Τέλος τα roms τις nintendo μετά από μήνυση σε sites με emulators

Κρίμα που γίνεται αυτό αλλά γενικά έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αυτά τα site τύπου emuparadise είναι πολύ εύκολοι στόχοι αφού κρατούν τα roms στους server τους. Είναι θέμα χρόνου να δέχονται τέτοιες επιθέσεις.

Επίσης τα θεωρώ ξεπερασμένα sites. Εγώ τουλάχιστον έχω σταματήσει να τα επισκέπτομαι εδώ και 15 χρόνια +. Ποιος ο λόγος να κατεβάζεις ένα ένα rom του NES ας πούμε όταν μπορείς πιο εύκολα να κατεβάσεις όλη την βιβλιοθήκη σε torrent που είναι λιγότερο από 300ΜΒ? Μπορεί να ήταν χρήσιμα όταν είχαμε dial up και δεν μπορούσαμε να κατεβάζουμε GBs αλλά πλέον και η κουτσή Μαρία μπορεί να έχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες όλων των συστημάτων. Στην τελική, αν δεν τα θες όλα, τα torrent clients σου επιτρέπουν να τσεκάρεις ποια files θες να κατεβάσεις από ένα torrent πολύ εύκολα. Ούτε να πατάς εκατό κλικ μέχρι να φτάσεις στο download link, ούτε να κλείνεις 5 διαφημιστικά, ούτε να λύνεις anti-spam γρίφους για να κατεβάσεις ένα rom.

Πιστεύω ότι πιο πολύ οι casual users πλήττονται από αυτό που απλά ψάχνουν στο google "Super Mario free download" για να παίξουν ένα στα γρήγορα στο laptop ή το κινητό. Αλλά θα μου πεις και αυτοί δεν έχουν δικαίωμα? Ναι, έχουν δικαίωμα να σταματήσουν να είναι casuals και να μάθουν 5 πράγματα :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεγάλη ζημιά, απο εκεί κατέβαζα κάτι πανάρχαια dos παιχνίδια που δεν τα βρίσκεις σχεδόν πουθενά. Τεράστιο πλήγμα. 

Τα ρομς για Νιντέντο οτι ήθελα τα έχω κατεβάσει εδώ και χρόνια δεν έμπαινα ποτε για αυτό.
 
Μια επιπλεον πιθανη αρνητικη εξελιξη-ντομινο μπορει να ειναι και το κυνηγι των emulators σε καποια χρονια (αν θελουν μπορουν να βρουν καποιο παραθυρο)...που θα ειναι τραγικο και αδικο.
 
Άνετα. Θα πει η Νιντέντο ο emulator βλάπτει τις πωλησεις του nes mini και είναι παράνομος κλπ. Αν το καταφέρει αρχικα θα πούμε οκ έχουμε τις παλιές εκδόσεις. Μετα όμως θα μπει στο παιχνίδι η Microsoft θα βγάλει καινούρια windows που δεν θα παιζει τίποτα λόγω directx 15 κλπ, και τεζα όλοι. Το ρετρό είναι πολύ της μόδας και πουλάει, πολλά τα λεφτά οποτε όλα ειναι πιθανά.
 
Οποτε ας εχυμε καλου κακου ενα virtual box με εγκατεστημενα Βιστα :Ρ
 
@Wally και 1@Shinobi[/USER] δεν ειμαι ειδημων σε θεματα σοφτγουερ οπως εσεις, αλλα αυτο που λετε το θεωρω τραβηγμενο. Προσωπικα δεν εχω ακουσει ποτε να συμβαινει ενας τυπος λογισμικου να θεωρηθει παρανομος. Με την ιδια λογικη μπορει καποια εταιρεια hardware να ζητησει να γινουν παρανομα τα virtual machines επειδη βλαπτουν τις πωλησεις υπολογιστων. Εδω δε θεωρουνται παρανομες οι διαγνωστικες εφαρμογες που χρησιμοποιουν οι χακερ. Αυτο αλλωστε νομιζω ειναι και η ιδεα του ελευθερου λογισμικου, οτι ο προγραμματιστης μπορει να φτιαξει ο,τι λογισμικο θελει, και να το διακινει, χωρις να δεσμευεται απο κατι. Νομικα το θεμα καλυπτεται οσονα φορα το bios rom. Το πολυ πολυ μπορει να θεωρηθουν παρανομες οι ιστοσελιδες που διακινουν τους emulators, αλλα το ιδιο το λογισμικο δε νομιζω να μπορει να θεωρηθει παρανομο

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι emulators ΔΕΝ είναι παράνομοι, όσο και να σφίγγεται η Nintendo ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Είναι 100% νόμιμοι.

Η παρανομία βρίσκεται στα bios files και στα roms. Αλλά ακόμα κι εκεί υπάρχει μπέρδεμα στο τι είναι παράνομο και τι όχι και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Γενικά το να υπάρχουν ελεύθερα roms και bios files για download είναι παράνομο. Αν έχεις ήδη την κονσόλα και τα παιχνίδια μπορείς να τα κάνεις dump μόνος σου για να τα έχεις εσύ αλλά σε κάποιες χώρες σου λένε ότι ακόμα και το να κάνεις κόπιες για την πάρτι σου είναι παράνομο.
 
Για την Nintendo τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι άνθρωποι κυνηγάνε ανθρωπους που παίζουν τα παιχνίδια τους στο YouTube, οι εξομοιωτές και τα ROMs δεν θα ήταν εξαίρεση.

Εδώ όμως συμβαίνει το έξεις τραγικό. Εχει εξισωθεί η προσπάθεια ανθρώπων και κοινοτήτων όπου ψηφιακά διαφυλάσσουν εμπορικά αλλά και ακυκλοφόρητα παιχνίδια, με αισχρους εκμεταλλευτές όπως το άθλιο Emuparadise.

Όπου το τελευταίο για πολλά χρόνια και με πλήρη γνώση τους, είχαν την σελίδα τους λουσμενη με malware, και τολμούν να υποτιμούν την νοημοσύνη πολλών, ότι και καλά προσέφεραν έργο με τα παιχνίδια που διαμοιραζαν.

Με την μόνη διαφορά πως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου όπως προφασιζονται, και έβγαλαν πάρα πολλά χρήματα εις βάρος πάρα πολλών ανθρώπων.

Τα παιχνίδια δεν τα είχαν ανεβάσει από ενδιαφέρον του να διατηρηθούν ψηφιακά, αλλά να διαμοιράζονται με πολύ συγκεκριμένη κομπίνα.

Για να κατεβάσεις ένα παιχνίδι, έτρεχαν ταυτόχρονα πάρα πολλές διαφημισεις, και μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορούσες να κατεβάσεις κάτι. Ενώ είχες ξοδέψει φυσικά bandwidth και χρόνο μέχρι να βρεις κάτι από το απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο αρχείο, όπου καταχραζονται από πληθώρα διαφορετικών ομάδων. Πειρατές του γλυκού νερού στον 21 αιώνα και τίποτα λιγότερο.

Που ήταν το Emuparadise και το κάθε Emuparadise να συνεισφέρει για τα χιλιάδες παιχνίδια που διέρρευσαν καθημερινοί άνθρωποι, που επένδυσαν πολύ σοβαρά πόσα δίχως να τους περισσεύουν; Που ήταν το Emuparadise και το κάθε Emuparadise όταν κάποια ομάδα ζητούσε υποστήριξη στη μετάφραση ενός τίτλου; Που ήταν το Emuparadise και το κάθε Emuparadise να στηρίξει την απόκτηση σπάνιων τίτλων, προκειμένου να μην χαθούν μέσα σε χαμένες αποθήκες κάπου στην έρημο; Που ήταν το Emuparadise και το κάθε Emuparadise, όταν τρίτες κοινότητες δεν μπορούσαν να βρουν πόρους, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν η να αναλύσουν ένα παιχνίδι η την λειτουργία ενός συστήματος;

Το Emuparadise και το κάθε Emuparadise δεν ενδιαφέρθηκαν πότε για καμία περίπτωση όπως οι παραπάνω. Μόνο να "φιλοξενούν" το υλικό τρίτων ξέρουν, και να βάζουν τα πολλά χρήματα από τις διαφημίσεις στους λογαριασμούς τους.

Γι'αυτό λοιπόν, ξεφτυλισμενοι νεοπειρατες όπως οι συγκεκριμένοι, καλό είναι να γνωστοποιούνται και να διασύρονται οπότε αυτό είναι εφικτό.
 
Η λογική αυτή είναι υπεραπλουστευμένη. Δεν νοείται πειρατεία για παλιά παιχνίδια cga δεκαετίας '80, που δεν έχουν καμία εμπορική αξία. Σε άλλες κατηγορίες πχ παιχνίδια PS1-Dreamcast μπορεί να πει κανείς ότι υπήρχε πειρατεία και πάλι μιλάμε για παιχνίδια 20 εώς 15 ετών. Όσο για τις διαφημίσεις εγώ έχω adblock στον browser και ποτέ δεν είδα καμία διαφήμιση ούτε το σάιτ με ενόχλησε όπως άλλα πχ κλείσε το adblock αλλιώς δεν κατεβάζεις το τάδε αρχαίο παιχνίδι cga του 1986.

Το ζουμί στην ιστορία είναι ότι οι εταιρείες είδαν γάλα και εντελώς ξεδιάντροπα προσπαθούν να αρμέξουν την αγελάδα που έχουν αρμέξει 1000 φορές στο παρελθόν. Κάτι νιντέντο και τέτοιοι σε λίγο θα μας πουλάνε το φιδάκι του nokia 3310 στο Steam 5-6 δολλάρια σε προσφορά και με crt shader επάνω. Η  Sega κράτησε μια πιο αξιοπρεπή στάση στο όλο θέμα παρόλο που σαν εταιρεία έχει βουλιάξει και δεν κολυμπά στα εκατοντάδες εκατομμύρα της νιντέντο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τζαμπα καιει η λαμπα με φαινεται σε αυτο το θεμα.Οταν καποιος εχει ενα μαγαζι ειναι λογικο να προσπαθει να το προστατεψει με καθε τροπο και μενα αν ερθει καποιος και απλωσει παγκο παρανομα  εξω απο το μαγαζι μου και πουλαει γλυκα και παγωτο θα βγω εξω και στην καλητερη θα πλακωθουμε στης μπουνιες.Και μενα με πειραζει και εχω βρισει δεκαδες φορες την ΝINTENDO που με βαζει να αγορασω το super mario bros και το πρωτο Zelda διακοσιες φορες αλλα ειναι καθαρα επιλογη μου αν το αγορασω ξανα και ξανα.Μπορω απλα να τους γραψω εκει που δεν πιανει μελανι και τελειωνει το θεμα.Απο την στιγμη ομως που ολα αυτα τα παιχνιδια ασχετα αν ειναι του 80 τα πουλαει εν ετη 2018 επισημα ειναι λογικο να κυνηγησει την πειρατια και αυτο μπορει να το κανει καθε εταιρια ακομα και αυτοι που βγαζουν το C64 mini μπορει να το κανουν αυριο,μεθαυριο.Στην τελικη δεν εχει roms το emuparadise και μην πω τι μας κουνιουνται τωρα πεντακοσιες πηγες εχει στο θαυμαστο κοσμο του ιντερνετ να βρει ο καθενας roms απο οποιοδηποτε συστημα εχει υπαρξει ποτε η λες και τοσα χρονια δεν τα εχουμε ολα κατα χιλιαδες σε καποιον σκληρο δισκο.

Οσο για την sega αν εγω πχ δεν ειχα αμαξι και κυκλοφορουσα με ποδηλατο καρφακι δεν θα μου καιγοταν ακομα και 5 ευρω το λιτρο να πηγαινε η βενζινη ετσι και αυτη λοιπον καρφακι δεν της καιγετε για ολα αυτα γιατι πολυ απλα δεν κυκλοφορει καποιο κονσολα και απλα υπαρχει σαν Third party.Ας ειχε και αυτη καποια κονσολα στην αγορα και θα βλεπαμε μετα τι σταση θα ακολουθουσε.
 
Όσο για τις διαφημίσεις εγώ έχω adblock στον browser και ποτέ δεν είδα καμία διαφήμιση ούτε το σάιτ με ενόχλησε όπως άλλα πχ κλείσε το adblock αλλιώς δεν κατεβάζεις το τάδε αρχαίο παιχνίδι cga του 1986.
Ισχύει, αλλά στο Emuparadise πχ, ακόμα και χωρίς διαφημίσεις σου έσπαγε τα νεύρα γιατί για να καταβάσεις ένα rom έπρεπε να πας απο υποσελίδα σε υποσελίδα και αν θυμάμαι καλά είχε και anti spam ενδιάμεσα. Άλλα site έχουν πχ χρόνο που περιμένεις μέχρι να εμφανιστεί το link. Οι διαφημίσεις είναι το λιγότερο.
 
Και που να μπείτε "στα αλλά σάιτ" που "υπάρχουν κατα χιλιαδες" να δείτε διαφημίσεις και τα pop up να πέφτουν βροχή για να κατεβάσεις ενα commander keen του 1990 :p

Και για να τελειώνουμε με το θέμα "πειρατεία σε αρχαία παιχνίδια" αναλογικα είναι σαν να βγω εγώ να πουλάω ενα Νισάν ντατσουν του 1980 και με κορδέλα στο καπό 20-30 χιλιαδες ευρω. Αν απο την αλλη υπάρχει κορόιδο να το αγοράσει τοτε πάω πάσο.

ΥΓ αυτό με τη Sega ηταν τελείως άκυρο γιατί και αυτή βγάζει συλλογές με παλιά παιχνίδια της. Απλα η Νιντέντο την έχει δει σταυροφορία και καλά μη της αντιγράψουν το super Mario land του gameboy με τα 3 χρωματα που κανονικά αν δεν είσαι ρομαντικός 40ρης και το δείξεις σε ενα πιτσιρικά ουτε να τον πληρώσεις δεν το παιζει πλεον. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επιβεβαιώνω κι εγώ πως στο Emuparadise με ένα adblock να τρέχει, δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα με διαφημήσεις. Για άλλα sites που απαιτούν να το απενεργοποιήσεις, πολύ απλά τα αγνοώ και τα αποφεύγω. Όσο για την Nintendo οι κινήσεις της αυτές με τις απειλές για μηνύσεις κτλ τους καθιστούν πολύ απλά ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ. Προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι μετά από τόσα χρόνια με τα mini μηχανήματάκια τους η Nintendo και διάφοροι άλλοι και καλά για τους νοσταλγούς του παρελθόντος όπως εμείς μέσα εδώ, με τσιμπημένες τιμές, εκμεταλευόμενοι την λατρεία μας για το παρελθόν. Ευτυχώς, με ένα Raspberrάκι είμαστε σε θέση να παίζουμε αυτά τα παιχνίδια με χαμηλό συνολικά κόστος, αφού υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές για κατέβασμα Roms (η Google είναι φίλος σου), και αν κάποιος θέλει σώνει και καλά μια μίνι κονσόλα, υπάρχουν και αυτά τα κουτάκια-απομιμήσεις των NES και SNES για το Raspberry Pi με πολύ λιγότερα χρήματα. Με ΌΛΑ τα παιχνίδια των μηχανημάτων της Nintendo περασμένα στο Raspberry ή το Pc μας, και όχι με μια απειροελάχιστη ποσότητα 50 προεγκατεστημένων παιχνιδιών. Τους απαίσιους εκμεταλλευτές! 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι μετά από τόσα χρόνια με τα mini μηχανήματάκια τους η Nintendo και διάφοροι άλλοι και καλά για τους νοσταλγούς του παρελθόντος όπως εμείς μέσα εδώ, με τσιμπημένες τιμές, εκμεταλευόμενοι την λατρεία μας για το παρελθόν
Ακριβώς αυτό γίνεται. Βγάζουν μια κονσόλα με hardware κυριολεκτικά της πλάκας και κυνηγάνε τα rom-άδικα για να είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις ξανά 20 παμπάλαιους τίτλους τους σε τιμή 100 ευρώ. Και να πείς ότι τα θυμήθηκαν τώρα? Απο την εποχή του PS1 βγάζουν ξανά και ξανά και ξανά συλλογές με τα ίδια παιχνίδια δηλαδή ένα τίτλο του 1988 τον αρμέγουν εδώ και 30 χρόνια. Δεν παίζει να έχει γίνει αυτό σε καμία βιομηχανία και πουθενά εκτός από το retro-gaming.

Θα μου πεις εδώ οι άλλοι ζητάνε λεφτά και copyright για τη ρομ της Αμιγκα 35 χρονών software και δεν θα ζητάει η νιντέντο
 
Oπως και να χει εμενα το emuparadise με ειχε βολεψει.Mπορουσες ευκολα και γρηγορα να κατεβασεις το rom που σου ελειπε.Ειχε πληρες πακετα παιχνιδιων για κονσολες και roms που δεν ειχαν αλλα site.π.χ θυμαμαι ειχαν το captain commando και καποια αλλα για ps1 που δεν τα εβρισκα αλλου.

Μετα απο τοσα χρονια κυκλοφοριας των emulators και roms που ειναι δωρεαν για ολους και σε αφθονια για pc tablet κινητα κλπ και με την κλασικη συνδεση 
πλεον hdmi για τις hd ηλεορασεις για ποιο λογο να δωσεις στην nintendo 70-100 ευρω (mini nes-snes) για να παιξεις λιγα roms μεσω emulator με hdmi στην hd τηλεοραση σου?
Aσε που στο pc εχεις περισσοτερες επιλογες σε crt φιλτρα για καλυτερη πιστοτητα εικονας.Δεν ειναι παιχνιδια σχεδιασμενα για hdmi και hd τηλεορασεις.
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Shinobi[/USER]1@Lord Vek[/USER] χανετε το νοημα. Δεν εχει σημασια το οτι εσεις τρεχετε καποιου ειδους adblock, αλλα το πως λειτουργει η συγκεκριμενη σελιδα, οπως και αλλες. Το πως λειτουργει η Nintendo και η καθε εταιρεια ειναι ενα ζητημα, και το πως λειτουργουν αυτες οι σελιδες εις βαρος τοσο των εταιρειων, οσο και των ομαδων, ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.

Οι διαφορες ομαδες δεν εχουν σκοπο το κερδος, εμεσα η αμεσα. Δραστηροποιουνται και λειτουργουν για την ψηφιακη διατηρηση προστιστως των παιχνιδιων, μιας και αποδεδειγμενα οι διαφορες εταιρειες δεν ενδιαφερονται, και δευτερεύοντος την διαδοση τους.

Οι πειρατες στα παλια χρονια, δεν υπηρχαν λογω της κοινωνικης προσφορας του να διαμοιραζουν τιτλους στο κοσμο, αλλα για να βγαζουν χρηματα εις βαρος αλλων. Αυτες οι σελιδες ειναι μεταξελιξη τους. Καποτε εμπαινες και πληρωνες σε μετρητα, σημερα πληρωνεις μεσω των διαφημισεων κτλ. Αλλες λειτουργιες και μηχανισμοι, με ιδιο ομως αποτελεσμα. Κερδοσκοπια εις βαρος αλλων διχως να προσφερουν κατι πραγματικα.

Και παρεπιπτωντος επειδη το εχω διαβασει πολλες φορες οτι και καλα με adblock δεν βλεπει κανεις κατι, αρα δεν εχει προβλημα, μεταξυ αλλων αυτοι τρεχουν και scriptακια μεχρι και να σου κλεβουν πορους για bitcoins.

Κλεινω στο οτι ειναι προσβλητικο να εξισώνεται η εγκληματικη δραστηριοτητα τετοιων σελιδων, με την προσπαθεια διαφορων ομαδων, οσο και μεμονομενων ατομων που διατηρουν και κυκλοφορουν αφιλοκερδος τιτλους.

 
Αυτά βλέπουν και οι άλλοι και σου λενε αφού η Νιντέντο κανει μηνύσεις για το super Mario land και το Mario bros του nes με τα 3 χρωματα, τα απαισια γραφικα και ηχο εμείς με το doom το 1ο και το commander keen τι θα πρέπει να κανουμε και σε λίγο θα πληρώνουμε 50-60 € για να βάλουμε dos 6.2 στον dosbox. 

Κανονικά αυτά τα παιχνίδια του nes έπρεπε να τα έχει ελεύθερα για κατέβασμα στο play store η Νιντέντο να κανει και promo. Αλλά αφού καταφέρνει να μοσχοπουλα αυτά τα παιχνίδια μαγκια της αλλά μην παιζει με την νοημοσύνη μας γιατί έχουμε ζησει gaming απο το Atari 2600 με 2 sprite στην οθονη μέχρι PS4 και SLI και δεν συμμαζευεται και τα έχουμε δει όλα.
 
Καλά, δεν εννοώ ότι σελίδες σαν το Emuparadise είναι αθώες αλλά όπως είπε και ο Milntov παραπάνω αποτελούσε μια κάποια ευκολία, παρά το γεγονός πως ήταν γεμάτη pop-ups και παγίδες. Ήξερες πως κατα πάσα πιθανότητα θα έβρισκες εύκολα και γρήγορα μια συγκεκριμένη rom για κάποια κονσόλα. Διαβάζεις κάπου για κάποιο παιχνιδάκι σε κάποιο μηχάνημα του παρελθόντος και έχεις την περιέργεια να το δεις και τσουπ! Μπαίνεις σε κάποιο site τύπου Emuparadise και το κατεβάζεις. Μετά, βέβαια έμαθα από τον Wally για τα Tosec (ο όρος μου ήταν άγνωστος, ευχαριστώ Wally) κάποιου μηχανήματος and the rest are history... Η ουσία όμως είναι πως κάποιοι θέλουν να κερδίζουν ακόμη από roms είκοσι χρονών και βάλε. Τις ίδιες σκέψεις έκανα όταν πρωτοεμφανίστηκε το Gog που πουλούσε τίτλους που ως τότε τους βρίσκαμε δωρεάν ως abandonware. Αυτοί όμως τουλάχιστον φτιάχνουν και καμμιά έκδοση παιχνιδιού που να τρέχει στα computers του σήμερα. Τελικά, είναι ηθικό να ρίχνουν μηνύσεις σε σελίδες σαν το Emuparadise, ή όχι; Εγώ νομίζω όχι. Άσχετα από το αν στο Emuparadise είναι αλήτες με όλες αυτές τις διαφημήσεις (πάλι) με σκοπό το κέρδος. 
 

1@Shinobi[/USER] καλως η κακως η Nintendo δεν θεωρει το υλικο της μερος της ψηφιακης κοινοκτημοσυνης (public domain), ουτε φαινεται πως σκοπευει να υλοποιηση κατι τετοιο. Πνευματικη της ιδιοκτησια ειναι να κανει οτι νομιζει.

Αστοχο το παραδειγμα με το DOSbox, μπορεις να παιξεις κανονικα ενα παιχνιδι οπου εισαι κατοχος του. Το οτι επισης οι Χ-Ψ-Ω δημιουργοι δεν θελουν να καταφυγουν νομικα, δεν παει να πει φυσικα πως ενας τιτλος ειναι ελευθερος δικαιωματων. Το πως θα μπορουσε να προσελκυσει μεγαλυτερο αγοραστικο κοινο / μεριδιο πιτας ειναι αλλη τεραστια συζητηση και ξεφευγουμε.

Τελος, μπορει τα Mario Bros του Nes / GB τεχνικα να μην λενε και πολλα, ειναι ομως και κλασικοι και διαχρονικοι τιτλοι, και εκατομμυρια φορες ανωτερα ως παιχνιδια απο αστειες και υποδιεστερες κυκλοφοριες τυπου Commander Keen. Η προπαγανδα των χρωματων πεθανε μεσα του 80, και εχουμε 2018.

1@Lord Vek[/USER] υπηρξαν και υπαρχουν αλλες σελιδες/κοινοτητες που διαμοιραζαν υλικο, ουτε ομως απαιτουσαν, ουτε εκβιαζαν για χρηματα οπως οι συγκεκριμενοι. Ειπαμε, ειναι ο λησταρχικος τροπος λειτουργιας που τους εφερε σε μπελαδες πρωτιστως.

Περι ηθικοτητας, ναι πιστευω πως ειναι πολυ ηθικο να κινουνται εναντια σε ανθρωπους που βγαζουν χρηματα, πολλα μαλιστα, απο κοπους των αλλων οπως λειτουργει συγκεκριμενα το emuparadise. Και καμια σχεση με το GOg, οπου το τελευταιο λειτουργει με συμβασεις και αδειες και αποδιδει μερος των χρηματων στις εταιρειες και στους προγραμματιστες, εν αντιθεση με το emuparadise που απλα βγαζει χρηματα εις βαρος ολων.

Εδω ομως ειναι και η διαφορα με τις προσπαθειες του να διατηρηθουν και να διαφυλαχθουν ψηφιακα οι ολες αυτες κυκλοφοριες. Πχ τα roms του Satallaview και του 64DD ειναι ακυκλοφορητα απο την ιδια την Nintendo απο συλλογες κτλ. Και συγκεκριμενα τα roms του satallaview λεγεται πως ειναι χαμενα απο τα αρχεια της. Ειναι νομιμο αυτο που γινεται; Οχι.
Υπαρχει κερδος απο καποιον απο αυτους που το κανουν; επισης οχι. Αν δεν γινει θα χαθουν, και τουλαχιστον καποιοι δεν θελουμε. Εχοντας φυσικα επιγνωση των πραξεων μας.

 
Πίσω
Μπλουζα