Το Χαμόγελο Της Πυθίας (1979)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.131
Αντιδράσεις
48.292
Το Χαμόγελο Της Πυθίας (1979)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Το_χαμόγελο_της_Πυθίας

 

 


Αστυνομική κωμωδία του 1979 παραγωγής Telecolor ΑΕ , σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Μπεργκοντζέλι , σενάριο Γιάννη Μαρή και μουσική Μπρούνο Νικολάι. Πρωταγωνιστούν ο Λάκης Κομνηνός , η Κορίν Γουέιλ , ο Βασίλης Διαμαντόπουλος , ο Θύμιος Καρακατσάνης , η Χαριτίνη Καρόλου , ο Χρήστος Νέγκας , ο Γιώργος Βουτσίνος , ο Νίκος Τσαχιρίδης , ο Γιώργος Κοτανίδης κ.α. Η ταινία έκοψε5.757 εισιτήρια και ήρθε 25η ανάμεσα στις 26 ταινίες της χρονιάς.


 


Υπόθεση : Εύθυμες περιπέτειες και μπλεξίματα μιας ομάδας κακοποιών της κακιάς ώρας , που αποφασίζουν να ληστέψουν το μουσείο των Δελφών...

 


[yt deadlink]

Οι τίτλοι της ταινίας
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κωμωδία το "Χαμόγελο της Πυθίας"; :xm:

Το βιβλίο πάντως για αστυνομικό το πήγαινε. Και το πήγαινε και αρκετά καλά ...
 
Αυτος ο Γιαννης Μαρης, ολο με χαμογελα ασχολειτο.

Υστερα απο το Χαμογελο της Σφιγγας, εγραψε και το Χαμογελο της Πυθιας. :)
 
Σε ξενα sites η ταινια αναφερεται αλλου action movie ,αλλου thriller ,αλλου ερωτικη και σε ενα ιταλικο βιβλιο σαν h.c!O ιταλος Sergio Bergonzelli που ειναι συν-σκηνοθετης εχει σκηνοθετησει και ενα τουρκικο πορνο.Η δευτερη ταινια που γυρισε η πρωταγωνιστρια Karin Well την ιδια χρονια ειναι hardcore!Εχω δει μια πιο τολμηρη αλλα κομμενη ιταλικη κοπια της ταινιας και εχω βρει και εχω,μια μεμονομενη ερωτικη σκηνη της Karin Well με τον Λακη Κομνηνο...που αφηνει εντονες υπονοιες για μια χαμενη πολυ τολμηρη εκδοχη της ταινιας
 
Εϊναι να μη χαμογελάει η Πυθία με τους εύπιστους αρχαίους? Που μαστούρωνε κι έλεγε ό,τι της κατέβαινε στο κεφάλι και τα κάνανε μετά οι Δελφοπαπάδες λόγια κοτζάμου Απόλλωνα. Στη σημερινή εποχή είμαστε μορφωμένοι και δεν πιστεύουμε σε μάντεις και προφήτες και καφετζούδες.

Αλλά η υπόθεση λίγο Τοπκαπί θυμίζει. Αν κι εκεί οι ληστές ήταν ικανοί, άλλο αν κατέληξαν στης φυλακής τα σίδερα.
 
.την ταινια ειχε αναλαβει ο γιαννης σμαραγδης αλλα διαφωνησε με την παραγωγη,και καλεσαν τον ιταλο που οντως γυριζε ταινιες στη γειτονα χωρα.γιατι εκεινη την χρονια ηταν μεγαλη η εκρηξη ταινιων αυτου του ειδους στην τουρκια.-οσο για την πρωταγωνιστρια σε καποια ιταλικη περιπετεια την εχω δει.αλλα μου εβαλες πειρασμο να ψαξω για τιποτα τολμηρα.
 
Η ταινία είναι μετριότατη, παρά την εγγύηση που αποτελεί οποιοδήποτε βιβλίο του Μαρή και το πολύ αξιόλογο καστ. Πάντως, είναι προτιμότερη από διάφορες άλλες ανοησίες που μεταδίδονται σήμερα από την τηλεόραση.
 
Η ΝΕΡΙΤ προεβαλλε αργα τη νυχτα αυτην την ταινια.Ο Λακης Κομνηνος πρεπει να ηταν ο βασιλιας του ελληνικου exploitation της δεκαετιας του 70 αφου επαιζε κι εδω οπως σχεδον σε ολες τις ταινιες.Η ταινια ηταν χαλια οι διαλογοι ασυνδετοι μεταξυ τους και σε πεταει απο τη μια σκηνη στην αλλη χωρις λογικη συνεχεια και καπου χανεται η μπαλλα.Καμια ταινια του ειδους και της εποχης και διεκδικει περγαμηνες και οσκαρ,αλλα αυτη εδω ειναι η χειροτερη του ειδους και της εποχης που εχω δει.Μου φαινεται περιεργο πως ηρθε 25η στις 26 ταινιες της εποχης και δεν ηρθε 27η!
 
23.jpg
23.jpg
 
Στο βιβλιο υπαρχουν εντονες ερωτικες σκηνες; αγαπημενη ταινια που χω χρονια να δω. Θυμαμαι την φραση ομφαλος της γης για τους δελφους στους οποιους ειχα παει σχολικη εκδρομη και παντα θυμαμαι τον ηνιοχο και την σφιγγα που αναφερει και ο μαρης. Στην ταινια ενταξει νορμαλ ρομαντισμος. Πως λοιπον φαινοτανε ο μελλων ρετρομανιακος στην εκδρομη εγω λοιπον αυτην την ταινια ειχα στο μυαλο μου οταν εφτασα στο χωρο δεν ξερω οι αλλοι. Πάλι καλα που δεν ρωτησα και την ξεναγο για την ταινια. Οχι πως δεν ειχα νιωσει και δεος και για τα υπεροχα αρχαια θαυματα. Μας ειχαν εξηγησει και γιατι ονομαστηκε ομφαλος της γης που αναφερεται και στο φιλμ μα δεν θυμαμαι
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Δίας άφησε δυο αετούς από τις δύο άκρες του κόσμου και συναντηθήκανε στους Δελφούς, άρα εκεί ήταν το κέντρο της Γης. Για να το σημειώσει μάλιστα άφησε εκεί την πέτρα που είχε καταπιεί ο Κρόνος νομίζοντας ότι κατάπινε τον μπέμπη Δία (ήταν και ηλίθιος ο μπαμπάς). Αυτή η πέτρα ήταν που λεγότανε Ομφαλός και τη φυλάγανε στο άδυτο του ναού. Στο μουσείο των Δελφών υπάρχει ένας ομφαλός αλλά δεν είναι ο ορίτζιναλ σωσίας του Δία, είναι ελληνιστικών χρόνων ή και νεότερος.

omphalos.jpg

Απορίες δικές μου:

1. Σας μοιάζει με αφαλός αυτό το πράμα? εμένα άλλη λέξη που ομοιοκαταληκτέι με το "αφαλός" μου θυμίζει.

2. Αφού η Γη δεν γεννήθηκε από κανέναν, εμφανίστηκε απλώς στο χάος, πως και είχε αφαλό? Τι να τον κάνει? (Ίδια απορία υπάρχει για τις απεικονίσεις του Αδάμ και της Εύας που τους δείχνουν αφαλούχους ενώ δεν υπήρχε λόγος να έχουν αφαλό. Όρεξη για πλάκες είχε ο Γιαχβέ όταν τους έφτιαχνε?)
 
Ναι ακριβως . Εμεις στο πολυκλαδικο δεσμης ειχαμε ιστορια τεχνης και η φιλολογος μας ηταν αρχαιολογος στην ουσια οποτε ειχαμε σλαιντς ετσι καναμε μαθημα και εκδρομες σε αρχαιολογικα μερη
 
Μόλις φέτος ανέσυρα και είδα την ταινία, η οποία ναι μεν σε κρατάει, αλλά τεχνικά έχει τρομερά θέματα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω (κυρίως στο ασύνδετο μοντάρισμα).

Υπάρχουν ρόλοι που πραγματικά δεν ξέρεις γιατί μπήκαν (Ρίτα Μπενσουνσάν), ενώ το παίξιμο του Καρακατσάνη είναι στα όρια της επιθεώρησης (ίσως από τότε φαινόταν...). Κακώς δε αναφέρεται σαν "έκτακτη συμμετοχή", αφού πρωταγωνιστεί...

Από την άλλη, σεναριακά υπάρχουν ασύλληπτα "φίδια", όπως το στρογγυλό κόψιμο του πατώματος κάτω από το άγαλμα, που το παραλαμβάνει ... κλαρκ και βαγονέτο μέσα στη σήραγγα που καλά-καλά δε χωρούσαν να περνάνε... Άσε που στη συνέχεια το βλέπουμε φορτωμένο στη...σχάρα του αυτοκινήτου.

Ευτυχώς που στο τέλος τουλάχιστον, λένε ότι ήταν γύψινο...

Και είναι φυσικά, ακόμα μια ταινία με πλάνα στο "σπίτι με τα πιάτα"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κοιτα που θα με βαλετε να ψαχνω Δευτεριατικα :)

Πεταω τη σκουφια μου για τετοια εργα χαχαχαχα
 
[edit] copyrights [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η τελευταία εμφάνιση του Χρήστου Νέγκα που έφυγε τόσο νέος κ τόσο άδοξα!
 
Ακομα δεν την εχω δει!
 
Πίσω
Μπλουζα