Τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.285
Σκέφτηκα να δημοσιοποιήσω, με την ευκαιρία των ημερών, τα αποτελέσματα ανά νομό των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του 1974. Δεν έχω σκοπό να δώσω πολιτική χροιά στο θέμα, απλά το ανεβάζω για ενημέρωση. Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο. Το σχετικό link που προήλθε η φωτογραφία είναι εδώ.

Προβολή συνημμένου 39636
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απ' ότι βλέπω, μόνο δύο νομοί ψήφισαν υπέρ της βασιλευομένης: Λακωνία και Ροδόπη (στην Ροδόπη οριακά, σχεδόν ισοπαλία είχαμε, όπως και στη Μεσσηνία). Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της αβασίλευτης το έδωσε το Ρέθυμνο (94,1%).
 
Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα που να έζησαν εκείνες τις εποχές (του '74) ώστε να μας μεταφέρουν το κλίμα, ήθελα όμως να ρωτήσω όσους θυμούνται το '89: δεν σας φαίνεται ότι κάτι από εκείνο το καλοκαίρι της αστάθειας το ξαναζούμε τώρα, στο πολύ χειρότερο? Γιατί εγώ νοιώθω αυτές τις μέρες το ίδιο όπως τότε!
 
[edit] off topic [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Clemence είπε:
Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα που να έζησαν εκείνες τις εποχές (του '74) ώστε να μας μεταφέρουν το κλίμα, !
Που λέτε φίλοι, τις εποχές των δημοψηφισμάτων ήμουνα πολύ - πολύ μικρός, ούτε νήπιο δεν πήγαινα ακόμη !!! Όμως ... θυμάμαι τα γαλάζια ψηφοδέλτια που χρησίμευαν για τα δημοψηφίσματα της Χούντας !!! Επρόκειτο για τετράγωνα ψηφοδέλτια, μικρού μεγέθους [οι πλευρές τους δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατοστά] τα οποία έγραφαν στο μέσον τους ... τις πιο απλές [και συνάμα πιο ... 'πολύπλοκες" λέξεις] που υπάρχουν στο ανθρώπινο λεξιλόγιο : τα μισά ψηφοδέλτια έγραφαν ΝΑΙ και τα άλλα μισά έγραφαν ΟΧΙ !!!! "Μπα, και πώς τα θυμάσαι" ??? θα με ρωτήσετε ευλόγως !!! Εκείνη την εποχή ο πατέρας μου - δικηγόρος στο επάγγελμα - πήγαινε ως αντιπρόσωπος σε εκλογικά κέντρα, όπου διεξάγονταν αυτά τα "δημοψηφίσματα" [τα οποία ... άσε καλύτερα, ας μην τα χαρακτηρίσω :sealed: :sealed: :sealed: ] !!! Και μετά, όσα "γαλάζια ψηφοδέλτια" περίσσευαν, τα μάζευε για να τα χρησιμοποιούμε ως "πρόχειρα χαρτιά" στο σπίτι μας [π.χ. για πρόχειρες σημειώσεις, για κατάλογο ψωνίων κλπ κλπ] !!! Κι επειδή είχε μαζέψει πολλά τέτοια "γαλάζια χαρτάκια", τα θυμάμαι να υπάρχουν στο σπιτικό μας μέχρι και 2-3 χρόνια μετά, αφότου έπεσε η Χούντα !!! Μάλιστα ... τα πρώτα μου παιδικά σχέδια με στιλό BIC πάνω σε τέτοια γαλάζια χαρτάκια τα έκανα {πρωτόλειες παιδικές ζωγραφιές γύρω απ' τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ}, σε ηλικία 3 ετών περίπου #) #) !!!!

Τώρα, για το κλίμα που επικρατούσε όταν επί επταετίας διεξάγονταν αυτά τα δημοψηφίσματα .... το αποδίδει με τιον καλύτερο τρόπο η ταινία "Ένα τανκς στο κρεβάτι μου"με τον Κώστα Βουτσά !!! Πάει ο Βουτσάς στο παραβάν, τρέμοντας σαν το ψάρι, και .... ρίχνει, τελικά, στο φάκελο και το ψηφοδέλτιο με το "ΝΑΙ", και το ψηφοδέλτιο με το "ΟΧΙ" !!!!

[άσχετο : βλέποντας στο πρώτο ποστ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1974 ... μπορώ να πω ότι εξεπλάγην !!! Πραγματικά, περίμενα να δω λιγότερα ποσοστά υπέρ της "βασιλευομένης δημοκρατίας" !!! Τελικά ... εκείνη την εποχή υπήρχε μια ... διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα Ελλήνων που ... ήθελε τον βασιλιά !!! Μωρ΄ μπράβο :eek: o_O]]]]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν φταιει κιο κοσμος.3 οχι ειχαν πεσει στα δημοψηφισματα του παπαδοπουλου στο χωριο μου.ενω το 1981 απο τους 1200 τους 430 τους ειχαν παρει πασοκ και αριστεροι.[λακωνια .φαγανε φαγανε και αχαριστια στο φουλ]το 1967 και μετα αν δεν χορευες κυριολεκτικα και μεταφορικα τα τραγουδια τους πηγαινες στη γυαρο.ολοι ειχαν οικογενεια και δεν τους αδικω.δεν το ρισκαραν ευκολα,[ενα σφαλμα εγινε στο σαιτ βαλατε πρωτοσελιδα απο μια πατσαβουρα εφημεριδα,που αν τωρα δεν εχει κλεισει,σιγουρα ειναι στα τελευταια της.]ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΞΕΦΥΓΑ
 
[edit] off topic [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
φυσικα και θυμαμαι..το 74 ημουν κοτζαμ..παιδαρος!

με το δημοψηφισμα για το πολιτειακο,ολοκληρωνεται η τριχοτομηση της δεξιας παραταξεως.

Το αποτελεσμα προκαθορισμενο καθως ο Κωνσταντινος ηταν εκτος Ελλαδος.

(Μετα την πτωση της Χουντας-74,οχι 73 ,οπως ακουμε να φωναζουν καποια ασπονδυλα- ο Κ.Καραμανλης στην αρχη συμβουλεψε και κατοπιν στην ουσια απαγορευσε στον Κωνσταντινο να επιστρεψει στη χωρα)

Ετσι στην ουσια αποτελεσε συνεχεια του δημοψηφισματος του Γ.Παπαδοπουλου για το πολιτειακο..

Ο Βασιλιας ειχε εγκαταλειψει τη χωρα το Δεκεμβριο του 68 ,μετα απο αποτυχημενο αντικινημα κατα των Απριλιανων συνταγματαρχων..Ειναι ανοητο το επιχειρημα που ως σημερα ακουμε οτι ταχα για τη Χουντα φταιει και ο Βασιλιας επειδη ταχα μου ...τους ορκισε.(Ο Γκιζικης που ορκισε τον Καραμανλη,δεν εδιωχθη..)

Η κορυφαια πραξη αντιστασης στην Επταετια εμεινε ιστορικα αδικαιωτη και ουτε καν μνηνονευεται(σκεφτειτε το ,ο ανθρωπος εχασε το θρονο του)

Και να συμπληρωσω κατι που ισως σε καποιους ξενισει εως ξινισει..

ΔΕΝ υπαρχει τεως Βασιλιας.Τεως Βασιλιας θα υπηρχε αν εκθρονιζοταν και επαιρνε τη θεση του αλλος μοναρχης.

Ο Ρεζα Παχλεβι μεχρι το θανατο του αναφεροταν και απο τα Ελληνικα ΜΜΕ "Ο Σαχης της Περσιας"ασχετο αν η Περσια ειχε γινει Ιραν και δεν ηταν βασιλειο.

Το "Βασιλιας της Ελλαδος" αποτελει τιτλο δικο του,προσωπικο,οπως καποιον αποστρατο τον αποκαλεις στρατηγο,καποιον που διετελεσε

υπουργος τον φωναζουν υπουργο μεχρι να τα τιναξει(και τον κηδευουν με τιμες"εν ενεργεια")

Το Δημοψηφισμα εγινε οχι για να του αφαιρεσουν καποιο, τιτλο αλλα για το πολιτευμα της χωρας.

Αν πλαι στην υπογραφη ,κοτσαρε και κανα "Βασιλειον της Ελλαδος"θα ηταν αστειος και κατακριτεος.

Αυτα για καποιους που οταν φτερνιζοταν ο Κοκος κινδυνευε η ..Ελληνικη Δημοκρατια!

Η λογικη που ως εθνος και ως κρατος ουδεποτε ειχαμε,λεει οτι ειναι ακομα εφοσον διετελεσε,Βασιλιας των Ελληνων.

Οταν εγκαταλειψει τα εγκοσμια,ο τιτλος δε θα παει στον Παυλο,καθως θα διατηρησει τον τιτλο του"πριγκιπος διαδοχου"

αν του τη βιδωσει του Παυλου και αυτοαποκαλειται "βασιλευς" κλπ, θα ειναι αστειος..

Να προσθεσω οτι οι αγκυλωσεις που δοξα τω θεω εχουμε..πλεριες,δε μας αφηνουν να εκμεταλευτουμε εναν ανθρωπο που αν μη τι αλλο θα μπορουσε να φανει χρησιμος..

" Ελα δω κυριε Κοκε,παρε ενα βαρυγδουπο "Επι τιμη πρεσβης"και αμολησου στις Βασιλικες αυλες ανα τον κοσμο να προαγεις τα συμφεροντα μας.."

Oσο για το αν ομοιαζει η σημερινη κατασταση με το 89 ,να πω οτι μακαρι να εμοιαζε..

τοτε υπηρχε παλλαικο αιτημα για να αποδωθει δικαιοσυνη για ενα σκανδαλο που σημερα ουτε καν θα το ελεγαν ετσι..

τα διακυβευματα ηταν αλλα απο τα σημερινα βεβαιως..

ΑΛΛΑ για να επιτευχθει ενας σαφως πιο ταπεινος στοχος, επιτυγχανεται εμπρακτως η Εθνικη Συμφιλιωση

καθως εχουμε για πρωτη φορα μετα το 44 την παραδοσιακη αριστερα σε κυβερνηση,με την Κυνερνηση Εθνικης Ενοτητας..

Το μονο κοινο ,οτι ηταν απαιτηση να φυγει ο father ,ενω τωρα ο son..

Bεβαια τη συνεχεια την ξερουμε..δικαιοσυνη ουδεποτε αποδωθηκε,καποιοι το βαφτισαν"βρωμικο 89" βγαζοντας και βιβλια,και ο πρωτεργατης αυτου του ιστορικου συμβιβασμου μεταξυ δεξιας και αριστερας Παυλος Μπακογιαννης

ειχε την τυχη που ξερουμε.

Περαστικα μας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
don dokken είπε:
ΔΕΝ υπαρχει τεως Βασιλιας.Τεως Βασιλιας θα υπηρχε αν εκθρονιζοταν και επαιρνε τη θεση του αλλος μοναρχης.
Δεν συμφωνώ. Η ελληνική γλώσσα είναι σαφής: Τέως είναι ο αμέσως προηγούμενος από τον νυν, ή ο τελευταίος που κατείχε αξίωμα ή ιδιότητα που πλέον δεν υφίσταται.

Παράδειγμα: Ο Κ. Στεφανόπουλος είναι τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο Χ. Σαρτζετάκης είναι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κοκός είναι εκ των πραγμάτων τέως βασιλιάς εφόσον δεν υφίσταται νυν βασιλιάς και το αξίωμα έπαψε να υπάρχει.

Τώρα για το αν οι τέως ή πρώην υπουργοί εξακολουθούν να προσφωνούνται υπουργοί, είναι άλλη ιστορία. Σε προφορικό ή σε γραπτό λγο, δεν αποκαλείται ποτέ υπουργός κάποιος που σήμερα δεν είναι. Πάντως έχω ακούσει να αποκαλούν τον πρωτότοκο κανακάρη του Κοκού, πρίγκιπα! Και αναρωτιέμαι: Πρίγκιπας ποιανού πριγκιπάτου;
 
ο βασιλιας ειναι βασιλιας εστω και χωρις βασιλειο,μπορει να απωλεσε το αξιωμα του μοναρχη,ο τιτλος παραμενει..

αν αυριο το πολιτευμα αλλαζε σε βασιλευομενη,θα αναλαμβανε γιατι δεν του εχει αφαιρεσει κανεις τον τιτλο..

και αυτο αφορα καθαρα τον ιδιο,καθως εχει δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο,και κανεναν αλλο,ουτε τη χωρα.

αν τωρα νιωθουμε καλυτερα λεγοντας τον τεως ,γλυξμπουργκ,κοκο ,τζον χολμς η δε ξερω γω πως,ας το κανουμε προκειμενου να μην κινδυνευει η δημοκρατια των πραγματικα "κληρονομικω δικαιωματι"αρχοντων,μαζι σου..

αμα εχει αγκυλωσεις,δεν μπορεις να καταλαβεις τα αυτονοητα..για τον Παυλο ισχυει οτι και για τον πατερα του..τον τιτλο εχει..και δεν ειναι πρωτοτοκος..η Αλεξια ειναι..το "κανακαρης" βγαζει εμπαθεια.

ΥΓ. Εγω που τον λεω κοκο τον ξερω,για τους αλλους ειναι ασεβεια..
 
don dokken είπε:
για τον Παυλο ισχυει οτι και για τον πατερα του..τον τιτλο εχει..και δεν ειναι πρωτοτοκος..η Αλεξια ειναι..
Μιλ παρντόν. Δεν έχω ειδικότητα στα... Κοκόπαιδα.
 
και παλι συγγνωμη αν καμμια φορα ειμαστε σε ενταση.ανθρωπινο ελαττωμα.πριν 10 περιπου χρονια κατεβηκε στην βουλγαρια υποψηφιος πρωθυπουργος,ο συμεων σαξομπουργκοβσκι.διαδοχος του εκει θρονου και αυτοεξοριστος στην ισπανια,μεχρι τοτε.σαν συνθημα ειχε,οτι σε 5-6 χρονια θα τους κανει ολους πλουσιους.και εκλεχτηκε.κι επειδη πιο ευκολο ειναι να τους κανεις ολους φτωχους,δεν επανεκλεχτηκε.ειχα παει το 2004 για 10 μερες,και ειδα αρκετα πραγματα.αν θελουν οι δικοι μας διαδοχοι να ερθουν στην ελλαδα και να κατεβουν σε εκλογες,εγω προσωπικα,δεν εχω αντιρρηση.και ας εκλεγουν αμα τους θελει ο κοσμος.
 
Ας μη stallάρουμε το θέμα και ας μη πάμε τη κουβέντα προς επικίνδυνα για αυτό το forum μονοπάτια
 
Πίσω
Μπλουζα