Ταινίες με ειδικά εφέ του Ray Harryhausen

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.103
Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του εκπληκτικού δημιουργού των ειδικών εφέ Ray Harryhausen, ας θυμηθούμε τις ταινίες στις οποίες συνεισέφερε. Ο ταλαντούχος αυτός άνθρωπος αξίζει το δικό του αφιέρωμα. Είχε δημιουργήσει ένα δικό του σύστημα ειδικών εφέ stop-motion model animation, που ονομάστηκε dynamation (dynamic animation). Το έργο του απαιτούσε σκληρή δουλειά, και χρειαζόταν πολύς χρόνος για τη δημιουργία έστω και μιάς μικρής κίνησης. Αν και τα εφέ του μπορεί να φαίνονται απλά και ίσως γελοία για τη σημερινή εποχή, θεωρούταν πολύ μπροστά τότε, και η αλήθεια είναι ότι προσωπικά πάντα προτιμώ χίλιες φορές τα δικά του εφέ από τα σημερινά. Τα πλάσματά του έμειναν στην ιστορία, και χαρακτηριστικό του ήταν και το να βάζει δύο τέρατα να παλεύουν μεταξύ τους σε εντυπωσιακές μάχες, στις οποίες υπερίσχυε φυσικά το ισχυρότερο.

Κάποιες από τις ταινίες θα μπορούσαν να ανήκουν και σε άλλα είδη, αλλά μιας και έχουν βασικό κοινό στοιχείο την περιπέτεια, σκέφτηκα ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη κατηγορία για να μπουν όλες μαζί.

Mighty Joe Young (1949): Η ιστορία ενός τεράστιου γορίλα που από τα βάθη της Αφρικής μεταφέρεται μαζί με την ιδιοκτήτριά του στο Χόλυγουντ, με σκοπό να δίνει σόου και να αποφέρει κέρδη. Όμως ασφαλώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά.

Διασκεδαστική ταινία, φανερά επηρεασμένη από το Κινγκ Κονγκ του 1933. Υπεύθυνος άλλωστε για τα ειδικά εφέ ήταν το ίδιο άτομο που δούλεψε και για τον Κινγκ Κονγκ, ο Willis O'Brien, ο οποίος προσέλαβε ως βοηθό τον Harryhausen. Τελικά όμως ο δεύτερος κατέληξε στο να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος των εφέ, ενώ ο O'Brien επικεντρώθηκε κυρίως σε διάφορα τεχνικά προβλήματα. Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη δουλειά του Harryhausen, που κατάφερε να χαρίσει στην ταινία όσκαρ για τα ειδικά εφέ. Εισπρακτικά όμως δεν πήγε όπως το περίμεναν, γι'αυτό και η ιδέα για ένα σίκουελ του γορίλα παρέα με τον Ταρζάν εγκαταλείφθηκε.

[video=youtube;ysKRS4aVY-8]



Προβολή συνημμένου 132803
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
20 Million Miles to Earth (1957): Αυτή τη φορά έχουμε ένα εξωγήινο τέρας, από τον πλανήτη Αφροδίτη, που μεταφέρεται στη γη ενώ είναι στο αυγό του ακόμα. Όταν γεννιέται, είναι σαν ένα ανθρωπόμορφο ερπετό, που η ατμόσφαιρα της γης το κάνει να μεγαλώνει πολύ γρήγορα και σύντομα γίνεται γιγάντιο. Κανονικά το τέρας αυτό είναι φυτοφάγο, και σχετικά ήρεμο, καθώς δεν επιτίθεται ποτέ πρώτο, χωρίς να το προκαλέσει κανείς. Εάν όμως το προκαλέσουν γίνεται επικίνδυνο. Στη γη αντιμετωπίζει φυσικά κι εχθρικές συμπεριφορές, και γενικά ο φόβος και η απόγνωσή του το κάνουν να σπείρει κι αυτό τον πανικό.

Συμπαθητική ταινία, που προσωπικά εδώ, περισσότερο από κάθε άλλη monster movie λυπήθηκα φοβερά το τέρας. Γενικά βέβαια σε τέτοιες ταινίες έχω μία συμπάθεια για τα τέρατα, αφού οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν τα αφήνουν ήσυχα, τα φέρνουν στον κόσμο τους, και μετά πανικοβάλλονται και τα σκοτώνουν. Μέρος των γυρισμάτων έγινε και στην Ιταλία, κι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό ήταν επειδή ο Harryhausen ήθελε πάντα να πάει διακοπές εκεί. Βλέπουμε και τον ίδιο σε μία cameo εμφάνιση στον ζωολογικό κήπο.



poster5.jpg

The 3 Worlds of Gulliver (1960): Μεταφορά του γνωστού βιβλίου "Gulliver's Travels" του Jonathan Swift, αν και όλα τα adaptations δεν έχουν και πολύ σχέση με το πραγματικό βιβλίο. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ ήταν στην πραγματικότητα ένα είδος κοινωνικο-πολιτικής σάτιρας, αλλά υπέστη πολλές αλλαγές όλες τις φορές που μεταφέρθηκε στην οθόνη, με τα περισσότερα σατιρικά στοιχεία να απουσιάζουν, και να παρουσιάζεται απλά ως περιπέτεια, αλλά και μεγάλο μέρος των ταξιδιών του Γκιούλιβερ να απουσιάζει επίσης. Ως αποτέλεσμα, γνωστά έγιναν κυρίως τα δύο πρώτα ταξίδια, στη χώρα των μικροσκοπικών ανθρώπων Λιλιπουτ, και στη χώρα των γιγάντων Μπρομπντινγκναγκ.

Έτσι λοιπόν τη συγκεκριμένη ταινία, δεν μπορώ να τη δω τόσο ως μεταφορά του βιβλίου, παρ'όλα αυτά είναι μία πολύ ευχάριστη περιπέτεια με πολλές στιγμές αγωνίας, και φυσικά με τον υπέροχο Harryhausen να μας χαρίζει και πάλι πολύ ωραία ειδικά εφέ.

https://www.youtube.com/watch?v=MYs3iVXi2uo

poster6.jpg
 

Συνημμένα

  • poster4.jpg
    poster4.jpg
    71,3 KB · Προβολές: 52
Mysterious Island (1961): Ακολουθεί η μεταφορά του γνωστού, ομώνυμου βιβλίου του Βερν, στην οποία δεν θα επεκταθώ περισσότερο, καθώς την έχω αναφέρει στο αφιέρωμα για τις ταινίες εμπνευσμένες από τα έργα του Βερν εδώ.

Jason and the Argonauts (1963): Από τις αγαπημένες μου ταινίες με εφέ του Harryhausen, και η ταινία που και ο ίδιος θεωρούσε την καλύτερή του. Πολύ ωραίες οι περιπέτειες του Ιάσονα κατά την αναζήτησή του για το Χρυσόμαλλο Δέρας, και πολύ ωραία τα πλάσματα, όπως η Λερναία Ύδρα, ο τεράστιος, ανατριχιαστικός Τάλως ή η στρατιά των σκελετών που πολεμούν με τον ήρωα. Οι σκελετοί αυτοί θεωρούνται από τα διασημότερα δημιουργήματα του Harryhausen, και για τα λίγα λεπτά που τους βλέπουμε χρειάστηκαν τέσσερις μήνες δουλειάς από τον ίδιο.

[video=youtube;RCoBg-aPJ5E]https://www.youtube.com/watch?v=RCoBg-aPJ5E

poster7.jpg

First Men in the Moon (1964): Πρόκειται για μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Άγγλου συγγραφέα H.G.Wells. Ενώ στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι νομίζουν ότι πάτησαν για πρώτη φορά στο φεγγάρι, βλέπουμε ότι στην ουσία οι πρώτοι που πάτησαν ήταν το 1899, και συνάντησαν απίστευτα πράγματα και σεληνιακούς πληθυσμούς.

Είναι κι αυτή μία απολαυστική περιπέτεια, με αρκετά κωμικά στοιχεία, αλλά και αρκετή αγωνία μετά.



poster9.jpg
 

Συνημμένα

  • poster8.jpg
    poster8.jpg
    16 KB · Προβολές: 52
The Valley of Gwangi (1969): Σε αυτήν την ταινία της Warner Bros., το γουέστερν συνδυάζεται με τους δεινόσαυρους, κι έχουμε μία ιστορία που διαδραματίζεται στο Μεξικό στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου ο δεινόσαυρος Gwangi (σημαίνει σαύρα στις τοπικές διαλέκτους) αιχμαλωτίζεται στην Απαγορευμένη Κοιλάδα, στην οποία έχουν επιβιώσει διάφορα προϊστορικά πλάσματα, για να συμμετάσχει σε σόου. Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Απλά καλή ταινία θα έλεγα, αλλά με χιλιοπαιγμένο φυσικά σενάριο. Η ιδέα για την υλοποίησή της ανήκε αρχικά στον O'Brien, που όπως είπαμε προηγουμένως έφτιαξε τα ειδικά εφέ για τον Κινγκ Κονγκ. Εμπνεύστηκε από το βιβλίο "The Lost World" του Sir Arthur Conan Doyle, συνδυάζοντάς το και με κάποιες πτυχές από το Κινγκ Κονγκ, καθώς έχουμε πάλι ένα πλάσμα που το φέρνουν στον σύγχρονο κόσμο, με άσχημες συνέπειες. Ο O'Brien όμως πέθανε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει την ταινία. Παρόμοιο σενάριο βέβαια, με τη διαφορά ότι εκεί υπήρχε το στοιχείο του τρόμου, είχε και η προγενέστερη ταινία The Beast of the Hollow Mountain (1956), στην οποία ο O'Brien ήταν ένας από τους παραγωγούς.



poster11.jpg

Sinbad and the Eye of the Tiger (1977): Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Σεβάχ, ήταν κατά τη γνώμη μου το πιο αδύναμο από τα τρία, αν και πάλι τα εφέ του Harryhausen χαρίζουν απολαυστικές στιγμές. Αυτή τη φορά ο Σεβάχ μπλέκει σε νέες περιπέτειες προκειμένου να απελευθερώσει τον πρίγκιπα Kassim από τα μάγια της κακιάς μάγισσας Zenobia, που τον έχουν μεταμορφώσει σε μπαμπουίνο. Τα σημαντικότερα πλάσματά του εδώ, είναι ο Minaton, ένα τεράστιο, ρομποτικό πλάσμα που ζωντανεύει μετά από μάγια και μοιάζει με τον Μινώταυρο, και το Τroglodyte, ένα τεράστιο πλάσμα, σαν μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου.

[edit] dead picture [edit]

poster12.jpg
 

Συνημμένα

  • poster10.jpg
    poster10.jpg
    83,7 KB · Προβολές: 53
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Clash of the Titans (1981): Αυτή η ταινία της MGM, αποτελεί την τελευταία του Harryhausen και είναι από τις αγαπημένες μου, μαζί με το Jason and the Argonauts. Έκανε μεγάλη επιτυχία, ενώ ήταν και η μόνη από όλες τις ταινίες στην οποία ο Harryhausen είχε και βοηθούς για τη δημιουργία των ειδικών εφέ. Η ταινία περιγράφει τις περιπέτειες του Περσέα, αλλά βέβαια στηριζόμενη ελάχιστα στην Ελληνική Μυθολογία. Οπότε δεν είναι καθόλου πιστή απεικόνιση του Περσέα, απλά χαρίζει υπέροχες στιγμές με τις δημιουργίες του Harryhausen, μία από τις οποίες είναι και από τις διασημότερές του, η ανατριχιαστική Μέδουσα. Ωραίο ήταν και το τεράστιο τέρας Kraken, το οποίο βέβαια ανήκει στη Σκανδιναβική Μυθολογία. Ο Harryhausen το διαφοροποίησε όμως ακόμη περισσότερο, και είναι απλά ένα τεράστιο τέρας, χωρίς να θυμίζει σχεδόν καθόλου το χταποειδές τέρας με τα γιγάντια πλοκάμια που αναφέρει η Μυθολογία. Μία αλλαγή έγινε και στον γνωστό μας Κέρβερο, στον οποίον ο Harryhausen αναγκάστηκε να περιοριστεί στην κατασκευή δύο κεφαλιών, αντί για τρία, λόγω έλλειψης χρόνου, κι έτσι στο πλάσμα δόθηκε η ανάλογη ονομασία Διόσκυλος. O Laurence Olivier που υποδύεται τον Δία, χαρίζει άλλη μία ωραία ερμηνεία, κρύβοντας το πόσο άρρωστος ήταν στην πραγματικότητα και το πόσο υπέφερε όταν γυρίστηκε αυτή η ταινία. Πολύ καλή και η Maggie Smith στο ρόλο της Θέτιδος. Μία πολύ μικρή εμφάνιση κάνει και η Ursula Andress στο ρόλο της Αφροδίτης, η οποία είχε δεσμό εκείνον τον καιρό με τον Harry Hamlin που υποδύθηκε τον Περσέα, και απέκτησαν κι έναν γιό λίγο αργότερα. Κανονικά υπήρχε η ιδέα για ένα σίκουελ το 1984, με το όνομα "Force of the Trojans", αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 2010 βγήκε το ριμέικ της ταινίας από την Warner Bros.

[video=youtube;hBB5L8t-0Co]


poster13.jpg
 
Aφιερωμα επος ανταξιο του καλιτεχνη στον οποιο ειναι αφιερωμενο.

Y.Γ.

Btw

Nemo είπε:
.....

την πρωτη-ολοκληρη ταινια ,που ειδα σε εγχρωμη τηλεοραση ..... το Τhe 7th Voyage of Sinbad ,
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Perla....τα ρεστα μας.....εγραψες παλι!!!!! :bow: :bow:

 

 


Απ'ολες οσες ανεφερες μονο τις παρακατω εχω δει...


The 7th Voyage of Sinbad (1958)



Jason and the Argonauts (1963)


One Million Years B.C. (1966)


The Golden Voyage of Sinbad (1973)


Sinbad and the Eye of the Tiger (1977)


Clash of the Titans (1981)

Εξαιρετικες και αγαπημενες ταινιες ολες τους,ειδικα αυτη του 1966...

Εμ.....οταν παιζει μια Raquel Welch μεσα ποιος προσεχει τα τερατα!!!!!! :diablotin:

Ολα τα τερατακια ειναι αξιαγαπητα,αυτους δε τους σκελετους του Harryhausen....τους εχω λατρεψει!!! :headbangdude:
 
Ωραιο αφιερωμα!! ;)

Απο τα τρειλερ που ειδα πιο πανω, εχω δει μονο τα Sinbad No.2 και Ο Ιασωνας και οι Αργοναυτες του.

Το δευτερο πιστευω κι εγω οτι ειναι η καλυτερη ταινια απο ολα!
 
Ευχαριστώ παιδιά :) Nemo, έτσι εκπληρώθηκε και η παρακάτω παλιά σου επιθυμία σωστά; ;)

Y.Γ. 2 Eνα αρθρο αφιερωμα στον Ray Harryhausenλειπει απο το φορουμ .(Εχετλαιε ,,,Thor ,iggylebowski ,,, and the others????? )
 
perlastar είπε:
Ευχαριστώ παιδιά :) Nemo, έτσι εκπληρώθηκε και η παρακάτω παλιά σου επιθυμία σωστά; ;)
Ακριβως :award:

Υ.Γ.

την πρωτη-ολοκληρη ταινεια ,που ειδα σε εγχρωμη τηλεοραση ...... το Τhe 7th Voyage of Sinbad

(Και μαλιστα αν θυμαμαι καλα /με καποια επιφυλαξη σε Γιουγκοσλαβικο καναλι ,νομιζω πριν ακομα ολο το προγραμμα των 2 καναλιων της EΡΤ τοτε γινει εγχρωμο και πριν την αφιξη του video ως ευρυ καταναλωτικο αγαθο στην Ελλαδα.)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από αυτές τις ταινίες έχω δει:

1. το ασπρόμαυρο Τέρας από το υπερπέραν (20 Million Miles to Earth (1957). το είδα και σχετικά μεγάλος (τι σχετικά 20 φεύγα ήμουν) οπότε δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μια απλή ιστορία Ε.Φ. με ιδιαίτερα εφέ.

2. Το έβδομο ταξίδι του Σεβάχ (The 7th Voyage of Sinbad (1958). Αυτό τώρα το είχα δει όταν ήμουν στο δημοτικό οπότε όσο να'ναι το βοήθησε η μικρή μου ηλικία. Ίσως η μια από τις 2 αγαπημένες μου ταινίες του Χαριχάουζεν. Από τότε την έχω δει άπειρες φορές και πάντα η ανάμνηση της μου ξυπνά μια νοσταλγική μελαγχολία.

3. Η μυστηριώδης νήσος (Mysterious Island (1961). 1. Το γεγονός ότι το είδα μεγάλος. 2. Το γεγονός ότι αγαπώ τον Βερν. 3. Το γεγονός ότι πήραν ένα βιβλίο του Βερν και του άλλαξαν τα φώτα Είναι η δεύτερη λιγότερο αγαπημένη μου ταινία του Χαριχάουζεν (θα ήταν η λιγότερο αγαπημένη αν δεν έπαιζε ο Χέρμπερτ Λομ)

4. Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts (1963) Πολύ καλή ταινία. Η αγαπημένη μου μαζί με το Έβδομο ταξίδι του Σεβάχ.

5. Ένα εκατομμύριο χρόνια πΧ (One Million Years B.C. (1966). Πρέπει να την είχα δει αλλά δεν θυμάμαι και πολλά

6. Το χρυσό ταξίδι του Σεβάχ (The Golden Voyage of Sinbad (1973). Αξιοπρεπής περιπέτεια αλλά και σε ένα βαθμό αναμάσημα του Σεβάχ του 1958

7. Ο Σεβάχ και το μάτι της τίγρης (Sinbad and the Eye of the Tiger (1977). Αναμάσημα (όπως και η προηγούμενη) και αδιάφορη (όχι εντελώς όπως η προηγούμενη)

8. Σύγκρουση τιτάνων (Clash of the Titans (1981). Συμπαθητική αλλά κάθε σε σύγκριση με τον Ιάσωνα του 1963 χάνει.
 
Πίσω
Μπλουζα