Στη μάχη της Κρήτης (1970)

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.642
Αντιδράσεις
4.798
Στη μάχη της Κρήτης (1970)

Retro link: www.retrodb.gr/wiki/index.php/Στη_μάχη_της_Κρήτης

Υπόθεση:

Απρίλιος 1941. Με την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κλείνει και ο πρωτοετής εύελπις Νικηφόρος Καλλέργης επιστρέφει στην πατρίδα του Κρήτη με το νοσοκομειακό πλοίο «Νηρεύς». Στην πραγματικότητα όμως το πλοίο είναι καμουφλάζ, καθώς στα αμπάρια του δεν μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό αλλά τον χρυσό της Τράπεζας Ελλάδος προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.  Παρά την επικινδυνότητα και τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο φτάνει τελικά στην Κρήτη. Με την άφιξη του όμως αρχίζει και η επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς με ρίψη αλεξιπτωτιστών.  Ο πατέρας του Νικηφόρου, ο καπετάν-Μανούσος, αναλαμβάνει να οδηγήσει την αποστολή μέσα από κρυφά μονοπάτια του Ψηλορείτη στα νότια του νησιού όπου περιμένει υποβρύχιο. Ανάμεσα τους όμως υπάρχει κατάσκοπος που προδίδει κάθε κίνηση. Το νησί καταλαμβάνεται τελικά απο τους Γερμανούς παρά την σθεναρή αντίσταση των Κρητικών, όμως η αποστολή στέφεται με επιτυχία και ο ελληνικός χρυσός φυγαδεύεται εκτός Κρήτης.

Παίζουν:

εύελπις Νικηφόρος Καλλέργης: Χρήστος Πολίτης

καπετάν-Μανούσος Καλλέργης (πατέρας Νικηφόρου): Fernando Sancho

πλωτάρχης Ανδρεάδης (κυβερνήτης του πλοίου «Νηρεύς»): Στέφανος Στρατηγός

Βob Turner (επικεφαλής Άγγλος ταγματάρχης της αποστολής): Paolo Kazela

Miss Gordon (Γερμανίδα κατάσκοπος): Μaria Pia Konte

Antony Fletser (άγγλος λιποτάκτης): Γιώργος Τζώρτζης

Μαρία Καλλέργη (αδερφή Νικηφόρου): Γιώτα Σοϊμοίρη

Ρόζα (φιλενάδα του Antony): Αννα Μαντζουράνη

υπάλληλος Τράπεζας Ελλάδος: Γιώργος Μσχίδης

Έλληνες αξιωματικοί: Γρηγόρης Βαφιάς - Γιώργος Γρηγορίου - Γιώργος Ζαϊφίδης - Γιάννης Πάχης - Γιώργος Σίσκος

Άγγλοι αξιωματικοί: Cordon Taylor - Mike Verner

Γερμανοί αξιωματικοί: Δημήτρης Μπισλάνης - Γιώργος Μπάρτης - Γιάννης Κανδήλας - Κώστας Πολίτης

διοικητής Τράπεζας Ελλάδος: Κώστας Αγαλιάνος

διοικητής Σχολής Ευελπίδων: Ανδρέας Βεντουράτος

εύελπις (συμμαθητής Νικηφόρου): Γιάννης Κατράνης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης

Παραγωγός: Τζέιμς Πάρις

Σενάριο: Σταμάτης Φιλιππούλης

Τα αληθινά γεγονότα

Η ταινία διαπραγματεύεται το αληθινό γεγονός της φυγάδευσης του ελληνικού χρυσού εκτός Ελλάδος στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου.

Στο «Χρονικό της Τράπεζας της Ελλάδος» (1955) το οποίο επιμελήθηκε ο Ηλίας Βενέζης υπάρχουν τα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα για τον ελληνικό χρυσό.

1.jpg

Ο τότε διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Μαντζαβίνος περιγράφει στο βιβλίο:

«Αμέσως μόλις έγινε κατάδηλη η πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ιταλία στον αγώνα ενάντια στην Ελλάδα, λάβαμε μέτρα για να μεταφερθεί ο χρυσός από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος σε ασφαλές μέρος έξω από την Αθήνα. Προκρίθηκε η Κρήτη, το υποκατάστημα Ηρακλείου, όπου είχαμε αρκετά ασφαλή χρηματοκιβώτια. Η μεταφορά έγινε Φεβρουάριο, ήταν Καθαρά Δευτέρα».

Ο ελληνικός χρυσός, που ανερχόταν σε ουγκιές καθαρού βάρους 610.796 υπό μορφή ράβδων και λιρών, τοποθετήθηκε σε κιβώτια και μεταφέρθηκε με τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Όταν όμως  άρχισε να διαγράφεται ως επικείμενη η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, αρχίσαμε να προνοούμε  για τη μετακίνησή έξω από την Ελλάδα για να τον μεταφέρουμε σε ασφαλή χώρα».






Έτσι από το Ηράκλειο, ο ελληνικός χρυσός μεταφέρεται στη Σούδα με το βρετανικό πλοίο «Salvia»  και εκεί φορτώνεται στο βρετανικό καταδρομικό «Dido» για την Αίγυπτο. Τη στιγμή της φόρτωσης, το λιμάνι της Σούδας βομβαρδίζεται από Γερμανικά «στούκας» με αποτέλεσμα ένα από τα κιβώτια να σπάσει στο κατάστρωμα, το οποίο γέμισε με λίρες.  Στη διαδρομή προς την Αίγυπτο, εν πλω, βρέθηκαν όλες εκτός από μία.

Το «Dido» φτάνει στην Αίγυπτο και ο ελληνικός χρυσός μεταφέρεται προς φύλαξη στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου.

Καθώς όμως η Γερμανική στρατιά του Ρόμελ προελαύνει στην Βόρεια Αφρική, ο χρυσός πρέπει για μια ακόμη φορά να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Έτσι μεταφέρεται στην αγγλοκρατούμενη Νότια Αφρική, στην Πρετόρια,  όπου και εναποτέθηκε στα θησαυροφυλάκια της South African Reserve Bank. Από τη νέα τήξη, προέκυψε χρυσός καθαρότητας βάρους 608.350 ουγκιών. Σε αυτό το σημείο τελειώνει και το ιστορικό της φυγάδευσης του ελληνικού χρυσού στο «Χρονικό» του Βενέζη.

 Έκτοτε τα  σενάρια και οι εκδοχές για την τύχη του ποικίλλουν και συζητιούνται μέχρι σήμερα.  Μια από τις εκδοχές είναι, ότι μετά την απελευθέρωση, όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή του ελληνικού χρυσού, η απάντηση από την Βρετανία ήταν:  «χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των εξόδων του Ελληνικού Στρατού στη Μέση Ανατολή και έτσι το Βρετανικό Στέμμα δεν οφείλει τίποτα για επιστροφή στην Ελλάδα».

 1.jpg

2.jpg

4.jpg

3.jpeg
 
Το ακριβες μεγεθος του Ελληνικου χρυσου καθως και οι παραξενες πωλησεις, εισφορες,αγορες και "χαμενες" ποσοτητες...ειναι ενα συγχρονο διαχρονικο νεοελληνικο μυστηριο... :)
 
Βλέπουμε όμως ότι η ταινία έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα, αφού ο χρυσός είχε μεταφερθεί στην Κρήτη σε ανύποπτο χρόνο, όχι όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. και με πολεμικά πλοία, όχι με ψευτονοσοκομειακό.

Αλλά η εκδοχή της ταινίας είναι ενδιαφέρουσα διότι έχει τους "καλούς" να χρησιμοποιούν μια κομπίνα που δίνει καλή δικαιολογία στους "κακούς" να αγνοούν διεθνείς κανόνες.

Όταν οι καλοί χρησιμοποιούν νοσοκομειακό πλοίο να μεταφέρουν κάτι που δεν θα έπρεπε και οι κακοί το βυθίζουν διότι ξέρουν τι μεταφέρεται, φταίνε οι κακοί που αγνόησαν τους διεθνείς κανόνες και βούλιαξαν νοσοκομειακό πλοίο

Όταν οι κακοί χρησιμοποιούν νοσοκομειακό πλοίο να μεταφέρουν κάτι που δεν θα έπρεπε και οι καλοί το βυθίζουν διότι ξέρουν τι μεταφέρεται, φταίνε οι κακοί που αγνόησαν τους διεθνείς κανόνες και χρησιμοποίησαν νοσοκομειακό πλοίο.

Οι καλοί δεν φταίνε ποτέ ό,τι και να κάνουν. Οι κακοί φταίνε πάντα ό,τι και να πάθουν. Το ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί εξαρτάται από το ποια μεριά τους βλέπεις.

Αυτά δεν είναι θεωρητικά (βλέπε τορπιλλισμό του "Λουζιτάνια" το 1915).

Οι Έλληνες (της ταινίας - διότι οι πραγματικοί έκαναν το σωστό) δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν νοσοκομειακό πλοίο για μεταφορά άσχετου υλικού, διότι αν οι Γερμανοί το μάθαιναν θα είχαν κάθε "δίκιο" να βυθίσουν όποιο νοσοκομειακό έβλεπαν μετά, διότι θα έλεγαν "Και πού ξέραμε ότι δεν ήταν μούφα νοσοκομειακό όπως το προηγούμενο?"
 
Νομίζω πως απο την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία, δεν θα μπορούσε το σενάριο να έχει κοντινή σχέση με την πραγματικότητα, όχι μόνο για λόγους δραματουργίας, αλλά  και για λόγους που σχετίζονται με το γεγονός αυτό καθ΄αυτό και τα αληθινά πρόσωπα.  Αλλωστε οι περισσότερες ταινίες που σχετίζονται με το έπος του '40 και την Κατοχή γυρίστηκαν σε δύσκολη πολιτικά εποχή και οι δημιουργοί δεν μπορούσαν να θίξουν ευθέως ζητήματα όπως και να περάσουν μηνύματα στο κόσμο. Θεωρώ  πως η ταινία,  διαπραγματεύοντας στο σενάριο της την φυγάδευση του ελληνικού χρυσού, ουσιαστικά έθιγε αυτό που την εποχή εκεινη οι περισσότεροι σκέφτονταν  "τι απέγινε ο ελληνικός χρυσός" (μην ξεχνάμε οτι οι μνήμες τότε ήταν ακόμη νωπές).
 
Αν κρίνω από το χώρο, οι εν λόγω σκηνές θα πρέπει να γυρίστηκαν στο αληθινό θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Ελλάδος. ( Ή έστω κάποιας άλλης μεγάλης τράπεζας πχ Εθνική).

2.jpg

1.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα