Τελος τα δισκακια - All Digital, στο εγγυς μελλον.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Paratrooper-7
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μία διόρθωση, το DRM δεν βαραίνει την κάρτα γραφικών αλλά την CPU.

Επίσης το RE4 είχε πάντα DRM απλά τώρα το άλλαξαν με ένα χειρότερο. Δηλαδή και πριν υπήρχε ένα penalty στις επιδόσεις απλά ήταν μικρότερο από ότι είναι τώρα.

Δυστυχώς οι developers είναι ανεξέλεγκτοι πλέον όσον αφορά τα resources. Παλιότερα τους έβλεπες να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και το τελευταίο kilobyte μνήμης για να κάνουν το παιχνίδι τους καλύτερο. Ενώ τώρα δεν τους νοιάζει, υπάρχει άπλετη υπολογιστική ισχύ για να φτιάξουν ένα παιχνίδι όπως το φαντάζονται (ειδικά στα PC) χωρίς να το κάνουν optimize και χωρίς να τους νοιάζει το bloat. Όσα περισσότερα τους δίνεις, τόσο χειρότερο το κάνουν.

Μία διόρθωση, το DRM δεν βαραίνει την κάρτα γραφικών αλλά την CPU.

Επίσης το RE4 είχε πάντα DRM απλά τώρα το άλλαξαν με ένα χειρότερο. Δηλαδή και πριν υπήρχε ένα penalty στις επιδόσεις απλά ήταν μικρότερο από ότι είναι τώρα.

Δυστυχώς οι developers είναι ανεξέλεγκτοι πλέον όσον αφορά τα resources. Παλιότερα τους έβλεπες να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και το τελευταίο kilobyte μνήμης για να κάνουν το παιχνίδι τους καλύτερο. Ενώ τώρα δεν τους νοιάζει, υπάρχει άπλετη υπολογιστική ισχύ για να φτιάξουν ένα παιχνίδι όπως το φαντάζονται (ειδικά στα PC) χωρίς να το κάνουν optimize και χωρίς να τους νοιάζει το bloat. Όσα περισσότερα τους δίνεις, τόσο χειρότερο το κάνουν.

Το chatGPT μου έδωσε τις πληροφορίες με σιγουριά ότι βαραίνει τις gpu και ότι υπάρχουν προβλήματα με τις κάρτες γραφικών λόγο drm.

Άντε να καταλάβει κάποιος μετά πως θες πιο δυνατή cpu που να σηκώσει το drm σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εμένα το ChatGPT μου λέει ότι γίνεται και στις δύο περιπτώσεις αλλά με την CPU είναι το πιο σύνηθες ενω με την GPU είναι πιο σπάνιο και αφορά περισσότερο video encoding/decoding.

Συνήθως το AI, σου απαντάει σύμφωνα με την προκατάληψη που μπορεί να δει από την ερώτησή σου. Αλλά ακόμα και αν το ρωτήσω "Am i right thinking DRM affects GPU performance?" πάλι μου απαντάει "Usually no, DRM does not meaningfully affect GPU performance, but there are a few edge cases".

Οπότε είμαι περίεργος τι το ρώτησες για να σου δωσει την απάντηση που πήρες :p

Εμένα το ChatGPT μου λέει ότι γίνεται και στις δύο περιπτώσεις αλλά με την CPU είναι το πιο σύνηθες ενω με την GPU είναι πιο σπάνιο και αφορά περισσότερο video encoding/decoding.

Συνήθως το AI, σου απαντάει σύμφωνα με την προκατάληψη που μπορεί να δει από την ερώτησή σου. Αλλά ακόμα και αν το ρωτήσω "Am i right thinking DRM affects GPU performance?" πάλι μου απαντάει "Usually no, DRM does not meaningfully affect GPU performance, but there are a few edge cases".

Οπότε είμαι περίεργος τι το ρώτησες για να σου δωσει την απάντηση που πήρες :p
Ναι μόλις το ξαναρωτησα και συγκεκριμένα για τις πιο μικρές κάρτες γραφικών μιας και οι μεγαλύτερες καρτες οκ τρέχουν όλα τα παιχνίδια με περισσότερα frames.Αν έχει κάποιος πχ 4080 ti εννοείται δεν θα καταλάβει διαφορά.

Παρακάτω ακριβώς με copy - paste η ερώτηση που έκανα παλι και η απαντηση που πήρα

Η ερώτηση μου εδώ.

Στο resident evil 4 remake οι πιο μικρές κάρτες γραφικών έχουν θέμα με το νέο drm?

Και η απάντηση από το chat GPT:

Ναι — στο Resident Evil 4 Remake στο PC υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα θέμα με το νέο DRM που επηρεάζει την απόδοση, και ιδιαίτερα σε χαμηλότερες ή λιγότερο ισχυρές κάρτες γραφικών / συστήματα.

Τι συμβαίνει με το νέο DRM​

• Η Capcom αφαίρεσε το παλιό DRM (Denuvo) από το παιχνίδι και το αντικατέστησε με άλλο σύστημα DRM (πιθανότατα Enigma Protector).
  • Αν και η αφαίρεση του Denuvo θα έπρεπε να βελτιώσει την απόδοση, η αντικατάστασή του με το νέο DRM δείχνει να προκαλεί χαμηλότερα FPS, περισσότερα “stutters” και γενικά παρατεταμένη φόρτωση πόρων CPU/GPU, ακόμα και σε καλές κάρτες γραφικών.

Ειδικά για “μικρές” κάρτες γραφικών​

• Αναφορές από χρήστες και τεστ δείχνουν ότι η πτώση απόδοσης είναι πιο έντονη σε χαμηλότερης ισχύος συστήματα, όπως φορητούς, παλαιότερα GPU, και handheld συσκευές όπως το Steam Deck.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κάρτες που πριν κρατούσαν σταθερά 60 fps σε 1080p τώρα βλέπουν αισθητή πτώση πλαισίων και υψηλότερη χρήση μνήμης/CPU.

Συνοψίζοντας​

✅ Το νέο DRM επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του παιχνιδιού σε PC.
✅ Η πτώση απόδοσης είναι πιο εμφανής σε χαμηλότερη κατηγορία GPU / hardware και σε handhelds.
❌ Δεν είναι θέμα που “το νέο DRM απαγορεύει να τρέχει σε μικρές κάρτες” — απλά περιορίζει την απόδοση τους περισσότερο απ’ ό,τι πριν.

Αν θέλεις, μπορώ να σου πω πώς να μειώσεις όσο γίνεται την επίδραση στην απόδοση (π.χ. ρυθμίσεις γραφικών ή εργαλεία που βοηθούν).

Ναι γιατί το ρώτησες εξ αρχής για κάρτες γραφικών, θεωρώντας δεδομένο ότι επηρεάζονται. Το ChatGPT απλά δέχεται τα δεδομένα της ερώτησης σου και απαντάει σύμφωνα με αυτά γιατί είναι κουτό.

Εγώ ρώτησα απλά, χωρίς bias: "Does DRM in games affect the CPU or the GPU?" Το μόνο δεδομένο στην ερώτηση μου είναι ότι το DRM επηρεάζει ένα από τα δύο αλλά δεν ξέρω ποιο.

Απάντηση:

DRM almost always affects the CPU, not the GPU.

Here’s why:

What DRM Actually Does​

DRM (Digital Rights Management) in games typically:

• Verifies game ownership
  • Checks for tampering or debugging tools
  • Encrypts/decrypts game files
  • Performs periodic online validation
  • Runs anti-tamper or anti-debug routines

All of that is handled by software logic, which runs on the CPU.

CPU Impact​

DRM can:
  • Add extra background threads
  • Increase CPU usage slightly
  • Increase loading times (due to decryption)
  • Add occasional stutter if it performs runtime checks
More aggressive systems (e.g., Denuvo) have historically been criticized for:
  • Extra CPU overhead
  • Slightly longer load times
  • Small performance drops in CPU-bound games
In most modern implementations, the impact is usually small — often within a few percentage points.

GPU Impact​

DRM does not directly use the GPU.

The GPU handles:
  • Rendering graphics
  • Shaders
  • Textures
  • Ray tracing
  • Frame generation

DRM doesn’t render anything, so it doesn’t meaningfully load the GPU.

The only indirect way DRM could affect GPU performance is:

• If it slows the CPU enough to bottleneck the GPU in CPU-bound scenarios.
But even then, the GPU itself isn’t doing extra DRM work.

..............................................................................................................................................................................................................

Anyway, καλύτερα να ρωτήσεις σε κάποιο τεχνικό subreddit που θα σου απαντήσει κάποιος που ξέρει τι λέει.

Τελευταία επεξεργασία:
Ναι γιατί το ρώτησες εξ αρχής για κάρτες γραφικών, θεωρώντας δεδομένο ότι επηρεάζονται. Το ChatGPT απλά υποστηρίζει τα δεδομένα της ερώτησης σου και απαντάει σύμφωνα με αυτά γιατί είναι κουτό.

Εγώ ρώτησα απλά, χωρίς bias: "Does DRM in games affect the CPU or the GPU?"

Απάντηση:

DRM almost always affects the CPU, not the GPU.

Here’s why:

What DRM Actually Does​

DRM (Digital Rights Management) in games typically:

• Verifies game ownership
  • Checks for tampering or debugging tools
  • Encrypts/decrypts game files
  • Performs periodic online validation
  • Runs anti-tamper or anti-debug routines

All of that is handled by software logic, which runs on the CPU.

CPU Impact​

DRM can:
  • Add extra background threads
  • Increase CPU usage slightly
  • Increase loading times (due to decryption)
  • Add occasional stutter if it performs runtime checks
More aggressive systems (e.g., Denuvo) have historically been criticized for:
  • Extra CPU overhead
  • Slightly longer load times
  • Small performance drops in CPU-bound games
In most modern implementations, the impact is usually small — often within a few percentage points.

GPU Impact​

DRM does not directly use the GPU.

The GPU handles:
  • Rendering graphics
  • Shaders
  • Textures
  • Ray tracing
  • Frame generation

DRM doesn’t render anything, so it doesn’t meaningfully load the GPU.

The only indirect way DRM could affect GPU performance is:

• If it slows the CPU enough to bottleneck the GPU in CPU-bound scenarios.
But even then, the GPU itself isn’t doing extra DRM work.

..............................................................................................................................................................................................................

Anyway, καλύτερα να ρωτήσεις σε κάποιο forum που θα σου απαντήσει κάποιος που ξέρει τι λέει.

Ε ναι τι άλλο να το ρωτούσα αφού ήθελα να γίνω και εγώ πιο συγκεκριμένος στην ερώτηση μου για να εστιάσει περισσοτερο σε αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο που είναι η κάρτα γραφικών.

Αν τωρα είναι να τραβανε ζόρι και η gpu και η cpu καλά κρασιά μετά.

Δεν ξέρω αν ζοριζει και την μνήμη ram το drm :fafoutis: Τεσπα δεν το ξαναρωτάω.

Αντε στο μέλλον και εις ανώτερα μπορούν να τα κάνουν ακομη πιο απαιτητικα τα drm ώστε να χρειάζονται στο σύνολο 30% έως 70% υπολογιστική ισχύ από cpu - gpu - ram που θα πηγαίνει μόνο για το drm και μόλις το 30% για να τρέχει το παιχνίδι με 15 - 20 frames.:fafoutis:

Ε ναι τι άλλο να το ρωτούσα αφού ήθελα να γίνω και εγώ πιο συγκεκριμένος στην ερώτηση μου για να εστιάσει περισσοτερο σε αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο που είναι η κάρτα γραφικών
Ναι αλλά το θέμα είναι το ChatGPT δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το το ρωτάς μπορεί να έχει μέσα δεδομενα που δεν ισχύουν. Εσύ ρώτησες "οι πιο μικρές κάρτες γραφικών έχουν θέμα με το νέο drm?" θεωρώντας δεδομένο ότι οι κάρτες γραφικών επηρεάζονται, πράγμα που δεν ισχύει. Αλλά επειδή το έδωσες στο ChatGPT σαν δεδομένο αυτό το δεχτηκε και σου απάντησε ανάλογα, χωρις να σε διορθώσει.

Πχ θυμάμαι μια φορά το είχα ρωτήσει αν ένα παιχνίδι στο Saturn (δεν θυμάμαι ποιο ακριβως) έχει πιο πολλά frames αν το τρεξεις χωρίς RAM cart σε σχεση με την εκδοση του PS1. Και μου απάντησε ότι ναι, ειναι καλύτερο ακόμα και χωρις την Ram cart. Ομως στην πραγματικότητα το παιχνίδι δεν έτρεχε καν χωρίς την Ram cart, απλά το θεωρησε δεδομένο επειδη του το ειπα εγώ!

Πιο παλιά μπορει να ρώταγες ποιο παιχνίδι είναι καλύτερο στο NES, το Mario η το Sonic και αυτό θα σου έλεγε ότι ήθελε εκτός από το ότι το Sonic δεν είχε βγει για NES :icon_lol:

Πάντως για να καταλήξουμε, γενικά το DRM στα games δεν επηρεάζει την GPU, άσχετα από το τι λέει το ChatGPT.

Τελευταία επεξεργασία:
Ναι αλλά το θέμα είναι το ChatGPT δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το το ρωτάς μπορεί να έχει μέσα δεδομενα που δεν ισχύουν. Εσύ ρώτησες "οι πιο μικρές κάρτες γραφικών έχουν θέμα με το νέο drm?" θεωρώντας δεδομένο ότι οι κάρτες γραφικών επηρεάζονται, πράγμα που δεν ισχύει. Αλλά επειδή το έδωσες στο ChatGPT σαν δεδομένο αυτό το δεχτηκε και σου απάντησε ανάλογα, χωρις να σε διορθώσει.

Πχ θυμάμαι μια φορά το είχα ρωτήσει αν ένα παιχνίδι στο Saturn (δεν θυμάμαι ποιο ακριβως) έχει πιο πολλά frames αν το τρεξεις χωρίς RAM cart σε σχεση με την εκδοση του PS1. Και μου απάντησε ότι ναι, ειναι καλύτερο ακόμα και χωρις την Ram cart. Ομως στην πραγματικότητα το παιχνίδι δεν έτρεχε καν χωρίς την Ram cart, απλά το θεωρησε δεδομένο επειδη του το ειπα εγώ!

Πιο παλιά μπορει να ρώταγες ποιο παιχνίδι είναι καλύτερο στο NES, το Mario η το Sonic και αυτό θα σου έλεγε ότι ήθελε εκτός από το ότι το Sonic δεν είχε βγει για NES :icon_lol:

Πάντως για να καταλήξουμε, γενικά το DRM στα games δεν επηρεάζει την GPU, άσχετα από το τι λέει το ChatGPT.
Ok thanks imgema δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο μιας και δεν γνωρίζω πέρα από αυτά που έγραψε το chat gpt για την gpu.

Πάντως εστω και η gpu να μην επιρεαζεται εγώ έχω πάθει πλάκα με τις μετρήσεις που αφορά την μεγάλη πτώση στα fps λόγο του καινούργιου drm.

Από το chat gpt μόνο για την cpu αυτή την φορά και πως επιρεαζει τα fps με τις μετρήσεις που έχουν γίνει με το νέο drm στο resident evil 4 remake.

Μετρήσεις και παρατηρήσεις​

CPU impact

• Μετρήσεις δείχνουν μεγαλύτερο overhead στη CPU με το Enigma: περίπου 2 ms επιπλέον CPU χρόνο ανά καρέ σε ένα CPU-limited σενάριο, που μεταφράζεται σε σημαντική πτώση FPS.
  • Σε κάποιες δοκιμές οι διαφορές στις απεικονίσεις κυμάνθηκαν από ~10 – 20 % χαμηλότερα FPS σε gameplay σενάρια, έως και 40 % μειωμένη απόδοση σε εισαγωγές/CPU-heavy σκηνές.
FPS συνολικά

• Οι αναφορές από δοκιμές και χρήστες δείχνουν πτώση από 10 % έως πάνω από 50 % αναλόγως συστήματος, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση με Denuvo.

Πίσω
Μπλουζα