Το λέγαμε "ατάρι" ...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας katerinak
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

katerinak

Expert
Αντιδράσεις
3.102
Στις αρχες 90ς,μια φορα που πηγαμε επισκεψη στα ξαδερφια μου ειδαμε οτι επαιζαν μ ενα περιεργο ηλεκτρονικο παιχνιδι που το ελεγαν "αταρι".Δεν ειχαμε ξαναδει κατι τετοιο,μας αφησαν να παιξουμε και ξετρελαθηκαμε κι εγω και η αδερφη μου.

Λιγο καιρο αργοτερα βλεπουμε το μπαμπα να μας φερνει στο σπιτι ενα τετοιο "αταρι".Επρεπε να το συνδεσει πρωτα με ενα αλλο καλωδιο στην τηλεοραση,να ανοιξει την τηλεοραση,να πατησει κατι κουμπια και μετα να αρχισουμε να παιζουμε

Το τι παιχνιδι καναμε δε λεγεται, "κολλησαμε" με το αταρι και φυσικα μετα απο λιγο καιρο -κατα καποιο τροπο- το "εξαφανισε" ο μπαμπας.Ξεραμε οτι το ειχε βαλει στη ντουλαπα αλλα μας πηρε το καλωδιο και δε μπορουσαμε πια να το συυνδεσουμε με την τηλεοραση για να παιξουμε

Θυμαμαι οτι ειχε καμποσα παιχνιδια η κασσετα (μονο μια ειχαμε,δεν εχω ιδεα αν μπορουσες να βαλεις κι αλλες)

πχ.

μπασκετ

εναν ψαρα που επρεπε να πιασει με το καλαμι του τα καβουρακια

κοτες που επρεπε να περασουν εναν αυτοκινητοδρομο

Το "αταρι" νομιζω οτι εμοιαζε αρκετα μ αυτο της φωτογραφιας που βρηκα στο διαδικτυο,το χειριστηριο (που του "αλλαξαμε τα φωτα" απ το πολυ παιχνιδι) ομως ηταν λιγο διαφορετικο αφου ειχε κι ενα αλλο κοκκινο κουμπακι στο πανω μερος (βλεπε κοκκινο βελακι)

Προβολή συνημμένου 123789

αυτη ηταν η πρωτη και συντομη επαφη που ειχαμε με το "αταρι"...

Γενικώς εκείνη την εποχή "ατάρι" λέγαμε ότι είχε χειριστήριο και έδειχνε τα παιχνίδια σε τηλεόραση. Ακομα και υπολογιστής να ηταν που μπορούσε να στείλει σήμα μόνο σε τηλεόραση, πάλι "ατάρι" το λέγαμε. Αλλα μιλάμε για ηλικίες μεχρι 10-12 χρονών. Με εναν συμμαθητή μου στα 14 μας κάναμε κοπάνα για να παίξουμε ατάρι στο σπίτι του. Μόνο που το δικό του ήταν όντως Atari 2600 :D .

Χμ, αυτο με το κουμπι επανω στο μοχλο με μπερδευει. Το πιο πιθανο ειναι να ειχατε καποιο μοχλο αγορασμενο εξτρα, γιατι δεν θυμαμαι καποιο αταρι να εχει χειριστηριο με κουμπι επανω στο μοχλο.

Στην Ελλαδα ηταν παρα πολυ διαδεδομενα αυτα

35376.jpg

Rygar είπε:
Γενικώς εκείνη την εποχή "ατάρι" λέγαμε ότι είχε χειριστήριο και έδειχνε τα παιχνίδια σε τηλεόραση. Ακομα και υπολογιστής να ηταν που μπορούσε να στείλει σήμα μόνο σε τηλεόραση, πάλι "ατάρι" το λέγαμε. Αλλα μιλάμε για ηλικίες μεχρι 10-12 χρονών. Με εναν συμμαθητή μου στα 14 μας κάναμε κοπάνα για να παίξουμε ατάρι στο σπίτι του. Μόνο που το δικό του ήταν όντως Atari 2600 :D .
To αυτο,μονο που εμεις δεν καναμε κοπανα ,μετα το σχολειο καποιο κενο ητανε και πηγαμε να παιξουμε "Atari" και γελασαμε με ενα παιδι που του ειπαμε παμε να παιξουμε "Atari" και δεν ηξερε τι ητανε Atari και το Atari δεν ητανε Atari ,δηλαδη Atari ητανε αλλα δεν ηταν κονσολα ητανε ο 600αρης και εκανε και εναν αιωνα να φορτωσει και μεχρι να φορτωσει ειπαμε να δουμε ενα βιντεοκλιπ της Σοφιας Αρβανιτη το "Σοκολατι" που ειχε γραμμενο σε μια βιντεοκασσετα και περιμεναμε την κασσετα να γυρισει στην αρχη και μεχρι να γυρισει η κασσετα στην αρχη εγω βαρεθηκα και σηκωθηκα εφυγα.

Γενικα ηθελε υπομονη τοτε.

Στις αρχες των 90s ηταν πολυ διαδεδομενα τα αντιγραφα του atari 2600 και μαλλον τετοιο πρεπει να ειχες Κατερινα...παντως βλεπω μπαινεις και στο χωρο των παιχνιδομηχανων..αντε και σε λιγο review υπολογιστη απο katerinak:)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχαμε αγοράσει σπίτι κατά καιρούς διάφορους τέτοιους κλώνους ατάρι. Δεν είχαν καν κασσέτα. Είχαν καμια 100στη παιχνίδια περασμένα στη μνήμη με 2 χειριστήρια τα οποία είχαν μια εβδομάδα ζωή.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι από παιχνίδια:

1)τους 2 καουμπόιδες που μονομαχούν

2)το ποδοσφαιράκι που όλοι οι παίκτες είναι κολλημένοι μαζί με κάποια αόρατη βέργα και προχωράνε σαν κατάδικοι σε απόδραση

3)Σούπερμαν, Σπάιντερμαν

4)Διάφορα με UFO

5)Το 2πλο μπάσκετ με τους 2 παίκτες και την τετράγωνη μπάλα (εμφανίζεται και σε κάποια ταινία Airplane! στον πύργο ελέγχου)

6)Τα 2 τανκς στους λαβύρινθους που όταν τα πετύχαινες στριφογύριζαν

Η κονσόλα κράταγε λίγο καιρό με απώλειες στο ενδιάμεσο. Το τροφοδοτικό χάλαγε και το αντικαθιστούσαμε με καποιον μετασχηματιστη με ιδια βολτ, τα χειριστήρια στα οποια κάναμε διάφορες μόντες και παρατείναμε τη ζωή τους για λίγες... ώρες, και μια φορα ειχε σπάσει από υπερθέρμανση κάποιο ηλεκτρονικό εξάρτημα στην πλακέτα (δεν θυμάμαι τι ήταν) τον οποίο αντικατέστησε ο πατέρας μου...

Όσο και αν ακουστεί περίεργο δεν έχω παίξει ποτέ παιχνίδι σε Atari. Η μόνη σχέση που είχα ήταν μια φορά που ένας φίλος μου είχε φέρει κάτι ξεχαρβαλωμένα joystick από Atari τα οποία τα συνδέαμε στο Master System και πατώντας τα ελάσματα που βρίσκονται κάτω από το σασί του joystick αυτό πότε πότε ανταποκρινόταν. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι το χειριστήριο του Mega Drive ταιριάζει στο Atari 2600 και αυτό κι αν είναι κουφό. Άλλη εταιρία, μεταγενέστερη κονσόλα...

Βρε την Κατερινα...ειναι και gamer :)

Rygar είπε:
αυτο Rygar ,ομολογω οτι δεν το ηξερα!

mike είπε:
Χμ, αυτο με το κουμπι επανω στο μοχλο με μπερδευει. Το πιο πιθανο ειναι να ειχατε καποιο μοχλο αγορασμενο εξτρα, γιατι δεν θυμαμαι καποιο αταρι να εχει χειριστηριο με κουμπι επανω στο μοχλο.Στην Ελλαδα ηταν παρα πολυ διαδεδομενα αυτα

Προβολή συνημμένου 123790
mike οταν το "αταρι" ηρθε στο σπιτι υπηρχαν δυο χειριστηρια (δεν ξερω αν αυτο ισχυει γενικα για ολα τα "αταρι" )

και τα δυο ειχαν και το κοκκινο κουμπι που βλεπουμε στη φωτο αλλα κι απο πανω ενα αλλο κοκκινο κουμπι,το θυμαμαι που το πατουσαμε για να "σκοτωσουμε" τον εχθρο :P

Aardvark είπε:
To αυτο,μονο που εμεις δεν καναμε κοπανα ,μετα το σχολειο καποιο κενο ητανε και πηγαμε να παιξουμε "Atari" και γελασαμε με ενα παιδι που του ειπαμε παμε να παιξουμε "Atari" και δεν ηξερε τι ητανε Atari και το Atari δεν ητανε Atari ,δηλαδη Atari ητανε αλλα δεν ηταν κονσολα ητανε ο 600αρης και εκανε και εναν αιωνα να φορτωσει και μεχρι να φορτωσει ειπαμε να δουμε ενα βιντεοκλιπ της Σοφιας Αρβανιτη το "Σοκολατι" που ειχε γραμμενο σε μια βιντεοκασσετα και περιμεναμε την κασσετα να γυρισει στην αρχη και μεχρι να γυρισει η κασσετα στην αρχη εγω βαρεθηκα και σηκωθηκα εφυγα.
Γενικα ηθελε υπομονη τοτε.

Aardvark ηταν αργο δηλαδη αυτο το "αταρι" ,το δικο μας νομιζω οτι φορτωνε σχετικα γρηγορα αλλα δεν παιρνω κι ορκο

εχω να παιξω απο τοοοοοοοοοτε

angel_grig είπε:
Στις αρχες των 90s ηταν πολυ διαδεδομενα τα αντιγραφα του atari 2600 και μαλλον τετοιο πρεπει να ειχες Κατερινα...παντως βλεπω μπαινεις και στο χωρο των παιχνιδομηχανων..αντε και σε λιγο review υπολογιστη απο katerinak:)
ευχαριστω Γρηγορη,την ειχα αυτη την υποψια γι αυτο κι εγραψα στον τιτλο "το λεγαμε "αταρι" "

μπηκα για χαρη του "αταριου" στο χωρο των παιχνιδομηχανων αλλά αφου ειμαι τελειως ασχετη δε βλεπω να παραμενω:[

Atari 2600 (αυτο με το ξυλο μπροστα) ειχε μονο ενας φιλος και τοτε ηταν ηδη παλιο, ειχαμε παιξει ελαχιστα αφου λιγο αργοτερα πηρε Nes...

stratos84 είπε:
Είχαμε αγοράσει σπίτι κατά καιρούς διάφορους τέτοιους κλώνους ατάρι. Δεν είχαν καν κασσέτα. Είχαν καμια 100στη παιχνίδια περασμένα στη μνήμη με 2 χειριστήρια τα οποία είχαν μια εβδομάδα ζωή.Χαρακτηριστικά θυμάμαι από παιχνίδια:

1)τους 2 καουμπόιδες που μονομαχούν

2)το ποδοσφαιράκι που όλοι οι παίκτες είναι κολλημένοι μαζί με κάποια αόρατη βέργα και προχωράνε σαν κατάδικοι σε απόδραση

3)Σούπερμαν, Σπάιντερμαν

4)Διάφορα με UFO

5)Το 2πλο μπάσκετ με τους 2 παίκτες και την τετράγωνη μπάλα (εμφανίζεται και σε κάποια ταινία Airplane! στον πύργο ελέγχου)

6)Τα 2 τανκς στους λαβύρινθους που όταν τα πετύχαινες στριφογύριζαν

Η κονσόλα κράταγε λίγο καιρό με απώλειες στο ενδιάμεσο. Το τροφοδοτικό χάλαγε και το αντικαθιστούσαμε με καποιον μετασχηματιστη με ιδια βολτ, τα χειριστήρια στα οποια κάναμε διάφορες μόντες και παρατείναμε τη ζωή τους για λίγες... ώρες, και μια φορα ειχε σπάσει από υπερθέρμανση κάποιο ηλεκτρονικό εξάρτημα στην πλακέτα (δεν θυμάμαι τι ήταν) τον οποίο αντικατέστησε ο πατέρας μου...
stratos84 μολις εγραψες για καουμπόιδες θυμηθηκα οτι ειχε κι απ αυτους το "αταρι" μας , ηταν κρυμμενοι πισω απο εναν κακτο για να προστατευονται απ τις σφαιρες του αντιπαλου

λες να μην ειχε ουτε το δικο μας "αταρι" κασσετα και να ηταν ενσωματωμενα τα παιχνιδια; πολυ πιθανο

για τα χειριστηρια θα συμφωνησω: αν συνεχιζαμε το παιχνιδι 1-2 μερες παραπανω σιγουρα θα μας αφηναν στα κρυα του λουτρου

johnny19818 είπε:
Όσο και αν ακουστεί περίεργο δεν έχω παίξει ποτέ παιχνίδι σε Atari. Η μόνη σχέση που είχα ήταν μια φορά που ένας φίλος μου είχε φέρει κάτι ξεχαρβαλωμένα joystick από Atari τα οποία τα συνδέαμε στο Master System και πατώντας τα ελάσματα που βρίσκονται κάτω από το σασί του joystick αυτό πότε πότε ανταποκρινόταν. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι το χειριστήριο του Mega Drive ταιριάζει στο Atari 2600 και αυτό κι αν είναι κουφό. Άλλη εταιρία, μεταγενέστερη κονσόλα...
οντως johnny19818 μου φαινεται περιεργο :)

αφου επαιξα εγω "αταρι" που ειμαι και ασχετη,το ειχα δεδομενο οτι ολοι οσοι ασχολουνται με παιχνιδομηχανες θα εχουν παιξει

Wally είπε:
Βρε την Κατερινα...ειναι και gamer :)
ειδες Wally; εκπληξη ,ποιος να το περιμενε απο μενα; :)

katerinak είπε:
οντως johnny19818 μου φαινεται περιεργο :)

αφου επαιξα εγω "αταρι" που ειμαι και ασχετη,το ειχα δεδομενο οτι ολοι οσοι ασχολουνται με παιχνιδομηχανες θα εχουν παιξει
Σιγά σιγά μου έρχονται και άλλα στη μνήμη. Το συγκεκριμένο το είχε και ο γιος ενός συναδέλφου του πατέρα μου αλλά όποτε κι αν πηγαίναμε επίσκεψη ποτέ δεν το κατέβαζε από το ράφι για να παίξουμε. Έτσι, εγώ καθόμουν και το κοιτούσα επίμονα μήπως πάρει το μήνυμα και προτείνει να παίξουμε αλλά μάταιος κόπος. Αυτά το 1987 περίπου. Η πρώτη επιτραπέζια κονσόλα που έπαιξα ήταν το NES.

Φαντάζομαι ότι η κασέτα που είχες ήταν αυτή:

32_in_1_game_cartridge_atari_pal_cart.jpg

Κι εμείς τέλη 80, αρχές 90 αποκτήσαμε το Atari 2600jr (αυτό που πόσταρε ο Mike) και είχε δώρο αυτήν την κασέτα. Τα παιχνίδια που ανέφερες υπήρχαν μέσα.

^ ένα τέτοιο είχα και γω!!! Τα χειριστήρια έσπαγαν για πλάκα, θυμάμαι προς το τέλος της ζωής του τα χα ξεκουμπωμένα και πατούσα τα ελάσματα.

Επίσης με το μαστοχαλαστριλίκι που με διακατέχει (από τότε έως και σήμερα), είχα φτιάξει κασσέτα-ιδιοκατασκευή (ουσιαστικά είχα κόψει την πλακέτα ενός LCD ηλεκτρονικού τσέπης με τέτοιο τρόπο ώστε οι ακροδέκτες της LCD να ταιριάζουν με τους ακροδέκτες της υποδοχής κασσέτας που είχε το εν λόγω "ατάρι". Φυσικά όταν έβαζα την κασσέτα στο μηχάνημα, το μόνο που έκανε ήταν να μην παίζει τπτ και να προβάλει ακανόνιστες γραμμές στην τηλεόραση :) ).

Δεν θα ξεχάσω την έκπληξή μου όταν το ξεβίδωσα για πρώτη φορά και η πλακέτα του ήταν το 1/3 του case. Όλο το υπόλοιπο ήταν άδειο... :)

elefas είπε:
Επίσης με το μαστοχαλαστριλίκι που με διακατέχει (από τότε έως και σήμερα), είχα φτιάξει κασσέτα-ιδιοκατασκευή (ουσιαστικά είχα κόψει την πλακέτα ενός LCD ηλεκτρονικού τσέπης με τέτοιο τρόπο ώστε οι ακροδέκτες της LCD να ταιριάζουν με τους ακροδέκτες της υποδοχής κασσέτας που είχε το εν λόγω "ατάρι". Φυσικά όταν έβαζα την κασσέτα στο μηχάνημα, το μόνο που έκανε ήταν να μην παίζει τπτ και να προβάλει ακανόνιστες γραμμές στην τηλεόραση :) ).
Μου θύμισες εμένα μια φορά που άνοιξα κασσετάκι του Game Gear και κούμπωσα όπως ήταν το παιχνίδι χωρίς το εξωτερικό περίβλημα στο Master System. Φυσικά και δεν έπαιξε παρά έκανε ένα θόρυβο και έβγαζε διάφορα χρώματα στην οθόνη.

Την πρώτη επαφή την είχα στο σπίτι ενός θείου μου κάπου στις αρχές του 80.. Και δικό μου πήρα περίπου το 89 και ήταν μία από τις κλασικές "μαϊμούδες" με 150 παιχνίδια.

johnny19818 είπε:
Η μόνη σχέση που είχα ήταν μια φορά που ένας φίλος μου είχε φέρει κάτι ξεχαρβαλωμένα joystick από Atari τα οποία τα συνδέαμε στο Master System και πατώντας τα ελάσματα που βρίσκονται κάτω από το σασί του joystick αυτό πότε πότε ανταποκρινόταν. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι το χειριστήριο του Mega Drive ταιριάζει στο Atari 2600 και αυτό κι αν είναι κουφό. Άλλη εταιρία, μεταγενέστερη κονσόλα...
Το θέμα "χειριστήριο" ήταν πάρα πολύ πονεμένη υπόθεση..

Είχα πάρει 3-4 + τα2 που είχε το πακέτο, και όλα μέσα σε 2-3 ημέρες έσπαζαν..

Μετά κάναμε ατελείωτες πατέντες με καρφιά και σύρματα, και στο τέλος καταλήγαμε με σκέτα τα ελάσματα (Και κάπου πρέπει να έχω ακόμα "πεταμένο" κάποιο..).

Και το πιο τραγικό ήταν ότι δεν ήξερα ότι έκαναν και τα χειριστήρια του Mega Drive για να πάρω ένα και να ξεμπερδεύω! :cry:

Πρόκειται για παιχνιδομηχανή που συνδεόταν στην τηλεόραση, συνοδευόταν από κασέτα με παιχνίδια λογικά μπορούσες να πάρεις και άλλες δισκετες...προφανών πωλούνταν χωριστά για το συγκεκριμένο μηχάνημα...

Ωραίο θέμα από τη φίλη μας!!!

Μπραβο Κατερινα για το θεμα, θυμηθηκα οτι κι εγω ειχα ενα αταρι, μονο που δε θυμαμαι ποιο, αν επαιρνε κασετα η οχι, ποια παιχνιδια ειχε και τι χειριστηρια..

Εγω το πιο πολυ που θυμαμαι απο παιχνιδια που επαιζα ηταν ενα μποξ, οπου τους εβλεπες απο πανω, με τις μυταρες τους να προεξεχουν και πατουσαμε μανιασμενα το κουμπι κι αυτοι εδιναν μπουνιες, μια με το δεξι και μια με το αριστερο..

Το αλλο game που θυμαμαι επειδη το εχω ψαξει το θεμα σ'αυτο, ειναι το Pitfall, ο αρχαιος προγονος του Uncharted δηλαδη, χαχα!! Αυτο υποψιαζομαι οτι πρεπει να ηταν το καλυτερο και πιο εξελιγμενο τεχνολογικα παιχνιδι της εποχης, συμφωνειτε?

Ειχες εναν ανθρωπο και πηγαινες δεξια η αριστετα και πηδουσες εμποδια οπως φιδια που προχωρουσαν η φωτιες η επιανες ενα σκοινι και περνουσες μια λιμνη. Επισης, η οθονη αλλαζε οταν εφτανες στην ακρη και σου εδειχνε την επομενη..

Παντως Κατερινα μη κολωνεις, συνεχισε να αναπολεις, αστους αλλους να σε πειραζουν.χαχα!!

Δεν ειμαστε ειδικοι μονο επι των αυτοκολλητων συλλογων Panini (ξες εσυ). ;)

ChrisTOS είπε:
Λογικά μάλλον ήταν ο κλώνος Rambo:
Προβολή συνημμένου 123794
ChrisTOS αυτο πρεπει να ηταν ,θυμηθηκα οτι ο μοχλος του χειριστηριου δεν ηταν λειος

μαλλον ηταν ετσι για να μη γλιστρανε τα δαχτυλα και για να μπορουμε να παιζουμε πιο ευκολα τα παιχνιδια

"Rambo" ηταν το ονομα του;

Πίσω
Μπλουζα