Τα ελληνικά ηχεία...

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
409
Στη δεκαετία του '80, εκεί που ήταν όλα κάπως καινούργια και πολλά, μάθαμε ότι άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά τα Ελληνικά ηχεία Audio Spectrum. Κατασκευαστής τους ο κύριος Γιώργος Πετρόπουλος έκανε το θαύμα του φτιάχνοντας τα κορυφαία Electra και Aeolus. Πωλήσεις εγχώριες, στην Αγγλία καθώς και στην Ολλανδία. Πραγματικά καθαρός ήχος και επιτέλους μια καταπληκτική Ελληνική προσπάθεια που αξίζει συγχαρητήρια. Τα είχατε ακούσει;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...και τα roister είναι ελληνικά νομίζω...την εταιρεία την εχω ακουστά ως ποιοτικές υλοποιήσεις!
 
Ναι και οι 2 εταιρειες ειναι (ηταν τουλαχιστον τοτε) Ελληνικες - με προιοντα που συναγωνιζονταν στα ισα τις περισσοτερες αλλοδαπες υλοποιησεις.

Τα Aeolos τα ειχε ενας συναδερφος - που εγινε κολλητος μου, απο οταν τα αγορασε :D (απιστευτος ηχος)
 
Η Roister ήξερα ότι ήταν ελληνική εταιρία (αν και δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα). Για την Audio Spectrum δε το ήξερα, και πραγματικά μπράβο. Γι' αυτήν έχω ακούσει πολύ καλά λόγια.
 
Δεν γνώριζα ότι ήταν Ελληνικές μπράβο τους!!

Η audio spectrum έχει, από όσο είδα στην σελίδα τους, κατάστημα/εργοστάσιο(?..μπα!) ακόμα στην Ελλάδα (λίγο όξω από την Αθήνα ντε!) κ από τη σύντομη περιγραφή τους είναι ελληνικών συμφερόντων ακόμη απλά έχουν κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό (ξανά μπράβο τους!)

Η roister λέει ότι ξεκίνησε από εντώ αλλά καμιά άλλη πληροφορία δε είναι διαθέσιμη στην σελίδα τους.
 
Είχα την τύχη να αποκτήσω τα Aeolus μεταχειρισμένα, μπορεί και τρίτο χέρι.

Κατασκευή απίστευτη, απόδειξη ότι οι Έλληνες αν θέλουν μπορούν και μάλιστα πολύ καλά.

Αν και βέβαια, με αυτά δεν ακούω μουσική εκτός από uplifting trance, και γενικά παίζουν το ρόλο των ηχείων στις κονσόλες και το φορητό μου gaming machine, οπότε από ποιότητα ήχου μάλλον δεν είμαι ο καταλληλότερος να κρίνω.

Τα ηχεία τα απόκτησα σε εξευτελιστική τιμή, ήταν γρατζουνισμένα εξωτερικά, βέβαια τα έδωσα σε επιπλά για επισκευή και έγιναν σαν καινούργια.
 
Eξαιρετικες και ο δυο μαρκες.

Οταν αγοραζα ηχεια για 5.1 πηγα χωρις σκεψη στα Roister.
 
Σε τι ενισχυτή Πάνο; Όταν έψαχνα για ηχεία, είχα ακούσει ότι τα Roister γουστάρουν δυνατά εργαλεία.
 
Yamaha. Καλος για παιχνιδια, πολυ καλο ρευμα αλλα οχι ιδιαιτερα μουσικος. Μαλλον τραχυ θα τον χαρακτηριζα.
 
Εγώ πιστεύω πως τα Audio Spectrum είναι για μύστες του ήχου. Σε σχέση με τα μοντέλα της Roister θεωρώ πως τα Electra κυρίως είναι άφθαστα.
 
Audio Spectrum > > Roister

Συμφωνω!
 
Αυτό εννοούσα με το "δυνατό" εργαλείο.

Ξέρεις ότι μέγιστη προτεραιότητα για μένα είναι τα παιχνίδια, οπότε δεν με καίει και τόσο πολύ η "μουσικότητα" του ενισχυτή.

Από την άλλη τόσο η Greek Uplifting scene ακούγεται μια χαρά από mp3 σε "τραχύ" ενισχυτή, ενώ από την άλλη οι Manowar και οι Iron Maiden δεν θα πάθουν "τραυματική" εμπειρία αν δεν έχω ενισχυτή με λάμπες και cd transport υψηλής απόδοσης.

Yamaha θα διάλεγα κι εγώ τώρα, αλλά χώρος προς το παρών δεν υπάρχει, οπότε μένω με τον Marantz.

Αυτό που με ανησυχούσε είναι ότι τα Aeolos είναι 6 ohm ενώ ο Marantz θέλει 8άρια. Δεν έχει πάθει τίποτε ούτε ο ενισχυτής, ούτε τα ηχεία. Ξέρεις τι χάνω με τέτοιο συνδυασμό; Μπορώ τα Aeolos να τα πουλήσω στο πιτς φιτίλι σε τριπλάσια τιμή από ότι τα πήρα, και να πάω σε κάτι οικονομικότερο, άλλωστε δεν έχω και καμία ιδιαίτερη αγάπη στον ήχο. Εδώ και τις ταινίες τις παρακολουθώ από το laptop με τα δικά του ηχεία και δεν μου καίγεται καρφί......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παίδες και εγώ yamaha ενισχυτή έχω...τα υπόλοιπα είναι dali μπροστα-μεσαίο, b&w πίσω, yamaha sub...

Αν θέλετε καλό ποιοτικό ακουστικό ενισχυτή σε λογικά χρήματα επιλέξτε κάποιο δικάναλο μοντέλο της NAD και μετά θ' αναθεωρήσετε.

Για μένα πρέπει να διαχωρίζει κανείς το θέμα home cinema και audio listening.

Παρόλο που το σύστημα μου είναι ισχυρό οι δικάναλες ακουστικές υλοποιήσεις θα ήταν καλύτερο και ποιοτικότερο ν' αναπαράγωνταν από έναν ποιοτικό δικάναλο σαν τον nad c372!!! ;)

Για τα ηχεία που αναφέρατε να ξέρετε ότι ισχύει ο αμείλικτος νόμος της αγοράς...ότι πληρώνεις παίρνεις...όσο ανεβαίνεις λοιπόν τόσο καλύτερα είναι...ειδικά τα audio spec ήταν καλά και σε φθηνές σχετικά υλοποιήσεις!
 
Στην παρακάτω απάντησή μου θεωρώ ότι το budget είναι μικρό και δεν ανεβαίνουμε επίπεδο.

Υπάρχουν πολύ καλύτερες υλοποιήσεις από τη Yamaha σε ενισχυτές, με ανάλογο ή μικρότερο κόστος. Ένα μεγάλο τους μειονέκτημα (σε σχέση με τις προδιαγραφές τους) είναι η δύναμη του μετασχηματιστή τους. Δεν μπορούν να παράγουν τα απαιτούμενα Watt για να οδηγήσουν τόσο καλά όσο άλλα μοντέλα.

Δεν ξέρω ποιόν Marantz έχεις, αλλά είναι πιο εξειδικευμένη σε Middle και High End κατασκευές, οπότε στη θέση σου δε θα άλλαζα εφόσον δεν ήθελα να αλλάξω κάτι δραστικό στο σύστημα. Επίσης consider Denon (για μένα κορυφή).

Ο δικάναλος, σαφός είναι προσανατολισμένος σε μουσικές ακροάσεις και σαφέστατα η κατασκευή του είναι καλύτερη από αντίστοιχους πολυκάναλους. Αλλά (Μεγάλο Αλλα), μπορείς κάλλιστα να έχεις ένα πολύ καλό πολυκάναλο ενισχυτή με τρία πολύ καλά ηχεία (κεντρικό και μπροστινά) και δύο υποτυπώδη πίσω, και να κάνεις άψογα τη δουλειά σου ανάλογα με τι θέλεις ν' ακούσεις.

Αναφορικά με τα ηχεία, είναι καθαρά υποκειμενικό. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, βρίσκεις ένα μαγαζί που θα σ' αφήνει να πάρεις το εμπόρευμα και να το δοκιμάσεις στο χώρο σου. Απαιτεί εμπιστοσύνη, αλλά υπάρχουν μαγαζιά (πολύ καλά μάλιστα) που το κάνουν (φυσικά όχι saturn κλπ). Επίσης έχουν και καλύτερες τιμές. Σ΄αυτήν την περίπτωση δοκιμάζεις μια γκάμα ηχείων της τσέπης σου, στο δικό σου χώρο με τις ιδιαιτερότητες και τα ακουστικά γνωρίσματα, και επιλέγεις ότι καλύτερο σου ταιριάζει. Εναλλακτικά, δοκιμάζεις τα ηχεία της επιλογής σου στα διάφορα καταστήματα, προσπαθώντας να τους πείσεις να τα συνδέσουν στον ίδιο ενισχυτή που έχεις κι εσύ στο σπίτι.

Ουφ, αυτά γι' αρχή.

Υ.Γ.1 Έχω ακούσει δικάναλο της NAD και είναι κορυφή. Συνδιασμένο με ανάλογα ηχεία δίνει ρέστα...

Υ.Γ. 2 Υπάρχουν και τα Crystal Audio, ελληνικής παραγωγής, σχεδιασμού και προώθησης, αλλά δε γνωρίζω που κατασκευάζονται. Η εταιρεία πάντως βρίσκεται στα Βριλήσια. Αν δεν κάνω λάθος είναι και οι αντιπρόσωποι της Monster Cable στην Ελλάδα. No comment για την ποιότητά τους, δε γνωρίζω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Vorlon φίλε μου, πολύ ενδιαφέροντα όσα παραθέτεις, αλλά εγώ ουδέποτε ενδιαφέρθηκα για πολυκάναλο ήχο και ο εξοπλισμός μου έχει έρθει δεύτερο - τρίτο χέρι, ενώ τον ενισχυτή δεν τον πλήρωσα.

Απλά έχω δύο ηχεία λόγω χώρου, ουδέποτε με ενδιέφερε η high end ακρόαση ήχου (uplifting melodic trance και Metal είναι μουσικά είδη που μάλλον δεν σε πολυνοιάζει αν κάποια ηχεία έχουν "χρώμα στα χαμηλά" και άλλα τέτοια, όπως και λίγο με ενδιαφέρει η απόλυτη πιστότητα όταν λοιώνω στο Forza Motorsport) .

Φυσικά και αν είχα να επιλέξω θα διάλεγα ένα all in one σύστημα με φωτάκια - ledάκια και ηχεία του κιλού και πάλι μια χαρά θα έκανα τη δουλειά μου.

Τα Aeolos είναι too much for me, σε σημείο που να σκέφτομαι να τα δώσω για να πάρω με τα χρήματα και άλλο ένα φορητό υπολογιστή, έτσι για τη πλάκα.

Αντίθετα με εμένα, έχω φίλο που μπορεί να δώσει ακόμα και 1000 ευρώ για καλώδια σύνδεσης ενισχυτή - ηχείων και που μπορεί να σκάσει 2000 για ένα καλό cd transport. Αυτός ακούει κλασσική μουσική φανατικά, είναι σινεφίλ μέχρι τελικής πτώσεως, ενώ εγώ δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα 128άρι mp3 από ένα cd track.

Συμπέρασμα: Καθείς με ότι πορώνεται!!!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
attachment.php
 
Ιδανική επιλογή ενισχυτή θα ήταν και ο συνονόματος Αιολος του Τσακιρίδη, άλλος ένας διαπρέπων Ελληνας κατασκευαστής παγκοσμίου φήμης *ενισχυτών λάμπας*

http://www.tsakiridis-devices.com/

Απλα τον όρο "affordable" μην τον παίρνετε τόσο της μετρητοίς. Η λάμπα ειναι πάντα ακριβή
 
Ενα ενθυμιο απο τα ηχεια Roister που ειχα καποτε.

PB244503 - Copy.JPGPB244504 - Copy.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εχω Roister steles 130 και center 2/7, 18 χρονια και. Εκτοτε δεν εχω ξαναγορασει μηχανηματα ηχου. Και οι 2 εταιρειες ηχειων που αναφερατε, καθως και του Τσακιριδι, για μενα ειταν κορυφαιες, στο ειδος τους.
Για τα Ελληνικα ηχεια εχω να πω, οτι μας εδωσαν πολυ καλα προιοντα, σε λογικοτερες τιμες απο τα εισαγομενα.
Τα Roister τα δουλευω με εναν Rotel RB 985 THX 5x100w. Για ταινιες μαζυ με ενα Rell strata 2, υπερκαλυπτουν. Για μουσικη, παντα σε στερεο mode, κλειστο το γουφερ γιατι οι steles κατεβαινουν πολυ χαμηλα. Καποιοι λενε οτι ακουγονται λιγο σκληρα, εγω δεν εχω διαπιστωσει κατι τετοιο. Οσο για την ποιοτητα κατασκευης τους το οτι ταχω κοντα 20 χρονια, κατι λεει νομιζω.
 
Πίσω
Μπλουζα