Τηλέγραφος (το teletext της ΕΡΤ τη δεκαετία του '80)

MrRetromemories

Retro Member
Joined
31 Μάρ 2010
Μηνύματα
193
Αντιδράσεις
57
παιδια να σας θυμισω και κατι αλλο απο την πρωινη ζωνη της ΕΡΤ στα τελη της δεκαετιας του 80?? ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ!!!,δηλαδη το TELETEXT της τηλεορασης μας, εαν υπαρχει καποιος που εχει βιντεο απο τον ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ θα ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια..
 
Τον θυμάμαι κι εγώ τον Τηλέγραφο - στην ΕΤ1. Νομίζω κάθε μεσημέρι για κανένα δίωρο δεν προβαλλόταν?
 
πωωωωωω πω ναι ρε παιδια καθημερινες το μεσημερι..τι φερατε παλι στο προσκηνιο.?
 
Εγώ τον τόνιζα Τηλεγράφο και είχα παραξενευτεί όταν τον είχα πρωτοδεί.Το περιεχόμενό του αν θυμάμαι καλά είχε πρόγραμμα τηλεόρασης, φαρμακεία, νοσοκομεία που εφημέρευαν και δρομολόγια τρένων, πλοίων κλπ. Πολύ πληροφοριακός λοιπόν.
 
Ναι ρε παιδιά.... πωπωπω... καθόμουν και το χάζευα.... Και, αν θυμάμαι καλά, είχε και μουσική υπόκρουση ("χαλί");
 
Έκανα έρευνα σε αρχείο γνωστής εφημερίδας για β΄ μισό δεκαετίας 1980. Ο Τηλέγραφος αναφέρεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 1986 και για πρώτη φορά τον βρίσκω στο πρόγραμμα στην ΕΡΤ-1, στη μία το μεσημέρι, 25/6. Συνεχίζεται αδιάλειπτα, με αλλαγές στην ώρα, π.χ. το Νοέμβριο του 1987 τον βλέπω να μεταδίδεται στις δύο και μισή. Από Δευτέρα ως Παρασκευή. Στις 29/12/1987 τον είδα για τελευταία φορά στο πρόγραμμα της εφημερίδας.

Άρα και συνοψίζοντας, ο Τηλέ-Γραφος ήταν βραχύβιος, καθώς είχε ζωή μόλις ενάμιση χρόνου, από τον Ιούνιο του 1986 ως τον Δεκέμβριο του 1987.
 
Τηλέγραφος [απόσπασμα]

Απόσπασμα από τηλεοπτικό πρόγραμμα του 1987, δείχνει τι περίπου περιελάμβανε η εκπομπή.

wMW5S2PsRpT4gAAAABJRU5ErkJggg==


tilegrafos programma 240687.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τηλεγραφος ΕΡΤ (3/11/1986) :

uploader o pandimitriou19821982 "Απόσπασμα από τον Τηλέγραφο της ΕΡΤ που συνήθιζε να μεταδίδει πρωινές και μεσημβρινές ώρες καθημερινά με προβολή ειδήσεων καθώς και του ημερησίου προγράμματος.Το συγκεκριμένο είναι από τις 3/11/1986"
 
Εκπομπές στυλ Τηλέγραφου πρέπει να έκαναν και τα ιδιωτικά κανάλια στα πρώτα χρόνια εκπομπής τους. Στον Αντ1, τουλάχιστον, μετά το κλείσιμο του προγράμματος έκαναν σύνδεση με το ραδιόφωνο του Αντ1 και έπαιζαν κάρτες με το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.

Αυτό με την κάρτα και τη ραδιοφωνική σύνδεση τη θυμάμαι και σε ένα κρατικό κανάλι (νομίζω την ΕΤ3) κάπου στη δεκαετία του 90, όπου έδειχνε μια κάρτα δοκιμής με το όνομα του καναλιού και ακουγόταν κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός.
 
ναι και η ΕΤ3 το ειχε τοτε πρεπει να το δουλευε με amiga οπως εκαναν εδω τοπικα καναλια παλια που βαζανε τις καρτες μεσω amiga το ΗΧΩ στα Γιαννενα και η δημοτικη τηλεοραση Αρτας περναγαν καρτες με τηλεφωνα διαφημισεις και αλλα τετοια της εποχης

αυτο της ΕΤ1 δεν το θυμαμαι και πολυ
 
Νομίζω ο Τηλέγραφος είχε τα πάντα, σίγουρα είχε το πρόγραμμα της τηλεόρασης και ειδήσεις. Νομίζω ότι ήταν κάτι σαν τελετέξτ, αλλά ουσιαστικά δε μπορούσες να ελέγχεις ποια πληροφορία θα έβλεπες κάθε φορά. Πρέπει δηλαδή να είχε και χρηστικές πληροφορίες, όπως εφημερεύοντα, δρομολόγια πλοίων κλπ.

Όταν πρωτοξεκίνησαν κάποια ιδιωτικά είχαν σε κάρτες κυρίως διαφημίσεις πριν το κανονικό τους πρόγραμμα.
 
Αρκετά κανάλια είχαν τελετεξτ λίγο πριν την ψηφιακή μετάβαση τους... θυμάμαι EPT, MEGA, ANT1, STAR και ALTER
 
Κρίμα που το κανάλι ALTER δεν υπάρχει πια
 
Πίσω
Μπλουζα