Τα 50 αγαπημένα Adventures του Άλκη!

Omenforever

RetroMasteR
Joined
26 Mαϊ 2006
Μηνύματα
1.922
Αντιδράσεις
1.142
Ο εγνωσμένου κύρους Adventurολόγος και Adventurοπλάστης Άλκης, σε πείσμα των καιρών, διατηρεί προσωπικό site. Μεταξύ άλλων, μέσα στον ιστότοπό του έχει και έναν κατάλογο με τα πενήντα αγαπημένα του Adventure: http://www.alkis.org/eadv50.html

Κάνοντας (άλλη) μία αναπόληση στο πάλαι ποτέ αγαπημένο μου είδος, κοιτώ και ξανακοιτώ τη λίστα του Άλκη αυτές τις μέρες. Παραθέτω για αρχή 10 πράγματα που βρήκα ενδιαφέροντα/παράξενα/εντυπωσιακά για να κάνουμε συζητησούλα, αν θέλετε:

1) Δεν υπάρχει κανένα King's Quest. Ούτε καν το VI, που δεν είχε αθλιότητες με dead ends και pixel hunting. (Δυσεξήγητο γιατί έχει συμπεριλάβει πολλά παιχνίδια της Sierra και της Ρομπέρτας. Ίσως πρόκειται για ελαφρά περίπτωση του "συνδρόμου ShadowCaster, χαχαχ)

2) Δεν υπάρχει το Dig (Ίσως θα έπρεπε, μιας και ήταν μια από τις τελευταίες "υπερπαραγωγές" στο παραδοσιακό ύφος.)

3) Δεν υπάρχει το Sam 'n' Max. (Καλώς, το βρίσκω υπερεκτιμημένο)

4) Για κάποιο λόγο περίμενα να βρω το cult παιχνίδι "Amazon: Guardians of Eden" αλλά δεν το έχει συμπεριλάβει ο Άλκης, παρότι έχει βάλει και κάποια "obscure" παιχνίδια.

5) Η πρώτη δεκάδα έχει μυθικά και αγαπημένα μου παιχνίδια, εκτός από Temujin που δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του.

6) Δεν υπάρχει το Escape from Monkey Island (κατανοητό), αλλά φιγουράρει ψηλά το Curse (Αλληλούια!)

7) Προφανώς δεν υπάρχει κανένα Myst/Uru/Uruk Hai κλπ.

8) Υπάρχουν ελάχιστα FMV, και ευτυχώς κανένας απαράδεκτος τίτλος τύπου "Black Dhalia" με σπαζοκεφαλιές κλπ.

9) Δεν υπάρχει κανένα Kyrandia (Ευτυχώς!)

10) Έχει και κάποια σχετικά καινούργια Adventures! (All is not lost it seems... Για να δούμε και το Syberia III...)

Αυτά για τώρα...
 
Χωρίς να δω τη λίστα του Άλκη και πριν να διαβάσω αυτά που έγραψες ήμουν σίγουρη πως δε θα υπήρχαν Myst/Uru (θυμάμαι την άποψή του γι αυτά τα παιχνίδια).

Επίσης ήμουν σίγουρη πως θα είχε το The Whispered World (παίζει να το έβαζα και πρώτη 5αδα στο δικό μου top list!) και το Lost Chronicles of Zerzura για το οποίο δεν περίμενα να είναι τόσο ψηλά στη λίστα.

Το Temujin αν και το ξέρω και το έχω παίξει ως ένα σημείο δεν περίμενα επίσης τόσο ψηλή θέση. Εγώ θα του άλλαζα θέση με το Gabriel Knight 2: The Beast Within.

Συμφωνώ μαζί σου για το Τhe Dig.

Πάντως από τα 50 παιχνίδια κάποια δεν τα ξέρω καν (και ευτυχώς δεν είναι πολλά, οπότε έχω υλικό να παίξω ;) )

Όπως και να χει προσωπικές απόψεις είναι αυτές :D .

Υγ. Μια αναλυσούλα/τον λόγο της θέσης που πήραν θα την ήθελα για κάθε παιχνίδι (ξέρω θέλω πολλά...)
 
Χαχα.. ευχαριστώ για το post! :D Το σημαντικό είναι αυτό που είπες, πρόκειται για τα αγαπημένα μου adventures και όχι βέβαια για αυτά που θεωρώ απαραίτητα καλύτερα. Ή ακριβέστερα, είναι οι τίτλοι που απόλαυσα περισσότερο όταν τους έπαιξα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι η λίστα θέλει μια επικαιροποίηση, όχι ότι θα άλλαζε άρδην αλλά θα έβαζα μέσα σίγουρα στο Top-30 τα The Cat Lady και A Tale of Two Kingdoms.

Τα King's Quest ποτέ δεν ήταν κάτι ξεχωριστό για μένα. The Dig το είχα βρει ασύνδετο πολύ πριν μάθω την ιστορία του. Με το Sam 'n Max δεν γέλασα καθόλου. Guardians of Eden... ναι, θα μπορούσε, Temujin = ό,τι να'ναι παιχνίδι, αλλά guilty pleasure.
 
Κοίταξε, μια ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ λίστα με "αγαπημένα" αυτόματα κάνει αυτή τη λίστα έναν κατάλογο με τα "καλύτερα", τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μας πεις ποια αγαπημένα θα παραμέριζες, αντικαθιστώντας τα με καλύτερα! :D
 

Adventures εννοούμε graphic animated adventures έτσι; Γιατί αλλιώς η πλήρης απουσία text adventures είναι μεγάλο φάουλ. :)

Κάτσε να σχολιάσω...τα σχόλια του 1@Omenforever[/USER]. :D

1) Ούτε εγώ θα έβαζα στα αγαπημένα. Είναι θέμα γούστου και τα King's Quest ποτέ δεν με τράβηξαν παρά την ιστορική σημασία της σειράς. Άρα δεν μου κάνει εντύπωση.

2) Συμφωνώ με την απουσία του Dig. Είναι πολύ μέτριο παιχνίδι που θυμίζει παιχνίδια στυλ Myst τα οποία απεχθάνομαι.

3) Ωραίο το Sam 'n' Max αλλά είναι όντως υπερεκτιμημένο. Τα Sam 'n' Max και Full Throttle ήταν και πολύ σύντομα και πολύ εύκολα. Τι ωραία να πληρώσεις τόσα χρήματα και να τελειώσεις το παιχνίδι σε μια-δυο μέρες με 0 replay value... :p

4) Καλό ήταν αλλά δύσκολα μπαίνει σε top-κάτι λίστα το Amazon.

5) To γνώριζα το Temujin αλλά ούτε εγώ το έχω παίξει, δεν έχω άποψη.

6) Meh...Δύο Monkey Island υπάρχουν. :p (όχι εντάξει δεν με χάλασε το Curse)

7) Ευτυχώς.

8) Ευτυχώς.

9) Εε...Δεν ήταν άσχημα τα Kyrandia.

10) Για νέα adventures δεν έχω άποψη. Οι τελευταίες προσπάθειες να παίξω adventures ήταν με παιχνίδια σαν το Longest Journey και Syberia που είχαν πάρει πολύ καλές κριτικές αλλά τα σκυλοβαρέθηκα.

Μια "δυσάρεστη" έκπληξη είναι η απουσία Quest for Glory, αλλά όπως είπαμε είναι θέμα γούστου. Μπορεί στον Άλκη να μην άρεσαν. Χαίρομαι που είναι ψηλά το Discworld Noir. Αν δεν έχετε διαβάσει Terry Pratchett σπεύσατε (αν βέβαια είναι καλά τα Αγγλικά σας). :D

 
Καλησπέρα στην παρέα, διαθέτω διπλά από την προσωπική μου συλλογή τα παρακάτω (άρα για πώληση η / και ανταλλαγή):

Dracula II - the last sanctuary

Benoit Sokal`s Amerzone

Discworld noir

The westerner

(ολα σε έκδοση του PC Master)

Όποιος ενδιαφερομενος -> inbox!!! :)
 

Δεν εχω δει πολλα απο τα παιχνιδια στη λιστα του Αλκη, αλλα χαιρομαι που βλεπω πολλα γνωριμα και αγαπημενα πολυ ψηλα, οπως το the longest journey και φυσικα το Grim Fandago.

Θελω να σε ρωτησω 1@alkis21[/USER] αν εχεις δει και τι πιστευεις για καποια αποκλειστικα adventures / click and play για τις κονσολες, πχ το blazing dragons και το jurassic park του sega-cd μεταξυ αυτων.

Επισης, τι πιστευεις για τα Blade Runner και Bloodnet, δεν ξερω το ποσο καλοστεκοντε διπλα σε Θηρια του χωρου αλλα ειναι απο τους ατμοσφαιρικοτερους τιτλους που εχω δει ποτε.

Τελος, χαιρομαι να βλεπω "εναλλακτικες" λιστες με ενδιαφεροντα και αγνωστα ισως παιχνιδια, αντι τις σχεδον ολοιδιες με το myst ως καλυτερο των περισσοτερων.

 
Omenforever είπε:
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μας πεις ποια αγαπημένα θα παραμέριζες, αντικαθιστώντας τα με καλύτερα!
Χμ, δεν μου κάνει καρδιά να παραμερίσω κανένα αλλά κάποιοι ακόμα σύγχρονοι τίτλοι που θεωρώ ποιοτικούς είναι: The Book of Unwritten Tales 2, The Perils of Man, Anna’s Quest, Moebius.

Leon είπε:
Adventures εννοούμε graphic animated adventures έτσι; Γιατί αλλιώς η πλήρης απουσία text adventures είναι μεγάλο φάουλ.
Σωστά, όχι απαραίτητα animated αλλά σίγουρα graphic adventures. Τα text adventures είναι εκτός συναγωνισμού γιατί εγώ τουλάχιστον πολύ δύσκολα μπορώ να τα συγκρίνω, πρόκειται για διαφορετικές εμπειρίες, σαν να συγκρίνεις βιβλία με ταινίες.

Leon είπε:
Μια "δυσάρεστη" έκπληξη είναι η απουσία Quest for Glory, αλλά όπως είπαμε είναι θέμα γούστου.
Πολύ RPG-like για τα γούστα μου.

Getta Robo είπε:
Θελω να σε ρωτησω alkis21 αν εχεις δει και τι πιστευεις για καποια αποκλειστικα adventures / click and play για τις κονσολες
Δεν ασχολούμαι καθόλου με κονσόλες.

Getta Robo είπε:
Επισης, τι πιστευεις για τα Blade Runner και Bloodnet
Το Blade Runner μου άρεσε αρκετά σαν στήσιμο, αλλά κυκλοφόρησε σε μια μαύρη εποχή σε ό,τι αφορά τους γρίφους - δεν μου άρεσε το gameplay. To Bloodnet δεν ήταν του γούστου μου.
 

Αλκη τι γνώμη έχεις για τα Darkseed και Phantasmagoria? Γενικά τα point & Click δεν είναι το στυλ μου αλλά αν έχουν horror/gore τα παίζω άνετα. Για σένα ποια είναι τα 3-4 καλύτερα σε αυτό το συγκεκριμένο είδος?

1@Getta Robo[/USER]. Από κονσολικά point & Click το καλύτερο πιστεύω είναι το Beavis & Butthead στο Mega Drive :p

.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
alkis21 είπε:
Δεν ασχολούμαι καθόλου με κονσόλες.
Ναι, εχω διαβασει πως εισαι αποκλειστικα των υπολογιστων σχολης στα παιχνιδια, μεν εχουν βγει αρκετες -κακιστες- μεταφορες, αλλα υπαρχουν και καλα δειγματα που δεν κυκλοφορησαν εκτος αυτων. Δεν σου κινησε καποιο απο αυτα το ενδιαφερον η δεν ετυχε να τα δεις μεχρι στιγμης;

alkis21 είπε:
Το Blade Runner μου άρεσε αρκετά σαν στήσιμο, αλλά κυκλοφόρησε σε μια μαύρη εποχή σε ό,τι αφορά τους γρίφους - δεν μου άρεσε το gameplay. To Bloodnet δεν ήταν του γούστου μου.
Σε καμια των περιπτωσεων δεν εχω την εμπειρια και τον χρονο ενασχολησης σου με το ειδος, αλλα ως λατρεις του Blade Runner ως ταινια/κοσμος κτλ, μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις το συγκεκριμενο. Δυστυχως δεν κυκλοφορησε -αντιθετα με τις φημες........- σε dvd και δεν το ειχα παρει τοτε..

Τελος, μπορεις παρακαλω να μου πεις την αποψη σου για το the last express; Ηταν φουσκα φουσκωμενη απο οπαδους και τυπο η οντως αδικημενος τιτλος; Ηταν απο αυτα παντως που πηγανε την μουσικη σε αλλο επιπεδο, δεν θα ηταν ουτε τα μισα διχως την εκπληκτικη ενορχηστρωση του.

Imgema είπε:
Από κονσολικά point & Click το καλύτερο πιστεύω είναι το Beavis & Butthead στο Mega Drive :p .
Πανε τοσα πολλα χρονια που το ειχα δει και το ειχα ξεχασει εντελως, θα το δοκιμασω αυτες τις μερες!
 
Δεν σου κινησε καποιο απο αυτα το ενδιαφερον
Όχι ιδιαίτερα. Η ιδέα να παίζω στον καναπέ με τους αντίχειρες μου είναι γενικά απωθητική για οποιοδήποτε είδος, πολλώ μάλλον αν μιλάμε για adventure games.

Όσο για το The Last Express, δεν μπορώ να πω ότι το real time και τα adventure games είναι συμβατές έννοιες.
 
Πίσω
Μπλουζα