Σχολίνουξ !!!

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.695
Αντιδράσεις
1.173
Σχολίνουξ
Τον τελευταίο καιρό θα ακούσατε για την δωρεά διανομή netbooks στους μαθητές γυμνασίου. Φαίνεται λοιπόν οτι γίνεται μια προσπάθεια για επέκταση της γνωριμίας και της χρήσης η/υ απο μικρή ηλικία.

Τι γίνεται ομως με το κόστος των προγραμμάτων στα σχολεία ;

Εδώ έρχεται το σχολίνουξ:

είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές Γυμνασίου. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.

Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Το Σχολίνουξ, λόγω της φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, των ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και, κυριότερα, του συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι ιδανικό για μαθητές, επειδή συνδυάζει:

ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό,

σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή,

εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows).

μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.

Τι θέλουμε να κάνουμε:

Nα φτιάξουμε μια φιλική διανομή Linux για παιδιά Γυμνασίου με όλα τα σχολικά βιβλία σε μορφή PDF και όλο το εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για το οποίο υπάρχει αποθετήριο για διανομές Ubuntu.

Να υποστηρίξουμε όσα παιδιά χρησιμοποιήσουν το Σχολίνουξ μέσα από το forum μας, ώστε να λυσουν τα προβλήματά τους, και αν είναι δυνατόν να μάθουν και να αγαπήσουν το Ελευθερο Λογισμικό.

Τι δεν θέλουμε:

Δεν στοχεύουμε σε προεγκαταστάσεις στα laptops ούτε σε «συννενοήσεις» με υπουργεία, μαγαζιά κλπ. Κάνουμε το γούστο μας, ερασιτεχνικά με την ρομαντική έννοια, δηλαδή δεν «πουλάμε» κάτι ούτε «βγάζουμε» κάτι.

Τι προσφέρει;

Το Σχολίνουξ περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από εκπαιδευτικές εφαρμογές. Κάποιες από αυτές είναι οι «εγκεκριμένες» από το Υπουργείο Παιδείας, κάποιες άλλες έχουν αναπτυχθεί από ανεξάρτητους προγραμματιστές. Για να δείτε αναλυτικά τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του sxolinux, κάνετε κλικ εδώ.

Το Sxolinux ενσωματώνει επίσης τα σχολικά βιβλία της Αʼ Γυμνασίου, σε μορφή PDF, όπως αυτά είναι διαθέσιμα εδώ.

Το Sxolinux, περιλαμβάνει ακόμα διάφορες εφαρμογές για δουλειές γραφείου, περιήγηση στο διαδίκτυο, αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ. Επιπλέον, το Σχολίνουξ, όπως κάθε Linux, δίνει τη δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης επιπλέον εφαρμογών μέσα από μια απλή και ασφαλή διαδικασία εγκατάστασης, που αποκλείει την ύπαρξη ιών και κακόβουλου λογισμικού.

Δηλαδή, στο Sxolinux μπορείτε εύκολα και με ασφάλεια να εγκαταστήσετε εφαρμογές που μοιάζουν λειτουργικά και είναι αντίστοιχες με εκείνες των Windows.


Περισσότερα στο : http://www.sxolinux.gr/

Πηγη : http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=50604
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Λορένα

RetroNuts!
Joined
21 Απρ 2008
Μηνύματα
1.605
Αντιδράσεις
119
Το παιδάκι μιας γνωστής μου, το χειριζεται αψογα, και.. του ριξα και εγω μια ματια #) .

Πολύ καλυτερο απο το προγραμμα που δίνει λαπτοπ σε ορισμένους μόνο φοιτητές με vista (που το βγάζεις αμέσως).
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.890
Αντιδράσεις
248
Ως αθεράπευτα ερωτευμένη με την οικογένεια των linux διανομών, παρακολουθώ όσο περισσότερο μπορώ τόσο τη διεθνή, όσο και την ελληνική προσπάθεια!

Οπότε, θα επαναφέρω αυτό το θρεντ για τους απανταχού γονείς, είτε τα παιδάκια τους να πηγαίνουν γυμνάσιο - είτε είναι στο δημοτικό, με αφορμή και μια πρόσφατη κουβέντα που είχα και μάλιστα με μια μητέρα (ναι, σχετικά με το πόσο εύκολο είναι το linux!...)

Ξαναδιάβαζα την εκπληκτική προσπάθεια που γίνεται πίσω από τη διανομή Σχολίνουξ & θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποια points που μου έκαναν εντύπωση:

Τι είναι:

Το Σχολίνουξsxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.
Εκδόσεις:

Φτιάχνουμε 2 ελαφρά διαφορετικές εκδοχές του Σχολίνουξ:

  • Το «κανονικό» Σχολίνουξ για μαθητές Γυμνασίου
  • Το Σχολίνουξ Junior για μαθητές Δημοτικού.

[*]Το Σχολίνουξ και το Σχολινουξ Junior είναι Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Τα υπόλοιπα, τα λέει και ο Nemo πιο πάνω!

Εγώ θέλω να σταθώ στο γεγονός, ότι βλέπω διανομή ν' ασχολείται με τα παιδάκια του δημοτικού! Έμπρακτα και χωρίς κόστος! :)

Δε μπορώ παρά να επικροτήσω αυτήν την προσπάθεια και να σας προτρέψω να δώσετε μια ευκαιρία στη διανομή! Δεν έχει σημασία αν γνωρίζετε ή όχι από linux - είμαστε εδώ να δώσουμε ότι βοήθεια χρειάζεται! ;)

Και μερικές εικόνες:

Κατεβάστε από εδώ: http://www.sxolinux.tk/sxolinux-2010.0.iso τη διανομή για τα παιδιά του Γυμνασίου!

Κατεβάστε από εδώ: http://ftp.ntua.gr/pub/linux/sxolinux/sxolinux-junior.iso τη διανομή για τα παιδιά του Δημοτικού!

In Linux we Trust! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα