Συντήρηση ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Πέφτει κανένα καθάρισμα καμία φορά;

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Ανοίγω ένα μυστήριο ολίγον θέμα, πολύ αμφιβάλω αν ποστάρει κανείς.

Ακολουθείτε κάποια διαδικασία για την συντήρηση/μεγιστοποίηση διάρκεις ζωής του ρετρό υπολογιστή ή της κονσόλας που έχετε;

Η σκόνη το μόνο κακό που μπορεί να κάνει είναι να αυξήσει την θερμότητα του κυκλώματος. Τόνο σκόνης να έχει ένα μηχάνημα είναι δύσκολο πρακτικά να πάθει ζημιά. Έχουν δει τα μάτια μου, μόνο με φτυάρι δεν έχω βγάλει σκόνη μέσα από υπολογιστές και λειτουργούσαν. Έχω ένα κόλλημα, πες το αρρώστια, αποκάλεσέ το μούρλα δεν μπορώ να βλέπω σκόνη πάνω σε κύκλωμα.

Προσωπικά αν εξαιρέσω την 4000 που έχω μόνιμα στο γραφείο μου και ανάβει μέρα παρά μέρα, τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι μέσα σε μια ντουλάπα, το καθένα στη ζελατίνα του για να μην μαζεύει σκόνη.

Δύο φορές το χρόνο (το πολύ μια φορά το χρόνο) όλα λειτουργούν με ρεύμα για μία ώρα, τα drive λειτουργούν φορτώνοντας 2-3 δισκέτες έτσι για να ξεμπλοκάρουν. Μετά μπαίνει πάλι το καθένα στη ζελατίνα του και αποθηκεύεται μέσα σε μια ντουλάπα. Τα σακουλάκια αφυγραντικού τα αλλάζω μια φορά στο τόσο (όχι ότι κάνουν και τίποτα το σπουδαίο). Μηχανήμα που μπορεί να βγάλω και να λειτουργήσω για κάποιο διάστημα πριν την αποθήκευση, θα το ανοίξω και με ένα πινέλο θα καθαρίσω προσεκτικά την πλακέτα, μετά θα φυσήξω με blower από απόσταση, όση σκόνη έχει μπεί στο εσωτερικό.

Κάθε μηχάνημα που αγόραζα, αρκετά από αυτά είχα καθαρίσει με καθαριστικό κυκλωμάτων Kontact PCC ή ισοπροπυλική αλκοόλη. Αρκετά είχαν στις πλακέτες βρωμιές και γενικά μάκα που είχε κάτσει σε δυσπρόσιτα σημεία (πx chip pins) και πολύ δύσκολα καθάριζαν με αέρα και μπατονέτα.

Στην 4000 έγινε μια γενική αντικατάσταση των πυκνωτών (γνωστό πρόβλημα στο συγκεκριμένο μοντέλο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη).

Πρέπει να γίνει το ίδιο και στην 1200 και στις 600αρες. Χτες άνοιξα και καθάρισα το Saturn που είχε μέσα αρκετή σκόνη (αυτό είναι μέσα στο κουτί του).Τον 6128, 464 και τον 664 έχω να τους βάλω στο ρεύμα δεν ξέρω και εγώ πόσα χρόνια. Δεν έιμαι σίγουρος πλεόν τι λειτουργεί και τι όχι.

Ότι και να κάνουμε, όσο και να τα συντηρούμε παρατείνουμε όσο είναι εφικτό τον χρόνο λειτουργίας τους. Όμως τα περισσότερα ρετρό μηχανήματα ήδη κουβαλάνε στη πλάτη τους πολλά χρόνια και όπως είναι λογικό δεν θα μας κάνουν παρέα για πάντα. Ήδη κάποια από αυτά έχουν φτάσει τα 30 χρόνια. Ζωή να έχουνε (και εμείς πάνω από όλα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απλά σε θαυμάζω που έχεις το χρόνο και την όρεξη να το κάνεις αυτό και δε σε έχει πάρει παραμάζωμα η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής... :)
 
Εγώ δεν ασχολούμαι με τέτοια.. Ποτέ και τίποτα, ίσως λίγο την σκόνη πάνω στην κονσόλα που παίζω κάθε περίοδο (πλέον PS4)..

Απλά διόρθωσε τον τίτλο.. Νόμιζα ότι έγραφες "συνάντηση ηλεκτρονικών μηχανηματων".. Χεχε!
 
Εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κονσολικα και τα micros πεθαίνουν κυρίως από την απραξία. Πρέπει να ανάβουν μια φορά το δίμηνο. Θέλουν ρεύμα.

Συμπτωματικά αυριο έχω προγραμματίσει με τα πιτσιρικια να λειτουργήσουμε τα:

Atari 800XL (με το multicart που δεν θυμάμαι ούτε ποιο ειναι!)

Spectrum +

Spectrum ψυκτρας 128 και Divide

2600 Vader με Krokodile cart

CD32

3DO

Dreamcast (NTSC)

τα υπόλοιπα μηχανάκια μου, τα εχω λειτουργήσει το τελευταίο δίμηνο.
 
Ντίνο από χρόνο έχω απεριόριστο, όρεξη παραδόξως υπάρχει ακόμη αφού διατηρέιτε η αγάπη για τα ρετρό. Μέχρι πότε δεν ξέρω.

Viking, thanks fixed.

Πάνο αφού ανάβετε όλα αυτά τα μηχανήματα πολύ καλά είναι.

Αν έχεις ένα δυο δεν είναι μεγάλη φασαρία. Το πρόβλημα είναι αν έχεις περισσότερα από δυο (που εμείς οι περισσότεροι έχουμε κάτι στρατιές από ρετρό).
 
Εγώ τα ανάβω μια φορά το χρόνο (το περίφημο retroweek, συνήθως το καλοκαίρι). Κατα καιρούς τα ανοίγω για επιθεώρηση και καθάρισμα, αλλά κυρίως αυτό συμβαίνει σε ότι "καινούριο" ρετρό αγοράσω. Γενικά περνούν το χρόνο τους στη ντουλάπα και δεν σκονίζονται. Παραδόξως πυκνωτές έχω αλλάξει μόνο στο Mac Plus (έβγαλαν καπνούς την πρώτη φορά που το άναψα!) ενώ ακόμα και το πρώτο μου TI-99 (31 χρονών) δουλεύει ακόμα με τους original ηλεκτρολυτικούς (έχω όμως αλλάξει τη γεννήτρια ήχου).

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα κασετόφωνα και οτιδήποτε έχει μέσα ιμάντες αχρηστεύεται από την έλλειψη λειτουργίας. Σχεδόν κάθε χρόνο όλα τα data recorders μου θέλουν νέους ιμάντες και είναι δυσεύρετοι / ασύμφοροι. Σχεδον έχω αποφασίσει να σταματήσω να τα συντηρώ. Χαλάνε επειδή παραμένουν τεντωμένοι και ακινητοι στις τροχαλίες. Αν έχετε χρονο και διάθεση, πριν αποθηκεύσετε τα data recorder σας, ανοίξτε τα, αφαιρέστε τους ιμάντες και βάλτε τους σε ένα σακουλάκι με πούδρα (ταλκ). Έτσι θα διατηρηθουν για αρκετά περισσότερο διάστημα. Ολο λέω ότι θα το κάνω αλλά δεν...
 
καθαρισμα στους Η/Υ μου ριχνω 2-3 φορες το χρονο αλλα στα παλια AMSTRAD δεν πειραζω ουτε βιδα. Λιγη σκονη δε θα τα πειραξει μια και ειναι μονιμα κλεισμενα σε ντουλαπια
 
Να ειμαι ειλικρινης δεν εχω κανει ποτε μου αποπειρα να τα ανοιξω για καθαρισμα γιατι ειμαι της λογικης οτι εφοσον λειτουργουν, οκ. Ασε μην χαλασω και τιποτα και καποια ειναι και ακριβα κομματια.
 
Οι 6128 τουλάχιστο έχουν θέμα με τον ιμάντα στο drive. Πολύ φοβάμαι πως χωρίς συχνή χρήση του drive θα σπάνε (συχνή κίνησή τους).

Γιάννη να ανοίξεις ένα μηχάνημα με βίδες, τουλάχιστο στα περισσότερα δεν είναι τίποτα δύσκολο. Σωστή η λογική σου αφού δουλεύει δεν το πειράζουμε/σκαλίζουμε, αλλά ένα καθάρισμα από την σκόνη μόνο καλό του κάνει. Γενικά τα ρετρό μηχανήματα δεν ζεσταίνονται τόσο πολύ ώστε η σκόνη να αυξήσει την θερμότητα. Που να έβλεπες πόση σκόνη έβγαλα μέσα από τον καρα-ρετρό ενισχυτή Yamaha που έχω (καλά αυτός ζεστένεται πολύ έτσι και αλλιώς). Σαν να πήρε ανάσα το μηχάνημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ομοίως με τον Dino, αν και θέλω να λειτουργώ (σε τακτά χρονικά διαστήματ) τα home micros μου, σπάνια βρίσκω χρόνο πλέον, δυστυχώς... :(

Aκόμα και μηχανάκια που τα δούλευα πιό συχνά απο άλλα, έχουν πλέον παρουσιάσει προβλήματα (όπως π.χ. η Α1200 μου η οποία πριν κανα τρίμηνο έπαψε να "βλέπει" τον σκληρό της), αλλά δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με ξέρεις Μάριε ;) Σχολαστικό καθάρισμα και recap στα πάντα !!

Προσπαθώ να τα λειτουργώ όσο μπορώ συχνότερα αλλά είναι πολλά τα άτιμα :D Γενικά είναι μη μου τη δώσει και κολλήσω με κάτι ...Ευτυχώς έχω τελειώσει εδώ και καιρό με το recap των αποκτημάτων μου και ότι καινούργιο μου έρχεται φροντίζω να το "φτιάχνω" όσο το δυνατό γρηγορότερα και να μην αφήνω εκρεμότητες. Το πολύ 2-3 μέρες από την παραλαβή το έχω "καθαρίσει" και του έχω αλλάξει πυκνωτές...Προσέχουμε για να έχουμε !
 
Με στεναχωρουν τετοια θρεντς,ο λογος...τα εχω κλεισμενα μεν τα μηχανηματα απο σκονη αλλα δεν κανω Maintenance.
 
Στα παραπανω μηχανακια που επρεπε να λειτουργησω εχθες, πηγαν ολα καλα ΕΚΤΟΣ απο τον Spectrum+ (δεν παιζουν τα μισα πληκτρα) και τον Spectrum 128+ (δεν παιζει κανενα).

Θα τα ανοιξω την αλλη εβδομαδα να δω τι παιζει διοτι φορανε την "καινουργια" μεμβρανη του Πολωνου. Ειναι ομως 4 χρονια που τις εχω εγκαταστησει...αγκρρρρρρρ

Ιδιαιτερο λιωσιμο επεσε με το CD32 οπου καταστραφηκαμε με το 777 (κλασικα) και με το 2600 Vader (με Keystone Kapers και Berzerk βεβαιως βεβαιως).

Την αλλη εβδομαδα MegaCD1.
 
Tα παλια μηχανηματα επειδη δεν εχουν ανεμιστηρες δεν τα πειραζει η σκονη,εκτος και εαν εχουν κομματια με μηχανικα μερη οπου εκει μπορει να γινει ζημια απο την σκονη/μη συχνη χρηση.Γενικα ειμαι υπερ του δογματος "εαν δεν ειναι χαλασμενο μην το φτιαχνεις" και ειμαι υπερ του recap εκει που χρειαζεται (γιατι κανεις δεν μου εγγυαται οτι οι νεοι πυκνωτες θα ειναι καλυτεροι απο τους παλιους :D )
 
Ένα από τα τρανά παραδείγματα recap είναι οι πυκνωτές της Amiga 4000. Δεν ξέρω τι πυκνωτές έχουν βάλει σε αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα, αφού εξ'αιτίας αυτών έχουν καταστραφεί πολλά board. Παραδόξως παλαιότερα μοντέλα όπως 3000 και 2000, δεν έχουν καν τέτοιο θέμα και λειτουργούν σαν καινούργια, παρά τα πολλά χρόνια που κουβαλάνε στη πλάτη τους.
 
telonio είπε:
Ένα από τα τρανά παραδείγματα recap είναι οι πυκνωτές της Amiga 4000. Δεν ξέρω τι πυκνωτές έχουν βάλει σε αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα, αφού εξ'αιτίας αυτών έχουν καταστραφεί πολλά board. Παραδόξως παλαιότερα μοντέλα όπως 3000 και 2000, δεν έχουν καν τέτοιο θέμα και λειτουργούν σαν καινούργια, παρά τα πολλά χρόνια που κουβαλάνε στη πλάτη τους.
...και προσθεσε και αυτους του game gear (τουλαχιστον αυτοι δεν καταστρεφουν το Board)..
 
Μπράβο σου! Πολύ ωραίο θέμα! Εγώ έχω τα μηχανήματα της υπογραφής μου...

Μέχρι πριν τον ερχομό του μονάκριβου μου :heartcloud: τα έβγαζα που και που να δουλεύουν ενώ μέχρι και 2 χρόνια πριν η 1200 δούλευε καθημερινά έστω και για 5 λεπτά!

Πλέον δεν έχω το χρόνο και το χώρο να τα απλώσω αφού ο μπεμπάκος έχει καταλάβει το σπίτι! Παρόλο που έχω πολλές φορές σκεφτεί να τα βγάλω για να δουλέψουν έστω και για λίγο κοιτάω τον μπόμπιρα και δεν έχω μάτια για τίποτα άλλο πέραν αυτού! Ζηλεύω και καμαρώνω τον Wally που έγραψε ότι προγραμματίζει με τα παιδιά του να τα βάλουν στο ρεύμα και ανυπομονώ πότε θα το κάνω και εγώ αυτό μαζί του διότι θα το κάνω κάποια μέρα! :)

Για την ώρα τα μηχανήματα μου έχουν μπει σε πλαστικά διάφανα κουτιά με ρόδες από κάτω και περιμένουν την αποπεράτωση του νέου σπιτιού μου όπου έχει προβλεπτεί ειδικός χώρος έκθεσης και χρήσης στο υπόγειο μόνο γι' αυτά,ώστε να είναι μόνιμα ανοικτά! Ελπίζω μόνο να δουλεύουν όταν καταφέρω να τα ανοίξω...
 
Εχω όλα μου τα συστήματα μεσα σε ντουλάπες. Ορισμένα απ'αυτά τα έχω σε ζελατίνες γιατί δε θέλω να έχουν ούτε γρατζουνιά. Το ένα είναι το Mac plus και το άλλο το Risc PC. Βεβαια κάποιες γρατζουνιές τις έχουν πριν φτάσουν σπίτι μου, όμως δε θέλω περισσότερες. Εννοείται πώς όλα είναι πεντακάθαρα και καλοσυντηρημένα (καθαρά πληκτρολόγια/πλακέτες). Ομως εχω να τα χρησιμοποιήσω χρόνια :( . Δεν έχω χρόνο (και χώρο) να βγάλω ενα σύστημα έξω για ν'ασχοληθώ μαζί του για καποιες μέρες.
 
και τα NEC PC Engine GT / TurbographX / SEGA Genesis / Megadrive / MEGA CD έχουν πολλούς και άθλιους πυκνωτές ;)
 
Πίσω
Μπλουζα