Τι θα έκανα σήμερα

Μία διόρθωση το Γκρέμιστα-Γκρέμιστα έχει ερμηνεύσει η Πίτσα Παπαδοπούλου το 1986.
Η πρώτη εκτέλεση, με διαφορετικούς στίχους, ανήκει στον Γιώργο Χαλιό (1979) (δείτε σχετική ανάρτηση στο Τι ακούω απόψε)
Στίχοι : Σπύρος Κεφαλόπουλος
Μουσική : Ηλίας Σούκας
Μόνο στο άλμπουμ ''Πίτσα Παπαδοπούλου - Αργά τη νύχτα'' (1986), ως δημιουργοί αναφέρονται οι : Κ. Σούκας, Λ. Τσώλης .
Σε όλα τα άλλα άλμπουμ ή συλλογες, ανεξαρτήτως ερμηνευτών ακόμα και αυτων της Πίτσας Παπαδοπούλου, ως δημιουργοί αναγράφονται οι Ηλίας Σούκας - Σπύρος Κεφαλόπουλος . πηγή
Πολύ σωστά!
Πρέπει να ξανακούσω τους δίσκους γιατί τα έχω μπερδέψει... Εμ, έχουν περάσει και τόσα χρόνια!
 
Πολύ ωραίο θέμα bambinella 100.

Μια μέρα χωρίς σχολείο όταν ήμουν 12...
Θα άνοιγα τον Commodore μου το πρωί. Μετά θα κατέβαινα κάτω στον κήπο της πολυκατοικίας και θα περίμενα τους άλλους.
Θα παίζαμε αμερικανάκι (από ένα παγκάκι-τέρμα ο καθένας και η μπάλα με την μία, όποιος τρώει γκολ βγαίνει, ο τελευταίος κερδίζει).
Βόλτα με τα ποδήλατα γύρω τριγύρω, εγώ είχα ένα bi-cross κάπως έτσι λεγότανε, ήταν κροσάκι με αμορτισέρ.
Θα κόβαμε και θα τρώγαμε μούσμουλα άπλυτα και νερό από όποια βρύση βρίσκαμε, είχαμε πάντα μαζί μας το κλασικό χρυσό κλειδί.
Το μεσημέρι μονόπολη στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Το βραδάκι μπάλα,κρυφτό,αμπάριζα,μήλα,εφτάπετρο,πόλεμο,αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα (μέρα ή νύχτα), να μείνει να μείνει στο τρύπιο το καμίνι, κάτι απ`όλα, ή στο σπίτι της Πέπης διαγωνισμό Break Dance. Μακράν μπροστά η Πέπη, συμμαθήτρια μου που οδηγούσε ζετάκι.
Θα έκλεινε η μέρα με επίθεση στα λεωφορεία με νεράτζια. Επιβάτες σε απόλυτο τρόμο.
Θα διαβάσω το πρωί.
 
Τετάρτη σήμερα. Δεκέμβριος. Είναι περασμένα μεσάνυχτα.Λίγο πριν τελείωσε ένα σήριαλ που έβλεπα.Όχι ότι είμαι και φαν. Άλλωστε την περισσότερη ώρα την πέρασα κάνοντας ζάπινγκ.Δεν είναι όπως παλιά,που είχαμε 2 κανάλια.Πλέον αυτό το μαραφέτι που το λένε τηλεχειριστήριο έχει κάποιο ρόλο.Τώρα υπάρχει ΕΤ-1,ΕΤ-2,ΕΤ-3,MEGA,ANT1, tv100 και NEW αν δεν κάνω λάθος (και μέχρι εκεί.Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν ακόμα τα δορυφορικά ή αν τα είχαν σταματήσει).
Ετοιμάζομαι για ύπνο,πέφτω κουρασμένος στο κρεβάτι.Σκέφτομαι πως πέρασα τη μέρα μου. Ξύπνησα το πρωί στις 7:15. Δεν χουζουρεύω ποτέ.Αν ανοίξω τα μάτια μου,τέλος,σηκώνομαι σχετικά αμέσως,ούτε μισό λεπτό δεν κάνω χουζουρέματα! Πήγα σχολείο. Είμαι πλέον στη δύση της εφηβείας (ελπίζω να είμαι εντός thread,έτσι όπως το έθεσε η bambi). Τελευταία τάξη,τρίτη λυκείου (Δεκέμβρης 1991).
Έχει αέρα,δεν έχει χιονίσει ακόμα,αλλά έχει κρύο. Έχω να περπατήσω αρκετά μέχρι να φτάσω στο λύκειο.
Το νηπιαγωγείο μου ήταν ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου (ο παππούς και η γιαγιά με πηγαινοέφερναν).Το γυμνάσιο ήταν ακριβώς δίπλα στο νηπιαγωγείο. Ένα λεπτό περπάτημα.Γι' αυτό άλλωστε πολλές φορές,ξεκινούσα από το σπίτι όταν άκουγα το πρώτο κουδούνι, για την προσευχή.Ναι,ακουγόταν στο σπίτι μου! Το δημοτικό μου ήταν απέναντι από το γυμνάσιο! Δύο λεπτά περπάτημα. Όταν πήγαινα εκεί,το κουδούνι για την προσευχή χτυπούσε την ώρα που πλησίαζα. Το λύκειο όμως ήταν αλλού.Μακρυά από το σπίτι μου,στη βορειοδυτική άκρη του χωριού! Οπότε είχε ένα τέταρτο περπάτημα.Μπορεί και είκοσι αν πήγαινες χαλαρά.
Οι μέρες μου είναι πλέον πολύ χαλαρές,σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Έτσι και σήμερα,η Τετάρτη είναι ήρεμη,αδιάφορη,μες στη ρουτίνα της καθημερινότητας μου! Δεν έχω πλέον φροντιστήρια ξένων γλωσσών.Αυτά έχουν τελειώσει.Πρώτα τα Γερμανικά,στο γυμνάσιο.Μετά τα Αγγλικά.στην πρώτη λυκείου. Δεν έχω σκοπό να σπουδάσω κάτι.Την απόφαση μου την είχα πάρει ήδη από την πρώτη λυκείου.Θα ακολουθούσα την οικογενειακή επιχείρηση.Υλικά οικοδομών.Περισσότερο παραγωγή ασβεστοπολτού και εμπορία άλλων υλικών. Είχε απογοητευτεί και η φιλόλογος μου την προηγούμενη χρονιά που το είχε μάθει. Με είχε για τριτοδεσμίτη με αρκετές προσδοκίες.Εγώ πάλι διάλεξα την 4η δέσμη,του λαού.Απλά να τελειώσω το λύκειο. Σκεφτόμουν ήδη την οικογενειακή επιχείρηση.Είχε καλά χρήματα τότε.Ο πατέρας μου από την άλλη ήθελε να σπουδάσω.
"Σπούδασε εσύ, και η δουλειά εδώ είναι,δεν φεύγει",μου έλεγε. "Δεν με ενδιαφέρει να σπουδάσω,άλλωστε πάντα θα ΄χω δουλειά.Ο κόσμος θα γκρεμίζει τα παλιά,θα φτιάχνει καινούρια" του έλεγα (μέγα λάθος όπως αποδείχθηκε 17 χρόνια αργότερα).
Στο σχολείο τα πήγαινα σχετικά καλά!Με λίγο διάβασμα, 1-2 ώρες την ημέρα.Όχι καθόλου όπως λένε μερικοί και έβγαζαν 18άρια και 20άρια. Εγώ για να πιάσω το μέτριο βαθμό,έπρεπε να διαβάσω λίγο.
Σήμερα πήραμε και τους βαθμούς του πρώτου τριμήνου.Σε μιάμιση ΄βδομάδα θα κλείναμε για γιορτές.Πάντα τους παίρναμε πριν τις γιορτές.Ο πατέρας μου πήγε,δεν ρώτησε κάποιον καθηγητή "τι και πως". Εγώ είχα φύγει από το σχολείο στις 12,που άρχισαν να μοιράζουν τους ελέγχους στους γονείς. Τους έφερε σπίτι. Τους είδα. Ποτέ δεν παραπονέθηκα για τους βαθμούς. Ό,τι πρόσφερα αυτό και έπαιρνα.
Για να δούμε " 19 θρησκευτικά,18 ιστορία,20 φιλοσοφικά,18 μαθηματικά 17 στοιχεία δημ.πολιτεύματος,20 γυμναστική (έτσι,όχι σαν πέρσι που με έκοψε 2 βαθμούς επειδή δεν ήθελα να ακολουθώ τις ώρες με τους χορούς),15 πολ.οικονομία. Οι πιο χαμηλοί έκθεση+νεοελληνικά 12 (τα αρχαία ήταν το "καλό" μου,μέχρι και πέρσι 19άρια είχα,αλλά φέτος δεν είχα λόγω 4ης δέσμης). Και κοινωνιολογία 11 !
Αυτό το "11" πρέπει να το προσέξω λίγο.Μπορεί να μου κάνει ζημιά στο τέλος,στις απολυτήριες! Οι απουσίες μου είναι πέντε! Δεν έκανα εύκολα κοπάνες. Μπορεί να μην μου άρεσαν τα μαθήματα,αλλά το σχολείο μου άρεσε. Ένιωθα καλά εκεί,ήμασταν όλοι οι φίλοι μαζί,, όπως είχε γράψει τις προάλλες και η φίλη Bajar. Υπήρξαν χρονιές δε, που δεν έκανα ούτε μία απουσία (β'γυμνασίου)! Συνήθως είχα μέσο όρο 5-8 απουσίες τη χρονιά!
Είδα λοιπόν και τους βαθμούς μου,έφαγα μεσημεριανό διάβασα για λίγο,την επόμενη δεν είχαμε και πολλά. Και κοιμήθηκα το μεσημέρι. Σηκώθηκα στις πέντε το απόγευμα,στις 17:30 είχα γυμναστήριο! Όχι σχολή καράτε! Γυμναστήριο,βάρη.Εγώ,το καράτε το σταμάτησα λίγο πριν τελειώσω το δημοτικό (μια εβδομάδα πριν το "Τσερνόμπιλ")! Έσπασε η κλείδα μου και το σταμάτησα. Αφορμή βέβαια έψαχνα.Ποτέ δεν μου άρεσε.
Ο παλιός μου δάσκαλος στη σχολή,είχε ανοίξει σε νέο χώρο,νέο γυμναστήριο,με αρκετά όργανα και βάρη. Είχε ταυτόχρονα και τη σχολή καράτε. Μπορεί το καράτε να μην το ήθελα,αλλά μου άρεσε η στατική γυμναστική.Δύναμη,δύναμη,δύναμη. Έπρεπε να χτίσουμε και τα κορμιά μας (σε λίγους μήνες θα ήταν και η πενταήμερη,τρομάρα μας). Όχι ότι ήμουν χοντρός. 1,80 ύψος με 81 κιλά βάρος. Ε,όσα χάναμε καλά θα ήταν.
Στο γυμναστήριο πήγαινα κάθε μέρα (είπαμε,η καθημερινότητα πια ήταν πολύ χαλαρή).Έτσι λοιπόν,Τετάρτη είχα,ποδήλατο,κοιλιακούς(αυτοί ήταν μέρα παρά μέρα). Και μετά Πλάτη και ώμους. "Πόδια" δεν έκανα εύκολα. 2 ώρες (!) ποδήλατο (με μέση ταχύτητα) και 1000 κοιλιακούς,τελείωνα το πρόγραμμα μετά από 3-3,5 ώρες (το ξέρατε ότι σε 2 ώρες ποδήλατο καίμε περίπου 1000 θερμίδες?..δεν το λέω εγώ,το έγραφε στο ρολόι του ποδηλάτου).
Γύρισα λοιπόν,στις 20:30 σπίτι,πήγα για μπάνιο και μετά έφαγα και το ψητό κοτόπουλο που πήρα από το κοτοπουλάδικο! Μην φανταστείτε ένα σώμα βαν ντάμ,με φέτες κλπ. Άλλωστε έτρωγα αρκετή "σαβούρα" το Σ/Κ, από τηγανητά μέχρι γλυκά (ο στόχος πάντως μέχρι την εκδρομή επετεύχθη. Είχα φτάσει τα 73,5 κιλά).Δεν γίνονται οι "φέτες" τρώγοντας λίπη.
Και αφού έφαγα,το κοτόπουλο,έκανα ζάπινγκ μήπως και βρω κάτι καλό στη tv.
Έτσι πέρασε η μέρα μου. Αύριο Πέμπτη,δεν θα είχε μεγάλη διαφορά από σήμερα. Σχολείο,λίγη μελέτη,ύπνος,γυμναστήριο και ξανά σπίτι!
Τετάρτη, Δεκέμβριος 1991.

(καλά,εννοείται πως όταν έγραψα τους βαθμούς,κρατούσα στα χέρια τον έλεγχο μου.Δεν ήταν δυνατόν να τους θυμάμαι από τότε!)
 
Δεν τολμάω να γράψω τι θα έκανα σήμερα αν ήμουν Γ' Λυκείου. Θα πέσει όλο το forum σε κατάθλιψη....
 
@Fulci πώς γίνεται να θυμάσαι τόσες λεπτομέρειες?
Πάντως και σ'εμάς του βαθμούς τους έδιναν Τετάρτη απόγευμα. Εμείς ήμασταν 1 εβδομάδα πρωϊνοί - 1 εβδομάδα απογευματινοί.
 
@Fulci πώς γίνεται να θυμάσαι τόσες λεπτομέρειες?
Πάντως και σ'εμάς του βαθμούς τους έδιναν Τετάρτη απόγευμα. Εμείς ήμασταν 1 εβδομάδα πρωϊνοί - 1 εβδομάδα απογευματινοί.
Πρωί και απόγευμα είχαμε και ΄μεις στο δημοτικό.Ήταν δύο δημοτικά και πηγαίναμε εναλλάξ κάθε εβδομάδα.
(στο σχόλιο μου για τη "Δευτέρα",το πρόγραμμα που ανέφερα ήταν, όταν ήμασταν πρωινοί στο σχολείο. Όταν ήμουν απόγευμα,οι ξένες γλώσσες άρχιζαν στις 10 το πρωί και τελείωναν στις μία.Και δυστυχώς με τα γερμανικά που με δυσκόλευαν αρκετά).
Στο γυμνάσιο και στο λύκειο ήμασταν πάντα πρωινοί.
Τους βαθμούς θυμάμαι πως τους παίρναμε είτε Τετάρτη,είτε Πέμπτη.Ποτέ Δευτέρα και Παρασκευή.

Τους βαθμούς στα φροντιστήρια τους παίρναμε πάντα την τελευταία μέρα που έκλειναν τα σχολεία για διακοπές. Έκλειναν και αυτά μαζί,κάναμε και γιορτούλα για τα Χριστούγεννα.Για το Πάσχα όχι. Παρασκευή,παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου παίρναμε τους βαθμούς όταν σταματούσαμε για το Πάσχα. Τα Χριστούγεννα,δεν είχε συγκεκριμένη μέρα.Αρκεί να ήταν η τελευταία μέρα που έκλειναν τα σχολεία.

Για τις λεπτομέρειες: Η ηλικία (π.χ. δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες καθημερινότητας στις πρώτες τάξεις δημοτικού) και το καθημερινό πρόγραμμα που επαναλαμβανόταν συνέχεια (δεν άλλαζε δηλαδή εύκολα),ήταν οι αιτίες που δεν ξεγράφονται εύκολα από τη μνήμη μου αρκετές λεπτομέρειες.
Αν και όπως διάβασες,πολλά που ανέφερα στο σχόλιο δεν αφορούσαν μόνο την "Τετάρτη". Είχε και άσχετες αναφορές (π.χ. η τοποθεσία των σχολείων).

Πάντως στο thread της bambi, έτσι όπως έθεσε -ας το πούμε- τα όρια του, μπορούμε να γράψουμε αρκετά σχόλια. Για οποιαδήποτε ημέρα,οποιαδήποτε χρονιάς της παιδικής η εφηβικής μας ηλικίας. Εγώ γράφω για "μέρες" που να συμβαδίζουν με το μήνα που έχουμε τώρα.
Στο προηγούμενο σχόλιο μου,ανέφερα για το "11" στην Κοινωνιολογία. Τελικά,τον Ιούνιο στις εξετάσεις,αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο! Όχι μοιραίο για τις Πανελλήνιες ή το απολυτήριο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και είναι κάτι που θα γράψω όταν έρθει η ώρα της,τον Μάϊο στο "τι θα έκανα σήμερα.." (φυσικά,να ΄μαστε καλά πρώτα μέχρι τότε).
 
Πρωί και απόγευμα είχαμε και ΄μεις στο δημοτικό.Ήταν δύο δημοτικά και πηγαίναμε εναλλάξ κάθε εβδομάδα.
(στο σχόλιο μου για τη "Δευτέρα",το πρόγραμμα που ανέφερα ήταν, όταν ήμασταν πρωινοί στο σχολείο. Όταν ήμουν απόγευμα,οι ξένες γλώσσες άρχιζαν στις 10 το πρωί και τελείωναν στις μία.Και δυστυχώς με τα γερμανικά που με δυσκόλευαν αρκετά).
Στο γυμνάσιο και στο λύκειο ήμασταν πάντα πρωινοί.
Τους βαθμούς θυμάμαι πως τους παίρναμε είτε Τετάρτη,είτε Πέμπτη.Ποτέ Δευτέρα και Παρασκευή.
Εμείς είμασταν 2 Δημοτικά πρωϊ- απόγευμα στον ίδιο χώρο και μετά Γυμνάσιο-Λύκειο πρωϊ - απόγευμα.
 
Πάντως στο thread της bambi, έτσι όπως έθεσε -ας το πούμε- τα όρια του, μπορούμε να γράψουμε αρκετά σχόλια. Για οποιαδήποτε ημέρα,οποιαδήποτε χρονιάς της παιδικής η εφηβικής μας ηλικίας. Εγώ γράφω για "μέρες" που να συμβαδίζουν με το μήνα που έχουμε τώρα.
Παιδια, δεν ειναι απαραιτητο να συμβαδιζει η σημερινη μερα της εβδομαδας με αυτα που θα καναμε σημερα.
Ας πουμε, εγω στο αρχικο σχολιο μιλησα για σηριαλ με τη Βαλσαμη και Λιονταρακια του κυρ - Ηλια που ομως παιζονταν διαφορετικες μερες μεταξυ τους.
Αυτο το "σημερα" ειναι τελειως ελευθερο. Τι θα καναμε μια μερα της εφηβειας μας αν γυριζε πισω ο χρονος. Αυτο ειναι το ζητουμενο,
 
Πίσω
Μπλουζα