Συνάντηση με Μηλάτο και Χρόνη [Gigatronics]

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
230
Τα καλά της θέσης!

Όχι δεν είμαι μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής απλά τυχερός να βρίσκομαι στη διαχειριστική ομάδα αυτού του χώρου που ενίοτε έχει και τα τυχερά της.

O κ. Μηλάτος μας έκανε μια έκπληξη από τις λίγες. Μας κάλεσε στα γραφεία της εταιρίας του για ένα ποτό αλλά και να αναπολήσουμε με παρέα φίλους και συναδέλφους μια εποχή που πολύ αγαπήσαμε.

Φτάσαμε κατά τις 19:00 με τους Πάνο, Ηρακλή και Γρηγόρη (ο οποίος κουβάλησε και τον ΚΑΤ μαζί) στα γραφεία της εταιρίας του κ. Μηλάτου. Να πω εδώ ότι είχε ήδη κανονίσει χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα μας! Ανεβαίνοντας γνωριστήκαμε με τους συναδέλφους και φίλους του όπου για τις επόμενες 5 ώρες μάθαμε πολλά για την πρώτη εταιρία πληροφορικής στην Ελλάδα με βλέψεις για κάτι παραπάνω από την μιζέρια που διακατέχει την πλειοψηφία των Ελληνικών εταιριών.

Και κάπου εδώ πρέπει να σας γνωρίσουμε τους Έλληνες Jobs/Wozniack, τον κύριο Μηλάτο και Χρόνη.

attachment.php


attachment.php


Αυτοί οι 2 κύριοι σχεδίασαν και έφεραν στην αγορά τον πρώτο Ελληνικό υπολογιστή κοντά τρεις δεκαετίες πίσω. Ο κ Χρόνης δημιούργησε το hardware και ο κ. Μηλάτος έγραφε το software που έτρεχε. Όλα αυτά σε μια εποχή χωρίς Workstations και 27άρες οθόνες για να σχεδιάσεις εκεί τον υπολογιστή και με μόνο εργαλείο στην ανάπτυξη εφαρμογών έναν assembler/disassembler.

Δε θα προσπαθήσω να περιγραψω πόσο δύσκολο ήταν το έργο τους, θα σας παραθέσω μόνο την παρακάτω φωτογραφία.

attachment.php


Αυτό που βλέπετε είναι μια ζελατίνα, ένα film που έχει πάνω της όλο το κύκλωμα του υπολογιστή. Αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι όλες αυτές οι "γραμμές" είναι ταινίες κολλημένες με κόλλα πάνω στο φιλμ! Η σχεδίαση της πλακέτας γινόταν με χαρτί, ψαλίδι και κόλλα. Όλες οι γραμμές που βλέπετε είναι αποτέλεσμα χαρτοκοπτικής!

Φανταστείτε ότι το παραμικρό λάθος που γινόταν σήμαινε:

-Ξεκόλλημα της παλιάς ταινίας και πέταμα

-Μέτρηση στο χιλιοστό της διαδρομής και των γωνίων που έπρεπε να γίνουν

-Κόψιμο νέων γραμμών και κόλλημα πάνω στη ζελατίνα!

Σήμερα ούτε ισοβήτης στη φυλακή με όλη τη ζωή μπροστά του δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.

Παρόμοιο επίπεδο δυσκολίας και το software της εποχής. Αδιανόητα τα IDE, τα σημερινά περιβάλλοντα ανάπτυξης. Ένας υποτιπώδης editor και ένας Assembler ήταν τα μοναδικά εργαλεία. Το παραμικρό λάθος σήμαινε crash, reboot και ειδικές μέθοδοι διατήρησης της ψυχραιμίας για να μην πετάξεις το σίδερο από το παράθυρο.

Λέμε για τους Έλληνες Jobs/Woz γιατί εκείνη την εποχή αυτοί ήταν οραματιστές και πρωτοπόροι σε μια αγορά που δημιουργόταν σιγά-σιγά, χωρίς τίποτα σίγουρο και βέβαιο, με όνειρα, στόχους και τεράστιες θυσίες για να κάνουν το ακατόρθωτο για εμάς τους υπολοίπους.

Ο κ. Μηλάτος είχε ρόλο εκτός της ανάπτυξης του λογισμικού του ΚΑΤ και την προώθηση του. Απίστευτες ιστορίες μάθαμε εκείνο το βράδυ. Ιστορίες για ταξίδια στην Αμερική και παρουσίαση των υπολογιστών σους σε εταιρίες όπως η Commodore και η Apple που ήταν κολλοσοί εκείνον τον καιρό. Ιστορίες που θα μπορούσαν να γίνουν άνετα μια ταινία μας κράτησαν για ώρες συντροφιά μαζί με κρασί και ατελείωτους μεζέδες. Ναι καταλαβαίνω ότι ακούγομαι εριστικός, είπαμε τα τυχερά της "δουλειάς".

Μια παρένθεση εδώ για να πω ότι ο Πάνος (Wally) είχε γεμίσει το πιάτο μουστάρδα, πρέπει να άδειασε όλο το μπουκάλι. Τα αίτια αναζητούνται στα βιώματα του στα μέσα δεκαετίας του 80.

Κάποια στιγμή μετά το φαγητό, αρκετά μετά θα έλεγα, όταν καταφέραμε και ξεκολλήσαμε από τα εδέσματα συνδέσαμε τον ΚΑΤ και ο κ Μηλάτος μας ξενάγησε στο περιβάλλον του.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Αυτό που βλέπετε είναι το Foundation για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο thread του ΚΑΤ και προσεχως να απολαυσετε ενα Special Review του!

ΟΚ μπορούμε το πουμε, ο Γρηγόρης είχε βρει τα περισσότερα μυστικά του ΚΑΤ αλλά είναι διαφορετικά να βλέπεις τους δημιουργους παρέα με το δημιούργημα τους και να στα λένε οι ίδιοι, τουλάχιστον όσα θυμούνται.

attachment.php


Ο κ. Χρόνης μας μίλησε για τα υπόλοιπα "παιδιά του", και μη νομίζετε ότι έχει χάσει το ταλέντο του, απλά σήμερα το γυρισε σε ARM συστήματα!

Ο κ Μηλάτος μας είπε πολλά που έγιναν τότε και δυστυχώς εξηγούν τα χάλια μας σήμερα. Δε θα το πάμε στην πολιτική γιατί αν ξεκινήσει ο γράφων δεν τον σταματάει τίποτα. Απίστευτα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και δυστυχώς στο τέλος τους λύγισαν.

Μας έλεγε ο κ. Χρόνης ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν τελειώσει τα βάσανα τους με την Gigatronics!

Να πούμε ένα ευχαριστώ στην υπόλοιπη παρέα που μας συντρόφευσε εκείνο το βράδυ, ήταν σαν να γνωριζόμαστε χρόνια.

attachment.php


attachment.php


Ο κ. Μηλάτος και ο κ. Χρόνης έχουν γράψει ιστορία, κρίμα που όμως πολύ λίγοι την γνωρίζουν. Η πληροφορική δεν ήταν και ούτε είναι mainstream στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για γεγονότα που έγιναν πριν 30 χρόνια.

Απ' ότι έχετε καταλάβει από τις αναφορές μας στον ΚΑΤ σε αυτό το ταξίδι μας εδώ στο Retromaniax, θέλουμε ο κόσμος να μάθει αυτή την ιστορία, όχι γιατί είναι "ρομαντική", ούτε "Ελληνική" αλλά γιατί πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι ήταν πρωτοπόροι.

Είναι μεγάλη μας τιμή που τους γνωρίσαμε βρεθήκαμε κοντά τους μας αγκάλισαν σαν να μας ήξεραν χρόνια.
 
Πραγματικά μαγεία !!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τις λίγες φορές που ζήλεψα που δεν είμαι στην Αθήνα! :)

Απίστευτο άρθρο - συγχαρητήρια σε όλους! :D

Και κυρίως ευχαριστούμε τους Κους Μηλάτο & Χρόνη, για το υλικό, το χρόνο και τη βοήθειά τους!

(κι ένα μεγάλο μπράβο στο Γρηγόρη για την ανάσταση του Γατούλη! ;) )
 
Shock είπε:
Τα καλά της θέσης!Όχι δεν είμαι μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής απλά τυχερός να βρίσκομαι στη διαχειριστική ομάδα αυτού του χώρου που ενίοτε έχει και τα τυχερά της.

O κ. Μηλάτος μας έκανε μια έκπληξη από τις λίγες. Μας κάλεσε στα γραφεία της εταιρίας του για ένα ποτό αλλά και να αναπολήσουμε με παρέα φίλους και συναδέλφους μια εποχή που πολύ αγαπήσαμε.

.....

.....

Είναι μεγάλη μας τιμή που τους γνωρίσαμε βρεθήκαμε κοντά τους μας αγκάλισαν σαν να μας ήξεραν χρόνια.

Μπράβο ... και σε σας και στον κ. Μηλάτο...

 


Ζηλεύω που δεν ήμουν εκεί...
 
Πολλοι μπορει να υποστηριξουν οτι εχουμε μια εμμονη με την Gigatronics...

Διαβεβαιω τον οποιοδηποτε οτι αν εκανε μια τυπικη μελετη πανω στο θεμα, θα διακατεχετο απο την ιδια αναγκη να ψαξει παραπανω. Δεν ειναι σπουδη μονο πανω στη πρωιμη Ελληνικη πληροφορικη (τη φουρνια που δημιουργουσε και οχι που εισηγαγε ή συναρμολογουσε) αλλα και μαθημα πανω στην, ας πουμε, συγχρονη "πολιτικη ιστορια". Και δεν υπερβαλλω πουθενα!

Δυστυχως το συστημα, τα μεσα, δεν επετρεψαν στο λαο να καταλαβει τι ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να γινει τοτε και δυστυχως δεν θα μαθουμε ποτε και ποια μπορει να ηταν η κατασταση σημερα. Απιθανες ιδεες του κ Μηλατου και της παρεας του (και προ-Gigatronics), πολυ μπροστα απο την εποχη τους, με μηδενικους προυπολογισμους και πολλα ονειρα. Και ας σκεφτουμε...δυνητικα και ποσοι αλλοι μπορουσαν να ξεπηδησουν αν το τοτε εγχειρημα του παραγειν ειχε την αρωγη που του επρεπε? Ουτε καν την αρωγη. Την απλη ανοχη.

Στις δυο φορες που εχω συναντηθει με τον κ Μηλατο εμαθα και πραγματα που δεν εχουν (δυστυχως) θεση σε ενα θεματικο φορουμ οπως αυτο. Θα πω ομως οτι αλλαξαν σε καποιο βαθμο το τροπο με τον οποιο βλεπω τα πραγματα σημερα, το τροπο που κρινω το παρελθον του τοπου αυτου και πως βλεπω το μελλον υπο αυτο το προσωπικο.

Μιλαμε οι ανθρωποι περασαν ανειπωτες δυσκολιες και αχαρτογραφητες τρικλοποδιες. Λιγοι θα ειχαν, μετα απο αυτα, το κουραγιο να συνεχισουν και θα ειχαν πιστη να επιχειρουν εδω περα. Ο κ Μηλατος (και καποιοι απο την "παρεα" του) οχι μονο συνεχισε αλλα ορθοποδησε σε μια χωρα που συνηθως τρωει τα παιδια της.

Εντυπωσιακη παντως ειναι η μετριοπαθεια και η σεμνοτητα και του κ Χρονη και του κ Μηλατου. Συνεχιζουν χωρις τυμπανοκρουσιες να κανουν αυτο που ξερουν καλυτερα...

Για το "συμβαν" τωρα...Ηταν μια υπεροχη βραδια. Η φιλοξενια ηταν απιθανη. Η παρεα φιλικοτατη και ακρως ενδιαφερουσα. Η κουβεντα ετρεχε νερο. Ο χρονος περασε αδυσωπητα γρηγορα.

Ανυπομονω για την επομενη μας συναντηση! Αυτη τη φορα κερναμε εμεις! :)
 
Πολύ ωραία πράματα!!! :worship:

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι πραγματικά μαγικές για το retromaniax!

Congrats! :thumbup:
 
Aς πω και εγω μερικα πραγματα,αφου ειχα την τιμη να ειμαι καλεσμενος ειδικα απο τον Κο Μηλατο.

Hταν μια εκπληκτικη βραδια,αφου εκτος απο τον Κο Μηλατο και τον Κο Χρονη μας υποδεχθηκε και ολο το προσωπικο της εταιριας του Κου Μηλατου.

Και οι δυο ηταν πραγματικα απιστευτοι!!Τεραστιες γνωσεις και απο τους δυο,που ομως ηταν μοναδικα προσιτοι και φιλικοι!Μιλωντας μαζι τους ειχες την εντυπωση οτι τους ηξερες χρονια!

Εγω-οπως ηταν φυσικο-αρχισα να "βομβαρδιζω" με ερωτησεις τον Κο Χρονη.Μαζι του-εκτος απο τα σχηματικα που ειδατε-ειχε και την motherboard του ΕΡΜΗ!!Ειχε επισης και μερικους removable σκληρους δισκους απο παλιους πελατες μερικοι εκ των οποιων μπορει να περιεχουν και λειτουργικο!!!

Οσον αφορα τον ΚΑΤ:

O KAT ηταν μονο η αρχη.Στα μελλοντικα σχεδια του Κου Χρονη ηταν ο ΚΑΤ2 (με 80286) στον οποιο θα υπηρχε ενα Backplane και ολα τα υπολοιπα (επεξεργαστης,καρτα γραφικων κλπ) θα εμπαιναν με την μορφη καρτων.

Η σχεδιαση του ΚΑΤ (και ολων των μηχανηματων της Gigatronics) γινοταν αρχικα στο χαρτι,και αργοτερα καποια τμηματα και με την βοηθεια υπολογιστη.Ο Κος Χρονης ενημερωνοταν για τις νεες εξελιξεις κυριως απο τα datasheets των ολοκληρωμενων.Ετσι σχεδιαζε το κυκλωμα χωρις ομως να μπορει να το δοκιμασει στην πραξη,και αυτο γιατι η πλακετα επρεπε να ειναι διπλης οψης.Εστελνε λοιπον τα σχεδια στον Χουρδακη και μονο οταν ερχοταν η πλακετα μπορουσε να δοκιμαστει!Αυτος ειναι και ο λογος των διορθωσεων στην πλακετα του ΚΑΤ.Αν λαβουμε υποψιν μας την πολυπλοκοτητα του υπολογιστη καταλαβαινετε ποσο ακριβης στην δουλεια του ηταν κ. Χρονης,αφου με ελαχιστες διορθωσεις ο υπολογιστης δουλευε!!

Συνολικα κατασκευαστηκαν γυρω στους 200 ΚΑΤ.Εκτος απο αυτον του Κου Γεωργοπαπαδακου,ο αλλος ΚΑΤ που ξερουμε οτι υπαρχει βρισκεται στην Κρητη και ειναι το μοντελο με σκληρο δισκο που περιλαμβανει 2 τροφοδοτικα!!!!

Βασικο σημειο στην επιτυχια της Gigatronics ηταν η στενη συνεργασια μεταξυ Μηλατου και Χρονη.Ετσι και ο κ.Χρονης ηξερε αρκετα πραγματα απο software αλλα και ο κ.Μηλατος απο hardware ετσι ωστε τα μηχανηματα να κτιζονται με τον καλυτερο δυνατο τροπο.

Ο κ.Μηλατος ηταν πραγματικα "χειμαρρος" και μας αφηγηθηκε πολλα "παραλειπομενα" απο την ιστορια της εταιριας.Διαβαστε μερικα:

  • Ο κ.Μηλατος και ο κ.Γαρυφαλλος (πιθανον και ο κ.Κοκκινοβραχος) ειχαν παει για μια εκθεση στην Γερμανια.Σε μια δοκιμη το βραδυ στο ξενοδοχειο-και ενω ηταν ολοι κουρασμενοι- ο Μηλατος διαπιστωνει οτι κατι δεν λειτουργει!!Καθησε εως τις 5 το πρωι,δουλευοντας σε assembly φυσικα,εως οτου διορθωσε το προβλημα!
  • Στην παρουσιαση της ΕΚΑΤΗΣ στα Bell Labs οι Αμερικανοι δεν πιστευαν αυτα που εβλεπαν!Pull down menus και 3d boxes!Ο κ.Μηλατος αναγκαστηκε να ανοιξει το μηχανημα ωστε να δουν οι Αμερικανοι οτι απλα περιειχε off the self components,τα οποια πανεξυπνα συνδιασμενα με το software αναγκασαν τον επικεφαλης να αναφωνησει:Ι surrender!!!


  • Στην προετοιμασια για παρουσιαση του Foundation στην Αμερικη,καποια στιγμη ο κ.Μηλατος παρατηρει οτι ενα καλωδιο φευγει απο τον υπολογιστη και πηγαινει..προς αγνωστη κατευθυνση.Καποιοι προσπαθησαν να υποκλεψουν το προγραμμα!!!!

Το αλλο σημαντικο γεγονος της συναντησης ηταν η λειτουργια του Foundation στον KAT,το οποιο ειχε φερει ο κ.Χρονης.Ετσι για πρωτη φορα ειδαμε σε λειτουργια το απιστευτο προγραμμα της Gigatronics!Χαρακτηριστικα ο κ.Μηλατος βλεποντας την εισαγωγικη οθονη ειπε:"Καλα που γραψαμε Gigatronics γιατι δεν θα πιστευαν οτι το καναμε εμεις"!!!

Ο βασικος λογος της μικρης επιτυχιας του Foundation στην Αμερικη ειναι οτι η εταιρια αναγκαστηκε να επικεντρωθει στο hardware (κυριως στον ΚΑΤ),οποτε η προσπαθεια προωθησης ατονησε αναγκαστικα.Αυτο,σε συνδιασμο με τον τοπικο διανομεα,συνετειναν στην οχι τοσο καλη πορεια...

Στην συναντηση ειδαμε και το βιντεο με την ομιλια του τοτε πρωθυπουργου στο ΚΕΣΥΠ (που πλεον μπορειτε να το δειτε ολοι στο youtube).

Επιγραμματικα,οτι και να πει κανεις ειναι λιγο για αυτη την απιστευτη συναντηση...

Αν και χαρηκα απιστευτα που ειδα απο κοντα τα 2 ιερα τερατα της Ελληνικης πληροφορικης,το αισθημα στην αποχωρηση ηταν αυτο της χαρμολυπης,ιδιως μετα τις περιγραφες απο την μετακινηση της εταιριας απο τα φωτεινο και πολυτελες κτηριο της Λ.Βουλιαγμενης στο βρωμικο και σκοτεινο κτηριο στο Κεντρο,με μια εταιρια που πασχιζε να επιβιωσει....

Θελω να ευχαριστησω απο βαθους καρδιας ξανα τον κ.Μηλατο που με προσκαλεσε και για τα καλα του λογια,καθως επισης και τον κ.Χρονη για την απιστευτη συνομιλια που ειχαμε,που μου εμπιστευθηκε το αρχειο του,καθως και το μοναδικο αντιτυπο του Foundation.

ΥΓ.Eπειδη ειπωθηκε παραπανω:Τι να μας πει τωρα ο Woz και ο Jobs...Εμεις εχουμε Μηλατο και Χρονη!!!!! :worship: :bow:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική η όλη παρουσίαση !! Πολλές ευχαριστίες στους κ. κ. Μηλάτο & Χρόνη, και φυσικά στους "συνήθεις υπόπτους" του retromaniax. :thumbup:
 
Τα τελευταια χρονια δεν πολυβγαινω απο το σπιτι - εκεινη τη μερα ομως σταθηκα τυχερος - πολυ τυχερος.

Ειναι πολυ σπανιο - ισως και αδυνατο πια - να συναντησεις ανθρωπους που δεν γνωριζεις και δεν σε γνωριζουν, και να νιωσεις ζεστα απο την πρωτη στιγμη μεχρι την τελευταια.

Καταρχην φτανοντας βρηκαμε κρατημενες θεσεις για ολα μας τα αυτοκινητα - και οποιος μενει σε αυτη τη γωνια του Παλαιου Φαληρου, ξερει πολυ καλα τι σημαινει αυτο. Μας υποδεχτηκε ο γιος του κ.Μηλατου που μας βοηθησε να ανεβασουμε τα πραγματα που εφερε ο Γρηγορης.

Μπαινοντας στα γραφεια πεσαμε πανω σε ολο το προσωπικο της εταιρειας - τις κοπελες της γραμματειας, τους προγραμματιστες και οποιον αλλον εχει την τυχη να δουλευει εκει. Η ωρα ηταν ηδη περασμενη, αλλα οι ανθρωποι αυτοι εμεναν εκει επειδη το ηθελαν. Ηθελαν να γνωρισουν εμας ? (τρομαρα μας), ηθελαν να ακουσουν ιστοριες απο τα παλια ? ηθελαν να προσφερουν ακομα κατι στην επιχειρηση που εργαζονται ? Ισως ολα μαζι. Το επομενο 3ωρο καταλαβαμε πολυ καλα το τι εχει δημιουργησει ο κ.Μηλατος σε αυτο το χωρο - μια πραγματικη οικογενεια.

Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο στα 20 χρονια που δουλευα - θυμαμαι και τον Αντωνη (Shock) που επιασε αμεσως την διαφορα σε σχεση με οτι εχει προφανως συναντησει στη καριερα του και εμεινε με το στομα ανοιχτο - πρεπει να το προσεξε και ο Πανος (Wally) αλλα η ενασχοληση του με τη μουσταρδα του μπουφε δεν του επετρεψε να εκφραστει. Ο Γρηγορης ηταν ετσι και αλλιως εκστασιασμενος - πολυ τον χαρηκα για αυτο.

Συστηθηκαμε οσο πιο εγκαρδια γινεται και αμεσως αρχισαν οι παραλληλες ιστοριες και τα πηγαδακια. Ενω ο κ.Χρονης μας παρουσιαζε κομματια hardware απο τα μηχανηματα της Gigatronics, ο Γρηγορης εστηνε τον KAT, o κ.Μηλατος ρωτουσε τον Αντωνη και τον Πανο για το φορουμ, εγω διεσυρα τη φωτογραφικη τεχνη... γενικα πολλα χαμογελα - και ακομα περισσοτερα οταν "αναψε" ο ΚΑΤ και καθησε απεναντι του ο κ.Μηλατος. Αυτο το dejavu ηταν εντυπωσιακο.

Φωτογραφιες απο αυτη τη φαση υπαρχουν - εχω και 2-3 παρακατω - δεν υπαρχουν ομως απο το δειπνο εργασιας (κοινως φαγοποτι) απο ακολουθησε. Μετα τα πρωτα ποτα, κατεφθασε το φαγητο και εκει οι γλωσσες λυθηκαν τελειως. Καταλυτικη η παρουσια του κ.Χρονη μιας και τσιγκλαγε συνεχεια τον οικοδεσποτη μας - θυμιζοντας του προσωπα και καταστασεις που (ισως και να μην) θυμοταν. Εκει ακουσαμε λοιπον ιστοριες για την Gigatronics, προσωπα και πραγματα, δεσαμε και στο μυαλο μας τις σκορπιες αναμνησεις (αλλα και οσα ανεσυρε στην επιφανεια ο Νεμο) και πηραμε μια ιδεα του πως δημιουργηθηκε, πως προκοψε, και γιατι βουλιαξε εντελει η ολη εκεινη προσπαθεια.

Πολλες απο τις ιστοριες αυτες, εχουν παραλληλη σχεση με την ιδια την "πληροφορικη" πλευρα της. Πολλες πολιτικες αναφορες - σε συγκεκριμενα προσωπα και πραγματα - που δεν μπορουν εξ αντικειμενου (του φορουμ) να αναφερθουν εδω.

Γεγονος παντως ειναι οτι πολλοι - μα παρα πολλοι - παραγοντες εβαλαν το χερακι τους ωστε να "χαθει" η Gigatronics - σε αντιθεση με τη μια χουφτα ανθρωπους που δημιουργησαν κατι που δεν ειχαμε ποτε στην Ελλαδα και ισως να μην εχουμε ποτε ξανα.

Αυτα που ακολουθησαν την εποχη της Gigatronics - δηλαδη η στροφη στους συναρμολογητες και μεταπωλητες των pcs - ακομα και η ανθηση του εμπορικου software - δεν εσωσαν την κατασταση. Το λεγομενο και πολυ μοδατο σημερα "innovation" εξαφανιστηκε απο την Ελληνικη επικρατεια και δεν εχει επιστρεψει ακομα - τουλαχιστον στο χωρο της Πληροφορικης. Το κλεισιμο της Gigatronics ηταν κατι πολυ παραπανω απο ενα απλο "λουκετο" και το πληρωνουμε σημερα πολυ ακριβα.

Φτανοντας στο τελος της συναντησης - μετα απο καμποσα ποτηρακια, πιατακια - και πολυ γελιο (αν και καποιες φορες πικρο λογω της σοβαροτητας των εξομολογησεων) αλληλουποσχεθηκαμε οτι θα ξαναβρεθουμε μιας και εχουν ακομα να ειπωθουν πολλα.

Ο Γρηγορης παρελαβε το μοναδικο αντιτυπο του Foundation που υπαρχει - και περιμενουμε αλλη μια εντυπωσιακη "νεκρανασταση" καποια στιγμη.

Και μια τελευταια φραση - οι κυριοι Μηλατος και Χρονης και καποιοι ακομα απο τους συντελεστες της Gigatronics, δεν ειναι οι Jobs και Wozniak της Ελλαδας - ειναι κατι πολυ παραπανω, οπως και αν το δει κανεις. Ειναι κριμα να μην γνωριζουμε για αυτους - να μην μας πληροφορησε κανεις ποτε για το τι συνεβαινε στις εγκαταστασεις της εταιρειας - να τους θυμομαστε μονο για το "Ελληνικο PC" απο τα εξωφυλλα της Compupress. Γνωριζοντας τις προθεσεις του Πανου και του Αντωνη - τη δουλεια που ριχνει ο Γρηγορης, τις ερευνες του Νεμο - αλλα και την διαθεση των ιδιων των συντελεστων της Gigatronics, ειναι θεμα χρονου να βγουν πολλα ακομα στην επιφανεια.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Το σιγουρο ειναι οτι ο φακελος του Gigatronics Foundation εχει ανοιξει - και συντομα ο Γρηγορης θα εχει να μας πει πολλα.

attachment.php


attachment.php
 
Μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους, ιστορική συνάντηση :)
 
Τι να πούμε τώρα και τι να σχολιάσουμε !! Δεν έχω λόγια ...μπράβο σε όλους τους συντελεστές αν και με λυπεί και μόνο η σκέψη του τι θα μπορούσε να γίνει και τι έγινε τελικά .... πραγματικά ιστορικές στιγμές !
 
Μπραβο για την κινηση σε ολους, γιατι μαθαμε μια Ελληνικη ιστορια που ισως να μην μαθαιναμε ποτε.

Προσωπικα ουτε καν ηξερα το ΚΑΤ. Επισησς ενα τεραστιο μπραβο στους ανθρωπους αυτους για τις δυσκολιες της τοτε εποχης.

Να τους ρωτησετε πως τους φαινεται που τωρα βλεπουν τη δημιουργια τους σε μια επιπεδη οθονη....που τοτε ουτε ονειρο δεν ηταν... :D
 
Μπράβο σε όλους παιδιά!

herco είπε:
Γεγονος παντως ειναι οτι πολλοι - μα παρα πολλοι - παραγοντες εβαλαν το χερακι τους ωστε να "χαθει" η Gigatronics - σε αντιθεση με τη μια χουφτα ανθρωπους που δημιουργησαν κατι που δεν ειχαμε ποτε στην Ελλαδα και ισως να μην εχουμε ποτε ξανα.
Ηρακλή σκέψου τί θα έκαναν οι 2 αυτοί τύποι στο εξωτερικό!

herco είπε:
Γρηγόρη αμέσως disk images απ'αυτές τις δισκέτες!!!!
 
Πραγματικά ενδιαφέροντα όσα διαβάζω. Βλέπω ότι έχετε κάνει πολλά βήματα πρόοδου, μέσα στον ένα χρόνο που τρέχει το θέμα με τον ΚΑΤ. Υπάρχει κάπου παρουσίαση του Foundation το οποίο από ότι κατάλαβα ήταν κάτι σαν Dos shell ή καλτι άλλο;
 
CountRaven είπε:
Υπάρχει κάπου παρουσίαση του Foundation.... ;
Παρουσίαση του Foundation, είχε γίνει στο Computer για Όλους, τεύχος 38/Ιούλιος-Αύγουστος 1986:

GF-2=38-71.jpg

GF-4=38-74.jpg

GF-1=38-70.jpg
 
:thanx2: και παλι
 
Nemo σ'ευχαριστώ και πάλι! :)

Το τεύχος 38, είχε πολύ υλικό για τη Gigatronics εκτός από το Foundation!

- GIGATRONICS: Πετώντας με τα φτερά του "Ερμή"

GE-2=38-63.jpg

- GIGATRONICS: Ιστορία και προοπτικές

G=38-66.jpg

G-2=38-67.jpg

GE-1=38-62.jpg
 
geoanas είπε:
Τι να πούμε τώρα και τι να σχολιάσουμε !! Δεν έχω λόγια ...μπράβο σε όλους τους συντελεστές αν και με λυπεί και μόνο η σκέψη του τι θα μπορούσε να γίνει και τι έγινε τελικά .... πραγματικά ιστορικές στιγμές !
Με καλυψε απολυτα ο Γιωργος! :)

Νιοβη,για αλλη μια φορα τα σεβη μου για το αρχειο σου!!! :bow:
 
Πίσω
Μπλουζα