Ταχύτητα στο WinUAE

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Θέλω να ρωτήσω ποιοι τρόποι υπάρχουν για να αυξηθεί η ταχύτητα παιξίματος σε 'σύγχρονους' ρυθμούς, καθότι με τις ρυθμίσεις της Amiga 500, είναι γεγονός οτι κάποια παιχνίδια σέρνονταν, ειδικά οταν υπήρχαν πολλά sprites.

Αυτό που κάνω ως τώρα ειναι να πηγαινω στο CPU emulating speed και επιλεγω το fastest possible. Τοτε το παιχνιδι κυλάει όμορφα με σωστη ταχύτητα, και όχι σπαζο#@$% όπως οταν το επαιζα στην πραγματικη Αμιγκα :)

Προσφάτως όμως, ενω επαιζα το IJ and the Last Crusade (adventure), υπήρχε πρόβλημα όποτε διαβαζε απο τα rom (δισκέττες) και χτυπουσε για read/write error. Κατέβασα και άλλες κόπιες του ίδιου παιχνιδιου, αλλα εβλεπα παντα το ιδιο. Τυχαία ομως παρατήρησα οτι το προβλημα δεν ειχε να κανει με προβληματικο rom αλλα με την ταχυτητα. Το παιχνιδι φορτωνε κανονικα οταν στην ταχύτητα υπήρχε το default. Ετσι ομως η 'ρεαλιστική' ταχύτητα του παιχνιδιού είναι βασανιστικά αργή για τα τωρινα γούστα μου.

Σημειωση: Το floppy drive emulation speed το ειχα παντα στο 100% (compatible) σε ολες τις περιπτωσεις

Πάντως το συγκεκριμενο παιχνιδι ειναι το μοναδικο του οποιου τα roms δεν διαβαζονται λογω της ταχυτητας του CPU. Οπως ειπα, αυτο συνεβη και με αλλες κοπιες που βρηκα.

Τι εχετε να πειτε για αυτο το προβλημα; μπορω να αυξησω την ταχυτητα χωρις να επηρεαστει το διαβασμα απο rom, ωστε να παιξω με 'σημερινη' ταχυτητα;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την WHDload έκδοση τη δοκίμασες; Πάντως, για το συγκεκριμένο παιχνίδι θα σου πρότεινα την VGA DOS έκδοση με 256 χρώματα, ή την Mac ή την FM-Towns. Μπορείς να τις παίξεις όλες με το ScummVM (και την έκδοση για Amiga) αν δεν θες να μπλέξεις με τους emulators αυτών των συστημάτων.
 
Προφανώς κάπου θα χρησιμοποιεί στον κώδικα του, τους χρονισμούς της κανονικής A500 (A2000 ή A1000), οπότε για αυτό και σέρνεται. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα games δεν πάνε και πετώντας στην κανονική A500 αλλά πρέπει να είναι σχετικά λίγα. Κάποιοι flight simulators κ.λ.π.

Όσα πάντως έχω δοκιμάσει με WinUAE και whdload, τρέχουν κανονικά!!
 
Σε κανονικό Amiga hardware άν τρέξεις πχ το Elite σε configuration για 4000/060 είναι πολύ πιό γρήγορα απο ότι σε μια 500άρα. Συνεπώς, και στον Winuae θα ισχύει το ίδιο, απλά σετάρεις μεγαλύτερο εικονικό επεξεργαστή και μοντέλο, όπως και μνήμη. Αυτό συνήθως αφορά πολυγωνικά παιχνίδια, και ελάχιστες φορές σε beat'em'ups ή shooters. Θα πρέπει ο κώδικας του παιχνιδιού εξαρχής να υποστηρίζει τον 040/060 για να αυξηθεί η ταχύτητα. Το μόνο που ίσως είναι ενοχλητικό, αλλα αφορά τους purists, είναι ότι το exact cpu timing προς το παρόν και απότι γνωρίζω επιτυγχάνεται στον Winuae μόνο για setup 500άρας. Στα υπόλοιπα settings θα έχεις φυσικά μεγαλύτερη ταχύτητα, όμως όχι την πραγματική ενός 040/060, αλλα κατα προσέγγιση.
 
Πίσω
Μπλουζα