Ταινίες της FINOS FILM οι οποίες γυρίστηκαν σε Σινεμασκόπ

evarlam

Retro Member
Joined
26 Ιαν 2011
Μηνύματα
121
Αντιδράσεις
43
Έχω 1 DVD από την έκδοση της Victory, το "Νόμο 4000". Το τράνσφερ για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι κακό. Συνολικά όμως σαν DVD είναι πολύ υποδεέστερο από αντίσοτιχες ξένες κυκλοφορίες. Το ερώτημα μου εδώ είναι το εξής: Είναι γνωστό ότι κάποιες από τις ταινίες του Φίνου, νόμίζω κυρίως τα έγχρωμα μιούζικαλ, είχαν γυριστεί με κάμερες Mitchell (πρόδρομος της Panavision) σε wide screen (1.85:1 ή 2,35:1). Ο Φίνος, παθιασμένος με το σινεμά δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου και έφερνε τα καλύτερα μηχανήματα εικόνας και ήχου. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει αυτό; Αν ισχύει αυτό, τότε θα ήταν υπέροχο να δούμε τις αγαπημένες αυτές ταινίες στο αρχικό κάδρο τους και όχι στο μίζερο πετσοκομμένο 4:3, το οποίο επικράτησε λόγω της κατα κόρον προβολής τους από την τηλεόραση.
 
ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν σινεμασκόπ (2,35:1)

Το μεγάλο κόλπο (1960) ασπρόμαυρη

Κάτι να καίει (1963) έγχρωμη

Οι κληρονόμοι (1964) ασπρόμαυρη

Η σωφερίνα (1964) ασπρόμαυρη

Η χαρτοπαίχτρα (1964) ασπρόμαυρη

Κορίτσια για φίλημα (1965) έγχρωμη

Υπάρχει και φιλότιμο (1965) ασπρόμαυρη

Ραντεβού στον αέρα (1966) έγχρωμη

Η Ελλάς χωρίς ερείπια (1966) έγχρωμη

Ξυπόλητος πρίγκηψ (1966) έγχρωμη

Όχι (1969) έγχρωμη

Έρωτας δίχως σύνορα (1970) έγχρωμη

Προφανώς όλες γυρισμένες με Mitchell αφού ελληνική παραγωγή σε παναβίζιον (όχι ξένη ταινία σε ελληνικό έδαφος) δεν έχει πάιξει αν δεν κάνω λάθος μέχρι στιγμής (οι περισσότερες ελληνικές ήταν γυρισμένες με arriflex και μάλιστα στο ακαδημαικό 4:3 μέχρι και αρχές του 1980)
 
Αν θυμάμαι καλά οι Mitchell (θρυλικό όνομα στο Χόλυγουντ) μετά το 60 έφεραν οπτικά της νεοσύστατης τότε Panavision. Όπως και να έχει συνέβαλαν στο σαφώς καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα των παραγωγών του Φίνου έναντι των ανταγωνσιτών του. Α, τώρα που το θυμήθηκα: μια τέτοια Mitchell της Φίνος Φιλμς διακρίνεται στο αφιέρωμα του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τον Γεώργιο Τζαβέλλα, με τον ίδιο καθισμένο στο dolly της. Πολύ ωραία η λίστα με τις ταινίες σε widescreen. Ας ελπίσουμε ότι θα τις δούμε κάποτε ακριβώς όπως πρωτοπροβλήθηκαν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόνο αυτές γυρίστηκαν με το σινεμασκοπ? Είχα την εντύπωση οτι περισσότερες θα ήταν
 
mariadegrecia είπε:
Μόνο αυτές γυρίστηκαν με το σινεμασκοπ? Είχα την εντύπωση οτι περισσότερες θα ήταν
το θεμα ειναι γιατι αφου εστω και οι λιγες υπερπαραγωγες αρχισαν να γυριζονται σε cinemascope γιατι αυτο εγκαταληφθηκε? Οσο και να ηταν το κοστος, ας πουμε σε παραγωγες οπως η υπολοχαγος νατασσα γιατι να μην γυριστει σε cinemascope, τοσα λεφτα χαλασαν απο αυτη την ταινια, στις καμερες κολλησαν? Οσο για την δεκαετια του 80 απορω αφου ο συγχρονος ελληνικος κινηματογραφος γυριζοταν με ευρεια εικονα γιατι ο κλασικος (βλεπε γκρεκα φιλμ, καραγιαννης κτλπ) επεμεναν στο αρχαιο πλεον και ξεπερασμενο 4:3
 
Πίσω
Μπλουζα