Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Αυτό ακριβώς θα αναλύσω στην επόμενή μου ανάρτηση το μεσημέριWell και αυτο ειναι σχετικο.
Πράγματι και η αδελφή της μητέρας μου, πήγε στο Σίδνευ της Αυστραλίας και έπαθε πολιτισμικό σοκ τη δεκαετία του '60.Η μάνα μου έφυγε μετανάστρια στον Καναδά τη δεκαετία του '50. Στα 12, τη βάλανε μόνη της σ' ένα υπερωκεάνειο μ' ένα μεταλλικό μπαούλο (το οποίο, με το όνομά της γραμμένο απάνω στα greeklish, έχω εγώ τώρα στο σπίτι μου και αποθηκεύω πράγματα). Βλέπετε, τα άλλα δύο αδέρφια επελέγησαν για να σπουδάσουν (το πρώτο παιδί - και μεγάλος γιος - και το τρίτο, μια κόρη - η μικρότερη των τριών), ενώ το μεσαίο στάλθηκε στο...πυρ το εξώτερον για να δουλέψει και να μαζέψει την προίκα της...
Μέχρι λοιπόν που έφυγε η μάνα μου, αρχές δεκαετίας του '50, ζούσε στην τότε επαρχία Σητείας της Κρήτης (όπως και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, νομίζω), σ' ένα απομονωμένο χωριό της ενδοχώρας με 100 αθρώπους όλου κι όλους, χωρίς ασφάλτινους δρόμους, με οριακά μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς (γαϊδουράκια υπήρχαν και σκαφτικές μηχανές...) , με λύχνους στα σπίτια γιατί ηλεκτρικό δεν είχαν, με ζώα αντί για τρακτέρ και φορτηγάκια για τις αγροτικές δουλειές (ε δεν είχαν κι άλλες...).
...Και μέσα σε τρεις εβδομάδες (όσο διήρκεσε το ταξίδι στον Ατλαντικό μέχρι το Χάλιφαξ) έφτασε σε μια υπερσύγχρονη (για την εποχή), Δυτική, αναπτυγμένη χώρα, με ουρανοξύστες, τράπεζες, φώτα νέον, κοσμοσυρροή, τραίνα, αυτοκίνητα, μαγαζιά κλπ κλπ. Αυτό κι αν ήταν δηλαδή ταξίδι στο χρόνο: σε 20 μέρες μέσα, βρέθηκε από την έρημη, τριτοκοσμική, αγροτική, καθυστερημένη ελληνική ύπαιθρο επιπέδου...19ου αιώνα, σε μια ξενόγλωσση μεγαλούπολη με όλα τα κομφόρ και τις ανέσεις της...βιομηχανικής εποχής...!
Μου θύμισε αυτό που είχε πει κάποτε ο Σκούρας ( ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός ). Πως στο καράβι για τις ΗΠΑ, κουβέντιαζαν με τον αδελφό του, για το τι θα κάνουν εκεί και έλεγαν να βοσκήσουν πρόβατα κλπ . Με το που κατεβαίνουν από το πλοίο βλέπουν ξαφνικά τους ουρανοξύστες και τις λεωφόρους...Η μάνα μου έφυγε μετανάστρια στον Καναδά τη δεκαετία του '50. Στα 12, τη βάλανε μόνη της σ' ένα υπερωκεάνειο μ' ένα μεταλλικό μπαούλο (το οποίο, με το όνομά της γραμμένο απάνω στα greeklish, έχω εγώ τώρα στο σπίτι μου και αποθηκεύω πράγματα). Βλέπετε, τα άλλα δύο αδέρφια επελέγησαν για να σπουδάσουν (το πρώτο παιδί - και μεγάλος γιος - και το τρίτο, μια κόρη - η μικρότερη των τριών), ενώ το μεσαίο στάλθηκε στο...πυρ το εξώτερον για να δουλέψει και να μαζέψει την προίκα της...
Μέχρι λοιπόν που έφυγε η μάνα μου, αρχές δεκαετίας του '50, ζούσε στην τότε επαρχία Σητείας της Κρήτης (όπως και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, νομίζω), σ' ένα απομονωμένο χωριό της ενδοχώρας με 100 αθρώπους όλου κι όλους, χωρίς ασφάλτινους δρόμους, με οριακά μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς (γαϊδουράκια υπήρχαν και σκαφτικές μηχανές...) , με λύχνους στα σπίτια γιατί ηλεκτρικό δεν είχαν, με ζώα αντί για τρακτέρ και φορτηγάκια για τις αγροτικές δουλειές (ε δεν είχαν κι άλλες...).
...Και μέσα σε τρεις εβδομάδες (όσο διήρκεσε το ταξίδι στον Ατλαντικό μέχρι το Χάλιφαξ) έφτασε σε μια υπερσύγχρονη (για την εποχή), Δυτική, αναπτυγμένη χώρα, με ουρανοξύστες, τράπεζες, φώτα νέον, κοσμοσυρροή, τραίνα, αυτοκίνητα, μαγαζιά κλπ κλπ. Αυτό κι αν ήταν δηλαδή ταξίδι στο χρόνο: σε 20 μέρες μέσα, βρέθηκε από την έρημη, τριτοκοσμική, αγροτική, καθυστερημένη ελληνική ύπαιθρο επιπέδου...19ου αιώνα, σε μια ξενόγλωσση μεγαλούπολη με όλα τα κομφόρ και τις ανέσεις της...βιομηχανικής εποχής...!
Έτσι...Μου θύμισε αυτό που είχε πει κάποτε ο Σκούρας ( ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός ). Πως στο καράβι για τις ΗΠΑ, κουβέντιαζαν με τον αδελφό του, για το τι θα κάνουν εκεί και έλεγαν να βοσκήσουν πρόβατα κλπ . Με το που κατεβαίνουν από το πλοίο βλέπουν ξαφνικά τους ουρανοξύστες και τις λεωφόρους...