Τα αγαπημένα συνολάκια στις παλιές ελληνικές ταινίες

Yerma

RetroNoob
Joined
15 Αύγ 2022
Μηνύματα
6
Αντιδράσεις
21
Ξεκινάω λοιπόν με ένα θέμα που δεν βρήκα να κυκλοφορεί εδω γύρω και αφορά τη μόδα στις παλιές ελληνικές ταινίες. Τι φουστάνια έχουμε δει, τι ζιβάγκα και φανέλες, τι τζιν και γούνες... Ας αριθμήσουμε λοιπον με σειρά προτίμησης τις αγαπημένες μας ενδυματολογικές επιλογές που εγιναν για ηθοποιούς, είτε άνδρες είτε γυναίκες. Ξεκινάω δυναμικά με γυναίκες!


1. Το λευκό στράπλες της Έλλης Λαμπέτη στο "Τελευταίο Ψέμα" (1958) που φορά στο ραντεβου με τον μνηστήρα Δρίτσα και μετέπειτα στον λόφο του Φιλοπάππου. Άσχετα που είμαι απο τα γεννοφάσκια Λαμπετική, δεν έχω ξαναδει φόρεμα να αναδεικνύει τόσο πρωταγωνίστρια. Αυτά τα "αέρινη", "κρυστάλλινη", "αιθέρια" που λέγανε για τη Λαμπέτη οι παλαιότεροι γίνονται εικόνα μέσα απ' αυτό το φόρεμα. Στα μέτρα της, δεν υποβαθμιζει καθόλου το ανάστημά της (αν και κοντούλα), τονίζει τα πόδια της, τη μέση της και τους υπέροχους ώμους της. Μοιάζει με λουλούδι που ανοίγει τα πέταλά του. Σε συνδυασμό δε με τον χείμαρρο μαλλιών που έχει αφήσει ξέπλεκα, η εμφάνιση γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Μακράν η πιο γοητευτική της εμφάνιση στον κινηματογράφο.

DpA0FfDXUAAM5Iw.jpg

2. Το "απέναντι αγόρι" θα πρέπει να μαγεύτηκε απο το αριστοκρατικό, κατάμαυρο φόρεμα με την ψαλιδιά στο στήθος της Μαίρης Χρονοπούλου. Μιλώ για το γνωστό πλέον ντύσιμό της στη σκηνή που ερμηνεύει το τραγούδι "Του αγοριού απέναντι" στην ταινια "Μια κυρία στα μπουζούκια" (1968). Ένα φόρεμα που αναδεικνύει απόλυτα το αδύνατο, χωρίς καμπύλες κορμί της και της δίνει το ελεύθερο να κινηθεί στην πίστα, να χορέψει, να γοητεύσει. Σέξυ, μάγκικο, ειδικά προσαρμοσμένο για κείνη. Ίσως φταιει και ολοκληρη η σκηνή, δεν ξέρω, αλλά αυτό το ντυσιμο ηταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό οταν σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα.

694875_567fca3d3f-8f6e60357f9d4720.jpg


3. Δεν χρειάζεται να πω πολλά, μόνο: Γεωργία Βασιλειάδου, "Γαμπροί της ευτυχιας" και... πούπουλα! Όσο κι αν η λατρεμένη αυτή πρωταγωνίστρια έγινε γνωστή μεσα απο την εξωτερική ... ασχήμια της, το φόρεμα αυτό με τα υπερβολικά φτερά στο κεφάλι και στα χέρια ειναι πάντα χαραγμένο στο μυαλό μου! Το περιλαίμιο με τις πέρλες τής πηγαίνει αφάνταστα ενώ το φόρεμα -που σχεδον περνά απαρατήρητο εξαιτιας των πολυ πιο φανταχτερών φτερών- ακριβως στα μέτρα της και με ύφασμα που προσδίδει μιαν αρχοντιά!

419f2976-b33b-4007-bda7-9651e62084eb.jpg


4. Αξέχαστη έχει μείνει η επίσημη τουαλέτα της Αλίκης Βουγιουκλάκη ως Μοντέρνα Σταχτοπούτα. Εκεινη η λευκή (μια αδυναμια στο λευκο την έχω), με τις τιράνατες και το ντεκολτέ που στραφταλιζουν και κεινο το υπέρκομψο μενταγιον. Η συγκεκριμένη εμφάνισή της, απ' όσο ξερω, έχει γινει και κέρινο ομοίωμα, και οχι άδικα. Να τσαλαβουτά στην Φοντάνα ντι Τρέβι, να τραγουδά στην άμαξα μες τη νυχτερινή Ρώμη, κι αυτό το φόρεμα να λάμπει πάνω της. Την θεωρώ την καλύτερη επίσημη ενδυση της Αλίκης απ' ολες τις ταινιες της, πολυ ανώτερη απο κεινες τις φανφαρες που επελεγε στις μετεπειτα ταινιες της των 70s. Τώρα, αλλο που η Κατερίνα στην ταινία ειναι πάμφτωχη και παρ' ολα αυτά ντυνεται με Dior...

32571_446272488384_4276090_n.jpg


5. "Ποτέ την Κυριακή" και αιώνια Μελίνα. Αν και ποτέ δεν την εκτιμησα ιδιαίτερα ως ηθοποιό, το συγκεκριμενο συνολο, αν και τόσο απλο και καθημερινο, το αγαπώ! Σαν να φωναζει Ελλάδα, ελευθερία, ξεγνοιασιά. Ριγέ αμάνικο, σκουρόχρωμη κοντή φούστα, τσαντάκι, βραχιόλια στα χέρια και μαύρο κλασσικο τακουνάκι. Δεν ξερω αν φταιει και η συγκεκριμένη πόζα της φωτογραφιας που παραθέτω, αλλά μου βγάζει μια σιγουριά, μια θηλυκή αποφασιστικότητα και λιτή κομψότητα.

Never-on-Sunday-1-1.jpg
Θα ενδιαφερομουν πολυ ν' ακουσω τις δικές σας αγαπημενες εμφανίσεις των σταρ! Εννοείται μπορουν να ειναι και άνδρες στη λιστα, απλώς εμενα με εμπνέουν προσωπικα περισσοτερο τα γυναικεία συνολάκια λογω μεγαλυτερης ποικιλιας και διαφορετικοτητας.
 
Εξαιρετικό θέμα! Και απο ότι φαίνεται έμεινε χωρίς posts επειδή έγινε 15 Αυγούστου την περίοδο του καλοκαιριού.

Το επαναφέρω για τα κορίτσια του φόρουμ και όχι μόνο καθώς το αρχικό ποστ αναφέρεται και για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες! :)
 
Πίσω
Μπλουζα