Τάκης Σούκας - Ένα όνομα, μια ιστορία

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.139
Αντιδράσεις
2.293
Για τον Τάκη Σούκα ότι και να γράψει κανείς θα ήταν λίγο. Πολυγραφότατος, κεφάλαιο της ελληνικής λαϊκής μουσικής, υπηρετεί με συνέπεια και σπάνιο ήθος το χώρο για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι συνεργασίες του με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πεντάγραμμου έτυχαν ευρείας αναγνώρισης από το κοινό και οδήγησαν σε επιτυχίες εκφρασμένες όχι μόνο σε εμπορική μορφή αλλά (το κυριότερο) και σε αντοχή στη διάρκεια του χρόνου, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα...

Βιογραφικό. Ο Τάκης Σούκας γεννήθηκε το 1940 στο Κομπότι της Άρτας. Είναι μέλος της μεγάλης ηπειρώτικης μουσικής οικογένειας των Σουκαίων (γιος του Φώτη Σούκα και εξάδελφος των Βαγγέλη, Βασίλη και Κώστα Σούκα). Είναι επίσης εξαίρετος ακκορντεονίστας και κυρίως, σαντουρίστας. Θήτευσε για πολλά χρόνια στα παραδοσιακά συγκροτήματα (από 13 ετών) και έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους κορυφαίους ερμηνευτές των μουσικών είδών που υπηρετεί. Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1959 με δημοτικά τραγούδια. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1960 και έπαιξε σε διάφορα Κέντρα. Η απαρχή της σταδιοδρομίας του ως λαϊκού τραγουδοποιού τοποθετείται στο 1968, όταν η Γ. Λύδια ερμήνευσε το τραγούδι του «Φταίμε κι οι δυο».

Τις δεκαετίες του ʼ80 και ʼ90, εκτός από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Καζαντζίδη, Διονυσίου, Διαμάντη, Βιτάλη, Αλεξίου ανακαλύπτει και νέους που κατάφεραν να περάσουν και στο λαικό χώρο όπως ο Κώστας Κόλλιας, ο Δημήτρης Κοντολάζος και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν δύο συναυλίες το 1986 όταν έγιναν προς τιμή του 2 συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβηττού και συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του χώρου.

Έκτοτε, πολλοί από τους περίπου 70 LP και CD δίσκους με τραγούδια του έγιναν «χρυσοί» (των 50.000 αντιτύπων) μεταξύ αυτών: «Έρωτά μου αγιάτρευτε» (1980, με ερμηνευτή των Κ. Κόλλια), «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου» (1981, με τον Γ. Μαργαρίτη), «Αν μʼ αγαπούσες λίγο» (1981, με τον Δ. Κοντολάζο), «Οι δρόμοι της αγάπης» (1985, με την Π. Παπαδοπούλου), «Ο λαός τραγούδι θέλει» (1987, με τον Στρ. Διονυσίου και τη Μαρίνα Βλαχάκη, η οποία έχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων και στους «πλατινένιους» δίσκους «Ο Σαλονικιός» του Χρ. Νικολόπουλου και «Εγώ ο ξένος» του Τ. Μουσαφίρη), κ.λπ. Πηγές 1. 2.

Μουσική παραγωγή. Μια κατά το δυνατόν αναλυτική καταγραφή της δουλειάς του μπορείτε να δείτε εδώ. Ως συνθέτης. Ως στιχουργός.

Φωτογραφίες.

1. Το 1977 με τους Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση, Αντώνη Βαρδή και άλλους μετά από 2 συναυλίες, στο Rainbow Theatre στο Λονδίνο, στις οποίες συμμετείχε. Πηγή.

Αντίγραφο από r77band.jpg



2. Με το Στέλιο Καζαντζίδη, τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον στιχουργό Νίκο Λουκά, στο στούντιο. Πατήστε εδώ για να δείτε τη φωτογραφία. Πηγή.

3. Με τον Στράτο Διονυσίου, τη Λίτσα Διαμάντη, το Γιώργο Σαρρή και το Θανάση Κομνηνό, στο εξώφυλλο του δίσκου «Λαικά και πάσης Ελλάδος» (1984).

Αντίγραφο από soukas_takis_-_laika_k.jpg



4. Με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο και τον ξάδελφό του, Βασίλη Σούκα.

makis.jpg



5. Με την Ελένη Βιτάλη, σε πρόσφατη επανεμφάνισή του στο πάλκο. Πηγή.

Αντίγραφο από vitali.jpg



Video.

1. «Έρωτά μου αγιάτρευτε». Από τον ομώνυμο δίσκο (1980). Στίχοι: Ηρακλής Παπασιδέρης. Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Κόλλιας. Συλλεκτικό video.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα τραγούδι από τη συνεργασία του συνθέτη με τον Ηλία Κλωναρίδη (δίσκος: "Ορφανή γειτονιά" (1982)) και πλάνα από το Σταθμό Λαρίσης στη δεκαετία του '80.

 
Μού έχει μείνει ένα αφιέρωμα της Κρατικής Τηλεόρασης για τον Τάκη Σούκα στις αρχές των 80ς !!! Το αφιέρωμα το θυμάμαι στην ασπρόμαυρη τηλεόρασή μας !!! Μού είχε αρέσει πολύ που ο κος Σούκας είχε παίξει ζωντανά σαντουράκι [άλλωστε είναι ... "πολυοργανοπαίκτης"] καθώς και ότι τραγούδησε ο ίδιος, με τη χαρακτηριστική φωνή του, ένα τραγούδι, που θύμιζε κάπως "αμανέ", και έλεγε περίπου : "σε αυτόν τον κόσμο που η αγάπη είναι ξένη / γι' αγάπη μάθαμε να τραγουδάμε" !!! Απλά ... καταπληκτικός !!! Άλλωστε, αν κάτι "ζηλεύω" από τέτοιους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι έχουν "αφομοιώσει" το δημοτικό μας τραγούδι, ότι γνωρίζουν "απέξω κι ανακατωτά" τους "δρόμους", τους "ρυθμούς" κλπ του παραδοσιακού μας τραγουδιού !!! Κι αυτό είναι κάτι που "μεταδίδεται" από γενιά σε γενιά, όταν πρόκειται για "μουσικές οικογένειες" όπως οι "Σουκαίοι" ....

Το πλέον αγαπημένο μου τραγούδι του είναι το "Πάρε την ταχεία" !!! Πραγματικά, το ακούς και ... νομίζεις ότι ταξιδεύεις με τρένο !!! Είναι κι αυτή η φωνή της Βιτάλη .... Όμως ... στο ποστ μου θα παραθέσω ένα άλλο, πολύ αγαπημένο τραγούδι του !!! "Άσε με να λέω", σε ντουέτο της Βιτάλη με τον Πορτοκάλογλου !!! Ο Σούκας έγραψε τραγούδι για τον Πορτοκάλογλου .... αυτό κι αν είναι έκπληξις ....

[video=youtube_share;OsRYjbp4AEY]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν μ' αγαπούσες λίγο (1981)

Ένας σπουδαίος δίσκος του μεγάλου συνθέτη, σταθμός στη συνεργασία του με τον καταξιωμένο Δημήτρη Κοντολάζο. Θα ξεχωρίσω πέντε κομμάτια:

1) Δεν μπορεί, κάτι πρέπει να γίνει. Σε στίχους Νίκου Λουκά.

. Σε στίχους Άγγελου Αξιώτη.
5) Αν μ' αγαπούσες λίγο. Σε στίχους Νίκου Λουκά. Φαίνεται στο αρχικό post του thread.
 
Περιπλάνηση στην Αθήνα του 1982 με τα γκρι και κίτρινα ταξί μας προτείνει η Χαρούλα Λαμπράκη στο πασίγνωστο "Μια του κλέφτη" (1974) σε στίχους και μουσική Τάκη Σούκα.

 
O γνωστός κιθαρίστας/μπουζουξής των "Παιδιών απ' την Πάτρα" Χρήστος Παπαδόπουλος, είχε ήδη δείξει τις ικανότητές του ως φοιτητής στο σχολή, με αποτέλεσμα να του "κολλήσουν" το παρατσούκλι "ο γιος του Σούκα", και αργότερα "ο Σούκας".

Φαίνεται ότι αυτό έφτασε και μέχρι τα αφτιά του συνθέτη, ο οποίος κυκλοφόρησε το δίσκο "Ένας είναι ο Σούκας", ως μια άτυπη, και φυσικά χαριτωμένη, απάντηση. Τουλάχιστον έτσι έχει πει ο Χρήστος.
 
ARETARA είπε:
2. «Υποκρίνεσαι». Από τον ομώνυμο δίσκο (1980). Στίχοι: Μάκης Αλατζάς. Ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου. Συλλεκτικό video.

Φοβερό video! Πρώτη φορά το βλέπω...
 
Και μια διαμάντι - cult εκτέλεση του "Δεν μπορεί, κάτι πρέπει να γίνει" από την ταινία "Αχτύπητα καμάκια" με την Τέτη Σχοινάκη και Αλέκο Τζανετάκο, μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον Δημήτρη Κοντολάζο.

 
Μαργαρίτης - Σούκας (Εσύ μου μιλάς στην καρδιά μου, 1981)

Μια σπουδαία συνεργασία που έκανε ευρύτερα γνωστό τον Γιώργο Μαργαρίτη ανοίγοντάς του ουσιαστικά τον δρόμο για την επαγγελματική επιτυχία και καταξίωση. Επέλεξα κομμάτια του δίσκου που έχουν (πέραν της αξίας τους) και ρετρό χρώμα στο κλιπ τους.

1. Εσύ μιλάς στην καρδιά μου. Στίχοι: Τάκης Σούκας.

 
Άλλη μία ανεπανάληπτη ερμηνεία του Δημήτρη Κοντολάζου στο "Δεν μπορεί" (1982), σε στίχους Νίκου Λουκά με λήψεις στο Ροντέο.

[video=youtube;PI9-SR9MYD0]

 
Μία ακόμη στιγμή από την εξαιρετική συνεργασία με τον Στράτο Διονυσίου, προς το τέλος της καριέρας του τελευταίου. Κράτησέ με σε στίχους: Σμαρούλας Μαραγκουδάκη, από τον ομώνυμο δίσκο (1987). Στουντιακή εκτέλεση σε ντουέτο με τη Μαρίνα Βλαχάκη, προτελευταία μουσική παρτνέρ του μεγάλου Στράτου.  
 
Δίσκος 7" (45rpm) Columbia SCDG 3703 (1967)
Μουσική : Τάκης Σούκας , στίχοι : Ηρακλής Παπασιδέρης
ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ - ΒΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΗ
ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ-ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ

Δίσκος 7" - 45rpm His Master's Voice - 7PG 3831 (1968)
Μουσική : Τάκης Σούκας , στίχοι : Ηρακλής Παπασιδέρης
Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ - ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΜΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ - ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Δίσκος 7" - 45rpm His Master's Voice - 7PG 3845 (1968)
Μουσική : Τάκης Σούκας , στίχοι : Ηρακλής Παπασιδέρης
ΠΟΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΙΑ ΧΕΡΙΑ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ
ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΑΣ-ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ

Δίσκος 7" (45rpm) Columbia SCDG 3915 (1969)
Μουσική : Τάκης Σούκας , στίχοι : Ηρακλής Παπασιδέρης
ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ - Δεν σου ζητάω καμία ευθύνη
Σ'ΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΑΣΕ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ

Δίσκος 7" - 45rpm His Master's Voice - 7PG 8197 (1973)
Μουσική : Τάκης Σούκας , στίχοι : Ηρακλής Παπασιδέρης
ΘΑ ΠΑΡΩ ΧΙΛΙΕΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ - ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
ΑΛΛΑΞΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟ - ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ (β' φωνή Λίτσα Διαμάντη)

Δίσκος "Λαϊκά Και Πάσης Ελλάδος" Minos – MSM 523 , Έτος 1984
Μουσική: Τάκης Σούκας, στίχοι: Νίκος Λουκάς
Με λες αγάπη - Στράτος Διονυσίου & Λίτσα Διαμάντη
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα