Το δυστύχημα του Σουγιούλ (Juniors) [άρθρο Ν. Μαστοράκη]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.286
Οι φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν είναι μια ευγενική προσφορά του κυρίου Νίκου Μαστοράκη ο οποίος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την ευγένεια, την ενεργητικότητα, την ανιδιοτέλεια και τις καλές του προθέσεις.

Αυτή τη φoρά μας έστειλε (μιας και είδε ότι ταίριαζε στη θεματολογία μας) ένα μεγάλο ρεπορτάζ που είχε κάνει στις Εικόνες το 1965 για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Σουγιούλ ιδρυτικού μέλους τον Juniors και γιο του γνωστού Μιχάλη Σουγιούλ. Μαζί του σκοτώθηκαν και οι 3 από τους 4 συνεπιβάτες.

Δεν θα πω κάτι παραπάνω για το συμβάν. Ο Νίκος Μαστορακης τα παρουσιάζει εξόχως και παραστατικότατα στο ρεπορτάζ του.

Άπλα να κάνω μια παρένθεση για όσους δεν γνωρίζουν τους Juniors. Αποτελέσαν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα αλλά και άτυχα γκρουπς της δεκαετίας του 60. Είχαν ήδη κυκλοφορήσει 2 singles με πιο γνωστό το Special Yanka. Έπαιζαν σε κλαμπ της Κυψέλης με support ένα εξαθλιωμένο Βρετανικό γκρουπ του οποίου κιθαρίστας ήταν κάποιος Eric Clapton.

Μετά το ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα και το σοβαρό τραυματισμό του κιθαρίστα, ζητήθηκε από τον Clapton να παίξει με τους Juniors. Το αν και πόσες φόρες έπαιξε μαζί τους είναι ένα μυστήριο μιας και οι εκδοχές είναι πολλές. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας διαφωτίσει ή θα σας μπερδέψει ακόμα περισσότερο...

Ο Μάικ Ροζάκης, τραγουδιστής της μπάντας πέθανε περσι.

Αρκετά, διαβάστε το ρεπορτάζ.

mast_juniors_retromaniax%20(1).jpg


mast_juniors_retromaniax%20(2).jpg


mast_juniors_retromaniax%20(3).jpg


mast_juniors_retromaniax%20(4).jpg


mast_juniors_retromaniax%20(5).jpg


mast_juniors_retromaniax%20(6).jpg


Ενα ευχαριστώ στον Νίκο Μαστοράκη.
 
Ο Θανος Σουγιουλ ξεκινησε ως ηθοποιος. Τον θυμαμαι στις ταινιες Ο κυριος Πτεραρχος, πλαι στον Χατηχρηστο, και Νομος 4000, με τη Λασκαρη.

Ακομα εχω στο νου μου το γαλαζιο βλεμμα του και την τοσο ευγενικη του φυσιογνωμια...
 
Πραγματικά παραστατικότατο το ρεπορτάζ...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εμένα!
 
Εξαιρετικο το θεμα του thread - να ναι καλα ο Νικος ο Μαστορακης για την ορεξη του να ψαχνει να θυμηθει πραγματα που συνηθως ξεχναμε.

Τωρα σχετικα με αυτο

Έπαιζαν σε κλαμπ της Κυψέλης με support ένα εξαθλιωμένο Βρετανικό γκρουπ του οποίου κιθαρίστας ήταν κάποιος Eric Clapton.
Το "καποιος" ειναι σχετικο - μιας και ο Ερικ ηταν ηδη γνωστος απο τους Yardbirds αλλα και για τη συνεργασια του με τον John Mayall. Εκεινο το καλοκαιρι λοιπον την εκανε απο την Αγγλια και ηρθε για Athens by Night - και επαιξε (το "εξαθλιωμενο" συγκροτημα ηταν οι ερασιτεχνες και φιλοι του, The Glands) οχι μονο στη Κυψελη αλλα και σε "American Bar" στο Θησειο.

Εχω εναν τρελοθειο που ηταν εκει - και μου εχει πει οτι ο Ερικ επαιζε ολο το βραδυ με οσους ηθελαν να παιξουν μαζι του - και με οσες Ελληνικες μπαντες ανεβαιναν στη σκηνη. Προφανως και με τους Juniors.
 
Εχεις δικιο. Οι Yardbirds προυπηρχαν. Στην Ελλαδα οι Glands επαιζαν με το ονομα Greek Loon Band. Μαλιστα φαινεται υπαρχουν διαφορες εκδοχες για το πως ο Clapton "πειστηκε" να μεινει στη χωρα μας.

Βρηκα τα εξης αλλα για τους Juniors:

Η δουλειά λοιπόν έκλεισε και ο Άγγλος εμφανιζόταν με το γκρουπ, στις 25.10.65 δε εμφανίστηκαν σε θριαμβευτική συναυλία στη μνήμη του Θάνου Σογιούλ στο σινεμά «Τερψιθέα» του Πειραιά, όπου είχε δημιουργηθεί από νωρίς το αδιαχώρητο. Οι JUNIORS σε ένδειξη πένθους φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια και ο Άγγλος μαύρο πουκάμισο. Λίγο αργότερα ο τύπος μαζί με τους συμπατριώτες του θα αναχωρούσαν για την πατρίδα τους. Οι JUNIORS έβγαλαν ένα 3ο single το 1966 στη μνήμη του χαμένου τους φίλου, το «Lost friend» και αργότερα άλλο ένα, πριν διαλυθούν. Α ναι, θα το ξεχνούσα: τον Άγγλο κιθαρίστα τον έλεγαν……Eric Clapton.
Πηγη: Σ.Π.Ε.Τ Δημιουργιες τευχος 2

Εμβληματική φιγούρα μέσα στην ταινία είναι ο Αλέκος Καρακαντάς, που ήταν μέλος των Juniors. Είχε πάθει ένα ατύχημα στο χέρι σε ένα αυτοκινητιστικό που στέρησε τη ζωή από το γιο του Σογιούλ. Μετά το ατύχημα παίζει πλήκτρα γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του ως κιθαρίστας στην ηλεκτρική κιθάρα. Ήρθε στα γυρίσματα και τον παρακάλεσα να παίξει ένα θέμα στην ηλεκτρική κιθάρα. Δεν ήθελε με τίποτα. Τελικά τον έπεισα. «Θα παίξω για μένα -μου λέει- όχι για εσάς». Του λέω παίξε όπως γουστάρεις. Θεωρώ αυτή τη σκηνή, όπου ο άνθρωπος αυτός ξαναπιάνει την κιθάρα μετά από 35 χρόνια, παίζει ένα εκπληκτικό ψυχεδελικό θέμα και στο τέλος γυρνά και με ένα αινιγματικό χαμόγελο κοιτά το χέρι του, απορώντας με τον ίδιο του τον εαυτό, την καλύτερη της ταινίας.
Πηγη:LIFO - Ζωντανοι στο Κυτταρο
 
Και μιας και ο Νικος Μαστορακης ειχε την ευγενεια να επικοινωνησει εκ νεου μαζι μας για να μας ξεδιαλυνει το ζητημα:

Για την ιστορία και για τους αναγνώστες σας που αγαπούν την λεπτομέρεια:Ο Eric Clapton ήταν στην Ελλάδα όπως έχουμε περιγράψει και εγώ και ο Μάκης Σαλιάρης. Έπαιξε στη συναυλία στην Τερψιθεα που είχα διοργανώσει εγώ στη μνήμη του Θάνου και τον φιλοξενούσε σπίτι του εκείνο τον καιρό ο Πολυτιμος των MGC. Το Lost Friend ήταν το single που έγραψα (στίχους) για την απώλεια του Θάνου.
 
Κατασυγκινημένος....

Είχα ακούσει το ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Νίκου Μαστοράκη στο Radio Gold και με είχε συγκλονίσει από τότε αυτή η ιστορία.
 
Είχα πλήρη άγνοια επί του θέματος.

Οι φωτογραφίες με το στραπατσαρισμένο 404 κόβουν τα πόδια.......
 
για όποιον ενδιαφέρεται, πριν 4-5 χρόνια είχα παρακολουθήσει μια μηχανή του χρόνου ειδικό αφιέρωμα στον σουγιούλ και το ατύχημα.
 
Πολυ ωραιο θεμα!!
 
Ήταν Κυριακή , 10 Οκτωβρίου 1965. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία", το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε στις έξι και τέταρτο το απόγευμα, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Ο Θάνος Σουγιούλ επέβαινε στο μοιραίο Πεζό 404. Σκοτώθηκε εκτός από αυτόν η χορεύτρια Νανά Πανέτου (έτσι αναφέρεται στην εφημερίδα). Την επόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, οι "Τζούνιορς" έδωσαν ρεσιτάλ στη μνήμη του Σουγιούλ και τα έσοδα από τη συναυλία διατέθηκαν στην οικογένεια του αξέχαστου μουσικού και της χορεύτριας.

Σύμφωνα με τη "Musipedia" o Θ. Σουγιούλ ήταν 22 ετών (και όχι 25), αλλά αυτό είναι μία λεπτομέρεια.

Εξαιρετικό το ρεπορτάζ και φόρος τιμής στον άτυχο μουσικό που έφυγε νωρίς.
 
Στο blog nakedsides βρηκα το οπισθοφυλλο του single Little Pink Love/Lost Friend που ειχαν αφιερωσει οι Juniors στον αδικοχαμενο Σογιουλ

photo-1.jpg
 
πολυ ωραιο θεμα και ευχαριστουμε απο καρδιας τον κυριο νικο μαστορακη, αλλα εμενα πιαστηκε η καρδια μου...σαν να συνεβη τωρα
 
bambinella 100 είπε:
Ο Θανος Σουγιουλ ξεκινησε ως ηθοποιος. Τον θυμαμαι στις ταινιες Ο κυριος Πτεραρχος, πλαι στον Χατηχρηστο, και Νομος 4000, με τη Λασκαρη.Ακομα εχω στο νου μου το γαλαζιο βλεμμα του και την τοσο ευγενικη του φυσιογνωμια...
Πολύ καλός και ως ηθοποιός. Στον Νόμο 4000 υποδύεται έναν νεαρό της εποχής, που όμως δεν συμφωνεί με τα γιαουρτώματα, αν και παρουσιάζεται να χαρτοπαίζει και στην αρχή της ταινίας τον βλέπουμε να συμμετέχει σε απόπειρα διάρρηξης αυτοκινήτου! Σχετικό βίντεο με τον Σουγιούλ, εδώ:


Στον Κύριο Πτέραρχο τον βρίσκουμε με στρατιωτική στολή της αεροπορίας, σμηνίτη και χορεύει κιόλας.

thanos sougioul n4000.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα