Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (1992)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας hannele
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.770
Αντιδράσεις
5.333
Retro DB: Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

20220112_085837.jpg
(Το εξώφυλλο του προγράμματος)


Θέατρο Κάππα

Η παράσταση ανέβηκε 2 συνεχόμενες χειμερινές θεατρικές σεζόν.
Α σεζόν: Οκτώβριο 1992 - Απρίλιο 1993
Β σεζόν: Οκτώβριο 1993 - Απρίλιο 1994


Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ολλανδία 6 Ιουλίου 1942. Η συστηματική απέλαση των Εβραίων από τους Ναζί αναγκάζει τον επιχειρηματία Όττο Φρανκ να κρυφτεί με τη σύζυγο κι τις 2 κόρες τους στη σοφίτα των εγκαταστάσεων της εταιρείας του στο Άμστερνταμ, πίσω από μια κρυφή βιβλιοθήκη. Μαζί τους εγκαθίστανται η οικογένεια Βαν Ντάαν κι ο φίλος τους Γιάν Ντούσσελ. Βοηθός τους η έμπιστη υπάλληλος του Όττο, Μιπ Γκις, η οποία τους παρέχει κρυφά φαγητό και ότι έχουν ανάγκη.
Η ομάδα των 8 ατόμων θα μείνει κρυμμένη στη σοφίτα για δύο χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα η μικρή κόρη του Όττο, η έφηβη Αννα, καταγράφει στο ημερολόγιο της τη καθημερινότητα τους. Η Γκεστάπο θα τους ανακαλύψει τον Αύγουστο του 1944 κι θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πόλεμος τελειώνει κι ο Όττο είναι ο μοναδικός επιζών από τους 8 της σοφίτας. Η Μιπ θα του παραδώσει το ημερολόγιο της Άννας που είχε βρεθεί πεταμένο στο πάτωμα την ημέρα της σύλληψης τους...


Θίασος:
Όττο Φρανκ: Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Άννα Φρανκ (μικρή κόρη Όττο): Ελένη Κούρκουλα
Έντιθ Φρανκ (σύζυγος Οττο): Αντιγόνη Γλυκοφρύδη
Μάργκο Φρανκ (μεγάλη κόρη Όττο): Κωνσταντίνα Κούτσιου
Βίλλυ Βαν Ντάαν: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Πετρονέλλα Βαν Ντάαν (σύζυγος Βίλλυ): Μελίνα Μποτέλη
Πήτερ Βαν Ντάαν (γιος Βίλλυ): Άλκης Κούρκουλος
Γιάν Ντούσσελ: Νίκος Γαροφάλλου
Μιπ Γκις (υπάλληλος Όττο): Μίνα Χειμωνα


Συντελεστές
:
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Θεατρική απόδοση: Frances Goodrich κι Albert Hackett
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνικά: Διονύσης Φωτόπουλος
Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανιάτης
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου


Θεατρική μεταφορά βασισμένη στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας Άννας Φρανκ.
Το 1947 ο πατέρας της Άννας, Όττο Φρανκ, θα εκδόσει το ημερολόγιο της κόρης του σε βιβλίο, το οποίο αποτελεί ως τι μέρες μας ένα απο τα παγκόσμια best sellers. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.


Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου-ημερολογίου ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1955. Οι συγγραφείς Frances Goodrich κι Albert Hackett τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και με το βραβείο της Ενωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης.
Στη Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Μουσούρη 16 Οκτωβρίου 1956 σε σκηνοθεσία Κώστα Μουσούρη με τον ίδιο στο ρόλο του Όττο κι την νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου στο ρόλο της Άννας, εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές. Θα επαναληφθεί το Μάρτιο του 1958 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
Η δεύτερη φορά ήταν το 1992 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.


Μέχρι κι σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο πως η Γκεστάπο ανακάλυψε την κρυψώνα της σοφίτας (εάν δηλαδή οφειλόταν σε κάποιο πληροφοριοδότη που κατέδωσε την ομάδα των 8 ή αν ήταν τυχαία ανακάλυψη των αρχών).
Στην πραγματικότητα, η οικογένεια Βαν Ντάαν λεγόταν Βαν Πελς (Van Pels) κι ο οδοντίατρος Γιάν Ντούσσελ λεγόταν Φριτς Φέφφερ (Fritz Pfeffer).


img_4_1641662334788.png

img_5_1641662346073.png

img_6_1641662358752.png

img_2_1641662285913.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πρέπει να ήταν εκπληκτική η παράσταση!

@hannele Ο σύνδεσμος για τη retrodb δεν λειτουργεί.
Καλά που μου το είπες! Δεν το είχα προσέξει! Δεν είχε γίνει καλή επικόλληση στο λινκ! Το διόρθωσα!! :thanks:

@Always Somewhere Την είχα δει. Είχαμε πάει με το σχολείο. Εκτός απο εμάς, πρέπει να ήταν κι αλλά 2 σχολεία γιατί όλο το θέατρο ήταν γεμάτο μαθητές. Δεν είχε εναλλαγή σκηνικών, ένα σκηνικό ήταν μόνο, η σοφίτα.
Αν θυμάμαι καλά, η ιστορία ξεκινούσε απο το τέλος. Δηλαδή ο Όττο (Παπαμιχαήλ), μοναδικός πλέον επιζών, επιστρέφει μετά τον πόλεμο στη σοφίτα όπου η υπάλληλος του (Χειμωνα), του παραδίδει το ημερολόγιο της Άννας. Έτσι η ιστορία αρχίζει flashback, απο την ημέρα που μπήκαν στη σοφίτα μέχρι την ημέρα της σύλληψης. Κι τελειώνει όπως άρχισε, με τον Όττο στη σοφίτα, να πέφτει η αυλαία λέγοντας "...ντρέπομαι!!". (σ.σ. δλδ ντρέπομαι για την κατάντια της ανθρωπότητας, πως μπορεί ο άνθρωπος να γίνει κτήνος, να κάνει όλες αυτές τις θηριωδίες...κλπ...κλπ).
Θυμάμαι ότι στην παράσταση "έπαιζε" κι μια αληθινή γατούλα, έκπληξη προς όλους τους θεατές όταν την έβγαλε για λίγο η Άννα (Κούρκουλα) απο ένα καλάθι. Ένα τεράστιο "ααααααααα" αντήχησε σε όλο το θέατρο!
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, στην ηλικία που ήμασταν τότε, μόνο τον Παπαμιχαήλ κι την Κούρκουλα γνωρίζαμε ως ηθοποιούς. :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία:
αυτή η εννιάφωτη λυχνία λέγεται χανουκαγιά στα εβραϊκά και ανάβεται κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης εβραϊκής γιορτής, ονομάζεται hannukah, που συμπίπτει με τα δικά μας Χριστούγεννα. Η λέξη σημαίνει εγκαίνια , και κάθε μέρα ανάβουν και ένα κερί της χανουκαγιά, μέχρι να είναι όλα αναμμένα. κατά την περίοδο του δεύτερου ναού, ειδωλολάτρες βεβήλωσαν τον ναό, και τον ξαναπήραν πίσω οι εβραίοι, αλλά τους έμενε καθαρό λάδι για να καίει η λυχνία του ναού, μόνο για μια μέρα. αλλά κατά θαυματουργό τρόπο η λυχνία έκαιγε για 8 μέρες. μετά μπόρεσαν να φτιάξουν καθαρά, ανόθευτο λάδι. αυτό το γεγονός γιορτάζουν οι Εβραίοι. η ευχή αντίστοιχη του δικού μας καλά Χριστούγεννα είναι chag hannukah sameach.
 
Τελευταία επεξεργασία:
O αληθινός Όττο Φρανκ όταν επισκέφθηκε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν για 2 χρόνια...

05-09-1958_15160_03_Otto_Frank_4158266196.jpg
Πηγη: mixanitouxronou.gr


Στην είσοδο την σοφίτας, την οποία κάλυπτε μια βιβλιοθήκη
image-placeholder-title.jpg
Πηγή: history.com
 
frank2.JPG


Δειγματα γραφης της μικρης με διαφορα 4 μηνων μεταξυ τους,σνα μεγαλη διαφορα δεν εχουν;
Το στυλο Bic σε κοκκινο-πρασινο χρωμα που χρησιμοποιηθηκε στο ημερολογιο ξεκινησε σαν ιδεα το 1945 απορω πως εφτασε στα χερια της μικρης μερικα χρονια νωριτερα;
 
Πίσω
Μπλουζα