Freud είπε:
Σίγουρα δεν είχαν τόσο μεγάλη παραγωγή όσο οι ΗΠΑ, αλλά και πάλι οι ταινίες τους είναι περισσότερες από όσες νομίζουμε και στην εποχή τους ήταν αρκετά διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο.Απλά μετά την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος περάσαμε σε μια φάση που κυριάρχησε παγκοσμίως ο αμερικανικός κινηματογράφος, κάνοντας αυτές τις ταινίες αρκετά δυσεύρετες στην δύση.
Τέσπα, επί του θέματος, η σημαντικότερη κινηματογραφική εταιρία της Ρωσίας από το 1920 μέχρι και σήμερα είναι η Μosfilm με περισσότερες από 3000 ταινίες στο ενεργητικό της.
Αν κοιτάξεις το κανάλι τους στο youtube ή την ιστοσελίδα τους μπορεί να βρεις αυτό που ψάχνεις.
Πάντως εγώ γκούγκλαρα soviet war movies και βρήκα άπειρες επιλογές.
Εγώ πάντως πριν ανοίξω το θέμα, γκούγκλαρα soviet cold war movies και δεν βρήκα και πολλά πράγματα, και για εκείνα που βρήκα, οι πληροφορίες υπήρχαν με το σταγονόμετρο. Οι περισσότερες πολεμικές ταινίες σοβιετικής παραγωγής γενικώς κι αορίστως, αναφέροονται όχι στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» όπως αποκαλούνταν στην ΕΣΣΔ και πλέον και στη Ρωσία ο Β' ΠΠ. Κατά βάση είναι καλές και ποιοτικές παραγωγές, αλλά όπως και να το κάνεις δεν έχουν το cult status αμερικανικών ψυχροπολεμικών ταινιών.
Freud είπε:
α οκ, αν μιλάμε για εποχές περεστρόικα πάω πάσοόντως ήταν δύσκολη περίοδος για τον ρωσικό κινηματογράφο
αλλά γενικότερα πολεμικές ταινίες από το ανατολικό μπλοκ υπάρχουν πολλές (μέχρι και σήμερα βγαίνουν) και ,χωρίς να τις έχω δει όλες, δεν φαντάζομαι να δείχνουν τους σοβιετικούς σαν ''κακούς''
Δεν υπάρχει «ανατολικό μπλοκ» σήμερα. Όσο για το τελευταίο σχόλιο, μην βάζεις το χέρι σου στη φωτιά, σκέψου ταινίες όπως το
Katyn (2009) για παράδειγμα. Για να μην μιλήσουμε για χώρες όπως Εσθονία, Ουκρανία, Ρουμανία κτλ όπου λόγω καταστάσεων υπέφεραν από τον υπαρκτό και σήμερα ακούν ΕΣΣΔ και στρίβουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αναζήτηση είναι δύσκολη. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν παραγωγές στο εν θέματι είδος, το αγγλικό google όμως δεν βοηθάει και δυστυχώς αναζήτηση στα ρωσικά ή με google translate είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στ' άχυρα. Το μόνο που έχω καταφέρει είναι εντοπίζοντας τον τίτλο με κυριλλικούς χαρακτήρες, να αναζητήσω με σχετική επιτυχία κάποια τρέιλερ, βιντεάκια κτλ που δεν εμφανίζονται με αγγλική αναζήτηση.
foutix είπε:
Freud ο gadem αναφερεται στην περιοδο του ψυχρου και ειδικα τελη 80s που αυτη την περιοδο ειναι λιγες. Μια η θεωρια περι "ειρηνικης συνυπαρξης" μια ο γκορμπι, δεν θελει και πολυ να καταλαβουμε το γιατι.
Δεν αναφέρομαι μόνο στα eighties, αλλά μια και έδωσες πάσα, να παραθέσω την περίπτωση Iron Eagle II. Αμερικάνικη παραγωγή βέβαια, που όμως έχει την σπανιότητα ότι παρουσιάζει τους Ρώσους σαν καλούς. Αντιπαθητικούς μεν, αλλά καλούς δε. Φυσικά για εφέ και ποιότητα παραγωγής ούτε λόγος, τα ρωσικά MiG απεικονίζονται από.. F-4E Kurnass, τα τεθωρακισμένα είναι Μ113 με ξύλινο πύργο βαφτισμένα ως ΒΜΡ-4 κτλ κτλ κτλ. Είχε ενδιαφέρουσες στιγμές όμως, όπως στο τέλος που ο Αμερικάνος πτέραρχος που ψόφαγε να σαμποτάρει την συνεργασία ομολογεί «...and what would you have me do? Put us in bed with the commies?» σαφής προσπάθεια από τους παραγωγούς να σατυρίσουν/απομονώσουν/καυτηριάσουν μια ισχυρή μερίδα στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που δεν ενθουσιάστηκε με την «ειρηνική συνύπαρξη» κτλ που περιγράφεις.
Στο Χόλυγουντ προέκυψε κυρίως από το δεύτερο μισό της συγκεκριμένης δεκαετίας και μετά, τότε άρχισαν να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα χρονικά ταινίες όπως το Iron Eagle II, Red Heat (πρώτη και μοναδική φορά που ο Άρνι υποδύεται Ρώσο!) που πριν λίγα χρόνια μόλις θα προκαλούσαν λιθοβολισμό έξω από τις αίθουσες. Στις δε αρχές της δεκαετίας του '90 έχουν σπάσει οριστικά τα ταμπού και οι Ρώσοι απεικονίζονται ως τουλάχιστον φιλικοί ιθαγενείς που χρειάζονται την βοήθειά μας (Police Academy 7 κτλ)
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ρήγκαν εκλέχτηκε με την υπόσχεση να τρίξει τα δόντια στην ΕΣΣΔ, να επαναφέρει την στρατιωτική ισχύ (SDI-Star Wars, 600 ship navy κτλ). Στην πορεία είδε όπως κι ο απέναντι ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά και είπαν να τα βρουν. Η οικόνομια της ΕΣΣΔ κατέρρευσε πρώτη και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.