Συντήρηση και επισκευή Nintendo 64 controller

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.349
Αντιδράσεις
9.498
Η αχίλλειος πτέρνα του κλασσικού controller για Nintendo 64 ειναι το analog stick, το οποιο με την χρηση σταδιακά χανει την ακρίβεια του και δεν αποκρίνεται σωστα, ενω χαλαρώνει, δεν στεκει στην θεση του και δεν κεντράρει οπως πρεπει. Αυτο συμβαινει γιατι τα πλαστικά εξαρτήματα στο εσωτερικό του analog stick τρίβονται μεταξύ τους, φθείρονται και χανουν το σχημα και την λειτουργικότητα τους.

Ανα τα χρονια εχουν εμφανιστεί διάφορες λυσεις στο θεμα. Για πολλα χρονια η μονη επιλογη που υπηρχε ηταν ενα aftermarket analog stick βασισμενο σε αυτο του gamecube, το οποιο χρησιμοποιεί την πιο συγχρονη σχεδιαση με ποτενσιόμετρα που συναντάμε σε πρακτικα ολα τα σύγχρονα χειριστήρια μεχρι πρότινος. Αν και η επισκευη με αυτο το ανταλλακτικό ειναι πανεύκολη, η λυση δεν ειναι χωρις τα ελαττώματα της. Οπως και τα συγχρονα χειριστηρια με ποτενσιόμετρα μπορει να αναπτυξει το γνωστο stick drift. Το χειρότερο ομως ειναι οτι εχει σημαντικά διαφορετική συμπεριφορά και αισθηση και αλλοιώνει την εμπειρια του nintendo 64 gaming. Υπαρχει ενα πολυ ενδιαφερον youtube video απο την ομαδα My Life in Gaming που εξεταζει αυτο το θεμα.


Πιο προσφατα η γνωστη εταιρια του χωρου Kitsch-Bent αναπαρήγαγε τα ανταλλακτικα του n64 analog stick που φθείρονται και τα πουλαει σε πολυ λογικες τιμες. Ειπα και εγω να αγορασω μερικα σετακια και να ριξω μια ματια στην διαδικασια της επισκευης. Δυστυχως η εταιρια Kitsch-Bent ειναι αμερικάνικη πραγμα που σημαινει οτι θα πρεπει να πληρωσουμε τα κερατιάτικα της εισαγωγής απο χώρα εκτος της EE.

Ας δουμε τα εξαρτηματα. Υπαρχουν 4 εξαρτηματα που φθείρονται μεσα στο analog stick. Δεν ειναι απαραιτητο οτι θα εχουν φθαρει ολα σε καθε χειριστήριο.



To bowl που ειναι η βαση πανω στην οποια στηρίζονται ολα τα υπολοιπα κομματια




Δυο διαφορετικά γραναζια για τους x και y αξονες κινησης.



Το ιδιο το stick. Κανονικα ειναι ολα ασπρα, αλλα η Kitsch-Bent εχει βγαλει διάφορα χρωματα. Πηρα και δυο μπλε για ποικιλία.



Μεχρι τωρα το μοναδικο controller για n64 που ειχα ηταν ενα πικατσοχειριστηριο σε ανεκτή κατάσταση. Επειδη δεν ηθελα να διακινδυνεύσω το μοναδικο μου αυθεντικο controller αποφασισα να αποκτησω ενα ακομα, κατα προτιμηση στα κλασσικα χρωματα της κονσολας. Βρηκα ενα στο ebay για σχετικα λιγα λεφτα. Υποτίθεται οτι δουλεύει. Δυστυχως δεν προσεξα την κατηγορία της πώλησης που ηταν εργαλεια κηπου. :eviltongue: Πραγματι πρεπει να δουλευει σωστα σαν εργαλειο κηπου, αφου φαινεται σαν καποιος να το χρησιμοποιησε για να σκαψει το παρτέρι στον κηπο του. Φυσικα το ειχε καθαρισει επιφανειακα μονο και μονο για τις φωτογραφιες, αλλα απο κοντα ηταν αισχος. :sick:




Το analog stick ειναι τελειως χαλαρο και δεν κινειται σωστα. Μεσα στην υποδοχη του φαινεται μια πουδρα, που ειναι απο τα κονιορτοποιημένα πλαστικά εξαρτήματα απο το εσωτερικο του.



Εκανα την καρδια μου πετρα και το δοκιμασα με την κονσολα μου. Τα κουμπια δειχνουν να δουλευουν ok, το dpad λειτουργει μετα βιας, η σκανδαλη Ζ δεν δουλεύει καθολου. Το χειροτερο ομως φαινεται με το διαγνωστικο προγραμμα για χειριστηρια n64. Χαος και καταστροφη. :banghead::bash:



Ας προχωρησουμε στην επισκευη. Στο κατω μερος του controller ξεβιδωνουμε 9 βιδες, οι δυο ειναι μεσα στην υποδοχη για paks.



Χωριζουμε το κελυφος του controller στα δυο.



Στο πισω μερος βρισκεται μονο η σκανδαλη Z. Προσεκτικα την αφαιρουμε απο την θεση της.



Στο μπροστα μερος ειναι ολα τα ενδιαφεροντα πραγματα. Στο κατω μερος της κεντρικης πλακετας βρισκεται το κουτι του analog stick. Πανω του ειναι στερεωμενο το πλακετακι της σκανδαλης Z μαζι με την μεμβρανη του. Παρατηρουμε οτι το μεταλλικο περιβλημα του βυσματος των paks εχει αρχισει να σκουριαζει.



Στην πανω μερια αφαιρουμε τα δυο shoulder buttons και τις μεμβρανες και σηκωνουμε τα δυο πλακετακια απο την θεση τους.



Προσεκτικα αποσπαμε το πλακετακι της σκανδαλη Z και την μεμβρανη του. Δεν φαινεται στις φωτογραφιες, αλλα υπηρχε ενα ραγισμα στο ενα στηριγμα που κραταει το πλακετακι στην θεση του πανω στο κουτι του analog stick. Αποσυνδεουμε το καλωδιο του απο την κεντρικη πλακετα.



Τρεις βιδες μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε το κουτι του analog stick απο το χειριστηριο.



Αφαιρουμε την κεντρικη πλακετα.



Ολα τα πλαστικα πανε στην κουζινα για ενα καλο πλυσιμο.



Πολυ μουλιασμα και τριψιμο αργοτερα.



Στην συνεχεια θα δουμε την επισκευη του analog stick και την γενικοτερη συντηρηση του controller.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πριν μπουμε στο ψητο, να αναφερω οτι εκανα ενα καλο καθαρισμα την κεντρικη πλακετα και τα πλακετακια με ισοπροπανολη. Καθαρισα το βυσμα των paks αρχικα με ισοπροπανολη και στην συνεχεία με contact cleaner. Εκανα μασαζ στην υποδοχη με ενα controller pak. Περασα το εξωτερικό μεταλλικό κάλυμμα του βυσματος με αντισκωριακο. Τελος καθάρισα ολες τις μεμβράνες προσεκτικα με ισοπροπανολη.

Ας ξεκινησουμε με λιγη θεωρια. Πολυ χοντρικα το analog stick του n64 λειτουργει οπως τα παλια ποντικια με μπιλια. Εχουμε δηλαδη δυο φωτοκύτταρα για τους δυο αξονες. Οπως κινουμε το μοχλο, μετακινει τα γραναζια των δυο αξονων, τα οποια με την σειρα τους περιστρεφουν δυο δισκους με τρυπούλες στην ακρη. Το καθε φωτοκύτταρο μετραει ποσες φορες εχει περασει το φως απο τις τρυπουλες και ετσι υπολογιζονται οι κινησεις του analog stick.

Ας παμε τωρα στα πρακτικα. Για να ανοίξουμε το κουτι ξεβιδώνουμε μια βιδα και ανοιγουμε δυο πλαστικα clips. Θελει ιδιαιτερη προσοχη να μην σπασουμε τα clips. Αμεσως, υπο την πιεση του ελατηριου, το κουτι ανοιγει σε δυο κομματια. Προσοχη να μην εκτοξευτουν τα άντερα του οπως το ανοιγουμε.



Στο εσωτερικο γινεται ενας χαμος απο το τριμμενο πλαστικο που εχει παει παντου. Ας αρχισουμε με το κατω μερος του κουτιου. Αφαιρουμε πρωτα το πλακετακι με τα φωτοκυτταρα και μετα το bowl που εχει ολο τον υπολοιπο μηχανισμο.



Ας δουμε το bowl απο πιο κοντα. Πανω του καθονται τα δυο γραναζια και στα πλαινα του ειναι στερεωμενοι οι δυο διάτρητοι δίσκοι. Οπως χωριζει το κουτι, το ενα γραναζι μενει μαζι με το πανω μερος, οποτε εδω βλεπουμε μονο το αλλο. Ειναι εντυπωσιακό ποσο φθαρμένο ειναι.




Σηκώνουμε το γραναζι απο την θεση του και αφαιρούμε προσεκτικα τους δυο δισκους που θα τους ξαναχρησιμοποιησουμε. Καθαριζουμε τους δισκους και το πλακετακι με τα φωτοκυτταρα.



Παμε τωρα στο πανω μερος του κουτιου. Προκειται για ενα σάντουιτς απο τον μοχλο, το πανω μισο του κουτιου, ενα ελατηριο και ενα πλαστικο δακτύλιο που το κραταει στην θεση του και το δευτερο γραναζι.



Για να αποσυναρμολογήσουμε το σαντουιτς, περιστρέφουμε το μοχλο 90 μοιρες, προσέχοντας να μην εκτοξευθούν τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Καθαρίζουμε τα εξαρτήματα που θα κρατήσουμε.



Μια συγκριση του παλιου μοχλου με τον καινουριο. Το κατω μερος, εκει που ακουμπαει στο bowl ειναι εντελως φθαρμενο.



Αφου ολα ειναι καθαρα, πλεον μπορουμε να συναρμολογησουμε τα δυο μισα χρησιμοποιωντας τα νεα εξαρτηματα. Στο πανω μισο θελει λιγο προσοχη να τοποθετησουμε σωστα το ελατηριο και τον δακτυλιο.



Στο κατω μισο. Στην φωτογραφία εχω βαλει λαθος γραναζι, κατι που διαπίστωσα αργοτερα. Μπορούμε εδω να βάλουμε μια μικρη ποσότητα γρασου στο κατω μερος του bowl και στα σημεια που καθονται τα δυο γρανάζια. Προσοχη να μην το παρακάνουμε και παει το γράσο στα φωτοκύτταρα μας. Χρησιμοποίησα γράσο λιθιου, γιατι αυτο ειχα.



Ταλαιπωρήθηκα κάμποσο να ξανατοποθετησω τα δυο μισα του κουτιου του analog stick μαζι. Ακομα και οταν διαπιστωσα οτι ειχα βαλει το λαθος γραναζι, θελει αρκετη υπομονη να κατσουν ολα σωστα. Δεν βοηθαει που πρεπει να παμε πολυ προσεκτικα για να μην σπασουμε τα δυο clips που κρατανε τα δυο μισα μαζι.

Σε ολο αυτο το ανακάτωμα, τελικα έσπασε το ραγισμένο στήριγμα για το πλακετακι της σκανδάλης Z. Χρησιμοποίησα εποξική κόλλα δυο στοιχείων ταχείας πήξεως για να το ξανακολλησω.



Πλεον, αφου ολα τα κομματια του puzzle ειναι παροντα, καθαρα και λειτουργικα, εγινε η συναρμολόγηση. Πολυ τρίψιμο αδερφέ, αλλα το τελικο αποτέλεσμα επιβραβεύει, τουλάχιστον στο εμφανισιακο, αφου η διαφορά ειναι η μερα με την νυχτα. Εχει δυστυχώς λιγο κιτρίνισμα, ειδικα στο πάνω μέρος, αλλα κατα τ'αλλα βγήκε παρα πολυ καλα.




Αλλα σε αυτα τα πραγματα το εμφανισιακο ειναι δευτερεύον. Το σημαντικο ειναι αν δουλευει. Με το διαγνωστικό πρόγραμμα επιβεβαίωσα οτι ολα τα κουμπια, dpad και σκανδαλη Z πλεον δουλευουν σωστα και εχουν καλη αποκριση. Και φτανουμε στο κρισιμο τεστ του analog stick. Το αποτελεσμα δεν ειναι 100% τέλειο οπως ενα καινούριο αυθεντικο controller, αλλα η διαφορα με το που ξεκινήσαμε ειναι τεράστια. Και δεν ειναι μονο το αποτελεσμα του τεστ που μας το επιβεβαιώνει αυτο, αλλα και η κανονική χρηση. Η κινηση του μοχλου ειναι ομαλη και σφικτη. Ειναι σταθερος στην θεση του και αν τον αφησουμε επιστρέφει στο κεντρο. Η αποκριση στα παιχνιδια ειναι εξαιρετική.



Δεν ειμαι σιγουρος γιατι το αποτελεσμα του τεστ δεν ειναι ακομα καλυτερο. Ειναι πολυ πιθανο να εκανα κατι εγω λαθος ή να εχει κι αλλες φθορες σε εξαρτηματα που δεν αλλαχθηκαν (πχ το ελατηριο μπορει να εχει παραμορφωθεί ελαφρα ή τα φωτοκύτταρα να εχουν καποιο θεμα). Δεν μπορω να αποκλείσω και τα ανταλλακτικα που πηρα να μην τελεια. Παντως ειμαι 99.9% ικανοποιημένος απο το ολο εγχείρημα και πλεον εχω ενα κλασσικο controller με τα κλασσικα χρωματα σε παρα πολυ καλη κατασταση. Οσο για το Kitsch-Bent οι ανθρωποι ειναι επαγγελματιες με πολυετη παρουσια στο χωρο. Αν δεν ηταν και το χαρατσι των δασμων/τελών εκτελωνισμού, θα τους προτεινα ανεπιφύλακτα. Αν εχετε n64 με φθαρμενο controller, αυτος εδω ειναι ο καλυτερος τροπος να τον επαναφέρετε. Ή μηπως οχι...
 
Πίσω
Μπλουζα