωτου επεισοδιου του Βερλεκη με τη Ζαφολια...
 
johnalepou είπε:
Την εβλεπα,εντυπωση μου ειχε κανει τοτε το γεγονος οτι ειχε ξεκινησει μεσα στο κατακαλοκαιρο. Επισης επειδη ημουν μικρος ισως,μου ειχαν φανει τολμηρες οι σκηνες του πρωτου επεισοδιου του Βερλεκη με τη Ζαφολια...
Άσχετο αλλά θαυμάζω τρελά τη δουλειά που κάνεις με τα κουίζ σου! Μόνο που θαυμάζω από μακριά :(

Όσο προχωράνε, οι ερωτήσεις και η λεπτομέρειά τους με κάνουν να μένω κάπως έτσι 8) κι όταν βλέπω το επίπεδο των παιδιών που τις απαντάνε κάπως έτσι :eek: o_Oo_Oo_O

Πάντως αν βάλεις κανένα κουίζ με λεπτομέρειες από πλοκές (το δυνατό μου σημείο), θα σ' ευγνωμονώ :D . Αρκεί να μείνεις στο στόρι και να μη ρωτήσεις ούτε όνομα σκηνοθέτη :cool:
 
Υπήρχε τετοια σειρα στην ελληνικη τηλεοραση, καλά που ήμουν εγώ, με έφαγε ο Ματ Ντυλλον :flower: και τα άλλα πέρασαν στα ψιλά!!
 
retrofan είπε:
Άσχετο αλλά θαυμάζω τρελά τη δουλειά που κάνεις με τα κουίζ σου! Μόνο που θαυμάζω από μακριά :( Όσο προχωράνε, οι ερωτήσεις και η λεπτομέρειά τους με κάνουν να μένω κάπως έτσι 8) κι όταν βλέπω το επίπεδο των παιδιών που τις απαντάνε κάπως έτσι :eek: o_Oo_Oo_O

Πάντως αν βάλεις κανένα κουίζ με λεπτομέρειες από πλοκές (το δυνατό μου σημείο), θα σ' ευγνωμονώ :D . Αρκεί να μείνεις στο στόρι και να μη ρωτήσεις ούτε όνομα σκηνοθέτη :cool:

Σε ευχαριστω παρα πολυ!!! Ναι οι ερωτησεις ειναι αρκετα δυσκολες (οι περισσοτερες),αλλα υπαρχουν και πολλες νορμαλ. Πραγματικα μπραβο στους φιλους που τα πανε παρα πολυ καλα...Επισης οσον αφορα την πλοκη που λες βαζω πολλες ερωτησεις . Περιμενω να σε δω συντομα! (ηδη εκανες μία...εμφανιση)
 
Τιτλοι αρχης και τελους απο την κοινωνική σειρά ((Σταυρωση Χωρις Ανασταση)) βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Αθανασιάδη και σκηνοθεσία του Φράνσις Κάραμποτ που μεταδοθηκε το 1989 στην ΕΤ-1.
 
Πίσω
Μπλουζα