Στον Αργαλειό του Φεγγαριού (1985 ΕΡΤ2)

THANASI7

RetroN00b
Joined
28 Οκτ 2009
Μηνύματα
37
Αντιδράσεις
5
ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ - ΕΡΤ2

RETRODB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Εύας Βλάμη "Στον αργαλειό του Φεγγαριού"

ΠΡΕΜΙΕΡΑ =Τεταρτη 15 Μαη 1985 ΕΡΤ-2

picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στον αργαλειό του φεγγαριού (ΕΡΤ-2, 1985)

Μια ακόμα κοινωνική σειρά 6 επεισοδίων σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωστή Ζώη (γνωστού από την σκηνοθεσία του "Εκείνος και Εκείνος"), βασισμένη στο έργο της Εύας Βλάμη. Προβλήθηκε από την ΕΡΤ-2 το 1985. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 12/5/1985 στις 20:35. Οι αξέχαστοι Αλέκα Κατσέλη και Γιώργος Φούντας ήταν πρωταγωνιστές. Έπαιζαν ακόμα οι: Χρύσα Ρώπα, Ιάκωβος Ψαρράς, Ντενίζ Μπαλτσαβιά και η Φρόσω Κοκκόλα, ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς.
Η κεντρική ηρωίδα της σειράς είναι η Στράταινα, μια μάνα η οποία αρνείται να δεχτεί τον χαμό του γιου της στον πόλεμο. Η Στράταινα αρραβωνιάζει τον γιο της, τον Γιωργή, με μια φτωχή κοπέλα στο χωριό, την Διαλεχτή. Είναι η μικρότερη από τα 7 κορίτσια του πάμφτωχου Αργυρού. Οι χωριανοί αρχίζουν και μιμούνται στην Στράταινα και αρραβωνιάζουν και αυτοί τα νεκρά παιδιά τους. Το χωριό ξεσηκώνεται και πυρπολεί το σπίτι του Παντελή, ο οποίος ξεκίνησε την ιεροσυλία. Οι απειλές εναντίον της Στράταινας είναι ανοικτές...

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στο Γαλαξίδι.

Φωτογραφία: Νίκος Πετανίδης

Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Κόκκου

Επεισόδια:

1ο (15/5/1985)

2ο (22/5/1985) Η απόφαση της Στράταινας να αρραβωνιάσει το σκοτωμένο παιδί της ξεσηκώνει το χωριό. Πρωτεργάτες αυτού του ξεσηκωμού εναντίον της Στράταινας είναι η ξαδέρφη Μαχώ και ο Παπα-Θανάσης.

3ο (29/5/1985) Αφού έγιναν πολλές ενέργειες με την Στράταινα και τον πατέρα της Διαλεχτής, για να την μεταπείσουν και όλες απέτυχαν, οι ξαδέλφες της Διαλεχτής την ετοιμάζουν για το ταξίδι. Η Βαγιώ, η μεγάλη της αδελφή, θα την οδηγήσει στο χωριό της Στράταινας. Όταν όμως φτάνει η Διαλεχτή, την περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη: κανείς στο χωριό δεν θέλει την "νύφη του θανάτου". Για να μην την δουν, οι χωριανοί κλείνονται στα σπίτια τους...

4ο (5/6/1985)

5ο (12/6/1985) Ο Παντελής, ο οποίος ξεχνούσε και έτρωγε όταν ήταν να κοινωνήσει, και όλοι τον φωνάζουν 'αμετάλαβο", έχει έναν γιο νεκρό από καιρό. Μιμείται την Στράταινα και προτείνει στον φίλο του Τζίβα να αρραβωνιαστούν τα σκοτωμένα παιδιά τους. Ο Τζίβας δέχεται και έτσι ο Παντελής τοποθετεί ένα κόκκινο μπαϊράκι, σύμβολο του αρραβώνα, στο παράθυρο του σπιτιού του. Η Διαλεχτή ξυπνά από έναν νυχτερινό εφιάλτη και φεύγει κρυφά από το σπίτι της Στράταινας, για να γυρίσει στους δικούς της. Ο Παντελής όμως την βρίσκει καθ' οδόν και την γυρίζει σπίτι. Το χωριό αρχίζει να συγκεντρώνεται στο σπίτι του Παντελή, με εχθρικές διαθέσεις.

6ο (τελευταίο) (19/6/1985) Είναι η κορύφωση του δράματος. Οι χωριανοί βάζουν φωτιά στο σπίτι του Παντελή και όλοι φοβούνται ότι θα κάνουν το ίδιο και στο σπίτι της Στράταινας.

Η σειρά κέρδισε καλές κριτικές και χαρακτηρίστηκε "αριστούργημα". Ο σκηνοθέτης είχε αφαιρέσει όλα τα ηθογραφικά στοιχεία από το έργο και δεν ήθελα να κάνει ένα αγροτικό σίριαλ, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει. Στόχος του ήταν να μείνει στον τηλεθεατή το κύριο νόημα του έργου, που είναι η άρνηση της ύπαρξης του θανάτου. Ωστόσο, η επιτροπή προγράμματος που το εισηγήθηκε διαλύθηκε και ο πρόεδρός της απολύθηκε. (Ω, καιροί της ΕΡΤ-2)!

Φωτογραφία με την μικρή Όλγα Γουλή και την Αλέκα Κατσέλη.

ston argalio tu feggarioy85.jpg
 
Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, που θα 'ταν όμορφο αν βλέπαμε και το σίριαλ σε επανάληψη κάποια στιγμή!

Με πρόλαβες!! :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σκηνοθέτη και νυν Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοζωικής εταιρείας Αθηνών Κωστή Ζώη που μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε το παρακάτω:

[video=youtube_share;z5_OGaYSFaw]

 
σ ευχαριστουμε Νικο για το βιντεο!

κατι μου θυμιζει η μουσικη των τιτλων αλλά :banghead: :banghead: :banghead:

πού θα παει θα το βρω
 
Το αρχικό μουσικό θέμα είναι το ίδιο που ακούγεται στον Ρωμανό Διογένη. Όσο για την μουσική στους κατ ιδίαν τίτλους αρχής δεν ξέρω καθόλου.
 
nick είπε:
Το αρχικό μουσικό θέμα είναι το ίδιο που ακούγεται στον Ρωμανό Διογένη. Όσο για την μουσική στους κατ ιδίαν τίτλους αρχής δεν ξέρω καθόλου.
ευχαριστω και παλι Νικο!! ναι απ το "πορφυρα και αιμα" ειναι η μουσικη που κατι μου θυμιζε,την ακουσα πριν λιγο καιρο στο

 
Το θέμα στο οποίο βασίζεται η μουσική λέγεται "La Folia" και είναι παμπάλαιο. Έχουν εμπνευστεί πολλοί συνθέτες από αυτό (Corelli, Lully, Vivaldi), αλλά νομίζω το συγκεκριμένο κομμάτι είναι η Sarabande του Handel από τη σουΐτα για τσέμπαλο Νο. 4

δεδομένου μάλιστα ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία του Κιούμπρικ "Μπάρυ Λίντον" κι έτσι είχε γίνει ευρύτερα γνωστή και στο κοινό που δεν άκουγε μουσική Μπαρόκ
 
Σε ευχαριστούμε elephandas για τα τα παραπάνω. Πρόκειται για μουσική μπαρόκ αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε οτι είναι σαγηνευτική!
 
Πίσω
Μπλουζα