Συντήρηση ηχείων Teac PowerMax 140/2

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.410
Πρόσφατα ο φιλος @Chris27 μου χαρισε μερικα πραγματακια, εκ των οποίων το πιο ενδιαφέρον ειναι ενα ζευγάρι ηχείων υπολογιστή Teac PowerMax 140/2 στην αρχική τους συσκευασία. :thanks: Πρόκειται για κλασσικά ενεργά ηχεία υπολογιστή περίπου 25 ετών, με ισχύ 2X 4.5W RMS.

Η συσκευασία.



Τα περιεχόμενα. Εκτος απο τα ηχεια και το manual, εχουμε δυο καλώδια, ενα interconnect που συνδέει τα ηχεια μεταξυ τους και ενα καλώδιο απο δυο rca σε minijack που παει στον υπολογιστή.



Τα δυο ηχεια. Το ενα ειναι τελείως σκέτο. Το άλλο εχει κουμπί on/off, ενδεικτική λυχνία λειτουργίας και ρυθμιστικά τονικότητας και έντασης.



Το πλαι.



Στο πισω μερος το καλωδιο του ρευματος ειναι ενσωματωμένο στο ηχειο.



Τα χρησιμοποίησα επιτυχώς στην προσφατη δοκιμη του MP32L με τον 386 υπολογιστη μου.



Ο ηχος δεν ειναι ασχημος, αλλα δεν εντυπωσιάζει κιολας. Ειναι ενδιαφέρον ποσο καλυτερα ακούγονται τα ταπεινα Logitech S120 που ειναι λιγότερο ισχυρά και μικρότερα σε διαστασεις. Οχι οτι εχει σημασία, αλλα λεμε τωρα...

Αν συνάντησα καποιο προβλημα ειναι οτι μυρίζουν παρα πολυ άσχημα, ενας θανατηφόρος συνδυασμός τσιγαριλας και κλεισούρας. Αν τα ακουμπήσει κανεις πρεπει να παει να πλύνει κατευθειαν τα χερια του γιατι θα μεταφέρει την μυρωδιά αυτη παντου μαζι του. :shocked::cry::sick:

Αποφάσισα λοιπον να τα κανω μια γενικη συντήρηση. Ειπα να ξεκινησω πειραματικά απο το σκετο ηχειο για να δω αν μπορω αποτελεσματικά να εξολοθρεύσω την θανατηφόρα οσμή.

Τεσσερεις βιδες μας επιτρέπουν να ανοιξουμε το ηχειο. Προσοχή γιατι το woofer συνδέεται με το βυσμα με δυο καλωδια. Παρατηρουμε εδω οτι δεν υπαρχει tweeter εσωτερικά, παρολο που εξωτερικα υπαρχει διακοσμητικό κάλυμμα.



Αφαιρουμε το woofer ξεβιδώνοντας 4 βιδες.



Το βυσμα ειναι στερεωμένο στο πισω μερος του ηχειο με δυο βιδες.




Τελος αφαιρούμε το καλυμμα του woofer πιέζοντας δυο πλαστικα clips.



Εβαλα ολα τα πλαστικα μερη και το υφασμάτινο καλυμμα να μουλιάσουν για μερικες ωρες και τους εριξα ενα γερο τριψιμο με απορρυπαντικό πιατων. Το καλυμμα δεν ειχε καθαρισει πληρως, ετσι το περασα ενα δευτερο χερι με κρεμοσαπουνο και τριψιμο με την οδοντόβουρτσα.

Συναρμολογησα ξανα το ηχειο και ευτυχως πλεον μυριζει πολυ ομορφα. :happyjump: Ετσι αποφασισα να προχωρήσω στην συντήρηση του αλλου ηχειου, την οποια θα δουμε συντομα.
 
Τα ηχεια δουλεψαν 3-4 χρονια σε ιντερνετ καφε, δικαιολογιμενη η τσιγαριλα. Ευτυχως να λες που δεν εχουν ενσωματωμενη καποια συσκευη μαγνητοφωνου, η βωμολοχια που θα ακουγες, αλλο πραμα. Σε αρκετα ηχεια ειχα δει και τρυπες απο τσιγαρο, στο ηχοπερατο πανι. Τα αντικαθιστουσα με αλλα που ειχαν πλαστικο η μεταλλο στο σημειο αυτο.
Μου ειναι γνωστη, η αγαπη, το μερακι και η γνωση που εχεις για να επισκευαζεις αυτα τα ποραγματα.
Επετρεψε μου να σου πω ενα πειραμα που εκανα καποτε με ηχειακια υπολογιστη. Λιγο μικροτερα σε μεγεθος απο τα Teac και παραλληλεπιπεδου σχηματος χωρις καμπυλοτητες. Εκοψα κοματια απο κοντρα πλακε παχους 5 χιλ. οσο πιο δυνατον κοντα στις διαστασεις των κοματιων της καμπινας. Εσπασα με προσοχη το πισω τμημα της καμπινας (δεν ειχαν βιδες) αφαιρεσα προσεκτικα με ενα κοπιδι την βενζινικολα απο μεγαφωνα, διακοπτες, τσιπακια, ναι κολημενα με βενζινοκολλα ειταν στην πλαστικη καμπινα. Μονταρισα την ξυλινη με ψιλα καρφακια και ατλακολ. Στερεωσα τα εξαρτηματα οπου μπορουσα με ξυλοβιδες, αλλαξα το μονοκλωνο καλωδιο με πολυκλωνο μεγαλυτερης διαμετρου. Τελος καλυψα εσωτερικα τισ καμπινες με αφροδες ηλικο.
Λοιπον ο ηχος τελειως διαφορετικος καμια σχεση με αυτο που εδιναν οι πλαστικες καμπινες, πιο ζεστος, πιο μελλοδικος, με μουσικη εκανα την συγκριση. Τα ηχεια τιμης 10-15Ε με τα σημερινα δεδομενα. Λειτουργουν ακομα αφου συνδιαστικαν με ενα Logiteck γουφερακι απο νοβοπαν. Τα κατασχεσε ο γιος μου, γιατι θελει λεει ναχει ενα κειμηλιο απο τον μπαμπα. Λες και δεν τουχα αγορασει, ισαμε 10 κομπιουτερς. Τες πα μου χαιδεψε τα αυτια και μου τα βουτιξε.
Αν με ρωτησετε, αν αξιζε χρονο και χρημα αυτη η μετροπη, σηγουρα οχι γιατι με τα χρηματα αυτα περνεις ηχεια καλυτερης ποιοτητας. Ειναι μια δουλεια για καποιον που εχει χρονο και του αρεσει να ασχολειται με μαστορεματα.
Τα S120/Z120 ειναι πιο νεα ηχεια, με πιο εξελιγμενα τσιπ ενισχυσης και ισως να δινουν περισσοτερα db.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@freaktmp , μόνο μία από τις συνημμένες εικόνες εμφανίζεται, αυτή με το 386 στο IBM 5162 κουτί.
 
Κουφα πραγματα! Για καποιο λογο αυτο το album ηταν:

Can view media items: Album owner only

Δεν το εχω ξαναπετυχει αυτο. o_O
 
Ας δουμε τωρα το πιο ενδιαφερον μερος της συντήρησης. Ξανα με 4 βιδες χωρίζουμε το μπροστινο μερος με το πισω. Παντα με προσοχη γιατι πανε δυο καλωδιο απο την κεντρικη πλακετα στο woofer και μια καλωδιοταινια στο πλακετακι της προσοψης.



Κοβουμε το δεματικο και αποσυνδεουμε το πρασινο καλωδιο που παει απο τον μετασχηματιστή στην κεντρικη πλακετα. Ξεβιδωνουμε 2 βιδες και αφαιρουμε την κεντρικη πλακετα. Πλεον εχουμε ολοκληρο το μπροστινο μερος μαζι με την κεντρικη πλακετα.



Στο πισω μερος ειναι μονο ο μετασχηματιστης.



Με δυο βιδες βγαζουμε τον μετασχηματιστη και αν θελουμε αφαιρουμε το στηριγμα του καλωδιου του ρευματος. Δεν εχει ιδιαιτερο νοημα εκτος και αν αποκολλησουμε το καλωδιο του ρευματος απο τον μετασχηματιστη, αλλα δεν μπηκα στον κοπο.



Στην προσοψη τραβαμε και βγαζουμε τα δυο ρυθμιστικα.



Αποσυνδέουμε την καλωδιοταινια απο το πλακετακι της προσοψης. Ξεβιδώνουμε τα δυο παξιμαδακια και τα αφαιρουμε μαζι με τις ροδελες τους. Αφαιρουμε το πλακετακι απο την προσοψη με προσοχη για να μην χαλασουμε το led. Πιεζουμε τα δυο πλαστικα αυτακια που κρατανε το κουμπι στην θεση του και το αφαιρουμε προσεκτικα για να μην χασουμε το ελατήριο.



Με 4 βιδες αφαιρουμε το woofer απο την προσοψη.

Οπως ημουν 99% σιγουρος προκαταβολικα, καποιοι απο τους πυκνωτες εχουν φουσκωσει. Για να μπορεσω να δουλεψω πιο ελευθερα, αποσυγκολλησα το woofer απο την κεντρικη πλακετα. Εκανα ενα προχειρο καθαρισμα στις πλακετες.



Ειπα να αλλαξω ολους τους πυκνωτες. Τελικα ειχα ολους εκτος απο δυο που ειναι Low ESR. Για την ωρα θα μεινουν ετσι.



Μια λιστα με τις τιμες των πυκνωτων και στις δυο πλακετες. Οι πολικοτητες ειναι σημειωμενες πανω στις πλακετες.

Κώδικας:
c5 c6 1uF 50V
c11 c12 c17 47uF 16V
c21 2200uF 16V
c10 c15 470uF 10V
c18 10uF 16V

c7 c8 100uF 16V Low ESR

Πριν ξεκινησω την αποκολληση των πυκνωτων για να κανω την ζωη μου πιο ευκολη αφαιρεσα και την ψυκτρα του ενισχυτη, που ειναι στερεωμενη με τρεις βιδες. Η ιδια η αποκολληση ειναι παιχνιδακι με το ZD-8915 desoldering station.



Panavise και αγιος ο Θεος, αν και ειναι καπως overkill για τοσο μικρες πλακετες.



Αφου μπηκαν ολοι οι πυκνωτες, εβαλα θερμαγωγιμη παστα στον ενισχυτη και τοποθετησα την ψύκτρα. Ξανακολλησα το woofer. Εκανα ενα καλο καθαρισμα στις πλακετες.



Ακολουθεί ενα όργιο καθαριότητας στα πλαστικα και τα καλύμματα, με πολυ μπουγαδα, τριψιμο, καθαρισμα, στεγνωμα κλπ.

Μετα την συναρμολογηση η τελικη δοκιμη. Ειπα να χρησιμοποιήσω το Sony Walkman WM-FX463 με Elvis Presley. Ολα ακούγονται (και μυριζουν) καλα.



Μια ακομα επιτυχημένη συντήρηση!
 
Aπο διαφημιση, παντως στην εποχη τους, δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο αλλα πανακριβα ηχεια. Ειδικα αυτο 2x140w PMPO, σε παρασυρει να τα αγορασεις.
Το σετακι σου παντως ειναι κουκλα. Γεια στα χερια σου.
Ερωτηση: παρατηρησες καποια βελτιωση στον ηχο μετα την επισκευη?
Super sound Quality, High quality build
Specifications:
  • 2-way system
  • 3.2" full range active speaker
  • AND 2" tweeter
  • Magnetic shielded
  • P.M.P.O.: 2 x 140 Watt
  • RMS: 2 x 2 Watt
  • Frequency range: 50-20,000 Hz
    New & Boxed​
  • Built-in amplifier
  • Volume control
  • Tone control
  • Power indicator
  • Input-jack: 2 x RCA
  • Voltage: 220/230 Volts AC
  • Including: Connection cables (3.5mm to RCA)
  • WxHxD: 137 x 218 x 146 mm
  • Magnetic shield protects against sound distortions and screen vibrations on the PC monitor.
 
Δεν ειναι αυτα τα σωστα χαρακτηριστικά. Επισυνάπτω το pdf απο το διαφημιστικό φυλλάδιο της Teac.

Βελτίωση δεν ακουσα, η αλλαγή πυκνωτών εγινε για συντήρηση και οχι επισκευή. Και πριν την αλλαγη δεν ειχα παρατηρήσει καποιο πρόβλημα.
 

Συνημμένα

  • 3744.pdf
    273,4 KB · Προβολές: 4
Θενκς για τα ινφος. Αληθεια ειναι οτι καθε πωλητης παραποιει καπως τα στοιχεια προιοντων νομιζοντας οτι ετσι πιθανον να αυξησει τις πωλησεις του. Παντως και στα sites κατασκευαστων δεν αναφερονται βασικα στοιχεια οπως THD, SNR, sensitivity, κτλ για την πλειοψηφισ των μοντελων του.
Αν βρεις ευκαρια επενδησε εσωτερικα τα ηχειακια με ηχοαποροφητικη βατα 1-2 εκ, φτηνο υλικο ειναι, πιστευω θα βελτιωθουν ηχιτικα.
 
Πίσω
Μπλουζα