Στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο

Αυτό με τις παλιές γεύσεις νομίζω είναι γενικότερο. Δηλαδή και η πίτσα αλλά και το πιτόγυρο έχουν διαφορετική γεύση από ότι παλιότερα. Αφού καμιά φορά μου έρχεται μυρωδιά από τέτοια φαγητά και μου κάνει εντύπωση. Σχετικά με το δίσκο που αναφέρθηκε παραπάνω δεν έχω ζήσει κάτι παρόμοιο. Πάντως το μαγαζί που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ μου μπορώ να πω ότι έχει κρατήσει την 90s (μην πω και 80s) διακοσμητική του.
 
Η γεύση έχει να κάνει με το πώς ... αναπτύσονται οι τροφές . Σήμερα μιλάμε για κυβικές ντομάτες και αγελάδες που τις .... Δε θέλω να δώσω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες , διότι δεν έχει νόημα να χαλάσω αυτό το ωραίο θέμα συζήτησης . Αρκεί να πω πως όταν πάμε να επέμβουμε στη φύση θεωρώντας πως με μερικές δεκαετίες γίναμε πιο ειδικοί απ'όσο έγινε η φύση σε τόσα δισεκατομύρια χρόνια , τότε θα έχουμε και το αντίστοιχο τίμημα ...

Προτιμώ λοιπόν θα αναφερθώ σε κάτι άλλο που θυμάμαι :

Στα έτη των 80 και 90 (που ιδίως για το πρώτο εξ αυτών , δηλαδή το 1981 , πλέον κοντεύει μισός αιώνας αν δεν το έχετε αντιληφθεί ! ) , υπήρχε και μία μικρή διαφορά στις καρέκλες και στα τραπέζια . Και συγκεκριμένα στις διαστάσεις . Καθώς τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούσαν , φαίνεται πως το τραπέζι μπορούσε να έχει όλο και περισσότερα επάνω-του ! Ή μεγαλύτερες μερίδες ! Αναποφεύκτως λοιπόν θα έπρεπε να ήταν και μεγαλύτερο . Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως χρειάστηκε να μεγαλώσουν και οι καρέκλες !...
 

1@iliekater[/USER] Είναι πολύ εύστοχο το σχόλιο σου, με μια παράφραση από μέρους μου "Αρκεί να πω πως όταν επεμβαίνουμε στις φυσικές διαδικασίες θεωρώντας πως με γνώσεις μερικών δεκαετίων γίναμε πιο ειδικοί απ'όσο η φύση σε τόσα εκατομμύρια χρόνια, τότε θα έχουμε και το αντίστοιχο τίμημα..." και αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε το γεγονός οτι οι αλλαγές στις ζωές μας συμβαίνουν πλέον σε πολύ μικρούς χρόνους που δεν είναι βέβαιο αν οι εως σήμερα καταγεγραμμένοι εξελικτικοί νόμοι μπορούν να περιγράψουν.

Επαναερχόμενοι στο κεντρικό θέμα, την παρέλαση εδεσμάτων δεν την θυμάμαι ως γενικευμένη πρακτική. Θυμάμαι καταστήματα να την προσφέρουν αλλά όχι όλα. Α, να σημειώσω οτι την συνάντησα πρόσφατα σε ψαρομεζοδοπωλείο στην Κηφισιά.

 
Οπως λενε οι μαγειρες, το θεμα ειναι η επιλογη της πρωτης υλης, οποτε πρεπει να ξερουμε ποιοι προμηθευτες και ποια εστιατορια ακολουθουν αυτη τη φιλοσοφια. Το κακο ειναι οτι το αυτονοητο εγινε "φιλοσοφια", και να ψαξεις για να βρεις ποιοι την ακολοθουν
 
Δεκαετια του 80 και 90 οι επισκεψεις σε ταβερνα/εστιατοριο ηταν δεδομενες για πιτσαριες και τετοια δεν εχω αποψη και γιατι δεν ειχαμε εδω στο χωριο μου η στα διπλανα χωρια αλλα και να ειχαμε δεν υπηρχε περιπτωση οι δικοι μου να πηγαιναν εκει.Σε διπλανο χωριο μολις 3,4 χιλιομετρα μακρια υπηρχε μια ταβερνα/εστιατοριο που μαλιστα συνεργαζοταν με το μαγαζι μας και ο πατερας μου του εφτιαχνε καταιφι ωστε να σερβιρει στους πελατες μετα το φαγητο και πολλες φορες επερνε και παγωτο απο μας.Το συγκεκριμενο μαγαζι ειχε μια αυλη στην μπροστα μερια που υπηρχαν τραπεζια καρεκλες κλπ τους ανοιξιατικους και καλοκαιρινους μηνες και ειχε επισης και πιο στενους διαδρομους αριστερα και δεξια απο το μαγαζι επισης με τραπεζια και καρεκλες και εκει οπως και μπροστα ειχε μικρα μικρα συντριβανακια με πολλα πολυχρωμα φωτακια μεσα και με το νερο να τρεχει συνεχεια.Μεγαλη εντυπωση τοτε σαν πιτσιρικα με εκαναν οι μεγαλες ηλεκτρικες παγιδες που ηταν πανω απο τα τραπεζια κρεμασμενες και καψαλιζαν τα εντονα που γυρνουσαν πανω απο τα κεφαλια μας.

Απο εκεινη την ταβερνα λοιπον τρελαινομουνα οταν πηγαιναμε συνηθως η οικογενεια μου και η οικογενεια της αδερφης της μανας μου να τρω φιλετο κοτοπουλο.Ηταν ενα φιλετο απιστευτα τρυφερο και μαλακο με λιωμενο κασερι απο πανω οχι πολυ ομως για να μη χαλαει την γευση του κοτοπουλου και στο πιατο ειχε σε μια μερια κοκκινο λαχανο στην αλλη καροτο αλλα και ριζι με καλομποκι και μπιζελακια.E μιλαμε αυτο το πιατο το εβλεπα σαν αμβροσια σαν το καλητερο φαγητο που θα μπορουσα να φαω στην ζωη μου πραγματικα δεν μπορω να εξηγησω με απλα λογια το συναισθημα αυτο.Απο τοτε περασαν πολλα χρονια μεγαλωσα και γω σταματησαμε αυτες της εξοδους με τους γονεις αλλα εγω καπου καπου πηγαινα με παρεα η με εκαστοτε σχεσεις μου και ξανα ετρωγα το αγαπημενο μου φιλετο.

Απο τοτε περασαν χρονια και ο ανθρωπος που το ειχε βγηκε σε συνταξη και το μαγαζι ειχε κλεισει.Τελικα πριν κανα δυο χρονια το μαγαζι το ανοιξαν ξανα τα δυο του παιδια με αλλο ονομα εκαναν και μια ανακαινιση και λιγο καιρο μετα τα εγκαινια πηγα να φαω το αγαπημενο μου φιλετο.Αυτο που μου εφεραν τελικα εμοιαζε καπως με αυτο που ετρωγα μικρος αλλα στην τελικη δεν ειχε καμια σχεση και απογοητευτηκα παρα πολυ.

Απο τοτε δεν πατησα ξανα το ποδι μου και εμεινα να αναπολω πολλες φορες εκεινο το θεικο φιλετο που ποτε ξανα δεν θα το ξαναφαω στη ζωη μου.
 
Τελικα πριν κανα δυο χρονια το μαγαζι το ανοιξαν ξανα τα δυο του παιδια με αλλο ονομα εκαναν και μια ανακαινιση και λιγο καιρο μετα τα εγκαινια πηγα να φαω το αγαπημενο μου φιλετο.Αυτο που μου εφεραν τελικα εμοιαζε καπως με αυτο που ετρωγα μικρος αλλα στην τελικη δεν ειχε καμια σχεση και απογοητευτηκα παρα πολυ.

Απο τοτε δεν πατησα ξανα το ποδι μου και εμεινα να αναπολω πολλες φορες εκεινο το θεικο φιλετο που ποτε ξανα δεν θα το ξαναφαω στη ζωη μου.
Με εχει προβληματισει οτι ισως υπαρχουν πολλοι λογοι που καποιο πραγμα δεν το αισθανομαστε οπως παλια. Οπως ειπαμε, μπορει να ειναι το θεμα της ποιοτητας των υλικων, οτι χανεται το μερακι, η ψυχη και τα μυστικα που υπηρχαν παλια κλπ. Απο κει και περα ομως νομιζω οτι κι εμεις αλλαζουμε. Κατ'αρχας οσο μεγαλωνουμε, χανουμε καποιο μερος των αισθησεων μας (καθε χρονο νεκρωνουν καποιοι αισθητηρες της γλωσσας μας). Δευτερον, σαν παιδια ημασταν προγραμματισμενα να "ρουφαμε" οτιδηποτε υπερβολικα δηλ. οταν μας αρεσε κατι, μας αρεσε πολυ. Οσο κερδιζουμε εμπειριες, γευομαστε πραγματα εξισου ή ακομα πιο νοστιμα απο κατι που μας αρεσε παλια, και απομυθοποιειται (ενω θυμομαστε μονο τον ενθουσιασμο). Ειναι αντιστοιχο με το να μη σου αρεσει ενα φαγητο, αλλα μετα να το συνηθιζεις και να σου αρεσει. Εν τελει, ειμαστε αλλο ατομο απο αυτο που ημασταν πριν.

Ενταξει, δε λεω οτι ηταν το ιδιο φιλετο  και οτι εσυ δεν το καταλαβες, αλλα και το ιδιο να ηταν, μπορει εσυ να ειχες αλλαξει. Δυστυχως δεν εχουμε αντικειμενικο μετρο συγκρισης του τοτε με το τωρα
 
Εγω εχω απομυθοποιησει λιγο την "ποιοτητα"/"αγνοτητα" των προιοντων των 70s και 80s.

Νομιζω οτι σημερα μπορεις να τραφεις πολυ υγειινοτερα απο οτι τοτε και να βρεις ποιοτικοτερο φαγητο.

Θυμαμαι κατι "αυγα απο κοτουλες" που οι γριες ειχαν τρελανει τα πτηνα στα αντιβιοτικα...

Τωρα αν τα σκασεις, θα φας βιολογικο και ακομα ανωτερο απο αυτο.
 
Συμφωνώ με τον Wally. Το φαγητό σήμερα είναι απείρως ποιοτικότερο σε σχέση με το παρελθόν. Ιδίως στο θέμα φαγητού έξω δεν υπάρχει σύγκριση. Η εξέλιξη της κουζίνας των εστιατορίων έχει γνωρίσει τρομακτική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. '70 '80 τρώγαμε σε κάτι ταβέρνες της κακιάς ώρας και τα "κυριλέ" εστιατόρια ήταν για τα μπάζα. Τώρα ακόμα και σε φτηνές ταβέρνες/μεζεδοπωλεία μπορείς να βρεις ενδιαφέρουσες πιο "γκουρμέ" προτάσεις και όχι μόνο τις γνωστές καμένες μπριζόλες που είχε συνηθίσει να τρώει ο Έλληνας. 'Όσο για τα γκουρμέ εστιατόρια εδώ πραγματικά είναι η μέρα με τη νύχτα. Οι γευστικές προτάσεις που έχουμε σήμερα ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα πριν 30 χρόνια. Και η ίδια η Ελληνική κουζίνα έχει εξελιχθεί απίστευτα στα χέρια των νέων σεφ και μπορεί πλέον να σταθεί με αξιώσεις σε σύγκριση με πιο διάσημες κουζίνες (Γαλλική, Ιταλική, Ιαπωνική, κλπ). Καμία σχέση με την γραφική κιτς greek tavern με τα πιάτα τα συρτάκια τις φουστανέλες τους μαιάνδρους και το κακό φαγητό το παρελθόντος που άνοιγαν οι μετανάστες στο εξωτερικό. 
 
Εγω εχω απομυθοποιησει λιγο την "ποιοτητα"/"αγνοτητα" των προιοντων των 70s και 80s.

Νομιζω οτι σημερα μπορεις να τραφεις πολυ υγειινοτερα απο οτι τοτε και να βρεις ποιοτικοτερο φαγητο.
Απο την αλλη, εδω στην περιοχη μου, περα απο το ωραιο το ταβερνακι που ανεφερα, ειναι και ενα "φαγαδικο" το οποιο ειναι παραδειγμα προς αποφυγη. Μια φορα πηρα σπανακοριζο, και δεν ηταν τιποτα αλλο απο μια σακουλα κατεψυγμενο σπανακοριζο του Μπαρμπα-Σταθη, οι πατατες βιομηχανοποιημενες, τζατζικια κλπ απο συσκευασια, και παει λεγοντας.

Παροτι υπαρχει πολλα χρονια και εχει το στυλ ταβερνας, εγω δε μπορω να φανταστω να πηγαινει εκει οικογενεια για να διασκεδασει. Εγω παραγγελνω απο εκει οταν δεν υπαρχει φαι στο σπιτι. Στανταρ συντηρειται απο εργενηδες και εργαζομενους της περιοχης που δεν εχουν τι να φανε.
 
1@Rakeesh[/USER] Μα ενα ειναι όλα τόσο προπαρασκευασμένα, γιατί να μην πάρει κανείς απ΄ευθείας από το σουπερ μάρκετ και να του έρθει και πιο φτηνά; Ειδικά αυτά τα έτοιμα γεύματα που απλά τα βάζεις στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα σε 20-30 λεπτά είναι μια καλή εναλλακτική έναντι των ντελιβερι που χρείαζονται ανάλογο χρόνο για να έρθουν

 
Α , εντάξει τότε . Θα πάω στο σουπερμάρκετ και θα τους πω δώστε-μου : μία προπαρασκευασμένη μερίδα γύρο , μία προπαρασκευασμένη μερίδα πατάτες , μία προπαρασκευασμένη μερίδα τζατζίκι και δύο προπαρασκευασμένα πιτόφυλλα . Και θα πάω να τα βάλω στην κατσαρόλα ! ?

(Πλάκα κάνω ! )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως πέρα από την πλάκα 1@iliekater[/USER] πίτες που απλά θέλουν ζέσταμα υπάρχουν, έτοιμο τζατζίκι υπάρχει, προτηγανισμένες πατάτες υπάρχουν και νομίζω οτι πωλείται και γύρος προμαγειρεμένος που απλά θέλει ζέστεμα/ψήσιμο. Σε 20 λεπτά έχεις πιτόγυρο σπίτι σου. Α για μην πω για σουβλάκια που μπορείς να πάρεις από τον κρεοπώλη και να τα ψήσεις στο φούρνο/γκριλ για κάνα μισάωρο. Σπεύσατε....

 
Γύρος προμαγειρευμένος ; Τότε σε λίγο θα δούμε και ολόκληρη πίτσα έτοιμη για ψήσιμο !

Όχι εντάξει , σοβαρά : δεν ήξερα πως υπάρχει και γύρος !

Πάντως , ντρέπομαι στο σούπερ μάρκετ να ρωτήσω εάν έχουν τέτοιο πράγμα ! ...

Ίσως να κάνω ένα ανώνυμο τηλεφώνημα και να ρωτήσω !
 
Εντελώς για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, προμαγειρεμενος γύρος είχε λανσαριστεί πριν πολλά χρόνια, ίσως και 25, από την καρνα. Ειχε μάλιστα και ένα ωραίο ποιηματάκι στη διαφήμιση: ...τοματουλα, κρεμμυδακι και έτοιμο το σπιτικό σουβλάκι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ω θεέ μου πόσο πίσω είστε, πτωχοί... εμείς εδώ έχουμε κατεψυγμένο έτοιμο γύρο. Μάρκα "Οπααα", φυσικά, διότι ως γνωστόν οι έλληνες το όπα το έχουμε όπως οι ισπανοί το "Ολέ", κάθε τόσο αμολάμε κι ένα "όπαααα"

image.png

Βέβαια όταν λένε "beef and lamb" δεν εννοούν ότι έχει πολύ από το καθένα. Στη σειρά των υλικών πρώτα έρχεται το calcium propionate και μετά το αρνάκι. Θαυμάστε υλικά... λες και διαβάζω το Merck Index. Αναρωτιέμαι τι σκοπό εξυπηρετούν το οξείδιο του ψευδαργύρου και η προπυλενογλυκόλη. Ο γύψος ξέρουμε τι κάνει (dough conditioner)

Ingredients: Pita Fold: Enriched Wheat Flour [Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamine Mononitrate (B1), Riboflavin (B2), Folic Acid], Water, Soybean Oil and/Or Canola Oil, Contains 2% Or Less of: Yeast, Salt, Sugar, Dough Conditioner (Calcium Sulfate, Acacia Gum, Vegetable Mono- and Diglycerides, and Enzymes), Baking Powder (Sodium Acid Pyrophosphate, Sodium Bicarbonate, Monocalcium Phosphate), Nonfat Dry Milk, Yeast Nutrients (Ammonium Sulfate, Ascorbic Acid, Azodicarbonamide), Calcium Propionate and Potassium Sorbate (Preservatives). Contains: Wheat. Gyro Slices: Beef, Water, Bread Crumbs [Enriched Wheat Flour (Flour, Barley Malt, Niacin, Iron, Thiamine Mononitrate (B1), Riboflavin (B2), Folic Acid), Salt, Yeast, Contains 2% Or Less of The Following: Sugar, Calcium Propionate (Preservative)], Lamb, Contains 2% Or Less of: Onions, Vegetable Protein Product [Soy Protein Concentrate, Zinc Oxide, Niacinamide, Ferrous Sulfate, Copper Gluconate, Vitamin A Palmitate, Calcium Pantothenate, Thiamine Mononitrate (B1), Pyridoxine Hydrochloride (B6), Riboflavin (B2), and Cyanocobalamin (B12)], Salt, Seasonings (Spices, Monosodium Glutamate, Dehydrated Garlic, Maltodextrin), Monosodium Glutamate, Lemon Juice Concentrate. Contains: Wheat, Soybean. Tzatziki: Sauce Base [Water, Soybean Oil, Modified Food Starch, Egg Yolks, Distilled Vinegar, Salt, Propylene Glycol Alginate, Lactic Acid, Titanium Dioxide, Sodium Benzoate and Potassium Sorbate (Preservatives), Xanthum Gum, Natural and Artificial Flavors (Contains Dairy), Calcium Disodium Edta], Cucumbers, Stabilizing Blend [Salt, Garlic Powder, Xanthan Gum, and Stabilizer (Sugar, Corn Starch, Agar, Cream of Tartar, and Salt)], Contains 2% Or Less of: Soybean Oil and/Or Canola Oil, Lemon Juice Concentrate, Vinegar. Contains: Egg, Milk.

Εεεε, νομίζω δεν χρειάζεται να σας πω ότι δεν έχω πάρει ποτέ.
 
Δεν θέλω να πω ότι η οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία χρησιμοποιεί τόσα πρόσθετα στα προϊόντα της - μπορεί να μην χρησιμοποιούν τίποτε - αλλά θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η σελίδα αυτή και η pdf μπροσούρα είναι διαφημιστική / προπαγάνδα κι έτσι μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να τα δείχνει όλα υπέροχα. Κάτι σαν την εικόνα που έστειλα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο πλήρης κατάλογος συστατικών που όταν υπάρχει είναι γραμμένος με μικρά μικρά γραμματάκια κρυμμένος σε μια γωνίτσα. Ακόμη κι αυτό είναι χρήσιμο μόνο στο βαθμό που τους υποχρεώνει ο νόμος (π.χ. υπάρχει νόμος που να λέει ότι είναι υποχρεωμένοι να λένε τι ταΐζουν τα γουρούνια? Αν όχι, τότε μπορούν να λένε ότι τα ταϊζουν αγνό παρθένο ελαιόλαδο ακόμη κι αν η τροφή τους δεν έχει ούτε μια σταγονίτσα) και ακόμη κι έτσι οι νόμοι έχουν πάμπολλα παραθυράκια. Η Ευρώπη είναι λίγο καλύτερη από την Αμερική στο θέμα εξαπάτησης του καταναλωτή (εδώ είναι επιστήμη!) αλλά προχωράει στα ίδια βήματα. Φυσικά η creta farms μπορεί ωραιότατα να είναι ακριβώς αυτό που λέει κι αν είναι μπράβο τους, αλλά αυτά που διαβάζω είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά εκτός αν οι τιμές τους είναι απλησίαστες.

Μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση αλλά θα είμαι εκτός θέματος. Εγώ έστειλα το προηγούμενο γιατί νόμιζα ότι δεν υπάρχει έτοιμος ψημένος γύρος στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και ήθελα να γελάσουμε με το τι πουλιέται εδώ για γύρος.

Πάντως χοιρινό τρώμε και μπόλικο, αλλά καλύτερα να μη σκεφτόμαστε σε τι συνθήκες μεγαλώνουν τα γουρούνια και τι τα ταϊζουν.
 
Το προηγούμενο μήνυμα ήταν απλά για πλάκα. Προφανέστα οτι κρεατικό μπαίνει σε επεξεργασία και έρχεται προμαγειρεμένο, λίγο-πολύ έχει θέμα. Απλά έστω και έτσι, λόγω εντοπιότητας, ο προμαγειρεμένος γύρος είναι ο ορθοδοξός, ο χοιρινός με όλα του τα σέα να ούμε...

Δεν ξέρω αν είναι διαφορετικά τα πράματα για τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα έτοιμα κατεψυγμένα μείγματα λαχανικών που υπόσχονται με μισή ώρα βράσιμο στην κατσαρόλα φαγητό.
 
Ταβέρνα 'Ο Σταύρος' στη Λούτσα 'δεξιά'.Δεύτερη η τρίτη ταβέρνα στη σειρά απο τα φανάρια της διασταύρωσης.Απέναντι έβλεπες τη θάλασσα.Τα τραπέζια ήταν πάνω σε μια τσιμεντένια αυλή, περιφραγμένη με αρκετό χώρο για να παίζουν τα παιδιά.Πίσω εκεί κοντά είχε και τις υπαίθριες τουαλέτες, τρείς στον αριθμό.Θυμάμαι πως πάνω απο τη μία τουαλέτα είχε μια μπάλα μπάσκετ της εποχής.Πηγαίναμε δυο φορές την εβδομάδα μαζι με τον παππού και τα παιδιά του(θείους - θείες μου) και τρώγαμε τα κλασσικά.(χταποδάκια,καλαμαράκια,ψαράκια κ.τ.λ)Κρασάκι και μπύρες για τους μεγάλους, αναψυκτικά στα γυάλινα μπουκαλάκια για τους μικρούς.Αργούσαν πολύ τα γ....α, απο την άλλη, ίσως ήμουνα απλά μικρούλης και ο χρόνος πέρναγε αργά. Πάρα, μα πάρα  πολύ αργά....Τώρα τρέχει.
 
Πίσω
Μπλουζα