Ταινίες που βλέπετε ξανά και ξανά

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας freaktmp
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Καλα που το ξεθαψες γιατι μου ειχε ξεφυγει το συγκεκριμενο και σπευδω να επανορθωσω.

Εμενα το παθος μου ειναι το παλιο Χολυγουντ. Ταινιες του '40, του '50 και λιγο του '60 στα πρωτα χρονια. Δεν μου αρεσουν μονο οι πολυ γνωστες ταινιες, αλλα και καμποσες αλλες δευτερας διαλογης που ομως εχουν καταπληκτικο σεναριο και ερμηνειες. Οποτε εχουμε και λεμε:

Psycho - 1960. Εχω χασει τον αριθμο των προσωπικων μου θεασεων. Ξερω πλεον τους διαλογους απ' εξω.

Μidnight lace - 1960. Λατρεμενο ψυχολογικο θριλερ με την Doris Day και τον Rex Harrison. Θεασεις ων ουκ εστιν αριθμος. Η υποθεση εχει να κανει με μια νιοπαντρη που δεχεται απειλες απο καποιον αγνωστο για την επικειμενη δολοφονια της. Πολυ δυνατο εργο.

Private hell 36 - 1954. To σεναριο ειναι υπογεγραμμενο απο την πρωτοπορο για την εποχη της, Ida Lupino, η οποια πρωταγωνστει μαζι με τον κουκλο συζυγο της, Howard Duff, και τον αλλο κουκλο, τον Steve Cochran σε μια υπεροχη αστυνομικη ιστορια.

Cause for alarm! - 1951. Tην εχω λιωσει την ταινια. Ψυχολογικο θριλερ με πολυ τρεξιμο και μεγαλη αγωνια. Πρωταγωνιστει η αγαπη μου, η Loretta Young, μαζι με τον πολυ γοητευτικο, Barry Sullivan.

The snorkel - 1958. Παραγωγη της αγγλικης εταιριας Hammer που εγινε διασημη για τα θριλερ της. Παιζει μεσα ο Peter van Eyck που εγω τον θεωρω σωσια του Λευτερη Βουρνα και υποδυεται τον δολοφονο. Μην νομιζετε ομως πως σας χαλαω την εκπληξη. Ο φονος γινεται με το που ξεκιναει το εργο και ο δολοφονος φανερωνεται αμεσως στους θεατες. Οποιος δεν εχει δει αυτη την ταινια, δεν ξερει τι θα πει ψυχολογικο θριλερ.

Νο man's woman - 1955. Πρωταγωνιστει η Μarie Windsor. Τι κορμι ειχε αυτη η γυναικα! Υποδυεται ενα πλασμα υπουλο και φθονερο που σπερνει την καταστροφη κι εμεις απολαμβανουμε ενα εξοχο εργο.

Α blueprint for murder - 1953. Joseph Cotten και Jean Peters σε ρολους κουνιαδου και νυφης με πολλα μπλεξιματα αναμεσα τους. Μεταξυ ολων αυτων και ενας φονος.

Τhe night walker - 1964. Πρωταγωνιστει η μεγαλη, Barbara Stanwyck, μαζι με τον πρωην αντρα της, τον Robert Taylor. Ενα πρωτοτυπο θριλερ με πολλη φαντασια, αναφορες στο υπερφυσικο και τρελη αγωνια ως το τελος. Στα πλεονεκτηματα του η εξαισια, η μοναδικη μουσικη του και η ερωτικη και πανεμορφη παρουσια του Lloyd Bochner στον ρολο του εραστη.

Conflict - 1945. Η πιο αγαπημενη μου ταινια με τον Humphrey Bogart. Πανεξυπνο αστυνομικο σεναριο και επισης πανεξυπνος ο τροπος με τον οποιο γινεται αντιληπτος ο δολοφονος.

She devil - 1957. Ταινια β' διαλογης με ενα σεναριο φαντασιας που ομως περναει πολλα διδαγματα και αφηνει σημαντικα μηνυματα.

Ηysteria - 1965. Αλλη μια παραγωγη της Hammer. Μα τι εφτιαξε επιτελους αυτη η εταιρια; Πρωταγωνιστει ο Robert Webber στον ρολο ενος ανθρωπου με αμνησια που αθελα του μπλεκεται σε ενα φονο. Κι ολα αυτα με φοντο το Λονδινο του 1964 αφου τοτε γυριστηκε η ταινια.

Strangers when we meet - 1960. Με τον Κirk Douglas και την Kim Novak στον ρολο δυο παντρεμενων που διαπραττουν μοιχεια μεταξυ τους. Ωραιο ζευγαρι και ενα πολυ δυνατο αισθηματικο δραμα. Μου κανει εντυπωση που αυτη η ταινια δεν ειναι διασημη.

Ι saw what you did - 1965. Ειναι ο προδρομος των ταινιων που ακολουθησαν με αυτον τον τιτλο. Βεβαια εδω μιλαμε για ψυχολογικο θριλερ και οχι για ταινιες τρομου οπως ειναι οι ομωνυμες μεταγενεστερες. Δυο εφηβες δεν ξερουν πως να περασουν την ωρα τους και κανουν τηλεφωνικες φαρσες. Δεν ξερουν ομως οτι το αστειο αυτο μπορει να εχει ακρως επικινδυνες συνεπειες. Σε ενα μικρο, αλλα πολυ ενδιαφεροντα ρολο βλεπουμε και την σουπερ σταρ, Joan Crawford, σε μια απο τις τελευταιες κινηματογραφικες της εμφανισεις.

Ειναι σιγουρα αλλες τοσες οι ταινιες που βλεπω ξανα και ξανα. Βλεπετε, εγιναν αριστουργηματα την εποχη εκεινη.
Θα πρεπει να επανελθω.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα