Τεντέν: Τα εξώφυλλα & τα άλμπουμ

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Μερικά από τα εξώφυλλα του Τεντέν που έχω στη συλλογή μου..



Το άλμπουμ στο οποίο βασίστικε (κατά κύριο λόγο) η ταινία του Σπίλμπεργκ.....



....Το σίκουελ (και η πρώτη εμφάνηση του Τουρνεσόλ...)



Η πρώτη εμφάνηση του Χάντοκ....



Η πρώτη εμφάνηση των Ντυπόν και Ντιπόν (ακόμα ένας από τους μουμιοποιημένους αιγυπτιολόγους του εξωφύλλου είναι ο τότε βοηθός του Herge και εν συνεχεία δημιουργός του Μπλέικ κ Μόρτιμερ E. P. Jacobs).



... και το πρώτο άλμπουμ που απέκτησα (και διάβασα)....

Τα υπόλοιπα εξώφυλλα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα δει σε άλμπουμ στο προφίλ μου :)

Προβολή συνημμένου 53912Προβολή συνημμένου 53913Προβολή συνημμένου 53914Προβολή συνημμένου 53916Προβολή συνημμένου 53915
 
Πολυ ομορφα!Αν και οχι φαν του Τεν Τεν,ποτε δεν τον διαβασα..
 
Μπραβο φιλε φανταστικα ειναι.Και μενα μαρεζε και μαρεσει πολυ ο τεν τεν και εχω ολες της ταινιες απο τα παιδικα και τησ βλεπω πολυ συχνα.Επισης εχω και τα περισσοτερα απο τα videogames με θεμα τον τεν τεν οπως και το εξαιρετικο που βγαλανε και το εχω στο iphone.Καποιο περιοδικο ομως τεν τεν δυστηχως δεν εχω αλλα δεν πηραζει βλεπουμε τα εξωφυλα απο σενα :D
 
Ωραία συλλογή! :thumbup:

Ποτέ δε με τράβηξε ο Τεν Τεν, είναι η αλήθεια...
 
Εγώ από την άλλη, δεν έτυχε να διασταυρωθώ με τον TenTen, σε έντυπη μορφή! Αν είχε γίνει, σίγουρα θα είχα κάτι στη συλλογή μου!

Να υποθέσω ότι κυκλοφορούν ακόμα ή είμαι τρομερά αισιόδοξη και ν΄αρχίσω να ψάχνω τα παλαιοπωλεία, αν θέλω να βρω κάτι?

Ωραία συλλογή! :thumbup: Ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες! :)
 
Εγώ σας ευχαριστώ!

Νομίζω ότι κυκλοφορούν ακόμα. Μάλιστα είχαν βγει και 3-4 άλμπουμ με σκληρό εξώφυλλο
 
Στα ελληνικά δεν ξέρω αλλά έχω ένα τουλάχιστον στα γαλλικά με σκληρό εξώφυλλο. Με την πρώτη ευκαιρία θα το ανεβάσω να το δείτε :)

Thor ωραία συλλογή :thumbup:
 
http://www.mamouthcomix.gr/tenten/tintinhc/tintinhc.html

Τελικά υπάρχουν 4 άλμπουμ στα ελληνικά με σκληρό εξώφυλλο (Τα 1. Το μυστικό του Μονόκερου, 2. Ο θησαυρός του Κόκκινου Ράκαμ, 3. Ο Τεντεν και οι Πικάρος και 4. Ο κάβουρας με τις Χρυσές Δαγκάνες)

Off Topic θα συνεχίσω και με άλλα εξώφυλλα στο μέλλον....
 
Και βλέπω από το link που έβαλες ότι και τα 4 είναι προφανώς ανατυπώσεις από τα παλαιότερα (Βρήκα τα ίδια εξώφυλλα και στο άλμπουμ σου! :D )

Νομίζω ότι θα τα "κυνηγήσω" τελικά! Ευχαριστώ για την πληροφορία! ;)
 
Τα άλμπουμ του Τεν-Τεν

Τελειώνοντας το σχολείο ο Herge (ψευδώνυμο του Βέλγου Georges Remi, 1907-1983), το 1925 έπιασε δουλειά σαν σκιτσογράφος σε μια καθολική συντηρητική βελγική εφημερίδα που λεγόταν 20ος Αιώνας υπό τη διεύθυνση του Αβά Norbert Wallez (1882-1952). Ο Herge to 1928 τοποθετήθηκε αρχισυντάκτης του παιδικού ένθετου της εφημερίδας (Ο μικρός 20ος) και το 1929 του ζητήθηκε από τον Wallez να δημιουργήσει μια σειρά με ήρωα ένα νεαρό καθολικό ρεπόρτερ που ταξιδεύει ανά τον κόσμο υπερασπιζόμενος το καλό. Ο Ρεπόρτερ ήταν ο Τεν-Τεν και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες τον Ιανουάριο του 1929, ενώ το 1930 εκδίδεται η πρώτη περιπέτεια σε άλμπουμ.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των άλμπουμ της σειράς πρώτα όμως θέλω να αναφερθώ σε 2 ζητήματα που υπάρχουν στις ιστορίες: Το πρώτο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Herge (ή ακριβέστερα το στούντιο του) αναθεωρούσε τα άλμπουμ οπότε τα άλμπουμ που ξέρουμε εμείς σήμερα έχουν σημαντικές διαφορές από τις αρχικές βερσιόν των ιστοριών (ειδικά τα άλμπουμ των δεκαετιών του 30 και 40 που έχουν αναθεωρηθεί 2-3 φορές). Το δεύτερο είναι ο βαθμός εμπλοκής των συνεργατών του Herge στη διαμόρφωση της ιστορίας. Όλα τα άλμπουμ αναφέρουν τον Herge σαν μοναδικό δημιουργό είναι όμως γνωστό ότι πίσω του υπήρχε μια ομάδα συνεργατών, που κατά καιρούς συμπεριλάμβανε και σημαντικούς δημιουργούς όπως τους E. P. Jacobs (ο δημιουργός του Μπλέικ και Μόρτιμερ, 1904-1987), Jacques Martin, (ο δημιουργός του Αλίξ, 1921-2010), Bob de Moor, (1925-1992) κα. Ειδικά ο de Moor υπήρξε ο βασικός συνεργάτης του Herge από το 1950 ως το θάνατό του και ενώ επισήμως θεωρείται ότι ζωγράφιζε μόνο το φόντο, ειδικά σε 2 άλμπουμ λέγεται ότι όλα τα σκίτσα είναι δικά του (τα Μαύρο νησί στην 3η (τρέχουσα) βερσιόν και Ο Τεν-Τεν και οι Πικάρος)

Τα άλμπουμ (Το έτος είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε άλμπουμ στο Βέλγιο. Η σειρά είναι η αυθεντική σειρά έκδοσης και σε παρένθεση ο αριθμός άλμπουμ στην έκδοση της Μαμούθ κόμιξ):

1. Ο Τεν-Τεν στη χώρα των Σοβιέτ (ανέκδοτο στα ελληνικά) (1930)

Ο Herge ήθελε ο Τεν-Τεν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου θα μπορούσε να συναντήσει τους Ινδιάνους που ο Herge σαν πρώην πρόσκοπος θαύμαζε. Ο βαθιά συντηρητικός και αντικομουνιστής Wallez του είπε αντίθετα να τον στείλει στην ΕΣΣΔ η οποία μέσα από μια σειρά λίγο-πολύ ασύνδετων περιστατικών περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα. Είναι η μόνη περιπέτεια του Τεν-Tεν που δεν αναθεωρήθηκε ούτε χρωματίστηκε ποτέ από τον Herge ενώ επέτρεψε την επανέκδοσή της μόλις το 1973 καθώς το θεωρούσε ανάξιο λόγου.

2. Ο Τεν-Τεν στο Κονγκό (22) (1931)

Και για δεύτερη φορά ο νεαρός δημοσιογράφος αντί για ΗΠΑ βρέθηκε στην Αφρική κατ εντολή ξανά του Wallez που ήθελε να προβάλλει τα καλά της Βελγικής επικυριαρχίας στο Κονγκό. Αν και ένα μεγάλο μέρος της φιλοαποικιακής στάσης του άλμπουμ έχει απαλειφθεί από τις μεταγενέστερες αναθεωρήσεις ακόμα και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις λόγω της απλοϊκής απεικόνισης των Αφρικανών και την υπερβολική σκληρότητα στα ζώα.

3. Ο Τεν-τεν στην Αμερική (3) (1932)

Όπως και στα 2 προηγούμενα ο Τεν-Τεν επισκέπτεται μια χώρα που ο Herge δεν γνωρίζει προσωπικά οπότε η απεικόνιση της χώρας και των κατοίκων της αποτελεί αναπαραγωγή των στερεοτύπων της εποχής που γράφτηκε. Οι Ινδιάνοι εμφανίζονται πιο συμπαθητικοί από τους Κονγκολέζους ενώ υπάρχει και ένα σχόλιο για την εκμετάλλευσή τους από τους λευκούς. Ο βασικός αντίπαλος είναι ο Αλ Καπόνε (σε μια σπάνια εμφάνιση ιστορικού προσώπου στη σειρά).

4. Τα πούρα του φαραώ (9) (1934)

Αυτή την φορά ο Τεν-Τεν δρα στην Μ. Ανατολή και την Ινδία στα ίχνη μιας σπείρας λαθρεμπόρων όπλων και ναρκωτικών. Το άλμπουμ (που αποτελεί το πρώτο μέρος της ιστορίας) είναι σαφώς καλύτερο από τα προηγούμενα ενώ είναι αξιοσημείωτο σαν την πρώτη εμφάνιση του διδύμου των γκαφατζήδων αστυνόμων Ντυπόν και Ντιπόν. Ακόμα είναι η πρώτη εμφάνιση του Ροβέρτου Ρασταπόπουλου, του βασικότερου αντιπάλου του Τεν-Τεν (αρχικά ήταν ένας εβραίος μεγιστάνας του κινηματογράφου όμως μετά την αναθεώρηση του 1955 έχει ιταλικό μικρό όνομα και ελληνικό επώνυμο, διατηρώντας την όψη του που παραπέμπει σε (ναζιστική) γελοιογραφία Εβραίου). Τέλος στην αναθεώρηση του 1955 προστίθεται ένα περιστατικό με τον υπαρχηγό του Ρασταπόπουλου, Άλαν Τόμσον ο οποίος όμως στην πραγματικότητα πρωτοεμφανίστηκε στον Κάβουρα με τις χρυσές δαγκάνες μερικά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του άλμπουμ αυτού. Ένας άλλος δευτερεύων χαρακτήρας που θα εμφανιστεί και σε άλλες ιστορίες είναι ο Πορτογάλος έμπορος Φιγκουέιρα ντε Ολιβέιρα.




5. Ο μπλε λωτός (10) (1936)

Η πρώτη πραγματικά καλή περιπέτεια της σειράς αποτελεί άμεση συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ. Η δράση τοποθετείται στην Ινδία και την Κίνα. Η πιο ρεαλιστική απεικόνιση της Κίνας και των Κινέζων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην γνωριμία του Herge με τον Zhang Chongren (1907-1998) Κινέζο φοιτητή στο Βέλγιο ο οποίος έγινε ήρωας της ιστορίας σαν Τσανγκ Τσον-τσεν και με τις παρατηρήσεις του βοήθησε τον Herge να αποκτήσει μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα εικόνα της Κίνας του 1930.

6. Το σπασμένο αυτί (11) (1937)

Η έρευνα για το φόνο ενός καλλιτέχνη θα οδηγήσει τον Τεν-Τεν στο φανταστικό λατινοαμερικάνικο κρατίδιο Σαν Θεόδωρος όπου θα γνωριστεί με τον δικτάτορά του στρατηγό Αλκαζάρ, τον Βρετανό εξερευνητή της ζούγκλας Ρίντγουελ και τον Πάμπλο τον Σανθεοδοριανό πράκτορα. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό μέρος του δίνει την ελευθερία να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση όπως την ανάμειξη των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών εμπορίας όπλων στις διενέξεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

7. Το μαύρο νησί (12) (1938)

Ο Τεν-Τεν στα ίχνη μιας διεθνούς σπείρας παραχαρακτών που εδρεύει σε ένα ερειπωμένο κάστρο στην Σκοτία ενώ οι Ντυπόν και Ντιπόν εσφαλμένα τον θεωρούν ένοχο επίθεσης και ληστείας. Χωρίς τα πολιτικά σχόλια του προηγούμενου άλμπουμ είναι μια καλή αστυνομική ιστορία και η πρώτη εμφάνιση του εγκληματία δόκτορα Μίλερ. Όταν ο βρετανός εκδότης της ιστορίας διαμαρτυρήθηκε στα 60s για την παρωχημένη απεικόνιση της Βρετανικής υπαίθρου ο Herge έστειλε τον de Moor για να τραβήξει φωτογραφίες και να κάνει σκίτσα ώστε να εκσυγχρονιστεί το άλμπουμ. Οι «Τεντενολόγοι» διαφωνούν ακόμα για το σε ποιο βαθμό ο de Moor επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα με απόψεις που ξεκινούν από τις απλές συμβουλές και φτάνουν στο να του αποδίδεται όλο το σκίτσο.

8. Το σκήπτρο του Όττοκαρ (13) (1939)

Ακολουθώντας τον σφραγιδολόγο δρ Αλεμπίκ στην επίσκεψή του για μελέτη σφραγίδων στο φανταστικό βαλκανικό βασίλειο της Συλδαβίας βρίσκεται στη μέση μια συνομωσίας προερχόμενης από τη γειτονική Μπορδουρία για την ανατροπή του Συλδαβού βασιλιά. Η πρώτη εμφάνιση της ντίβας της όπερας Μπιάνκα Κασταφιόρε, του βοηθού της Ίγκορ Βάγκνερ και του συνταγματάρχη Μπορίς. Μεγάλο μέρος της ρεαλιστικής απεικόνισης των Βαλκανίων οφείλεται στις προτάσεις και τα βοηθητικά σκίτσα του E. P. Jacobs.

9. Ο κάβουρας με τις χρυσές δαγκάνες (2) (1941)

Ο Τεν-τεν στα ίχνη μιας σπείρας διακίνησης ναρκωτικών σε Ατλαντικό και Μαρόκο. Συμπαθητική ιστορία που είναι γνωστή σαν την πρώτη εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ και του Άλαν Τόμσον. Καθώς εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου είχε αρκετά προβλήματα στην πρώτη έκδοση. Ο καπετάνιος Χάντοκ θα είναι δίπλα στον Τεν-τεν σε κάθε μεταγενέστερη ιστορία.

10. Το μυστηριώδες άστρο (6) (1942)

Ένας μετεωρίτης απειλεί με σύγκρουση τη Γη. Τελικά η καταστροφή αποφεύγεται καθώς οι επιστήμονες είχαν κάνει λάθος υπολογισμούς όμως ένα κομμάτι του πέφτει στον Αρκτικό Ωκεανό και υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιστήμονες και κεφαλαιοκράτες για την εξερεύνηση και εκμετάλλευσή του. Δεν είναι και η καλύτερη ιστορία του όμως το σκοτεινό πρώτο μέρος της ιστορίας απεικονίζει την απόγνωση στην Ευρώπη του Βʼ Π. Π.

11. Το μυστικό του Μονόκερου (7) (1943)

Το πρώτο μέρος μιας περιπέτειας σε 2 άλμπουμ. Η αγορά ενός μοντέλου πλοίου που αποδεικνύεται ότι άνηκε σε πρόγονο του Χάντοκ οδηγεί στην αποκάλυψη της τοποθεσίας ενός πειρατικού θησαυρού που αναζητούν και οι εγκληματίες αδερφοί Πουλάκη (Loiseau) ενώ οι Ντυπόν και Ντιπόν κάνουν έρευνες για μια συμμορία πορτοφολάδων που μαστίζει την πόλη. Πρώτη εμφάνιση για το κάστρο του Μουλεσάρ και του μπάτλερ του Νέστορα που αν και δουλεύει για τους Πουλάκη όταν το κάστρο έρθει στα χέρια του Χάντοκ θα τον υπηρετήσει πιστά.

12. Ο θησαυρός του Κόκκινου Ράκαμ (8) (1944)

Η συνέχεια και το τέλος οδηγεί τους Τεν-Τεν, Μιλού, Χάντοκ, Τουρνεσόλ, Ντυπόν και Ντιπόν στον Ειρηνικό σε αναζήτηση του θησαυρού ο οποίος βοηθά τον Χάντοκ να επανακτήσει το πατρογονικό του κάστρο του Μουλενσάρ. Πρώτη εμφάνιση του κουφού εκκεντρικού δόκτορα Τρύφωνα Τουρνεσόλ. Τα δυο αυτά άλμπουμ για εμένα είναι τα καλύτερα της σειράς.

13. Οι 7 κρυστάλλινες μπάλες (4) (1948)

Άλλη μια περιπέτεια σε 2 άλμπουμ. Μια ομάδα αρχαιολόγων που άνοιξαν ένα τάφο των Ίνκας βασανίζονται από μια κατάρα. Παράλληλα ο Τουρνεσόλ απάγεται από ένα Ινδιάνο οπότε οι Τεν-Τεν, Χάντοκ, Ντυπόν και Ντιπόν αναλαμβάνουν δράση. Επανεμφάνιση των Αλκαζάρ και Κασταφιόρε.

14. Ο ναός του Ήλιου (5) (1949)

Στη συνέχεια της ιστορίας οι ήρωες βρίσκονται στο Περού σε αναζήτηση του Τουρνεσόλ.

15. Ο Τεν-Τεν στη χώρα του μαύρου χρυσού (14) (1950)

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε να εκδίδεται σαν στριπ από το 1939 και η ιστορία τοποθετούνταν στην τότε Βρετανική Διοίκηση της Πλαστίνης. Με το ξέσπασμα του Βʼ Π.Π. η ιστορία που ενέπλεκε Εβραίους και Άραβες εγκαταλείφθηκε και στη θέση της ξεκίνησε η δημοσίευση του Κάβουρα με τις χρυσές δαγκάνες. Το 1948 ξαναξεκίνησε η δημοσίευση της με αρκετές διάφορές από την αρχική. Η δράση τώρα τοποθετείται στο φανταστικό εμιράτο του Χεμέντ όπου μια ομάδα Αράβων θέλουν να ανατρέψουν το νόμιμο εμίρη Μπεν Καλίς Εζάμπ, προκαλώντας σαμποτάζ και απάγοντας τον γιο του Αμπντουλάχ, για τοποθετήσουν στη θέση του το σφετεριστή Μπαμπ Ελ Ερ. Φυσικά οι Τεν-Τεν, Μιλού, Χάντοκ, Τουρνεσόλ Ντυπόν και Ντιπόν (ο καθένας με τον τρόπο του) θα δώσουν τη λύση. Επανεμφάνιση των Μίλερ και Ολιβέιρα ντε Φιγκουέιρα.

16. Αποστολή στη Σελήνη (15) (1953)

Η τέταρτη και τελευταία ιστορία σε 2 άλμπουμ έχει να κάνει με το συλδαβικό διαστημικό πρόγραμμα που επικεφαλής του είναι ο Τουρνεσόλ. Αν και οι προετοιμασίες είναι μυστικές μια σειρά από σαμποτάζ δείχνουν ότι οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει. Οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και τελικά ο πύραυλος εκτοξεύεται μεταφέροντας στη Σελήνη τους Τουρνεσόλ, Τεν-Τεν Μιλού, Χάντοκ και Βολφ (ο βοηθός του Τουρνεσόλ)…

17. Βήματα στη Σελήνη (16) (1954)

…αλλά και τους Ντυπον και Ντιπόν που βρεθήκαν εκεί κατά λάθος. Η συνομωσία αποκαλύπτεται και η αποστολή στέφεται από επιτυχία. Επανεμφάνιση του συνταγματάρχη Μπορίς.

18. Υπόθεση Τουρνεσόλ (17) (1956)

Ο Τουρνεσόλ δημιουργεί ένα υπερόπλο που χρησιμοποιεί υπέρηχους πράγμα που τον βάζει στο στόχαστρο των μπορδουρικών μυστικών υπηρεσιών που τον Απάγουν για να τους αποκαλύψει το μυστικό του. Πρώτη εμφάνιση του ενοχλητικού ασφαλιστή Σεραφείμ Λαμπιόν, της Ίρμα υπηρέτριας της Κασταφιόρε και του συνταγματάρχη Σπονζ. Επανεμφάνιση της Κασταφιόρε.

19. Κάρβουνα στο αμπάρι (18) (1958)

Ερευνώντας σχετικά με την ανατροπή του εμίρη του Χεμέντ, Μπεν Καλίς Εζάμπ από τον Μπαμπ Ελ Ερ, ο Τεν-Τεν βρίσκεται στα ίχνη μιας σπείρας λαθρεμπόρων όπλων και δουλεμπόρων. Επανεμφάνιση των Αλκαζάρ, Μπεν Καλίς Εζάμπ, Αμπντουλάχ, Ρασταπόπουλου, Ολιβέιρα ντε Φιγκουέιρα, Μίλερ, Ντόσον, Άλαν, Κασταφιόρε, και Λαμπιόν.

20. Ο Τεν-Τεν στο Θιβέτ (19) (1960)

Ο Herge έλεγε ότι αυτή είναι η αγαπημένη του ιστορία. Ο Τεν-Τεν μαθαίνει ότι ο φίλος του (από τον Μπλε λωτό) Τσανγκ Τσον-τσεν έχει χαθεί στο Θιβέτ και μαζί με τον Χάντοκ ξεκινά για να τον αναζητήσει και να τον σώσει.

21. Τα κοσμήματα της Κασταφιόρε (20) (1963)

Η Μπιάνκα Κασταφιόρε επισκέπτεται για ολιγοήμερες διακοπές το Μουλενσαρ όπου χάνει ένα κόσμημα. Όλοι (κάτοικοι, προσωπικό και περίοικοι) είναι ύποπτοι σε μια αργή και βαρετή κατά σημεία ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τη ομώνυμη τραγουδίστρια. Επιπλέον επανεμφανίζεται ο Ίγκορ και η Ίρμα.

22. Πτήση 714 για Σίδνεϊ (21) (1968)

Η προτελευταία αυθεντική ιστορία του Τεν-Τεν έχει έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Ο Ρασταπόπουλος απάγει τον μεγιστάνα Λάζλο Κερέιντας και μαζί του τους Τεν-Τεν και Χάντοκ εμπλέκοντας τους σε μια ιστορία που περιέχει από φορολογικές απάτες ως εξωγήινους. Επανεμφάνιση των Άλαν και Λαμπιόν.

23. Η λίμνη με τους καρχαρίες (23) (1973)

Δεν είναι ένα από τα αυθεντικά άλμπουμ του Τεν-Τεν αλλά διασκευή σε κόμικ της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1972. Τα κείμενα είναι του Greg (1931-1999, όπως και το σενάριο της ταινίας) ενώ τα σκίτσα έχουν παρθεί από αυτά της ταινίας χωρίς να αναφέρεται δημιουργός (πιθανά είναι ο de Moor). Στη Συλδαβία ο Ρασταπόπουλος καταστρώνει ένα ακόμα σχέδιο ενάντια στον Τεν-Τεν ενώ εμφανίζονται για μια ακόμα φορά όλοι οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς.

24. Ο Τεν-Τεν και οι Πικάρος (1) (1976)

Όταν στο λατινοαμερικάνικο Σαν Θεόδωρος οι Κασταφιόρε, Ίρμα, Ίγκορ, Ντυπόν και Ντιπόν συλλαμβάνονται με κατηγορίες συνομωσίας κατά του δικτάτορα στρατηγού Ταπιόκα οι Τεν-Τεν, Χάντοκ και Τουρνεσόλ ταξιδεύουν ως εκεί για να τους βοηθήσουν και βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια πλεκτάνη οργανωμένη από τον συνταγματάρχη Σπονζ. Στην τελευταία ολοκληρωμένη περιπέτεια του Τεν-τεν εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους παλιούς του φίλους και εχθρούς.

25. Ο Τεν-Τεν και η Αλφ-Αρτ (ανέκδοτο στα ελληνικά) (1986)

Η ημιτελής αυτή ιστορία που δούλευε ο Herge την περίοδο του θανάτου του εκδόθηκε πρώτη φορά 3 χρόνια μετά όπως το είχε αφήσει ο Herge. Από τα σκίτσα που πρόλαβε να δημιουργήσει περνάει ένα πλήθος δευτεραγωνιστών από τα προηγούμενα άλμπουμ. Αρχικά η χήρα του Herge επέτρεψε στον de Moor να ολοκληρώσει το άλμπουμ αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη μιας και δεν είχαν βρεθεί αρκετές σημειώσεις για το πώς θα εξελισσόταν η ιστορία. Έχουν όμως κυκλοφορήσει τρεις διαφορετικές (παράνομες) ολοκληρωμένες εκδοχές του άλμπουμ από διαφόρους καλλιτέχνες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο εμενα προσωπικα θα με εξυπηρετησει πολυ αν θελω να διαλεξω καποιες απο τις πιο ενδιαφερουσες ιστοριες του Τεν Τεν!

 




Thor είπε:
Τελειώνοντας το σχολείο ο Herge (ψευδώνυμο του Βέλγου Georges Remi, 1907-1983), το 1925 έπιασε δουλειά σαν σκιτσογράφος σε μια καθολική συντηρητική βελγική εφημερίδα που λεγόταν 20ος Αιώνας υπό τη διεύθυνση του Αβά Norbert Wallez (1882-1952). Ο Herge to 1928 τοποθετήθηκε αρχισυντάκτης του παιδικού ένθετου της εφημερίδας (Ο μικρός 20ος) και το 1929 του ζητήθηκε από τον Wallez να δημιουργήσει μια σειρά με ήρωα ένα νεαρό καθολικό ρεπόρτερ που ταξιδεύει ανά τον κόσμο υπερασπιζόμενος το καλό. Ο Ρεπόρτερ ήταν ο Τεν-Τεν και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες τον Ιανουάριο του 1929, ενώ το 1930 εκδίδεται η πρώτη περιπέτεια σε άλμπουμ. 


Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των άλμπουμ της σειράς πρώτα όμως θέλω να αναφερθώ σε 2 ζητήματα που υπάρχουν στις ιστορίες: Το πρώτο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Herge (ή ακριβέστερα το στούντιο του) αναθεωρούσε τα άλμπουμ οπότε τα άλμπουμ που ξέρουμε εμείς σήμερα έχουν σημαντικές διαφορές από τις αρχικές βερσιόν των ιστοριών (ειδικά τα άλμπουμ των δεκαετιών του 30 και 40 που έχουν αναθεωρηθεί 2-3 φορές). Το δεύτερο είναι ο βαθμός εμπλοκής των συνεργατών του Herge στη διαμόρφωση της ιστορίας. Όλα τα άλμπουμ αναφέρουν τον Herge σαν μοναδικό δημιουργό είναι όμως γνωστό ότι πίσω του υπήρχε μια ομάδα συνεργατών, που κατά καιρούς συμπεριλάμβανε και σημαντικούς δημιουργούς όπως τους
E. P. Jacobs (ο δημιουργός του Μπλέικ και Μόρτιμερ, 1904-1987), Jacques Martin, (ο δημιουργός του Αλίξ, 1921-2010), Bob de Moor, (1925-1992) κα. Ειδικά ο de Moor υπήρξε ο βασικός συνεργάτης του Herge από το 1950 ως το θάνατό του και ενώ επισήμως θεωρείται ότι ζωγράφιζε μόνο το φόντο, ειδικά σε 2 άλμπουμ λέγεται ότι όλα τα σκίτσα είναι δικά του (τα Μαύρο νησί στην 3η (τρέχουσα) βερσιόν και Ο Τεν-Τεν και οι Πικάρος)

 


Τα άλμπουμ (Το έτος είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε άλμπουμ στο Βέλγιο. Η σειρά είναι η αυθεντική σειρά έκδοσης και σε παρένθεση ο αριθμός άλμπουμ στην έκδοση της Μαμούθ κόμιξ):


 


1.
Ο Τεν-Τεν στη χώρα των Σοβιέτ (ανέκδοτο στα ελληνικά) (1930)


Ο Herge ήθελε ο Τεν-Τεν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου θα μπορούσε να συναντήσει τους Ινδιάνους που ο Herge σαν πρώην πρόσκοπος θαύμαζε. Ο βαθιά συντηρητικός και αντικομουνιστής Wallez του είπε αντίθετα να τον στείλει στην ΕΣΣΔ η οποία μέσα από μια σειρά λίγο-πολύ ασύνδετων περιστατικών περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα. Είναι η μόνη περιπέτεια του Τεν-Tεν που δεν αναθεωρήθηκε ούτε χρωματίστηκε ποτέ από τον Herge ενώ επέτρεψε την επανέκδοσή της μόλις το 1973 καθώς το θεωρούσε ανάξιο λόγου.


 


2.
Ο Τεν-Τεν στο Κονγκό (22) (1931)


Και για δεύτερη φορά ο νεαρός δημοσιογράφος αντί για ΗΠΑ βρέθηκε στην Αφρική κατ εντολή ξανά του Wallez που ήθελε να προβάλλει τα καλά της Βελγικής επικυριαρχίας στο Κονγκό. Αν και ένα μεγάλο μέρος της φιλοαποικιακής στάσης του άλμπουμ έχει απαλειφθεί από τις μεταγενέστερες αναθεωρήσεις ακόμα και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις λόγω της απλοϊκής απεικόνισης των Αφρικανών και την υπερβολική σκληρότητα στα ζώα.


 


3.
Ο Τεν-τεν στην Αμερική (3) (1932)


Όπως και στα 2 προηγούμενα ο Τεν-Τεν επισκέπτεται μια χώρα που ο Herge δεν γνωρίζει προσωπικά οπότε η απεικόνιση της χώρας και των κατοίκων της αποτελεί αναπαραγωγή των στερεοτύπων της εποχής που γράφτηκε. Οι Ινδιάνοι εμφανίζονται πιο συμπαθητικοί από τους Κονγκολέζους ενώ υπάρχει και ένα σχόλιο για την εκμετάλλευσή τους από τους λευκούς. Ο βασικός αντίπαλος είναι ο
Αλ Καπόνε (σε μια σπάνια εμφάνιση ιστορικού προσώπου στη σειρά).

 


4.
Τα πούρα του φαραώ (9) (1934)


Αυτή την φορά ο Τεν-Τεν δρα στην Μ. Ανατολή και την Ινδία στα ίχνη μιας σπείρας λαθρεμπόρων όπλων και ναρκωτικών. Το άλμπουμ (που αποτελεί το πρώτο μέρος της ιστορίας) είναι σαφώς καλύτερο από τα προηγούμενα ενώ είναι αξιοσημείωτο σαν την πρώτη εμφάνιση του διδύμου των γκαφατζήδων αστυνόμων
Ντυπόν και Ντιπόν. Ακόμα είναι η πρώτη εμφάνιση του Ροβέρτου Ρασταπόπουλου, του βασικότερου αντιπάλου του Τεν-Τεν (αρχικά ήταν ένας εβραίος μεγιστάνας του κινηματογράφου όμως μετά την αναθεώρηση του 1955 έχει ιταλικό μικρό όνομα και ελληνικό επώνυμο, διατηρώντας την όψη του που παραπέμπει σε (ναζιστική) γελοιογραφία Εβραίου). Τέλος στην αναθεώρηση του 1955 προστίθεται ένα περιστατικό με τον υπαρχηγό του Ρασταπόπουλου, Άλαν Τόμσον ο οποίος όμως στην πραγματικότητα πρωτοεμφανίστηκε στον Κάβουρα με τις χρυσές δαγκάνες μερικά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του άλμπουμ αυτού. Ένας άλλος δευτερεύων χαρακτήρας που θα εμφανιστεί και σε άλλες ιστορίες είναι ο Πορτογάλος έμπορος Φιγκουέιρα ντε Ολιβέιρα.





5.
Ο μπλε λωτός (10) (1936)


Η πρώτη πραγματικά καλή περιπέτεια της σειράς αποτελεί άμεση συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ. Η δράση τοποθετείται στην Ινδία και την Κίνα. Η πιο ρεαλιστική απεικόνιση της Κίνας και των Κινέζων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην γνωριμία του Herge με τον Zhang Chongren (1907-1998) Κινέζο φοιτητή στο Βέλγιο ο οποίος έγινε ήρωας της ιστορίας σαν
Τσανγκ Τσον-τσεν και με τις παρατηρήσεις του βοήθησε τον Herge να αποκτήσει μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα εικόνα της Κίνας του 1930.

 


6.
Το σπασμένο αυτί (11) (1937)


Η έρευνα για το φόνο ενός καλλιτέχνη θα οδηγήσει τον Τεν-Τεν στο φανταστικό λατινοαμερικάνικο κρατίδιο
Σαν Θεόδωρος όπου θα γνωριστεί με τον δικτάτορά του στρατηγό Αλκαζάρ, τον Βρετανό εξερευνητή της ζούγκλας Ρίντγουελ και τον Πάμπλο τον Σανθεοδοριανό πράκτορα. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό μέρος του δίνει την ελευθερία να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση όπως την ανάμειξη των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών εμπορίας όπλων στις διενέξεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

 


7.
Το μαύρο νησί (12) (1938)


Ο Τεν-Τεν στα ίχνη μιας διεθνούς σπείρας παραχαρακτών που εδρεύει σε ένα ερειπωμένο κάστρο στην Σκοτία ενώ οι Ντυπόν και Ντιπόν εσφαλμένα τον θεωρούν ένοχο επίθεσης και ληστείας. Χωρίς τα πολιτικά σχόλια του προηγούμενου άλμπουμ είναι μια καλή αστυνομική ιστορία και η πρώτη εμφάνιση του εγκληματία
δόκτορα Μίλερ. Όταν ο βρετανός εκδότης της ιστορίας διαμαρτυρήθηκε στα 60s για την παρωχημένη απεικόνιση της Βρετανικής υπαίθρου ο Herge έστειλε τον de Moor για να τραβήξει φωτογραφίες και να κάνει σκίτσα ώστε να εκσυγχρονιστεί το άλμπουμ. Οι «Τεντενολόγοι» διαφωνούν ακόμα για το σε ποιο βαθμό ο de Moor επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα με απόψεις που ξεκινούν από τις απλές συμβουλές και φτάνουν στο να του αποδίδεται όλο το σκίτσο.

 


8.
Το σκήπτρο του Όττοκαρ (13) (1939)


Ακολουθώντας τον σφραγιδολόγο
δρ Αλεμπίκ στην επίσκεψή του για μελέτη σφραγίδων στο φανταστικό βαλκανικό βασίλειο της Συλδαβίας βρίσκεται στη μέση μια συνομωσίας προερχόμενης από τη γειτονική Μπορδουρία για την ανατροπή του Συλδαβού βασιλιά. Η πρώτη εμφάνιση της ντίβας της όπερας Μπιάνκα Κασταφιόρε, του βοηθού της Ίγκορ Βάγκνερ και του συνταγματάρχη Μπορίς. Μεγάλο μέρος της ρεαλιστικής απεικόνισης των Βαλκανίων οφείλεται στις προτάσεις και τα βοηθητικά σκίτσα του E. P. Jacobs.

 


9.
Ο κάβουρας με τις χρυσές δαγκάνες (2) (1941)


Ο Τεν-τεν στα ίχνη μιας σπείρας διακίνησης ναρκωτικών σε Ατλαντικό και Μαρόκο. Συμπαθητική ιστορία που είναι γνωστή σαν την πρώτη εμφάνιση του
καπετάνιου Χάντοκ και του Άλαν Τόμσον. Καθώς εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου είχε αρκετά προβλήματα στην πρώτη έκδοση. Ο καπετάνιος Χάντοκ θα είναι δίπλα στον Τεν-τεν σε κάθε μεταγενέστερη ιστορία.

 


10.
Το μυστηριώδες άστρο (6) (1942)


Ένας μετεωρίτης απειλεί με σύγκρουση τη Γη. Τελικά η καταστροφή αποφεύγεται καθώς οι επιστήμονες είχαν κάνει λάθος υπολογισμούς όμως ένα κομμάτι του πέφτει στον Αρκτικό Ωκεανό και υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιστήμονες και κεφαλαιοκράτες για την εξερεύνηση και εκμετάλλευσή του. Δεν είναι και η καλύτερη ιστορία του όμως το σκοτεινό πρώτο μέρος της ιστορίας απεικονίζει την απόγνωση στην Ευρώπη του Βʼ Π. Π.


 


11.
Το μυστικό του Μονόκερου (7) (1943)


Το πρώτο μέρος μιας περιπέτειας σε 2 άλμπουμ. Η αγορά ενός μοντέλου πλοίου που αποδεικνύεται ότι άνηκε σε πρόγονο του Χάντοκ οδηγεί στην αποκάλυψη της τοποθεσίας ενός πειρατικού θησαυρού που αναζητούν και οι εγκληματίες αδερφοί Πουλάκη (Loiseau) ενώ οι Ντυπόν και Ντιπόν κάνουν έρευνες για μια συμμορία πορτοφολάδων που μαστίζει την πόλη. Πρώτη εμφάνιση για το
κάστρο του Μουλεσάρ και του μπάτλερ του Νέστορα που αν και δουλεύει για τους Πουλάκη όταν το κάστρο έρθει στα χέρια του Χάντοκ θα τον υπηρετήσει πιστά.

 


12.
Ο θησαυρός του Κόκκινου Ράκαμ (8) (1944)


Η συνέχεια και το τέλος οδηγεί τους Τεν-Τεν, Μιλού, Χάντοκ, Τουρνεσόλ, Ντυπόν και Ντιπόν στον Ειρηνικό σε αναζήτηση του θησαυρού ο οποίος βοηθά τον Χάντοκ να επανακτήσει το πατρογονικό του κάστρο του Μουλενσάρ. Πρώτη εμφάνιση του κουφού εκκεντρικού
δόκτορα Τρύφωνα Τουρνεσόλ. Τα δυο αυτά άλμπουμ για εμένα είναι τα καλύτερα της σειράς.

 


13.
Οι 7 κρυστάλλινες μπάλες (4) (1948)


Άλλη μια περιπέτεια σε 2 άλμπουμ. Μια ομάδα αρχαιολόγων που άνοιξαν ένα τάφο των Ίνκας βασανίζονται από μια κατάρα. Παράλληλα ο Τουρνεσόλ απάγεται από ένα Ινδιάνο οπότε οι Τεν-Τεν, Χάντοκ, Ντυπόν και Ντιπόν αναλαμβάνουν δράση. Επανεμφάνιση των Αλκαζάρ και Κασταφιόρε.


 


14.
Ο ναός του Ήλιου (5) (1949)


Στη συνέχεια της ιστορίας οι ήρωες βρίσκονται στο Περού σε αναζήτηση του Τουρνεσόλ.


 


15.
Ο Τεν-Τεν στη χώρα του μαύρου χρυσού (14) (1950)


Η ιστορία αυτή ξεκίνησε να εκδίδεται σαν στριπ από το 1939 και η ιστορία τοποθετούνταν στην τότε Βρετανική Διοίκηση της Πλαστίνης. Με το ξέσπασμα του Βʼ Π.Π. η ιστορία που ενέπλεκε Εβραίους και Άραβες εγκαταλείφθηκε και στη θέση της ξεκίνησε η δημοσίευση του Κάβουρα με τις χρυσές δαγκάνες. Το 1948 ξαναξεκίνησε η δημοσίευση της με αρκετές διάφορές από την αρχική. Η δράση τώρα τοποθετείται στο φανταστικό εμιράτο του Χεμέντ όπου μια ομάδα Αράβων θέλουν να ανατρέψουν το νόμιμο εμίρη Μπεν Καλίς Εζάμπ, προκαλώντας σαμποτάζ και απάγοντας τον γιο του Αμπντουλάχ, για τοποθετήσουν στη θέση του το σφετεριστή Μπαμπ Ελ Ερ. Φυσικά οι Τεν-Τεν, Μιλού, Χάντοκ, Τουρνεσόλ Ντυπόν και Ντιπόν (ο καθένας με τον τρόπο του) θα δώσουν τη λύση. Επανεμφάνιση των Μίλερ και Ολιβέιρα ντε Φιγκουέιρα.


 


16.
Αποστολή στη Σελήνη (15) (1953)


Η τέταρτη και τελευταία ιστορία σε 2 άλμπουμ έχει να κάνει με το συλδαβικό διαστημικό πρόγραμμα που επικεφαλής του είναι ο Τουρνεσόλ. Αν και οι προετοιμασίες είναι μυστικές μια σειρά από σαμποτάζ δείχνουν ότι οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει. Οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και τελικά ο πύραυλος εκτοξεύεται μεταφέροντας στη Σελήνη τους Τουρνεσόλ, Τεν-Τεν Μιλού, Χάντοκ και Βολφ (ο βοηθός του Τουρνεσόλ)…


 


17.
Βήματα στη Σελήνη (16) (1954)


…αλλά και τους Ντυπον και Ντιπόν που βρεθήκαν εκεί κατά λάθος. Η συνομωσία αποκαλύπτεται και η αποστολή στέφεται από επιτυχία. Επανεμφάνιση του συνταγματάρχη Μπορίς.


 


18.
Υπόθεση Τουρνεσόλ (17) (1956)


Ο Τουρνεσόλ δημιουργεί ένα υπερόπλο που χρησιμοποιεί υπέρηχους πράγμα που τον βάζει στο στόχαστρο των μπορδουρικών μυστικών υπηρεσιών που τον Απάγουν για να τους αποκαλύψει το μυστικό του. Πρώτη εμφάνιση του ενοχλητικού ασφαλιστή
Σεραφείμ Λαμπιόν, της Ίρμα υπηρέτριας της Κασταφιόρε και του συνταγματάρχη Σπονζ. Επανεμφάνιση της Κασταφιόρε.

 


19.
Κάρβουνα στο αμπάρι (18) (1958)


Ερευνώντας σχετικά με την ανατροπή του εμίρη του Χεμέντ, Μπεν Καλίς Εζάμπ από τον Μπαμπ Ελ Ερ, ο Τεν-Τεν βρίσκεται στα ίχνη μιας σπείρας λαθρεμπόρων όπλων και δουλεμπόρων. Επανεμφάνιση των Αλκαζάρ, Μπεν Καλίς Εζάμπ, Αμπντουλάχ, Ρασταπόπουλου, Ολιβέιρα ντε Φιγκουέιρα, Μίλερ, Ντόσον, Άλαν, Κασταφιόρε, και Λαμπιόν.


 


20.
Ο Τεν-Τεν στο Θιβέτ (19) (1960)


Ο Herge έλεγε ότι αυτή είναι η αγαπημένη του ιστορία. Ο Τεν-Τεν μαθαίνει ότι ο φίλος του (από τον Μπλε λωτό) Τσανγκ Τσον-τσεν έχει χαθεί στο Θιβέτ και μαζί με τον Χάντοκ ξεκινά για να τον αναζητήσει και να τον σώσει.


 


21.
Τα κοσμήματα της Κασταφιόρε (20) (1963)


Η Μπιάνκα Κασταφιόρε επισκέπτεται για ολιγοήμερες διακοπές το Μουλενσαρ όπου χάνει ένα κόσμημα. Όλοι (κάτοικοι, προσωπικό και περίοικοι) είναι ύποπτοι σε μια αργή και βαρετή κατά σημεία ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τη ομώνυμη τραγουδίστρια. Επιπλέον επανεμφανίζεται ο Ίγκορ και η Ίρμα.


 


22.
Πτήση 714 για Σίδνεϊ (21) (1968)


Η προτελευταία αυθεντική ιστορία του Τεν-Τεν έχει έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Ο Ρασταπόπουλος απάγει τον μεγιστάνα Λάζλο Κερέιντας και μαζί του τους Τεν-Τεν και Χάντοκ εμπλέκοντας τους σε μια ιστορία που περιέχει από φορολογικές απάτες ως εξωγήινους. Επανεμφάνιση των Άλαν και Λαμπιόν.


 


23.
Η λίμνη με τους καρχαρίες (23) (1973)


Δεν είναι ένα από τα αυθεντικά άλμπουμ του Τεν-Τεν αλλά διασκευή σε κόμικ της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1972. Τα κείμενα είναι του
Greg (1931-1999, όπως και το σενάριο της ταινίας) ενώ τα σκίτσα έχουν παρθεί από αυτά της ταινίας χωρίς να αναφέρεται δημιουργός (πιθανά είναι ο de Moor). Στη Συλδαβία ο Ρασταπόπουλος καταστρώνει ένα ακόμα σχέδιο ενάντια στον Τεν-Τεν ενώ εμφανίζονται για μια ακόμα φορά όλοι οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς.

 


24.
Ο Τεν-Τεν και οι Πικάρος (1) (1976)


Όταν στο λατινοαμερικάνικο Σαν Θεόδωρος οι Κασταφιόρε, Ίρμα, Ίγκορ, Ντυπόν και Ντιπόν συλλαμβάνονται με κατηγορίες συνομωσίας κατά του δικτάτορα στρατηγού Ταπιόκα οι Τεν-Τεν, Χάντοκ και Τουρνεσόλ ταξιδεύουν ως εκεί για να τους βοηθήσουν και βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια πλεκτάνη οργανωμένη από τον συνταγματάρχη Σπονζ. Στην τελευταία ολοκληρωμένη περιπέτεια του Τεν-τεν εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους παλιούς του φίλους και εχθρούς.


 


25.
Ο Τεν-Τεν και η Αλφ-Αρτ (ανέκδοτο στα ελληνικά) (1986)


Η ημιτελής αυτή ιστορία που δούλευε ο Herge την περίοδο του θανάτου του εκδόθηκε πρώτη φορά 3 χρόνια μετά όπως το είχε αφήσει ο Herge. Από τα σκίτσα που πρόλαβε να δημιουργήσει περνάει ένα πλήθος δευτεραγωνιστών από τα προηγούμενα άλμπουμ. Αρχικά η χήρα του Herge επέτρεψε στον de Moor να ολοκληρώσει το άλμπουμ αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη μιας και δεν είχαν βρεθεί αρκετές σημειώσεις για το πώς θα εξελισσόταν η ιστορία. Έχουν όμως κυκλοφορήσει τρεις διαφορετικές (παράνομες) ολοκληρωμένες εκδοχές του άλμπουμ από διαφόρους καλλιτέχνες.
 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο μιστερ Θωρ!!!
 
Είμαι λάτρης του Τεν Τεν (όπως και του Λούκυ Λουκ :cool: ). Εχω τις εκδόσεις της δεκαετίας του 80 (Ψαρόπουλος). Με την πρώτη ευκαιρία θα σας βάλω φωτογραφίες. Με τις εκδόσεις της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ υπάρχουν αρκετές διαφορές. Μία πρόχειρη που θυμάμαι τώρα είναι ότι ο καθηγητής δεν λέγεται Τουρνεσόλ, αλλά Κάλκιουλους. Από τις εκδόσεις Ψαρόπουλου μου λείπουν μερικά άλμπουμ, ένα -δυο τα αντικατέστησα με την έκδοση της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ της δεκαετίας του 90. Και δυο τρία, αφού απελπίστηκα, με τις τωρινές εκδόσεις της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ. Στα παλαιοβιβλιοπωλεία, ενώ έχω βρει και τα πιο απίθανα και παλιά περιοδικά να πωλούνται, δεν έχω βρει ποτέ Τεν Τεν!! :eek: :(

Δεν ήξερα ότι το Αλφ Αρτ και η χώρα των Σοβιετικών είναι ανέκδοτα στην Ελλάδα!! :eek: Είναι τα μοναδικά που δεν μπόρεσα ποτέ να βρω και τώρα έχω και την εξήγηση!! #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ναι υπάρχουν διαφορές από εκδότη σε εκδότη και από μεταφραστή σε μεταφραστή... Εγώ όπως μπορείς να δεις από τα εξώφυλλα http://www.retromaniax.gr/vb/album.php?albumid=2061 έχω τα άλμπουμ της Μαμούθ εκτός από τον Μπλε λωτό που είναι από του Ψαρόπουλου. Εκεί ο Ρασταπόπουλος λέγεται Αστραπόπουλος. Ο Τουρνεσόλ στη Βελγική έκδοση είναι Tryphon Tournesol Ενώ στην Αγγλική Cuthbert Calculus. Οπότε πιθανολογώ ότι ο Ψαρόπουλος μεταφράζει από τα Αγγλικά και για αυτό η συγκεκριμένη διαφορά.

αν και αν θυμάμαι καλά για τους Ντυπόν και Ντιπόν χρησιμοποιεί τα αυθεντικά τους ονόματα και όχι τα Τομσον και Τομπσον των Αγγλικών :wait2:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
attachment.php


attachment.php


Οπως βλέπετε, και κάποιοι τίτλοι είναι διαφορετικοί! :)
 
Ωραία συλλογή!!! :)

Οι διαφορές στους τίτλους αν εξαιρέσεις τους Καρχαρίες της Ερυθράς θάλασσας/Κάρβουνα στο αμπάρι (άντε και τα Αιχμάλωτοι/Ο ναός του Ηλιου και Εξερεύνηση/Βήματα στη Σελήνη) δεν είναι ουσιαστικές νομίζω και ενισχύουν την υποψία μου για τη μετάφραση του Ψαρόπουλου από τα Αγγλικά...

Να σε ρωτήσω αν ξέρεις τα υπόλοιπα 8 άλμπουμ (από τα 23 που έβγαλε η Μαμουθκόμιξ αργότερα) έχουν εκδοθεί όλα και από τον Ψαρόπουλο?
 
Εγώ έχω 3 άλμπουμ εκδόσεις Πατάκη, γιατί ως γνωστόν αυτά που είχα ως παιδί, χαρίστηκαν:) Η μετάφραση μοιάζει διαφορετική από αυτή που θυμάμαι, αλλά μάλλον πρέπει ναναι κατευθείαν από τα γαλλικά. Είχαν μέσα και αφισούλες Α4.
 
Σ'ευχαριστώ Thor! :)

Επίσης διαφορές στους τίτλους έχουμε στα εξής: Υπόθεση Τουρνεσόλ / Υπόθεση Κάλκιουλους, Τα κοσμήματα της Κασταφιόρε / Το σμαράγδι της Κασταφιόρε, Ο θησαυρός του Κόκκινου Ράκαμ / Ο θησαυρός του Ρεντ Ράκαμ, Πτήση 714 για Σίδνευ / Πτήση 714.

Από τα 23 άλμπουμ (δεν ήξερα ότι τα άλλα δύο ήταν ανέκδοτα στην Ελλάδα!) ο Ψαρόπουλος φαίνεται ότι εξέδωσε τα 19. Δηλαδή δεν εξέδωσε το Κονγκό, την Αμερική και τους Πικαρος και το κολάζ από την ταινία. Αυτό βέβαια το λέω με επιφύλαξη, γιατί η λίστα των τευχών μεγαλώνει από τεύχος σε τεύχος και από τη στιγμή που δεν τα έχω όλα, μπορεί να κάνω και λάθος. Η λίστα είναι προχειροφτιαγμένη και κάποιοι τίτλοι κομμένοι. Αφήστε τη σειρά!

Σας παραθέτω τη μεγαλύτερη λίστα, που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του Πτήση 714

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aγαπημενο κομικ!Μπραβο Thor για την αψογη παρουσιαση οπως παντα.Και σε εσενα mytinyworld γιατις πληροφοριες και για την ομορφη συλλογη.

@Daredevil βρισκονται πολυ ευκολα εγω τουλαχιστον τα εχω δει σε πολλα μαγαζια της αθηνας και του πειραια.
 
Deathshadow είπε:
@Daredevil βρισκονται πολυ ευκολα εγω τουλαχιστον τα εχω δει σε πολλα μαγαζια της αθηνας και του πειραια.
Αν και είμαι Σαλονίκη, τελικά βρήκα "άκρες"! ;)

Thanks, πάντως για την πληροφορία!
 
Πίσω
Μπλουζα