Συντήρηση ηλεκτρονικών και πλαστικών μερών

SnakeEyes

RetroWannaBe
Joined
13 Mαϊ 2010
Μηνύματα
90
Αντιδράσεις
0
Καλημέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά με την συντήρηση των αγαπημένων μας μηχανημάτων, για την ακριβεία

1) πως καθαρίζετε τις πλακέτες με τα ηλεκτρονικά μέρη (π.χ. έχω ακούσει για οινόπνευμα από άλλους ότι είναι καλό και από άλλους ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη)

2) τις επαφές στα χειρηστήρια

3) τι κάνετε με τα πλαστικά μέρη (δηλ.

πέρα από το προφανές που είναι το πλήσιμο χρησιμοποιήτε κανένα είδος γυαλιστικού που ζωντανεύει το χρώμα)

4) τι κάνετε με laser και με τους μηχανισμούς όπως γρανάζια, μοτεράκια.

Γενικά θα ήθελα να μου προτείνετε προϊόντα που μπορεί να βρει εύκολα κανείς π.χ. σε σουπερ μαρκετ και όχι να χρείαζεται να τρέχει σε εξειδηκευμένα καταστήματα.
 
Γειά σου φίλε, για τα πλαστικά μέρη έχω φτιάξει εναν οικονομικό και εύκολο οδηγό, μπορείς να το διαβάσεις εδώ:
 
Έχω δει και του 2 οδηγούς και η απορία μου είναι η εξής όταν πρόκειται για μηχανημα με διαφορετικό χρώμα, πχ μαύρο αυτά τα καθαριστικά δε το ξεθωριάζουν?
 
Την πλακετα την καθαριζεις με ασετον και μια οδοντοβουρτσα.
 
Καθαρό οινόπνευμα για τις πλακέτες χρησιμοποιώ χρόνια τώρα.

Για τις επαφές των χειριστηρίων τώρα, σε PS1, Χ-box και X-box 360 κάνεις το χειριστήριο ανταλλακτικά και πλένεις τα πλαστικά με υγρό κρεμοσάπουνο χεριών τρίβοντας με παλιά ΜΑΛΑΚΗ οδοντόβουρτσα.

Οι επαφές καθαρίζονται άνετα με οινόπνευμα.

Στα ανεμιστηράκια, ρίχνεις μια σταγόνα από λιπαντικό λαδάκι ραπτομηχανής στον άξονα και γίνονται σαν καινούργια. Το λαδάκι θα το βρεις σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Κοστίζει κανά δίευρο και θα κρατήσει χρόοοοοοοονια!!!!!!!!!!
 
Καταρχασ χρησιμοποιουμε ασετον διοτι διαλυει τα καταλυπα της σολντερινης και της κολλησης και βασικοτερο δεν περιεχει καθολου νερο εξατμιζεται αμεσως (και καθαρη βενζινη κανει) το οινοπνευμα οξειδωνει τον χαλκο με αποτελεσμα μετα απο παρατεταμενη χρηση να εμφανιζει σκουρια, η μακρα μικρη μου εμπειρια αυτα μου εμαθε.
 
Ορίστε βλέπετε, υπάρχουν ήδη δυο διαφορετικές απόψεις :)

Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον σαν θέμα να το συζητήσουμε και να φτιάξουμε ένα βασικό οδηγό που θα κινούμαστε, γιατί είναι κρίμα στη προσπάθεια μας να συντηρήσουμε τα μηχανήματα μας να καταλήγουμε τελικά να τους προκαλούμε βλάβες.

Ας δούμε λοιπόν και οι υπόλοιποι συμφορουμιτες τι κάνουνε, νομίζω πως -όποτε είναι δυνατό- να υπάρχει και μια αιτιολόγηση γιατί διαλέγουμε το κάθε τρόπο ή γιατί αποφεύγουμε κάποιον άλλο.
 
Για τον καθαρισμό των πλακεττών , υπάρχουν ειδικά spray με ακροφύσιο.

Πωλούνται στα καταστήματα με ηλεκτρονικά ανταλλακτικά.

Επίσης υπάρχουν spray για τις επαφές (απαραίτητο και στο αυτοκίνητο) και για τον καθαρισμό των πλαστικών μερών ηλεκτρονικών συσκευών, που επίσης πωλούνται στα καταστήματα με ηλεκτρονικά ανταλλακτικά-εξαρτήματα.
 
Η καλύτερη λύση είναι κατούρημα από άτομο με ψηλό ουρικό οξύ!
 
Λοιπόν επανέρχομαι για πω, πως καθάρισα τελικά την κονσόλα που ήθελα.

Καταρχήν τα ηλεκτρονικά δεν τα πήραξα γιατί ήταν πολυ καθαρά, τα πλαστικά μέρη όμως τα βούτηξα σε μια λεκάνη με tide και με μια οδοντόβουρτσα καθάρισα τα δύσκολα σημεία, αφού τα άφησα και στέγνωσαν η κονσόλα ήταν βέβαια καθαρή αλλά της έλλειπε η λάμψη, εκεί λοιπόν χρησιμοποίησα το σπρέυ σιλικόνης (συγκεκριμένα της Würth) όπως αναφέρθηκε παραπάνω και πραγματικά έγινε σαν καινούρια!!

Οπότε +1 και από μένα γι αυτό το μαγικό σπρεύ :) (προσοχή μόνο να είστε σε ανοιχτό χώρο γιατί έχει πολύ δυνατή οσμή και όμως διάβασα στη συσκευασία είναι αρκετά επικίνδυνο)
 
Πραγματικά αυτό το σπρέυ σιλικόνης το χρησιμοποιώ σε πάρα πολλά πράγματα, είναι πολύ καλό. Να βάλεις και στο ταμπλό του αμαξιού, να δεις λάμψη που θα πάρει! ;)
 
Αντί για tide μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρεμοσάπουνο για τα χέρια. Έχει και αυτό φανταστικά αποτελέσματα.

Σπρέι σιλικόνης δεν θα έβαζα ποτέ. Είναι τρομερά ανθυγειινό και στο μόνο μέρος που το χρησιμοποιώ είναι στους ιμάντες του κινητήρα του Matiz μου, κάθε 1000 χιλιόμετρα περίπου και δεν καίγονται από τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας.
 
Συμφωνώ, αυτό που είναι στο ταμπλό του αυτοκινήτου του, το εισπνέει σιγά-σιγά ο asemnos. Δεν το καταλαβαίνεις φυσικά ότι συμβαίνει, αλλά μακροπρόθεσμα σίγουρα έχει ένα ρίσκο. Λοιπόν, asemnos, εγώ προτείνω να μου μεταβιβάσεις την συλλογή σου τώρα που είναι ακόμα νωρίς. :p
 
Επανέρχομαι σε αυτό το θέμα για να ρωτήσω πως γίνεται τα μηχανήματα που έχουμε

στην αποθήκη να τα προστατέψουμε όσο γίνεται από την υγρασία, τι κάνετε

γι αυτό?
 
που μπορώ να βρω τέτοια? αυτά τα βάζεις μέσα στις κούτες και τελείωσε

ή θέλουν άλλαγμα με τον καιρό?

τα έχει χρησιμοποιήσει κανείς? είναι αξιόπιστα?
 
Tο silica Gel χρησιμοποιείτε στις προθήκες των μουσείων για την διατήρηση σταθερής υγρασίας στα εκθέματα οπότε μην σε αγχώνει. Είναι 100% τεσταρισμένο. Μετά από ένα χρονικό διάστημα 1ος ετους καλό είναι να το ανανεώνεις. Θα το βρείς σε καταστήματα που πουλάνε υλικά συντήρησης και στα κουτιά με καινούρια παπούτσια :D
 
Για πλακέτες και ηλεκτρονικά,αλλά και για καθαρισμό σε πλαστικά,πολύ καλή δουλειά κάνει και η Ισοπροπυλική Αλκοόλη(στα φαρμακεία)

Προσωπικά η μυρωδιά της μου θυμίζει το καθαριστικό υγρό δίσκων πικάπ...
 
Πίσω
Μπλουζα