Τα Ποντίκια

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.433
Αντιδράσεις
27.829
Τα Ποντικια ειναι ενα θεατρικο μονοπρακτο της Αγκαθα Κριστι που δεν εχει απολυτως καμια σχεση με τη γνωστη Ποντικοπαγιδα και μεταδοθηκε απο το ελληνικο ραδιοφωνο το 1981.

Μια γυναικα, η Σαντρα, πηγαινει στο διαμερισμα ενος φιλικου της ζευγους που την προσκαλεσε σε ενα παρτυ που κανει εκει.

Χτυπα το κουδουνι, αλλα κανεις δεν ανοιγει. Υστερα απο αρκετες προσπαθειες διαπιστωνει πως η πορτα ειναι ανοιχτη. Μπαινοντας μεσα διαπιστωνει πως ειναι ολομοναχη και πως πουθενα σε ολο το σπιτι δε φαινεται να υπαρχει η παραμικροτερη ετοιμασια για το παρτυ.

Ενω ειναι ακομα εκπληκτη με αυτα που συμβαινουν, η εξωπορτα ανοιγει και μπαινει μια γνωστη της, η Τζενιφερ. Καθεμια τους απορει που βλεπει την αλλη και τη ρωτα τι γυρευει εκει. Οταν η Σαντρα εξηγει πως πηγε για το παρτυ η Τζενιφερ βαζει τα γελια γιατι οπως λεει, το φιλικο ζευγαρι που εχει στο διαμερισμα λειπει στο εξωτερικο. Λεει πως η ιδια βρισκεται στο σπιτι επειδη οι ιδιοκτητες την παρακαλεσαν να ταϊζει τον παπαγαλο τους ενοσο θα λειπουν. Βγαζει μαλιστα και την τροφη του πτηνου απο την τσαντα της και την τοποθετει στο κλουβι του.

Η Τζενιφερ ειναι πολυ καχυποπτη με ολα οσα της λεει η Σαντρα για το περιβοητο παρτυ και ρωταει τη φιλη της μηπως στην πραγματικοτητα ειναι εκει για να συναντησει κανεναν αντρα. Η Σαντρα γινεται εξω φρενων με την προσβολη, αφου μαλιστα τυγχανει και παντρεμενη, αλλα πριν προλαβει καλα - καλα να αρνηθει, η πορτα ανοιγει και παλι και μπαινει μεσα ο Ντεϊβιντ, ενας γοητευτικος γνωστος της Σαντρας.

Γινονται οι συστασεις και η Τζενιφερ φευγει χαμογελωντας, αφηνοντας αρκετα υπονοουμενα για την ηθικη της φιλης της.

Οταν η Σαντρα και ο Ντεϊβιντ μενουν μονοι, αποκαλυπτεται στους ακροατες οτι πραγματι ειναι εραστες.

Το περιεργο ομως ειναι πως οταν η Σαντρα ρωτα τον νεαρο αντρα πως βρεθηκε εκει, εκεινος της απαντα πως ελαβε μια δικη της ειδοποιηση, ενω αυτη δεν εχει την παραμικρη ιδεα.

Τρελοι απο αναστατωση και οι δυο προσπαθουν να δωσουν μια λογικη εξηγηση για οσα περιεργα συμβαινουν, ωσπου η πορτα ανοιγει ξανα.......

Μια ιστορια με διαρκη ενταση και αγωνια που κλιμακωνονται οταν μεταξυ αλλων, ανακαλυπτεται και η υπαρξη ενος πτωματος μεσα στο σπιτι.......

Παιζουν οι ηθοποιοι:

Τιτικα Νικηφορακη - Σαντρα

Τζενη Ζαχαροπουλου - Τζενιφερ

Στελιος Καλογεροπουλος - Ντειϊβιντ

Γιωργος Παυλικανιδης - Αλεκ

Γιωργος Σαλαχας - Αστυνομος
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπάμπι πολύ ωραία ακούγεται σαν πλοκή και με πολύ λίγους πρωταγωνιστές αρα και το μυστήριο θα είναι πιο βατό. Σε βιβλίο δεν θα υπάρχει αλλά πες μας βρισκεται εύκολα ο ένοχος;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξερω αν υπαρχει σε ελληνικο βιβλιο. Εψαξα για τον αυθεντικο αγγλικο τιτλο, αλλα δεν μπορεσα να τον βρω.

Ο ενοχος ειναι αρκετα ευκολο να γινει αντιληπτος. Η ομορφια του εργου εχει περισσοτερο να κανει με τις ανατροπες και το απροσδοκητο, παρα με την ανακαλυψη του ενοχου.

Εμενα μου κρατησε πολυ ομορφη συντροφια για ενα 40λεπτο.
 
Θα συμφωνησω οτι ο "κακος" ειναι ευκολα διακριτος μετα τα μεσα του εργου.

Παντως οντως ειναι ενα πολυ ενδιαφερον 40 λεπτο ;)
 
Από μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο, κατάφερα να βρω τον πρωτότυπο τίτλο του έργου "Τα ποντίκια". Πρόκειται για το θεατρικό μονόπρακτο "The rats". Ωστόσο, δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποια έκδοσή του στα ελληνικά. Ελπίζω να βοήθησα.
 
Μονο βοηθησες, Αναστασια; Μου εδωσες την απαντηση σ' αυτο που εψαχνα. Σε ευχαριστω πολυ!

Και τωρα που εμαθα τον αγγλικο τιτλο του θεατρικου, ειδα οτι αυτο γραφτηκε το 1962. Δηλαδη απο τα νεωτερα εργα της Αγκαθα.
 
Το ακουσα και ανατριχιασα, ειδικα όταν κλειδωθηκαν μεσα οι δυο παράνομοι εραστες( φυσικά τους κλείδωσε χερι ανθρωπου) και όταν χτυπαγε επίμονα το τηλέφωνο και αμφεβαλλαν αν έπρεπε να το σηκώσουν άλλη μια ανατριχιαστικη ακουστικά σκηνη.

Το παρελθόν της Σάντρας έρχεται στην επιφάνεια και φαινεται πως δικαιως πληρωνει παλια, αμαρτήματα...
 
Η σαντρα είναι γυναικα femme fatale και θυμιζει λίγο στην αρλένα Στιούαρτ από το ''φόνος κάτω από τον ήλιο''! Παιδια αξίζει αυτό το ραδιοφωνικό, σε πάει και σε φιλοσοφικά μονοπάτια σε σχεση πως μας κυνηγα το παρελθον μας και η ευθυνη που θα ηταν καλο να είχαμε λάβει αλλα και τεχνικα είναι πολύ καλό! η αγκάθα εχει ταλέντο στο να σκιαγραφει τέτοιες γυναίκες καθως κινούνταν στον καλο κόσμο και θα είχε πολλές αναφορες!

μπραβο ξανα στην μπάμπι που μας το παρεθεσε! πολύ καλό :)
 
Σε ευχαριστω πολυ, Αριαδνη.

Η Αγκαθα δεν ηταν απλως μια καταπληκτικη συγγραφεας αστυνομικων εργων. Ηταν συγχρονως εξαιρετικη στη σκιαγραφηση του εσωτερικου κοσμου των ηρωων της. Καθενας απο αυτους ηταν ενας ολoκληρωμενος χαρακτηρας. Επισης η ιδια ηξερε να αποφευγει τον σκοπελο του διαχωρισμου σε καλους και κακους.

Ολοι οι πρωταγωνιστες των βιβλιων της ειχαν καλες και κακες πλευρες οπως συμβαινει με ολους τους ανθρωπους.

Κανεις δεν ηταν τελειος και κανεις εντελως διαβολικος. Ακομα και οι ψυχροι δολοφονοι ειχαν καποιες στιγμες ευαισθησιας και συναισθηματισμου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπαμπι και πως κινειται στον καλο κόσμο , στις ''ιδιοτροπίες'' αλλά και στις ''καλές'' του στιγμές , εξάπτει σιγουρα την φαντασια μας. Και σιγουρα δεν γνωρίζεις ευκολα μια ''Σαντρα'' κάθε μέρα, ουτε μια ''Αρλένα'', εχοντας χρημα και καλη οικονομικη κατασταση δεν τους νοιαζει και τι θα πει ο κόσμος, ετσι αυτές οι γυναικες διαμορφωνουν έναν εξ΄ολοκληρου δικο τους χαρακτήρα και φυσικά δεν τον κρινω γιατι κινούνται σε αλλα κοινωνικά επίπεδα και σε άλλη εποχή.
 
Μπάμπι όπως ειδα έκανες και νεα ραδιοφωνική αγκάθα ;) και φαινεται πολύ καλό. Μια ερωτηση μόνο για το προηγούμενο ραδιοφωνικό. Ο Ντειβιντ αγάπησε τελικά στην σαντρα; μετα από κάποιες φορες που το άκουσα νομίζω πως ήταν μια εντελώς ευκαιριακή σχέση από μέρους του ενώ εκεινη τον αγάπησε πραγματικά, περα από τις αδυναμίες της..
 
Αριαδνη, πιστευω πως ο Ντεϊβιντ δεν αγαπουσε τη Σαντρα. Εκεινη μαλλον τον ειχε αγαπησει, ομως.
 
bambinella 100 είπε:
Αριαδνη, πιστευω πως ο Ντεϊβιντ δεν αγαπουσε τη Σαντρα. Εκεινη μαλλον τον ειχε αγαπησει, ομως.
Την κάνει σκουπίδι πραγματικό με τις πρωτες δυσκολιες, ασχημο αυτό, ο καλος συντροφος είναι για τα δυσκολα . Φυσικα τι συντροφος, αφου αυτή είναι παντρεμενη, λεμε τωρα πως βρηκε τον λαθος ανθρωπο
 
Καλησπέρα! Μπορείτε να μου πείτε που ακούσατε αυτό το έργο; Υπάρχει κάποιο λινκ; Το βρήκα σε ένα blog όμως δεν είναι όλο από την αρχή. Ψάχνω να βρω ένα καλό έργο μυστηρίου, ιδανικά Αγκάθα Κρίστι, για να το ανεβάσω στο θέατρο. Με λίγα πρόσωπα όμως. Αν έχετε καμιά ιδέα μου λέτε :)
 
Καλω μας ηρθες, θαυμαστρια της αγκάθας και του θεατρικού ραδιοφώνου, λοιπον το συγκεκριμένο είναι αριστούργημα, προσωπικά το ειχα από την παλαι ποτε ραδιοτηλεόραση
 
Καλώς σας βρήκα! Λες να το έχω; ::) Εχω ένα σωρό cd από την ραδιοτηλεόραση. Άντε βρες το βέβαια σε όλο το σωρό. Θα κάνω πάντως μια προσπάθεια. ;)
 
αν το βρεις θα σε ανταμείψει στα σιγουρα
 
Είναι εξαιρετικό κείμενο της Αγκάθα Κρίστι (αλλά και πότε η Αγκάθα έγραψε κάτι μέτριο; Προσωπική κρίση εκφράζω βέβαια). Το έχω ψάξει κι εγώβ στα ελληνικά, ωστόσο δεν μπόρεσα να το βρω :( Αν καταφέρω κάτι θα σας ενημερώσω. Στην ηχογράφηση παίζει και η αγαπημένη μου Τιτίκα Νικηφοράκη. Υπέροχη
 
φοβερό ραδιοφωνικό θεατρικό..το είχα ακούσει μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά με ακουστικά κουκουλωμένος ....οτι πρέπει για νυχτερινή ακρόαση τέτοια αστυνομικά εργα
 
Πίσω
Μπλουζα