Το Τρίτο Στεφάνι στο Ραδιόφωνο

Joined
2 Αύγ 2009
Μηνύματα
17
Αντιδράσεις
1
Να προσθέσω κι εγώ ότι όταν έγινε η μεταφορά του βιβλίου στο ραδιόφωνο, το 1978 στο Τρίτο Πρόγραμμα, το ρόλο της Νίνας είχε η αξεπέραστη Ρένα Βλαχοπούλου και της Εκάβης, η Σμάρω Στεφανίδου. Αρχικά ο ρόλος της Εκάβης επρόκειτο να δοθεί στην επίσης υπέροχη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά χαρακτηρίστηκε από τον συγγραφέα Κ.Ταχτσή ως "εκτρωματική" (!!!!!) κι έτσι ο ρόλος δόθηκε στη Σμάρω Στεφανίδου.

Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ακούσω την μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου σ΄αυτόν το ρόλο.
 
Το έχω ακούσει για αυτό το θεατρικό. Αν σώζεται θα ήταν τέλειο να το βρίσκαμε κάπου.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι του χρόνου, θα ανέβει η θεατρική παράσταση "το τρίτο στεφάνι". Μακάρι με αυτήν την αφορμή, να έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στην μικρή οθόνη και πάλι!
 
βαθύγαλάζιο είπε:
Να προσθέσω κι εγώ ότι όταν έγινε η μεταφορά του βιβλίου στο ραδιόφωνο, το 1978 στο Τρίτο Πρόγραμμα, το ρόλο της Νίνας είχε η αξεπέραστη Ρένα Βλαχοπούλου και της Εκάβης, η Σμάρω Στεφανίδου. Αρχικά ο ρόλος της Εκάβης επρόκειτο να δοθεί στην επίσης υπέροχη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά χαρακτηρίστηκε από τον συγγραφέα Κ.Ταχτσή ως "εκτρωματική" (!!!!!) κι έτσι ο ρόλος δόθηκε στη Σμάρω Στεφανίδου.Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ακούσω την μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου σ΄αυτόν το ρόλο.

sunset89 είπε:
Το έχω ακούσει για αυτό το θεατρικό. Αν σώζεται θα ήταν τέλειο να το βρίσκαμε κάπου.
Παιχτηκε ολο ξανα πριν ενα χρονο περιπου απο το Τριτο προγραμμα. Καθε απογευμα στις 5. Κρατησε αρκετους μηνες απ οτι θυμαμαι.
 
Φωτογραφίες

από το ραδιοφωνικό θεατρικό

155815.jpg

155817.jpg

155818.jpg

πηγή: vlahopoulou.blogspot.gr

από την τηλεοπτική σειρά

155816.jpg

155819.jpg

Και παραθέτω δύο τυχαία αποσπάσματα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου:

Δε μπορώ, όχι, δε μπορώ να την υποφέρω πια!… Τι πληγή είν΄ αυτή που μούστειλες θε μου; Τι αμαρτίες έχω κάνει για να με τιμωρείς τόσο σκληρά; Ως πότε θα την έχω στην καμπούρα μου; Ως πότε θάμαι υποχρεωμένη να την ανέχομαι να βλέπω τη μούρη της, ν΄ ακούω τη φωνή της, ως πότε; Δε θα βρεθεί επιτέλους κανένας στραβός χριστιανός να την πάρει, ν΄ απαλλαγώ απ΄ αυτό το έκτρωμα της φύσεως που μ΄ άφησε ο πατέρας της για να μ΄ εκδικηθεί – που χαΐρι και προκοπή να μη δουν εκείνοι που δε μ΄ άφησαν να κάνω την έκτρωση!…

Μα γιατί τους βλαστημάω; Δε ζούνε πια. Ούτε φταίν΄ εκείνοι. Φταίω εγώ που τους άκουσα. Σε τέτοια ζητήματα πρέπει ν΄ ακούει κανείς μόνο τον εαυτό του, κανέναν άλλον!… Όσο ήταν μικρή, παρηγοριόμουνα με την σκέψη πως, μεγαλώνοντας θ΄ άλλαζε. «Θ’ αλλάξει!» έλεγα. «Θα στρώσει. Στο κάτω της γραφής, αργά ή γρήγορα, μια μέρα θα παντρευτεί. Θα τη φορτωθεί άλλος στην καμπούρα του». Μα δε βαριέσαι! Άδικα ήλπιζα. Όπως πάν’ τα πράματα, μου φαίνεται πως θα μείνει γεροντοκόρη. Και πώς να μη μείνει γεροντοκόρη τέτοια που είναι; Αχ, ας όψεται εκείνο το τέρας, η Ερασμία, που την κατέστρεψε με τις κατηχήσεις της. Ποιος άντρας θα γυρίσει, σας παρακαλώ, να την κοιτάξει ερωτικά έτσι που ντύνεται, έτσι που φέρεται, έτσι που μιλάει; Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα δεχτεί να την κάνει μητέρα των παιδιών του μ΄ αυτές τις γελοίες ιδέες που έχει, με τις νευρώσεις που έχει, με το έκζεμα που το ξύνει συνεχώς και δεν τ΄ αφήνει να κλείσει; Θα μείνει δυστυχώς στο ράφι, και δεν ξέρω η έρμη ποια απ΄ τις δυο μας να λυπηθώ περισσότερο : Τον εαυτό μου ή εκείνην; Γιατί, ό,τι κι αν λέω, κακά τα ψέματα. Μάνα της είμαι και την πονάω.

[....]

Μ΄ ακόμα κι ο Θόδωρος να μην ήταν, όσο ζω, εννοώ να βλέπω τη φωτογραφία της κυρα-Εκάβης στη θέση της. Όχι επειδή είναι πεθερά μου. Ποια νύφη αγαπάει την πεθερά της; Ένας θεός ξέρει, ότι αν ζούσ’ εκείνη δε θα δεχόμουνα επ΄ ουδενί λόγω να πάρω το Θόδωρο. Μπορεί νάταν η καλύτερη φιληνάδα στον κόσμο, μα για πεθερά δεν έκανε. Αυτό ήμουνα σε θέση να το ξέρω καλύερα από κάθε άλλον. Στην ψυχική κατάσταση που είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια, ήταν πια ανίκανη για οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Δεν ήταν η παλιά κυρα-Εκάβη με τ΄ αστεία της, την πίστη της στη ζωή και τους ανθρώπους –παρά την επιφανειακή απαισιοδοξία της– η κυρα-Εκάβη, στην οποία έλεγες τον πόνο σου και σούδινε συμβουλές, όπως μόνον εκείνη ήξερε να δίνει. Όχι! Αν ζούσε τον καιρό που γύρισε ο Θόδωρος απ΄ τη Μέση Ανατολή, δε θα μου περνούσε καν η ιδέα απ΄ το μυαλό να τον πάρω και να γίνω νύφη της. Θάταν αστείο. Ασύλληπτο. Μοιραία θα μαλώναμε. Αφήστε πια το πόσο θα γελούσε ο κόσμος εις βάρος μας. Ακόμα τώρα συναντάω καμιά φορά γνωστές μου της εποχής εκείνης πούχω χρόνια να δω και μου λένε : «Για φαντάσου, βρε Νίνα, το πίστευες ποτέ σου ότι μια μέρα θα γινόσουνα νύφη της;» Και το λένε μ΄ ειρωνεία, που, αν δεν αγνοούσα όπως αγνοώ, θάπρεπε να μαλώσω μ΄ όλο τον κόσμο. Στο κάτω της γραφής, σκέφτομαι, έχουν εν μέρει δίκιο. Είναι αστείο που ήρθαν τα πράματα όπως ήρθαν, μόνο που δεν είναι αστείο με τον τρόπο που το βλέπει ο κόσμος. Ποια απ΄ όλες αυτές τις σουσούδες ήξερε την κυρα-Εκάβη; Ποια ήξερε την καρδιά της; Καμιά φορά αμφιβάλλω αν την ήξερα ακόμα κι εγώ η ίδια κι ας είχαμε φάει μαζί ψωμί κι αλάτι…
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ας βάλουμε και την αρχή από τη ραδιοφωνική εκδοχή του "Τρίτου Στεφανιού", με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου στο ρόλο της "Νίνας".

Αφιερωμένο στον appoul!!!! ;)

 
Εξαιρετικό το απόσπασμα! Είναι ο κλασσικός μονόλογος της Νίνας για την κόρη της, στην αρχή του βιβλίου. ;)

Αν και εγώ πάντα στο μυαλό μου σαν Νίνα είχα τη Μεντή (αφού αυτήν πρωτοείδα σε αυτό τον ρόλο), οφείλω να ομολογήσω ότι η Βλαχοπούλου είναι εξαιρετική και φυσικά το ταμπεραμέντο της δίνει στη "Νίνα" μια άλλη χάρη.

Ευχαριστούμε για το απόσπασμα, sunset! :flower:
 
Ευχαριστώ για την αφιέρωση, sunset!!!
 
Αντιγράφω από τη σελίδα της ΕΡΤ στο Facebook

 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ : H ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» ΤΟΥ Κ. ΤΑΧΤΣΗ


 


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Ρένας Βλαχοπούλου (29 Ιουλίου 2001) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων
www.ert-archives.gr και www.ert.gr το τελευταίο επεισόδιο της ραδιοφωνικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ», που μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το 1979.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Παυριανού, ενώ τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν η Ρένα Βλαχοπούλου (Νίνα) και η Σμάρω Στεφανίδου (Εκάβη). Έπαιξαν οι ηθοποιοί Δάνης Κατρανίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μαρίκα Τζιραλίδου, Κώστας Πανουριάς, Ρηνιώ Παπανικόλα, Ιάκωβος Ψαρράς, Ντίνα Κώνστα, Πάνος Αναστασόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης και Χρήστος Τσάγκας.

Δύο γυναίκες αφηγούνται τις ζωές τους: έρωτες, γάμοι, χωρισμοί, θάνατοι, αγώνας για τη ζωή και τις ιδέες, διωγμοί, πάθη και πλάνες, όλα κομμάτια που ανασυνθέτουν την ιστορία της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στο τελευταίο επεισόδιο με τίτλο «Το μέλλον», η Νίνα (Ρένα Βλαχοπούλου) μιλάει για τη ζωή και όσα πιστεύει ότι της δίνουν αξία. Στο μονόλογό της, αναφέρεται σε αγαπημένα της πρόσωπα, αλλά και στην κόρη της, Μαρία, με την οποία η σχέση της δεν ήταν ποτέ ήρεμη, προειδοποιώντας την ότι σκοπεύει να ζήσει για πολύ ακόμα και – αν τυχόν χρειαστεί - θα βάλει και τέταρτο «στεφάνι»… Στο επεισόδιο ακούγεται και το τραγούδι του Φώτη Πολυμέρη «Παλιοζωή κι αν με πότισες δάκρυ».

 


Το ηχητικό απόσπασμα το ακούτε εδώ: http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=96747&autostart=0

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Dοmenica τ' ακούς; αυτή η είδηση είναι για σένα....

Πέραν της παρούσης ανακοίνωσης, το θέμα του μυθιστορήματος καθώς και σχόλια

της τηλεοπτικής και της εν λόγω ραδιοφωνικής διασκευής, έχουν ξανασυζητηθεί εδώ :

Το τρίτο στεφάνι (Κώστας Ταχτσής)

Και κάτι άλλο.

Το 1979 έγινε η απλώς πρώτη μετάδοση της ραδιοφωνικής διασκευής.

Έκτοτε ακολούθησαν πολλές ακόμη. Tα τελευταία χρόνια μεταδόθηκε ολόκληρο τουλάχιστον 2,

η μια εκ των οποίων τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

-
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα