Τζέην Έυρ (Jane Eyre) [Charlotte Bronte]

Λορένα

RetroNuts!
Joined
21 Απρ 2008
Μηνύματα
1.607
Αντιδράσεις
280
Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία οταν ήμουν παιδί, που το έχω διαβάσει μάλιστα και σε 5 διαφορερικές εκδόσεις. (ημουνα και είμαι βιβλιοφάγο παιδι #) )

Η Σαρλότ Μπροντέ δίνει απίστευτη δύναμη και κουράγιο στην ηρωίδα της, πράγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της γυναικας της εποχής εκείνης.

Το βίβλίο αποτελεί πλέον ένα απο τα αριστουργήματα της κλασσικής λογογτεχνίας, κανοντας την διάσημη την συγγραφεά μόνο από αυτό.

Για όσους δεν το ξέρουν, το βιβλίο Τζέην, είναι στην πραγματικότητα μια αυτοβιογραφία της Σαρλότ Μπροντέ, καθώς και εκεινή και οι αδερφές της, πηγαν σε ένα τέτοιο άθλιο σχολείο με αποτέλεσμα οι δύο αδερφές της να πεθάνουν απο Φυματίωση και με την ίδια να κλονιστεί εξίσσου η υγεία της (και μάλλον έπαθε και εκεινη φυματίωση). Το σχολείο στο οποίο φοίτησε αναγνωρίζοντας οτι τους στιγματίζει με το βιβλιο (Τζεην Ευρ) της έστειλε απειλήτικές επιστολές, προκειμένου να σταματησει, αλλά δεν καταφερε και πολλά.

Δυστυχώς η Σαρλότ Μπροντέ, πέθανε στην γέννα του πρώτου της παιδιού. Τα χρόνια του σχολείο κλόνισαν ανεπαρθωτα την υγεία της

picture.php
 
Άλλο αγαπημένο βιβλίο των παιδικών και όχι μόνο χρόνων.

Ανήκει στην κατηγορία των έργων που κακοποιήθηκαν βάναυσα στις παιδικές εκδόσεις με τα κουτσουρεμένα κεφάλαια.

Μπόρεσα ν' απολαύσω πραγματικά την ιστορία μόνο όταν έπεσε στα χέρια μου, μεγάλη πια, το πρωτότυπο στα αγγλικά. Πολύ σκοτεινιά και μαυρίλα στα χρόνια του σχολείου - ορφανοτροφείου και ένας από τους πιο "γοτθικούς" ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο αινιγματικός κύριος Ρότσεστερ :flower: .

Συμφωνώ απόλυτα με τη Λορένα για το πόσο πρωτοπόρα ήταν για την εποχή της η εικόνα της ηρωϊδας Τζέην. Που δεν το βάζει κάτω με τίποτα και που, μέσα σ' αντίξοες συνθήκες, διεκδικεί την ανεξαρτησία της και δεν συμβιβάζεται ούτε καν με τον μεγάλο έρωτα. Ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει η απάντησή της στην πρόταση του Ρότσεστερ να ξεχάσουν την ύπαρξη της πρώτης του γυναίκας και να συνεχίσουν κανονικά τον γάμο τους.

"-Ποιος θα το μάθει Τζέην; Κανένας δεν θα το ξέρει.

-Θα το ξέρω εγώ κύριε Ρότσεστερ. Θα το ξέρω εγώ κι αυτό φτάνει."

Η προσωπική αξιοπρέπεια που είναι σημαντικότερη κάθε κοινωνικής σύμβασης ή ακόμα και ευτυχίας.

Σπουδαίο βιβλίο!
 
Η Μπροντε δούλεψε για ένα διάστημα σε ένα οικοτροφείο στην Γαλλία για νεαρες κυρίες , αναγκάστηκε δηλαδή να δουλέψει εκεί λόγω έλλειψης χρημάτων, στο οικοτροφείο θα ερωτευτεί έναν γάλλο καθηγητη παντρεμένο όχι ιδιαίτερα ωραιο, μάλλον ασχημούλη με μια κακια και δόλια γυναικα, θα χωρίσουν τελικά, η ίδια ήταν προτεστάντισσα και όχι καθολική, πράγμα που της δημιουργούσε πολλά προβλήματα! θεωρούσε τον εαυτό της άσχημο αν και ήταν αρκετά όμορφη ( μάλλον γιατί φορούσε γυαλιά, πάντως είχε ψευδή εικόνα για την εξωτερική της εμφάνιση ανεξηγητα )!

Η οικογένεια της πέθανε ολη, κάθε χρόνο θα κηδεύει και από έναν νεκρό, λες και είχε πέσει μια περιεργη κατάρα στο σπιτικό της, έμεινε μόνο ο τυφλός πατερας της, κάθε μέρα πήγαινε στο γειτονικό κοιμητήριο στο τελος θα πεθάνει και αυτή! τα βιβλία της τα εξέδιδε με το ανδρικό όνομα κάρερ μπελ! για τον γάμο έλεγε: αν ποτε πρεπει να παντρευτώ, θέλω ο έρωτας να φωτίσει την ενωση μας, θα είμαι πρόσχαρη, περιπαικτική και ιδιαιτερα ρομαντική, θα κάνω οτι βλακεία μου περνάει από το κεφάλι! την ερωτευτηκε με πάθος ο εκδότης της, η ίδια όχι!38 ετων θα πάρει τον αρθουρ νικολς, βοηθό του πατερα της! στο βιλέτ θα βρείτε τι πραγματικά σκεφτόταν για τον εαυτό της αλλά και στον καθηγητή, το αριστουργημα της! η ιδια υποτιμούσε τον εαυτό της παρ' όλα τα χαρισματα της. Κατηγορούσε την Ωστεν για έλλειψη πάθους στα βιβλία της, μια ζωή πολυτάραχη λοιπόν, αυτη ήταν η ζωή της!
 
Η Μπροντε σπουδασε σε ενα οικοτροφειο, (μαζι με τις αδερφες της νομιζω), σαν αυτο που περιεργαψε στο βιβλιο, και κολλησε φυματιωση.

Οταν δημοσιευσε την "Τζεην Ευρ" οι υπευθυνοι του οικοτροφειου, αναγνωρισαν το σχολειο, και της εστειλαν μεσω δικηγορου, απειλητικα γραμματα, να τροποποιησει καπως την ασχημη εικονα που ειχε δημιουργησει. Τα γραμματα αυτα βρεθηκαν (προσφατα νομιζω). Η ιδια πεθανε στην γεννα του πρωτου της παιδιου, λογω της αδυναμιας που της προκαλεσε η φυματιωση.
 
Σπούδασε σε οικοτροφείο όντως μαζί με τις αδελφές της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες( η μητέρα της πέθανε όταν ήταν πέντε) αλλά και δούλεψε σε οικοτροφείο στην Γαλλία, στο σχολείο Εζερ με πλούσιες μαθήτριες! ήθελε να τελειοποιήσει τα γαλλικά της αλλά και να μπορέσει να ανοιξει δικό της σχολείο με την Εμιλυ στην πατριδα της! σύντομα θα πέσει στην γοητεία του Εζερ, ο οποιος θα την μυήσει στα μυστικά της λογοτεχνίας, ο έρωτας αυτός θα της δώσει τα φτερά να γίνει συγγραφέας, αυτός θα πιστέψει στο ταλέντο της και θα την ενθαρύνει να γράψει, αυτός ήταν όλος της ο κόσμος!
 
Η Σαρλότ είχε σταλεί με τις αδελφές της Έμιλυ και Αν σ' ένα οικοτροφείο για παιδιά κληρικών. Οι συνθήκες, που περιέγραψε τόσο γλαφυρά στη Τζέην Έυρ, ήταν τέτοιες που όλα τα κορίτσια έπαθαν φυματίωση. Από φυματίωση πέθαναν τελικά κι οι τρεις σε μικρή ηλικία.

Και οι τρεις αδελφές έγιναν συγγραφείς. Η Έμιλυ έγραψε το πασίγνωστο "Ανεμοδαρμένα Ύψη" και είναι απορίας άξιο που φαντάστηκε όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα πάθη τους καθώς είναι η κόρη που γύρισε από το σχολείο κατευθείαν στο πατρικό και πέθανε εκεί χωρίς να ταξιδέψει, να παντρευτεί ή έστω να ερωτευτεί.

Η Σαρλότ και η Αν το προσπάθησαν λίγο παραπάνω. Δούλεψαν ως γκουβερνάντες σε πλούσιες οικογένειες και ως δασκάλες σ' ένα οικοτροφείο στις Βρυξέλλες. Κατέληξαν όμως και αυτές στο πατρικό ...

Υπήρχε κι ένας αδελφός, φυματικός, άσωτος, πότης, χαρτοπαίκτης, γυναικάς. Το αντίθετο ακριβώς από τις αδελφές του. Αφού ταλαιπώρησε αρκετά την οικογένεια με τις περιπέτειές του, πέθανε κι αυτός.

Ήταν όντως τραγικό που χάθηκε όλη η οικογένεια αλλά και λογικό αν σκεφτούμε την εποχή. Το σπίτι τους βρισκόταν σ' ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, δίπλα σε βάλτους, με μπόλικη υγρασία. Τα λεφτά δεν επαρκούσαν ποτέ για καλό φαγητό ή άλλες ανέσεις. Και σίγουρα και η οικογενειακή κράση δεν ήταν η καλύτερη. Η Σαρλότ φάνηκε να ξεφεύγει όταν παντρεύτηκε τον κληρικό που δούλευε μαζί με τον πατέρα της αλλά δεν άντεξε την εγκυμοσύνη στα 38 της χρόνια. Πέθανε στα πρώτα στάδια αυτής, από υπερβολική εξασθένηση.

Έχω προσπαθήσει να διαβάσω το Βιλέτ αλλά δεν μου άρεσε καθόλου. Ίσως γιατί είναι η ζωή της όπως πραγματικά την έζησε στις Βρυξέλλες με έναν αδιέξοδο μάλλον μονόπλευρο έρωτα για τον παντρεμένο ιδιοκτήτη του παρθεναγωγείου που δούλευε.

Το Τζέην Έυρ πάλι είναι άλλη υπόθεση :flower: . Είναι η ζωή της όπως την είχε ονειρευτεί. Μια λογική και προσγειωμένη ηρωίδα που κινείται σ' ένα μυστηριακό περιβάλλον και ζει τον απόλυτο έρωτα με τον χτυπημένο από τη μοίρα εργοδότη της.

Την ιστορία με τη δυσφήμιση και τα απειλητικά γράμματα δεν την ήξερα Λορένα. Νομίζω ότι κάπου είχα διαβάσει πως το πρόσωπο του ψευτοευσεβή, βάναυσου υπεύθυνου του οικοτροφείου το είχε εμπνευστεί από τον πραγματικό διευθυντή. Φαντάζομαι χαρά που θα έκανε αυτός μόλις εκδόθηκε το βιβλίο :D
 
Πως ένα κοριτσάκι σαν την Εμιλυ δημιουργησε ένα τέτοιο βιβλίο μεγαλύτερο και από την ίδια την ζωή( όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού διδάσκουν τα ανεμοδαρμένα ύψη), απορίας άξιο τελικά συγγραφέας γεννιέσαι δεν γίνεσαι!

Ζωή που είχε και η Σαρλότ, όχι απλώς πολυτάραχη και ανατρεπτική αλλά ανατριχιαστική!
 
o καθηγητής Εζερ ήταν η βάση για τον χαρακτήρα του πλουσιου, μυστηριώδη Ροτσεστερ! Δεν ήταν ωραίος άνδρας αλλά είχε συναρπαστική, πνευματώδης προσωπικότητα , ήταν πολύ γοητευτικός άνδρας με πολλά μυστήρια, αμέσως κέντριζε το ενδιαφέρον του ακροατη από εκεί θα επνευστεί η σαρλότ και η μισότρελη γυναίκα του Ροτσεστερ αντικατροπτίζει ακριβώς την γυναίκα του καθηγητή Εζερ ήταν υστερική, ζηλοφθονη και δολοπλόκα!
 
Γεια σας Αριάδνη! Είμαι η σπαστική φωνή της πεζής πραγματικότητας :D

Ο Κωνσταντίνος Έζερ όντως αποτέλεσε το πρότυπο για τον κύριο Ρότσεστερ. Στην μορφή (μελαχροινός, όχι όμορφος, εκρηκτική προσωπικότητα, του άρεσε το ποτό ;) ) αλλά σε τίποτα άλλο.

Έχουν δημοσιευτεί τα γράμματα που του είχε στείλει η Σαρλότ και στα οποία αυτός δεν είχε απαντήσει ποτέ. Τα έδωσαν στους times τα ίδια τα παιδιά του, κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Σαρλότ σίγουρα την είχε πατήσει μαζί του κι αυτός προσπαθούσε να κρατήσει σε απόσταση τη νεαρή κοπέλα χωρίς να πληγώσει τα αισθήματά της.

Κατά τ' άλλα είχε έναν, φαινομενικά τουλάχιστον, πετυχημένο γάμο με μια επίσης δασκάλα και έξι παιδιά μ' αυτήν. Τα γράμματα της Μπροντέ μάλιστα σώθηκαν επειδή η ίδια η κυρία Έζερ μάζεψε τα κομμάτια τους που είχε σκίσει και πετάξει ο άντρας της και τα κόλλησε :sealed: . Αυτή τα έδωσε, λίγο πριν πεθάνει στην κόρη της, λέγοντάς της ότι ίσως έχουν μεγάλη σημασία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έζερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στο ταλέντο της Σαρλότ και την ενθάρρυνε να γράψει.
 
καλά κάνεις και είσαι η φωνή της πραγματικότητας, την πραγματικότητα ψάχνουμε εδώ , όχι τον μύθο( η αλήθεια σε ελευθερώνει) αλλά ρε παιδί μου τί γνώσεις είναι αυτές που έχεις! μου έβαλες τα γυαλιά :cool: ώστε την καημένη δεν την ερωτεύτηκε! :cry: ; ηταν και παντρεμένος δεν μπορείς και να τον κατηγορήσεις!

σημείωση: μιλήστε μου στον ενικό είμαι απλός άνθρωπος , μην νιώθετε δέος απέναντι μου #) , χα, χα!

αυτά δηλ. που έχω διαβάσει δεν είναι τελείως ακριβή, πάντως τον εαυτό της δεν πρέπει να τον θεωρούσε όμορφο και ικανό αλλά πάλι έγραφε με τέτοια μαχητικότητα και ήταν και προτεστάντισσα, ένας άνθρωπος με λίγη αυτοπεποίθηση στον εαυτο του δεν θα ήταν τόσο ανατρεπτικός ουτε τόσο φιλελεύθερος, η απόλυτη αλήθεια τώρα χάνεται στο χρόνο! πάντως σ' ευχαριστω για τις πληροφοριες, την αλήθεια θέλω να μάθω πίσω από κάθε πρόσωπο και όχι τι θα ηθελα εγώ στην φαντασία μου για εκείνον!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο πληθυντικός πήγαινε να εξαγοράσει το βρίσιμο που έχω βαλθεί να σε προσγειώνω κάθε φορά ;) . Δεν είμαι τόσο ευγενικό κοριτσάκι κατά τ' άλλα :cool: .

Οι "γνώσεις" οφείλονται απλά και μόνο ότι κι εγώ θα ήθελα πολύ ο μύθος ν' ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και έψαχνα επιχειρήματα γι' αυτό :cool: . Αλλά ... :cry: :cry:

Κι έχεις δίκιο βουνό στο ότι η απόλυτη αλήθεια χάνεται στον χρόνο ;)
 
Οι "γνώσεις" οφείλονται απλά και μόνο ότι κι εγώ θα ήθελα πολύ ο μύθος ν' ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και έψαχνα επιχειρήματα γι' αυτό :cool: . Αλλά ... :cry: :cry:

δική μου είσαι ! δεν σε βρίζω το αντίθετο αλλο να λες την αλήθεια και άλλο να λες την ωμή αλήθεια( υπάρχει μεγαλη διαφορά πιστεψε με), εσύ λες απλώς την αλήθεια( ήθελες άλλωστε ο μύθος να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σπουδαια λόγια) και σε εκτιμώ βαθύτατα γι' αυτό όπως και για την έρευνα που κάνεις στο καθετι, όση βέβαια ο χρόνος ΄σε αφήνει να προσεγγισεις, δεν μπορεί να γινουμε κολλητες της μπροντε, το μόνο σίγουρο ουτε να δούμε εξ' ολοκληρου πως σκεφτοτανε, ίσως τοτε να χαλούσε και το όνειρο να μαθαίναμε την ωμή αλήθεια, εμείς ας σταθούμε απλώς στην αλήθεια και ας κρατήσουμε το ονειρο ζωντανο!! ;)

και για τον μαρκο πολο καποια πραγματα ειναι αλήθεια( θα χαρεις τωρα ειμαι σιγουρη), ο κουπλαι χαν υπήρξε, γιος του τσεκιλς χαν, διαδοχος του, συμπαθουσε τον Μαρκο όντως για τις ικανοτητες του τον έστελνε σε αποστολές και με τον γιο του είχε φιλια και στην φυλακή κατέληξε! αυτα!
 
Αγαπημένη Τζέην Έυρ... Απο τα αγαπημένα μου βιβλία! Δεν θα το χαρακτήριζα παιδικό, αν και το διάβασα αρκετά μικρή, γύρω στα 10. Στη Σαρλότ Μπροντέ και την Τζέην Ώστεν οφείλεται η αγάπη μου για την αγγλική λογοτεχνία.

Πρόσφατα είδα και μια μεταφορά του βιβλίου σε ταινία, σε σκηνοθεσία του Franco Jeffirelli, αρκετά καλή, αλλά όπως πάντα τίποτα δεν μπορεί να πλησιάσει την ομορφιά της λογοτεχνίας... Ειδικά προς το τέλος είχε αρκετές διαφορές από το βιβλίο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτή με τον Γουίλιαμ Χαρτ δεν λες; Την απαράδεκτη που τους βάζει να συναντιούνται στα ερείπια του σπιτιού λες και το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο είναι να κάθεται ο τυφλός σε μια καρέκλα στ' αποκαϊδια :angry: .

Καλύτερη ήταν μια τηλεοπτική του BBC που είχε δείξει η ΕΡΤ1 χρόνια πριν, με τον Τίμοθι Ντάλτον στον ρόλο του Ρότσεστερ.

Μια άλλη με τον Όρσον Ουέλς και την Τζέιν Φοντέιν, επίσης δεν έφτανε ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά του βιβλίου. Άξιζε μόνο η παρουσία μιας έφηβης Ελίζαμπεθ Τέιλορ, στον ρόλο της φίλης της από το ορφανοτροφείο που πεθαίνει.

Κι ακόμα περιμένω τον σκηνοθέτη που θα δικαιώσει την Μπροντέ...
 
Οι αδερφές Bronte αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της βικτωριανής λογοτεχνίας,αν και ανήκουν στην Ρομαντική περίοδο της εποχής,έχουν κάποια έντονα (αν και λιγά) gothic στοιχεία στα έργα τους.Η επιτυχία της Jane Eyre της Charlotte Bronte βοήθησε στο να εκδοθεί το Wuthering Heights της Emily και το Agnes Grey της Anne Bronte.

P.S.Το γράψιμο πέρα από ταλέντο θέλει σκληρή δουλειά,δεν υπάρχει καμία επιφοίτηση στην λογοτεχνία γενικότερα.Το πρώτο πράγμα που λένε οι καθηγητές στο πρώτο μάθημα του Creative Writing ειναι: "'Εχετε ξυπνητήρι?Αν όχι...ΑΓΟΡΑΣΤΕ!"
 
το bbc πρόσφατα έβαλε μια διασκευή του, την έδειξε η ερτ, δεν έχει καιρό!
 
Λατρευω με πάθος αδερφες Μπροντε και έχω πάει και στο χωριο τους σε προσκυνημα! Θυμαμαι την ελληνοποιηση των ονοματων η Καρλοτα, η Αιμιλία και η Αννα Βρονδέ!

Οσον αφορά την Τζεην Ευρ (αξεχαστη η κραυγη-ατάκα στο τέλος ''Reader I married him!!!'') θα ηθελα εδω να φέρω στην προσοχή σας το πρικουελ γραμμένο από μια αλλη κλασσικη συγγραφεα, Βρετανη από την Δομινικα των Δυτικών Ινδιών την Τζην Ρις, της οποιας έχω διαβάσει τα πάντα επισης. (Jean Rhys). Το βιβλιο έγινε το ιδιο κλασσικο με την Τζεην Ευρ (διδασκεται στα πανεπιστημια κτλ) και νομιζω ήταν η πρώτη και η τελευταια φορά που εγινε κατι τέτοιο δηλ. καποιος να αναπτυξει έναν χαρακτηρα από κλασσικό έργο σε άλλο μυθιστόρημα το οποιο να θεωρήται ισάξιο. Η Τζην Ρυς οπως και οι αδερφες Μπροντε ειναι σταθερή αξία στο θέμα ᾽᾽απελευθερωση της γυναικας᾽᾽. Βλεπετε η Τζην ήταν showgirl και περιστασιακα call girl στα ᾽30ς. Φιγουραρει επισης δυνατα και στο τμημα ''post colonial literature'' (οπως θυμαμαι από την βιβλιοθηκη της σχολής) και καθε φαν της Τζεην Ευρ αξιζει να την ανακαλυψει.

Λεγεται ᾽Ἠ πλατια θαλασσα των Σαργασσών᾽᾽ (The wide Sargasso Sea) και ειναι η ιστορια της πρωτης κ.Ροτσεστερ δηλαδη της τρελλης στην σοφιτα. Το βιβλιο ειναι αριστούργημα αν και θα χαλάσει την ρομαντική εικονα σας για τον κ.Ροτσεστερ!

Εδώ λέμε γενικά για τις αδερφές Μπροντέ ή μονο για την Σαρλοτ και συγκεκριμένα μονο για την Τζεην Ευρ; Δηλαδή ρωτώ μπορώ εδώ να εκφράσω το πάθος μου για ᾽᾽Τα Ανεμοδαρμένα Υψη᾽᾽; (Χηηηηηηθλιφ!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είμαι φαν του διαβάσματος αλλά μόλις παίσει στα χέρια μου ενα ωραίο λογοτεχνικό βιβλιό θα κάτσω να το διαβάσω.... Όταν διάβασα το Τζέην Έυρ μου άφησε μια μικρή μελαγχολία γιατί διαβαζοντά στο σε κάνει να θυμώνεις, να ελπίζεις, και να ερωτεύεσαι με ένα δικό σου τρόπο.... :)
 
DSC06668.jpg Ανακάλυψα και τη δική μου παλιά παιδική έκδοση του βιβλίου, δώρο μιας καλής φίλης στο δημοτικό! Εκδόσεις ΑΛΜΑ, δε λεει χρονολογία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την ίδια είχαμε zouzou :)

Εκδόσεις "Άλμα" ... Άλλο μισοσβυσμένο όνομα που χτυπάει αναμνησιακά καμπανάκια.
 
Πίσω
Μπλουζα