Τιμές στα Coin Ops

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.366
Αντιδράσεις
1.385
Πιάσαμε μία συζήτηση με έναν φίλο για τα ηλεκτρονικά και προσπαθούσαμε να θυμηθούμε πότε ήταν τα εικοσάρικα, πότε τα 50άρικα, τα κατοστάρικα κλπ και γιατί όχι, ακόμα και δεκάρικα ή και πιο παλιά. Εγώ από τα εικοσάρικα και μετά τα πρόλαβα, νομίζω το '89. Δεν θυμάμαι όμως πολύ καλά, υπάρχει κανένας που να θυμάται καλύτερα τι πληρώναμε και πότε αλλάζανε?
 
To 88 με 89 ηταν 20 δραχμες και 50 εγειναι αν θυμαμαι καλα εγειναι αρχες 90 με 93 η 94.Μετα απο κει το εκαναν κατοσταρικο και την συνεχεια την ξερετε ολοι.
 
Θυμάμαι που κάθε φορά που το αλλάζανε και ήταν φρέσκο, είχες δύο credits. Πχ όταν πρωτοβάλανε το 50άρικο είχες 2 credits για κανά δύο χρόνια, το ίδιο και με τα κατοστάρικα.
 
Σε μας στην επαρχια και ειδικα στην περιοχη μου γιατι δεν μπορω να ξερω τι γεινοταν σε αλλα μερη δεν ισχυε αυτο.Οποτε και να γεινοταν η αλλαγη ενα παιχνιδι ειχες με ενα κερμα ποτε δεν ειχαμε δυο.
 
1981 είχα δει που παίζανε με ταληρο. Το 1982 είχα πρωτοπαίξει σε arcade με ενα 10ρικο. Το πρώτο μου παιχνίδι ηταν αν θυμαμαι καλά ή το Phoenix ή το Pleiads. 1985 εξακολουθούσε η χρήση του ενός δεκάρικου. Το 1988 είχα σκίσει ενα Double dragon με 2 δεκάρικα, το 1989 το Tehkan world cup με εικοσάρικο το οποίο συνέχισε μεχρι 93 ή 94. Οταν το πενηντάρικο έγινε κέρμα, κάποιοι είπαν "Γιατί όχι πενηντάρικο; Σχεδόν ίδιο μέγεθος εχει με το 20αρικο" ή κάπως έτσι. Ε μετά σταμάτησα να παίζω :D , μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το ΜΑΜΕ ;) .
 
Και εγω το εχω συνδιασει με τα παιχνιδια.

Το πρωτο που επαιξα ever ηταν αρχες δεκαετιας '80, το space invaders, φυσικα ασπρομαυρο, αν και δεν θυμαμαι καλα, νομιζω ειχε 5 ή 10 δρχ.

Στα μεσα της δεκαετιας του '80 επαιζα σε ενα προποτζιδικο το double dragon, με 10αρικο.

Προς το τελος της δεκαετιας επαιζα διαφορα, οπως το cabal που ειχε πρωτοβγει τοτε, με 20αρικο.

Μετα στα early '90 εγινε 50αρικο, ειμαι σιγουρος οτι οταν κυκλοφορησε το NBA JAM ηταν ηδη 50αρικο.

Μετα προλαβα και το 100αρικο, μετα την μεση των '90 (SF series),

και φυσικα προλαβα και το euro ! στην οδο τζορτζ νομιζω, σε ενα απο τα καλυτερα ουφαδικα της ευρωπης.

Ακομα και οταν ειχα μηχανηματα παρομοιας δυναμης και με καινουργια παιχνιδια (οπως η Α500, το MD, το SNES, το ps1) παντα επαιζα και στα ουφαδικα, ειναι η μεγαλη μου αγαπη. Εχω ξαναγραψει παλιοτερα τους λογους, αλλα ας πουμε π.χ. το raiden που στο ps1 ειναι ολοιδιο με του coin-op, το επαιζα και σε coin-op.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρώτο arcade που έπαιξα ήταν το Ghosts n Goblins το 1985 που βγήκε και θυμάμαι έπαιρνε δεκάρικο. Μερικά άλλα έπαιρναν για πρώτη φορά τότε τα μεγάλα ασημί εικοσάρικα. Μερικά παιχνίδια που θεωρούνταν "καλά" με κανονικού μεγέθους όπλα που σημάδευες στην οθόνη έπαιρναν ακόμη και τρία δεκάρικα για ένα credit!!!! Κατόπιν όντως τέλη του 80 αρχές 90 πήγε σε πενηντάρικο και για να μας καλοπιάσουν για την αλλαγή από 20 δρχ σε 50 δρχ με ένα πενηντάρικο έπαιζες δυο παιχνίδια. Το ίδιο έγινε και κατά τη μετάβαση στο κατοστάρικο. Μετά πλάκωσε το ευρώ και ακρίβυνε πολύ το χόμπι μας οπότε και απομακρυνθήκαμε σιγά σιγά...
 
Το 92 που επαιξα για πρωτη φορα ηλεκτρονικα σε ενα ξενοδοχειο ηταν 50αρικο (ή 10αρικο αν το εβαζες απο κατω με κολπο :diablotin: ).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mike είπε:
Και εγω το εχω συνδιασει με τα παιχνιδια.Στα μεσα της δεκαετιας του '80 επαιζα σε ενα προποτζιδικο το double dragon, με 10αρικο.

Το Ταμπλ Ντράκον βγήκε το 1987 άρα το'παιξες το 1988 (μέχρι να ερθει Ελλάδα δηλαδή). Μαλλον ήταν και η τελευταία χρονιά του δεκάρικου. Το NBA JAM βγήκε νομίζω το 1993, άρα χρονικώς σωστά το είπα πιο πανω για το πενηντάρικο :D . Και μιας και είπες για ευρώ, δεν έχω παίξει ποτέ μου με ευρώ, νομίζω ότι ήδη ήταν απαγορευμένος καρπός τα arcades οταν αλλάξαμε νόμισμα. ΟΜΩΣ, το 2002 είχα παει Λονδίνο και είχα παει στο Τροκαντερό όπου υπήρχε ενα τεράστιο κτίριο με διάφορα γεγονότα (χαπενινγκς :D ) σε καθε όροφο. Σε εναν απ'αυτούς υπήρχαν ηλεκτρονικά, από ό,τι πιο τελευταίο υπήρχε μεχρι τότε έως και πολύ παλιά αλλά σε νέα καμπίνα. Θυμάμαι παίδες που έβαζα το λιρόνι κι έλεγα ότι φεύγει 1.5 ευρώ έτσι, αέρας! Να'ναι καλά ο Νικόλα και το ΜΑΜΕ του!
 
Το Μούμπλε Μούμπλε (aka Bubble Bobble) μου έφαγε αρκετά 20άρικα όταν το πρωτοέπαιξα όπως και αργότερα το Snow Bros.Μετά το NBA JAM αυτό κι αν έφαγε 50ρικα γιατί εκτός του ότι είχα τρελαθεί να παίξω, ένα πλήρες παιχνίδι ήθελε 4 credits. Τα κατοστάρικα όμως σε ποιο παιχνίδι βάζαμε; Το War Gods έπαιρνε 100ρικα;
 
Χμμ δε θυμάμαι ακριβή χρονολογία, θυμάμαι όμως ότι μια φορά έτυχε σε επαρχιακή ταβέρνα, που τελούσε και χρέη καφενείου/τεμπελχανείου του χωριού, όπου είχε 5-6 coinops να έχω "σφηνώσει" 20ρικο σε ένα flipper (προφανώς έπαιρνε μικρότερων διαστάσεων νόμισμα, δεκάρικο) και να αρνούμαι κατηγορηματικά ότι το έκανα εγώ όταν με τσάκωσε ο μαγαζάτορας :baby2: . Πάνω από 7-8 χρονών αποκλείεται να ήμουν άρα γύρω στο 87-88 θα ήταν.
 
To euro και κατα συνεπεια τα συγχρονα ουφαδικα υπηρχαν και μετα την "απαγορευση Σημιτη" τοτε με τα φρουτακια. Θυμαμαι οτι ειχε μεγαλα μηχανηματα στο Σειριο στην Εθνικη οδο, ειχε επισης στο Ster στο Καματερο, μαζι με μπιλιαρδα, μποουλινγκ κτλ. Ακομα και περισυ το καλοκαιρι του 2013 ειδα σε μαγαζι στο Μεγαλο Πευκο (ειχα υπηρετησει εκει το 2004).
 
Arcades υπαρχουν ακομα απλα με αλλη μορφη και συνηθως σε μεγαλα εμπορικα η σε bowling οπως εδω στη σερρες πχ στο bowling που εχει μεσα μια,δυο καμπινες με πολλα παιχνιδια,ενα virtua striker,ενα,δυο με οπλα που δεν θυμαμαι ποια ειναι,κατι ραλακια κλπ.Στα χωρια ομως οπως το δεικο μου η τα διπλανα τον νομο τον ειχαν γραμμενο μην πω που.Κανονικα ειχαν τα ηλεκτρονικα μεσα δεν τα σηκωσαν ποτε απλα το μονο που φοβοταν ηταν κανεναν ρουφιανο και στο τελος ο μοναδικος λογος που τα μαζεψαν και τα εβαλαν στην αποθηκη γυρω στο 2010 ηταν γιατι το χωριο ερημωσε σε γενικες γραμμες απο μικρα παιδια και οσα εμειναν με τους υπολογιστες και της κονσολες που ειχαν σπιτι σιγα να μην πηγαιναν να παιξουν στης σκοροφαγωμενες καμπινες αλλα και γιατι δεν ειχε δουλεια γενικοτερα και εκλεισαν την καφετερια.Ειχε μεσα 5 καμπινες οι οποιες ηταν Ghosts'n Goblins,Cabal,Wonder Boy,Shinobi και Black Tiger και ο μονος ανθρωπος που καθοταν μπροστα απο μια καμπινα ημουνα εγω εν ετη 2010.Τα τερματιζα ολα με 2.50 ευρω απο ενα κερμα στο καθενα επεινα και 5,6 μπυρες και κανα δυο ουισκυ επερνα την δοση μου και την μυρουδια απο το αγαπημενο εκεινο μερος και εφευγα.Αν δεν εκλεινε μεχρι και σημερα οι καμπινες θα ηταν κανονικα μεσα στο μαγαζι και γω θα ημουνα εκει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ τα πρόλαβα με 2 δεκάρικα στο χωριό μου και εικοσάρικο αμέσως μετά.Και φυσικά πενηντάρικα,4 πενηντάρικα για 4 περιόδους NBA Jam για παράδειγμα.
 
Υπάρχει μαρτυρία Μύστη των Arcades ότι το Εικοσάρικο με τον Περικλή, εάν σφυροκοπείτο αρκετά ώστε να χαθεί όλο το ανάγλυφό του, πέρναγε κανονικά ως credit στην εποχή του Πενηντάρικου κέρματος. Επιβεβαιώνεις κaνείς;
 
Υπάρχει μαρτυρία Μύστη των Arcades ότι το Εικοσάρικο με τον Περικλή, εάν σφυροκοπείτο αρκετά ώστε να χαθεί όλο το ανάγλυφό του, πέρναγε κανονικά ως credit στην εποχή του Πενηντάρικου κέρματος. Επιβεβαιώνεις
Το επιβεβαιωνω εγω.Ειχα προσβαση σε πολλα και διαφορα κερματα με το μαγαζι που ειχαμε οποτε εκανα και τα αναλογα πειραματα.Μια χαρα γινοταν η δουλεια και δεν χρειαζοταν μαλιστα και πολυ σφυροκοπημα απλα δουλευε καλυτερα η ολη φαση σε καμπινες με τους παλιους σιδερενιους κερματοδεκτες και οχι και τοσο καλα στους πλαστικους κερματοδεκτες που εμφανιστηκαν αργοτερα.
 
είχα διαβάσει παλιά (e-text από BBS) οτι μερικά arcades έβαζαν credits αν έκανες επαφή το πιεζοηλεκτρικό απο ηλεκτρονικό αναπτήρα πάνω στην υποδοχή για κέρματα, είχα κάνει δοκιμές αλλά τζίφος, μπορεί να έπαιζε για μηχανάκια που είχαν ηλεκτρονικό κύκλωμα για τα κέρματα, οχι ηλεκτρομηχανικό.
 
Πίσω
Μπλουζα