Σχολικό σετ "Οπτικής";

Omenforever

RetroMasteR
Joined
26 Mαϊ 2006
Μηνύματα
1.926
Αντιδράσεις
1.167
Σε ανενεργό εδώ και χρόνια σχολείο, "ανακάλυψα" το συνημμένο βαλιτσάκι το οποίο περιέχει τρισδιάστατα γεωμετρικά σχήματα σε ημιδιάφανο χρώμα. Γνωρίζει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Αυτές οι γραμμές επάνω στα σχήματα έχουν κάποιον ρόλο; Εξαιτίας τους, οδηγούμαι στο ερώτημα του τίτλου εάν τα σχήματα αυτά έχουν σχέση με το "ξεχασμένο" αντικείμενο της "Οπτικής" και τις αντανακλάσεις του φωτός...

sxima1.jpgsxima2.jpgsxima3.jpg
 
Μου ξύπνησες αρχέγονες μνήμες!!!
Πράγματι, στο δημοτικό είχε πάρει το μάτι μου αυτά τα στερεά ξεχασμένα σε μια βιτρίνα. Δυστυχώς, αρκετά σχολεία είχαν εργαστήριο αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ μπουρτζόβλαχος δάσκαλος δεν πήγαινε τα παιδιά να ασχοληθούν με πειράματα και όργανα. Απλά, στην καλύτερη, μας πήγαιναν να δούμε τις βιτρίνες με το όργανα...

Τα στερεά της φωτογραφίας αποτελούν ένα πλήρες σετ των βασικών στερεών σωμάτων (σφαίρα, κύβος, πυραμίδα , κώνος, κόλουρος κώνος κλπ). Οι μαύρες γραμμές οπτικοποιούν τους διάφορους άξονες, διαγωνίους ώστε οι μαθητές να δουν πραγματικά τι είναι αυτές οι έννοιες. Αμφιβάλω αν οι δάσκαλοι των 60s-70s-80s-90s ήξεραν τι είναι αυτά.
Αποφοιτούσαν από μια διετή ακαδημία στην οποία "έμπαιναν" με τον βαθμό του Λυκείου...(καταλάβατε).

Το σετάκι της φωτογραφίας είναι ένα εξαιρετικό διαμάντι! Αν δεν το θέλεις ενδιαφέρομαι να το αγοράσω για να το δείχνω στους φοιτητές.
 
Takero έσκισες με τη ΓΛΑΦΥΡΗ περιγραφή σου η οποία με βρίσκει ΠΛΗΡΩΣ ομόφωνο.

Το σετ θα στο χάριζα ειλικρινά, αλλά είναι μέρος της "έκθεσης" ενός παλιού σχολείου που πλέον είναι πνευματικό κέντρο.
 
Τελικά η μοίρα ΚΑΙ αυτού του σετ είναι η βιτρίνα...

Θα βγω εκτός θέματος αλλά θέλω να γράψω 2-3 πράγματα σχετικά με την εκπαίδευση.

Δεν έχουμε κανένα σοβαρό σύστημα εκπαίδευσης και δυστυχώς τα εξωφρενικά χαμηλά κονδύλια πάνε εντελώς χαμένα διότι δεν αχολείται το ανθρώπινο δυναμικό. Σχεδόν κάθε δημόσιο σχολείο είχε εργαστήριο. ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός δεν πάτησε το πόδι του. Και όμως ο κόσμος διψάει να μάθει (όχι όλοι αλλά αρκετοί). Δεν έμαθαν στο σχολείο (για 1000 λόγους) αλλά έχουν καημό και ενδιαφέρον. Πριν 20 χρόνια, ήμουν διδακτορικός και είχα παρευρεθεί σε μια διάλεξη ενός καθηγητή μου σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως σκοπό τις δωρεάν διαλέξεις από πανεπιστημιακούς σε ένα εγάλο εύρος θεμάτων. Ο οργανισμός είναι πολύ παλιός και έχει δικό του κτήριο στο κέντρο της Αθήνας. Το θεμα ήταν περί πυρηνικής φυσικής και των χρήσεων της. Ήταν ένα ανοιξιάτικο απόγευμα καθημερινής. Πηγαίνοντας πίστευα ότι δεν θα υπάρχει άνθρωπος! Μπαίνοντας στο πολυόροφο κτήριο, είδα πολύ κόσμο να μπαίνει σε αίθουσες (διεξάγονταν διάφορες θεματικές διαλέξεις) ή να συζητά στα σκαλιά. Μου έκανε εντύπωση. Όταν μπήκα στην αίθουσα του ομιλητή μας έπαθα πλάκα. Ήταν κατάμεστη από απλό κόσμο που μόλις είχε σχολάσει από τη δουλειά του και καθώς ήταν κουρασμένος και αποκαμωμένος δεν πήγε στο σπίτι του. Προτίμησε να έρθει στη διάλεξη με κέφι και ενδιαφέρον. Ένιωσα απερίγραπτη χαρά και θαυμασμό για αυτούς τους ανθρώπους! Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που έχει ενδιαφέρον και προσπαθεί να μάθει με οποιονδήποτε τρόπο. RESPECT (που λένε και στο χωριό μου).
 
Πίσω
Μπλουζα