"Σύρμα η Λόλα" γκράφιτι

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
(Ανοίγω το παρόν θέμα στη μουσική αν και μπορεί να μη ταιριάζει)

Μια φορά στα 90ς, εγώ μικρός, παίρνουμε οικογενειακώς το αυτοκίνητο για μια εκδρομή ή επίσκεψη εκτός Αθηνών. Στη διαδρομή ως συνήθως κοίταζα από το παράθυρο και παρατηρούσα τα διάφορα γκράφιτι.

Εντύπωση μου έκανε όταν είδα μετά από 2-3 φορές τη φράση "ΣΥΡΜΑ Η ΛΟΛΑ". Οκ λέω, κάποιος ήθελε να πειράξει τη γκόμενά του και έγραψε αυτό το μήνυμα σαν κωδικό για να το καταλάβει η παρέα του, ή ό,τι άλλο ισχύει με την υποκουλτούρα των γκράφιτι.

Στη συνέχεια όμως μπαίνουμε σε κάποια μεγάλη λεωφόρο (πρέπει να ήταν κάποια Εθνική) και η φράση συνέχιζε να μας ακολουθεί για χιλιόμετρα επι χιλιομέτρων. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αμαν λέω, όποιος κι αν είναι αυτός ο τύπος, δεν έκανε απλά μια βολτούλα και έγραψε περιστασιακά στον τοίχο "ΣΥΡΜΑ Η ΛΟΛΑ". Αυτός μιλάμε πρέπει να πήρε όχημα να πάει όπου πάμε εμείς και κάθε 2-3 χιλιόμετρα να παρκάρει για να το γράψει. Ποιός να ήταν αυτός και γιατί να κάνει όλη αυτή την επιχείρηση ήταν κάτι που δε χωρούσε στο παιδικό μου μυαλό.

Μοιράστηκα τα υπαρξιακά μου με τους γονείς μου, οι οποιοι σκέφτηκαν μήπως ήταν διαφήμιση. Την ίδια εποχή ή λίγο πριν, τα Ξύλινα σπαθιά είχαν το τραγούδι "Λόλα" οπου υπάρχει ο στίχος "Σύρμα η Λόλα". Βέβαια δεν ξέρω αν το γκράφιτι αναφερόταν κατά κάποιο τρόπο στο τραγούδι, ή αν το τραγούδι ήταν βασισμένο σε αυτή τη φράση (επίσης ο Βασιλείου είχε βγάλει το τραγούδι "Τη λένε Λόλα" εκείνη την εποχή).

Όπως και να χει, αυτή η φράση αποτελούσε ένα μυστήριο, και πολύ θα χαρώ να μάθω αν κάποιος αλλος γνωριζει αυτή τη φράση ή αν είχε παρατηρήσει εκείνο το γκράφιτι.
 
Αντίστοιχα τέτοια "περίεργα" μηνύματα στην Αθήνα υπήρξαν το "Χάσαμε τη θεία Στοπ", την εποχή (δεκαετία 80) που ο Γ. Διαλεγμένος ανέβαζε το ομώνυμο θεατρικό του, "Έρχεται ο Νίνο με το παπί του" (υπαρκτό πρόσωπο, μάλλον κάπου στην Κυψέλη, για τον οποίο ο Α. μικρούτσικος έχει γράψει και τραγούδι), κι ένα περίεργο που έφτιαξε το team του Χαρδαβέλλα από τις "Πύλες του Ανεξήγητου", όταν εγκαινιαζόταν η σελίδα pyles.tv . Φτιάχναν ένα σύμβολο που παρέπεμπε στην ημερομηνία που βγήκε στον αέρα η σχετιζόμενη ιστοσελίδα, το οποίο σε μορφή σφραγίδας "τυπώθηκε" μυστηριωδώς σε κάποια σημεία της Αθήνας. Ο Χαρδαβέλλας "διατήρησε" για κάποιες μέρες αυτό το "μύθο" και τελικά σε μια εκπομπή των "Πυλών του Ανεξήγητου" στις 09.01.2010 αν μπορώ να προσδιορίσω καλά, (γιατί στο μεταξύ έχει καταργηθεί και η ιστοσελίδα), εξήγησε στο τέλος, χαμογελώντας, την όλη "μυστηριώδη" κατάσταση ! Αν ψάξει κανείς στο youtube παλιές του εκπομπές, κάπου θα το βρει, κι αν θυμάμαι το αποκάλυψε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής, αφού έπαιζε για πολλή ώρα το βίντεο με την "απορία" για τα σύμβολα αυτά !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh μιλαμε ανοιξες τρελο θεμα!!!Τη θυμαμαι αυτη τη φραση δεκαπεντε χρονια πισω.Ξερεις ποσες φορες εχω αναρωτηθει ποιος μπορει να το εγραφε, τι να ειχε στο μυαλο του και τι να κανει σημερα;Πριν λιγες μερες το ειχα στο μυαλο μου και λεω ''δε μπορει καποιος θα το αναφερει στο Retromaniax''.Θυμαμαι να το βλεπω γυρνωντας απο τα μπανια στην Αναβυσσο σε ολους τους τοιχους της παραλιακης.Μαλιστα το εγραφε μονο με μαυρο σπρευ, με λεπτες γραμμες και με την ιδια γραμματοσειρα.
 
@panp

Χμμμ αρκετά ενδιαφέρουσα η συνεισφορά των αναμνήσεών σου :) Το "Χάσαμε τη θεία" μου φαίνεται γνωστό.

Μιας και το θυμήθηκα, ίδια εποχή περίπου, πρέπει να ήταν στην Πειραιώς αυτο: κάθε λίγα χιλιόμετρα έβλεπες ένα "Μπεεε" και σε κάποιες φάσεις το στιχάκι "Δεν τους φτάνανε τα ΝΑΙ, κι ένας τράγος είπε Μπεεε". Προσωπικά πιστεύω οτι ήταν ένα πολιτικό σχόλιο, με κάποιον βουλευτή ονόματι Κατσίκη, ο οποίος κατα λάθος είχε ψηφίσει ναι σε μια κυβέρνηση, ενώ το κόμμα του έπρεπε να ψηφίσει όχι.

Προφανώς κάποιες ομάδες γυρνούσαν στην πόλη και έγραφαν για κάποιο λόγο, όπου μπορούσαν, ένα σλόγκαν. Τώρα το τί σήμαινε αυτό το σλόγκαν και γιατί το έκαναν αυτό δεν ξέρω, πρέπει να είναι πολύ subculture και esoteric για να το καταλάβουμε εμείς.

Αυτά βέβαια τα σλόγκαν (Σύρμα η Λόλα, Χάσαμε τη θεία, Έρχεται ο Νίνο κλπ) δεν έχουν καμία σχέση με τα πιο προσεγμένα γκράφιτι που βλέπουμε σε πιο κεντρικές περιοχές, με έξυπνα ρητά, ή όμορφες γραμματοσειρές και σχέδια.

Αυτά ειναι απλά μια ξερή ανυπόγραφη πρόταση.

Το μόνο στοιχείο που έδειχνε οτι είχαν κάποιο σκοπό, και δεν ήταν εντελώς αυθόρμητα ή random, είναι το γεγονός οτι επαναλαμβάνονται τόσο πολύ.

@Deathshadow

Χαχαχαχαχαχα!!! Πραγματικά χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος με υπαρξιακά. Για άλλη μια φορά τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται στο Retromaniax, με καθυστέρηση 15-20 ετών :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eπισης θυμαμαι παλια οτι τα γηπεδικα συνθηματα στους τοιχους περα απο τις συνηθεις βομολοχιες ειχαν σαν επισημο tag τα ψευδωνυμα γνωστων οπαδων.Θυμαμαι τους εξης:Laris 7,Aιθιοπας 7,Αγιος 7,Τρελος 7,Shaolin 21,Δρακος 13,Νταλικερης 21,Αml 7,Jason 7...Σημερα γραφουν ονομασιες και περιοχες απο κλαμπ μονο.Επισης θυμαμαι ενα ψυχακια να γραφει μονιμος Μetallica σε ολη τη Γρηγοριου Λαμπρακη μεχρι την Περαματος.Επισης για πολυ καιρο θυμαμαι πως διαβαζα πισω απο τη σχολη της ΣΚΥΠ το υπαρξιακο ''Ολοι ειμαστε στο βουρκο ομως καποιοι κοιτουν ψηλα στα αστρα''.Επισης το εξης στα Καμινια λιγο πιο πανω απο το Γκετο το ''Στις γειτονιες του Πειραια...'' και διπλα LOKAGIS 7 ρετρο greeklish...
 
Επιβεβαιώνω ανάμνηση από "Σύρμα, η Λόλα".

Θεωρώ ότι ήταν promotion του τραγουδιού του Γιάννη Βασιλείου.
 
Και εγω αυτο πιστευω.

7o Track: Την λενε Λολα

8ο Track: Συρμα συρμα

Η φημη που παρουσιαζει τον Exetlaios με μπλουζα "Ολα Θα Στα Μαθω" και σπρευ στο χερι, να περιφερεται σε Αθηναικους μαντροτοιχους περι το 93' ελεγχεται ως ανακριβης...
 
Deathshadow είπε:
Rakeesh μιλαμε ανοιξες τρελο θεμα!!!Τη θυμαμαι αυτη τη φραση δεκαπεντε χρονια πισω.Ξερεις ποσες φορες εχω αναρωτηθει ποιος μπορει να το εγραφε, τι να ειχε στο μυαλο του και τι να κανει σημερα;Πριν λιγες μερες το ειχα στο μυαλο μου και λεω ''δε μπορει καποιος θα το αναφερει στο Retromaniax''.Θυμαμαι να το βλεπω γυρνωντας απο τα μπανια στην Αναβυσσο σε ολους τους τοιχους της παραλιακης.Μαλιστα το εγραφε μονο με μαυρο σπρευ, με λεπτες γραμμες και με την ιδια γραμματοσειρα.
Μηπωσ ηταν με στενσιλ?Λεω τωρα...
 
Οχι, ηταν "χειρογραφο". Λεγοντας οτι ειναι με την ιδια γραμματοσειρά δεν εννοεί οτι ηταν τυποποιημένο, αλλά ήταν απο τον ιδιο γραφικο χαρακτήρα.

Ο τυπάς έκανε ολόκληρα ταξίδια ωδικώς σταματώντας κάθε τόσο για να γράψει αυτή τη φράση!!
 
Rakeesh είπε:
Οχι, ηταν "χειρογραφο". Λεγοντας οτι ειναι με την ιδια γραμματοσειρά δεν εννοεί οτι ηταν τυποποιημένο, αλλά ήταν απο τον ιδιο γραφικο χαρακτήρα.
Ο τυπάς έκανε ολόκληρα ταξίδια ωδικώς σταματώντας κάθε τόσο για να γράψει αυτή τη φράση!!
Θενκς να εισαι καλα.

Εχει ακουσει καποιος φιλος για τον περιφημο ελληνοαμερικανο Takis183 που παντου στη Νεα Υορκη εγραφε Takis183 πολλοι λενε οτι ειναι ο πατερασ του γκραφιτι.Δειτε στη βικιπεδια http://en.wikipedia.org/wiki/TAKI_183

Μια εικονα του

2650_taki183.jpg


Ενα αρθρο των New York Timesγια αυτον

takitimes.jpg


takitimes.jpg

2650_taki183.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και να συμπληρώσω, μια που μάλλον ανοίξαμε το θέμα "αναγραφές που δεν εξηγήθηκαν ποτέ", και τις περίφημες, κοινωνικο-πολιτικού περιεχομένου αφίσες "Λυκαβηττός", σε μέγεθος Α3, που είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα κατά τα τέλη '80-αρχές '90. Πολλοί τις συνέδεσαν με κάποια "κίνηση" αποδοδόμενη στον τότε δήμαρχο Αθήνας Μιλτιάδη Έβερτ, γεγονός όμως που δεν αποδείχτηκε ποτέ, όπως και οποιαδήποτε άλλη εξήγηση...

Χαρακτηριστικό ήταν τα δύο ασύμμετρα "Τ", ένα μικρό κι ένα μεγάλο, στη λέξη Λυκαβηττός, και ότι οι αφίσες εμφανίζονταν πιο πολύ στις περιοχές κοντά στο Κολωνάκι.
 
Για το "Λυκαβηττος" ειχαμε μιλησει εδω
 
Μάλιστα ! Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που δεν είχε πέσει ακόμα στην αντίληψή μου, παρά το "σάρωμα" του site.

Άντε βρε, για αντάλλαγμα σας θυμίζω τις "σφραγιδούλες", μπλέ, κόκκινες και πράσινες, με τις αναγραφές "Μετανοείτε", "Μη βλασφημείτε" κλπ., γραμμένες σε στρογγυλή διάταξη !
 
Να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα γιατί τα μπερδέψαμε. Έχει ανοιχτεί στο υποφόρουμ Μουσική> Ελληνικά και ως κύριο θέμα έχει το "Σύρμα η Λόλα" . Ας μη συνεχίσουμε τη κουβέντα για άλλα γραφίτι στο παρόν και βγαίνουμε off topic. Αν θέλετε ανοίξτε ένα άλλο θέμα και συνεχίζουμε εκεί ;)
 
Μιας και αναφέρθηκε η ιδέα οτι κάποια γκράφιτι ίσως ήταν φτηνό προμόσιον, ειχα παρατηρήσει σε κάποια μέρη της Αθήνας τη φράση "Μετανοείτε, ο Λεκτικός έρχεται". Νόμιζα οτι ήταν σύνθημα καμιας παραεκκλησιαστικής οργάνωσης όπως τα παραπάνω που αναφέρει ο papn. Πολύ αργότερα έμαθα οτι Λεκτικός είναι το όνομα ενός ράππερ!

[edit] μεταφέρθηκε :) [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ θα το μεταφέρω το θέμα :)
 
εκάνα εγγραφή στο φορουμ για το συγκεκριμένο θεμα, το ψάχνω χρόνια αλλα δεν υπάρχει καμμια πληροφορία. απλά για να βοηθήσω τα τραγούδια γράφτηκαν μια δεκαετία αργότερα απο τοτε που πρωτοείδα το 'συνθημα'. Πάντω υπήρχε στη κυριολεξία παντου!! Πιστεύω οτι είναι αδύνατον να το εγραφε ενας άνθρωπος.
 
Καλωσήρθες λοιπον και χαίρομαι που σε απασχολει κι εσενα αυτο το μυστήριο (και ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να γραφτεις για να απαντησεις :) )

Οταν λες οτι τα τραγουδια γραφτηκαν μια δεκαετια αργοτερα απο το συνθημα, θες να πεις οτι το ειχες δει απο τη δεκαετια του 80;;
 
Rakeesh σε ευχαριστώ, ναι θα ψάξω να βρω και μια τυχαία φωτογραφία από το '86 όπου ο ένας τοίχος στο πίσω μέρος της γράφει σύρμα η Λόλα. Άλυτο το μυστήριο πραγματικά. Πάντως για να το χρησιμοποίησαν και τα Ξύλινα Σπαθιά πιστεύω ότι θα ήταν κάποια έκφραση αν και οι διαστάσεις ήταν τεράστιες. Μιλάμε για όλη την Αθήνα.
 
Η μόνη προφανής εξήγηση (νομίζω το έχω αναφέρει) είναι οτι πρόκειται για κάποιο σύνθημα ή υπογραφή κάποιας συγκεκριμένης υποκουλτούρας ή "συμμορίας" της Αθήνας. Ισως να επαιζαν καποια κοντρα με αλλες "συμμορίες", οι οποίες πιθανότατα είχαν δικες τους υπογραφές όπως το "Χάσαμε τη Θεία" και άλλες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Με αυτά τα γκράφιτι, και με το πόση έκταση είχαν, φαντάζομαι θα διεκδικούσαν περισσότερο πρεστίζ.

Αυτα, χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ με συμμορίες, γκράφιτι και αστική υποκουλτούρα :)
 
Πίσω
Μπλουζα