Τα τηλεοπτικά προγράμματα τότε (δεκαετίες '70 & '80) και τώρα

Ήταν οι εποχές αθώες παιδιά - ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος απλά. Έχει καμία σχέση η Αθήνα που βλέπεις σε ταινίες του 80 (είχε χθες το βράδυ αργά η ΕΤ1 μία τηλεταινία του 87) με το χάλι το σημερινό; :(
 
Πιστευω πως τωρα ειναι πολυ καλυτερα απο τοτε..μεγαλωσα με τα κρατικα καναλια

και υπηρχαν μερες που δεν ειχε τιποτε να δεις..τωρα ομως εχεις την πολυτελεια να επιλεξεις..και οσο αφορα την ποιοτητα...ειναι αναλογως πως την αντιλαμβανεται ο καθενας..
 
Δεν αντιλέγω ότι υπήρχαν μέρες που δεν βλέπονταν τα προγράμματα των δύο σταθμών. Υπήρχε όμως ένα σχετικά υψηλό επίπεδο στην παραγωγή των προγραμμάτων (παρά την εκάστοτε κριτική των "ειδικών" και των τηλεθεατών), το οποίο πιστεύω ότι δυστυχώς συναντάται πολύ σπάνια σήμερα. Για αυτό το λόγο, (όπως μαθαίνω με πολλή χαρά) σκίζει φέτος η σειρά "Το Νησί" στο MEGA, διότι είναι επιτέλους κάτι το ποιοτικό μέσα στην γενικότερη τηλεοπτική κατάντια - και αυτή την προσπάθεια (ευτυχώς!) την αντιλήφθηκε, την εκτίμησε και την επιβράβευσε ο κόσμος. Μακάρι και άλλα τέτοια!
 
Ο κοσμος στην δεκαετια του 80 στραφηκε στο βιντεο διοτι δεν ειχε κατι να δει στην κρατικη τηλεοραση και με την ελευση της ιδιωτικης αλαξανε πολλα..
 
FORD231 είπε:
Ο κοσμος στην δεκαετια του 80 στραφηκε στο βιντεο διοτι δεν ειχε κατι να δει στην κρατικη τηλεοραση και με την ελευση της ιδιωτικης αλαξανε πολλα..
Συμφωνώ 100 φορές με αυτό που λες. Και μπορώ να σου πω ότι ήδη ο κόσμος είχε χαρεί και με τα δορυφορικά κανάλια, ασχέτως αν ακόμα και τα μισά δεν τα καταλάβαινε!

Η έλευση της ιδιωτικής ήταν αναγκαία (και πολύ καθυστερημένη στην Ελλάδα!) και έγινε ένα καλό ξεκίνημα από το MEGA (και από τον ΑΝΤ1 δευτερευόντως και το STAR έπειτα) κατά τη γνώμη μου. Το πρόβλημα είναι ότι κάπου μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90, κάπου η συνταγή "χάλασε"...

Δεν είναι τυχαίο πόσοι τηλεθεατές επέστρεψαν στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια για να ενημερωθούν χωρίς υπερβολές και ψευτο-εντυπωσιασμούς, πόσοι άνθρωποι "αγκάλιασαν" κατά καιρούς σταθμούς πιο ποιοτικούς, όπως το SEVEN-X στην αρχή, και έπειτα το Κανάλι της Βουλής, το "νέο" ΣΚΑΪ και τα ψηφιακά της ΕΡΤ. Οι μεγάλοι/δυνατοί ιδιωτικοί σταθμοί πιστεύω ότι στην πορεία μας απογοήτευσαν... Κάπου στο κυνήγι της θεαματικότητας "χάθηκε η μπάλλα"...
 
Μπορεί κανείς να γράψει ολόκληρη Ph.D. thesis για το θέμα τηλεόραση στην Ελλάδα, αλλά τέλος πάντων - ας γράψω κι εγώ μερικά πραγματάκια...

bernard.c είπε:
....στην Αγγλία (για παράδειγμα), το δελτίο ειδήσεων είναι πραγματικό δελτίο ειδήσεων! Όχι μόνο στο "σοβαρό" BBC, αλλά και στο ITV και στους άλλους σταθμούς, σε μισή ώρα ενημερώνεσαι για το τι γίνεται στον κόσμο (και όχι μόνο στη χώρα σου), ποια είναι τα σημαντικά γεγονότα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό!
ΥΓ Και για να είμαι δίκαιος, τα δελτία ειδήσεων κάποιων σταθμών ξεφεύγουν από αυτή την κατάντια, με προεξέχοντα νομίζω αυτά της ΝΕΤ. Εσείς που είστε Ελλάδα και τα παρακολουθείτε, θα ξέρετε καλύτερα να κρίνετε από μένα.
Έχω ζήσει 4 χρόνια στην Αγγλία και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής, αντιμετώπισαν το θέμα τηλεόραση με σοβαρότητα. Κατάλαβαν με λίγα λόγια ότι είναι ένα μέσο με τεράστια δύναμη και κατά συνέπεια δεν το άφησαν στην τύχη. Για παράδειγμα, όταν κάποια στιγμή αποφάσισαν να δημιουργηθεί και πέμπτο κανάλι - η όλη ιστορία το πως, με ποιο τρόπο - διαδικασίες, όρους & προϋποθέσεις κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Στη χώρα της φαιδράς, μέσα σε μια βδομάδα το Κ29 και μέσα σε κανα δίμηνο το MEGA είχαν στήσει τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ιστορία με την Ελληνική τηλεόραση βέβαια ξεκίνησε με εντελώς λανθασμένο τρόπο (βλέπε ΥΕΝΕΔ) και η ταφόπλακα μπήκε όταν φιμώθηκε τότε στα late 70s με αφορμή κάποια κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από τότε και μετά, υπήρξε το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης (αντί να λειτουργεί με τους κανόνες μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα επρεπε να αποτελείται από επιστήμονες & ανθρώπους του πολιτισμού). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταγωγή στην "ελεύθερη" τηλεόραση από τους 3 δημάρχους τότε - με βίαιο όμως τρόπο. Βίαιο με την έννοια του τσαμπουκά - ενάντια στον αυταρχισμό των κυβερνήσεων στο θέμα τηλεόρασης μπλα μπλα κ.ο.κ and so on and so forth. ::)

Δηλ μηδενική σοβαρότητα και η πλάκα είναι ότι 20+ χρόνια μετά, ακόμα δεν υπάρχουν άδειες, κριτήρια αξιολόγησης, θεσμοί, διαδικασίες κλπ. Κλασική Ελλάδα με άλλα λόγια.

sunset89 είπε:
....Άντε και να τους μιλήσεις για το Φρέντυ Γερμανό που μπορεί να τον έχουν ακουστά σαν όνομα ("μα έχει κόρη τη Ναταλία που παρουσιάζει το ΣΚ εκπομπή" :p ), αλλά άμα τους έβαζες να δουνε εκπομπη του, δεν θα αντιλαμβάνονταν ακριβώς την αξία του. Σίγουρα θα ήξεραν ότι είναι ανώτερο από τις ειδήσεις του σταρ (Είπαμε δεν είναι χαζά, εθισμένα στην βλακεία είναι), αλλά δε θα το παρακολουθούσαν λόγω βαρεμάρας.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Μου θυμίζει τις απαντήσεις του Μαστοράκη, όταν τον ρωτούν να συγκρίνει την Ελληνική τηλεόραση με τη Γαλλική για παράδειγμα. Λέει "βλέπω 5 λεπτά και βαριέμαι". Ε μα λογικό είναι - αν έχεις εθιστεί στην Αμερικανική τηλεόραση με τα καλωδιακά όπου ο άλλος βγαίνει με το εσώρουχο στο κεφάλι (το έχω δει - δεν κάνω πλάκα ;) ), τότε για να μην πλήξεις θα πρέπει να δεις γιαγιά να σηκώνει τη φούστα και.... καταλαβαίνετε τη συνέχεια.

Η παίδευση του λαού σε κάτι ποιοτικό - ξαναλέω - είναι θέμα σοβαρότητας κυρίως και κατά συνέπεια κουλτούρας, πολιτισμού κλπ. Φυσικά να έχεις extreme κανάλια αν θες - για συνδρομητές όμως μόνο και πάλι θα πρέπει να θέσεις όρια αν μη τι άλλο για την αισθητική μας, έτσι δεν είναι;

bambinella 100 είπε:
Δεν παιζει κανεναν απολυτως ρολο η ποσοτητα. Η ποιοτητα ειναι αυτο που μετραει, και η ποιοτητα τοτε ηταν ασυγκριτα υψηλοτερη σε σχεση με σημερα. Οταν οι αρχαιοι μας προγονοι ελεγαν "ουκ εν τω πολλω το ευ" ειχαν απολυτο δικιο.
+1

FORD231 είπε:
Πιστευω πως τωρα ειναι πολυ καλυτερα απο τοτε..μεγαλωσα με τα κρατικα καναλιακαι υπηρχαν μερες που δεν ειχε τιποτε να δεις..τωρα ομως εχεις την πολυτελεια να επιλεξεις..και οσο αφορα την ποιοτητα...ειναι αναλογως πως την αντιλαμβανεται ο καθενας..
Η ποιότητα δεν είναι όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας - είναι μετρήσιμο μέγεθος. Καταλαβαίνω όμως πως το εννοείς... όταν η ΕΡΤ έδειχνε μόνο Αιζενστάιν και δεν είχα την επιλογή να δω κάτι διαφορετικό. Αν εννοείς αυτό μαζί σου. Μόνο που από αυτό μέχρι τη εποχή του Big Brother, της ειρωνίας live τύπου Αννίτα Πάνια & του καθημερινού ξεκατινιάσματος - υπάρχει μεγάλη απόσταση. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα