Το μεγάλο κανόνι (1981)

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιουλ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
542
Πρεμιέρα: 14 Δεκεμβρίου 1981


Διάρκεια: 90'


Είδος: Κοινωνική


Εταιρία παραγωγής: ΘΒ Ταινίες γέλιου


Σκηνοθεσία: Πάνος Γλυκοφρύδης


Σενάριο: Θανάσης Βέγγος , Πάνος Γλυκοφρύδης , Λάκης Αντωνάκος


Μουσική σύνθεση: Σάκης Τσιλίκης


Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης


Ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος , Μάρω Κοντού , Στράτος Παχής , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Ιρίλα Καλυβά , Νότης Πιτσιλός , Μαρία Δαβιδοπούλου , Μάκης Δελαπόρτας , Ζωή Φυτούση


Σχόλια/Πλοκή: Ο Θανάσης μαθαίνει ότι ο γιος του που σπούδαζε ιατρική στη Γερμανία έχει προσχωρήσει σε μια ομάδα νεοναζί. Ταξιδεύει ο ίδιος στη Γερμανία, φέρνει πίσω τον γιο του και αποφασίζει να φτιάξει ένα μεγάλο κανόνι για να εξοντώσει τον ίδιο τον Χίτλερ.


Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1981-1982 και έκοψε 163.415 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 45 ταινίες.


Οι τίτλοι αρχής της ταινίας:



http://www.youtube.com/watch?v=UiZwrKkHojU&feature=player_profilepage

 


Και ένα μικρό αίνιγμα:Το μουσικό κομμάτι των τίτλων θυμίζει μια σειρά που προβλήθηκε απο την Υενέδ το 1982. Μπορεί να μαντέψει κανείς ποια είναι;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να απαντησω στο αινιγμα: Νομιζω πως θυμιζει Το μυστικο του ασπρου βραχου.
 
Σωστή η Βambinella. Άριστα 10! Το κομμάτι μάλιστα αυτό βρίσκεται επίσης σε παραλλαγμένη μορφή στο soundtrack του Καλημέρα Ζωή που κυκλοφόρησε το 1994 σε μουσική σύνθεση του Σάκη Τσιλίκη και είναι το κομμάτο 5.

Μια σύγκριση θα πείσει:

http://www.youtube.com/watch?v=jXDccPIGeLU&feature=player_profilepage
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπημενη σειρα ο Ασπρος Βραχος. Μαρης, βλεπεις.....
 
Πολυ ωραια ταινια ειδικα το σκετς με την στρουμπουλη κυρια (Μαρια Δαβιδοπουλου) που ο Θανασης Βεγγος προσπαθει να βαλει σε προγραμμα και τη βαζει να κανει κουπι εχει πολυ πλακα!!

Αληθεια γνωριζει κανεις που βρισκεται σημερα αυτη η ηθοποιος? Ειχε πολυ μικρους ρολους και συνηθως με θεμα τα παραπανισια κιλα της.Αν δεν κανω λαθος εχει εμφανηστει σε 29 ταινιες,1 επειδοδιο σειρας και καποιες διαφημισεις. Τι να κανει αραγε σημερα? :xm:
 
Συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό, πολύ καλή, αλλά εγώ τον Μέγα Βέγγο τον έχω συνδέσει άρρηκτα με τις σουρεάλ κωμωδίες των 60s.
 
nick είπε:
Σωστή η Βambinella. Άριστα 10! Το κομμάτι μάλιστα αυτό βρίσκεται επίσης σε παραλλαγμένη μορφή στο soundtrack του Καλημέρα Ζωή που κυκλοφόρησε το 1994 σε μουσική σύνθεση του Σάκη Τσιλίκη και είναι το κομμάτο 5.
Να συμπληρώσω ότι ο Σάκης Τσιλίκης έχει δώσει τις μουσικές του για την επένδυση και μιας άλλης ταινίας του Θανάση Βέγγου από τα 80ς και , συγκεκριμένα, για την ταινία "Τρελός και πάσης Ελλάδος" !!! Σάς προτείνω να προσέξετε τη μουσική περίπου στο 31 - 32ο λεπτό της ταινίας !!!

Κι αν αναρωτηθείτε : "αυτήν την, κάπως σαν ναπολιτάνικη, μελωδιούλα πού την έχω ξανακούσει" ??? θα σάς βοηθήσω : Πρόκειται για τη μουσική από εκείνο το υπέροχο παιδικό θεατρικό έργο "Το τζιτζίκι και η παρέα του", στο οποίο ο Τσιλίκης έχει γράψει τη μουσική !!! Πάνω σε αυτή τη μελωδία, που ακούμε και στην ταινία του Βέγγου, έχουν μπει στίχοι που αρχίζουν : "το τζιτζίκι δεν είν' οποιοσδήποτε" .....

Λοιπόν, στο θέμα μας, που είναι το "Μεγάλο Κανόνι" .... Εκεί στα 80ς είδαμε έναν τελείως διαφορετικό Θανάση Βέγγο, από αυτόν που είχαμε συνηθίσει στις σπαρταριστές, ξεκαρδιστικές κωμωδίες του από τα 60ς !!! Εμένα, πάντως, οι γονείς μου μας πήγαν σινεμά εμένα και τον αδελφό μου και στο "Μεγάλο Κανόνι" αλλά και στο "Τρελός και πάσης Ελλάδος" !!! Βλέπετε, η λατρεία μας για τον Βέγγο, τον παιδικό μας "φιλαράκο" ήταν .... τεράαααστια κι έτσι την είδηση ότι "θα παιχθεί στο σινεμά η νέα ταινία του Βέγγου" την δεχθήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό !!! Όμως, ως παιδάκια .... απογοητευθήκαμε !!! Ο Βέγγος που είδαμε δεν ήταν αυτός που περιμέναμε, δηλαδή ο Βέγγος του "Φαλακρού Πράκτορα", του "Τρελός παλαβός και Βέγγος", του "Ασύλληπτου κορόιδου" κλπ κλπ .... Κι αυτό δεν συνέβη μόνο σε εμένα και στον αδελφό μου !!! Έβλεπα στο σινεμά και άλλα παιδάκια, συνομήλικά μου, να παραπονιούνται στο διάλειμμα στους γονείς τους ότι "δεν τους αρέσει η ταινία" !!! Κι αυτές τις "αντιδράσεις" τις εντόπισα τόσο στο "Μεγάλο Κανόνι" όσο και στο "Τρελός και πάσης Ελλάδος" !!! Μάλιστα στο "Τρελός ..." θυμάμαι ότι μία μαμά, που καθόταν μπροστά από μένα, στα μισά της ταινίας μάζεψε τα παιδάκια της και ... την κοπάνησαν :eek: o_O:cry:

Όσο για μένα .... χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να εκτιμήσω ΚΑΙ τις ταινίες του Βέγγου από την "περιοχή των 80ς" !!! Σίγουρα, σε αυτές τα στοιχεία της "τρέλας", της "γκάφας", της ... "καρπαζοεισπρακτοριάς" :eek: o_O, του "τρέχω τρέχω ασταμάτητα να αποφύγω τις σφαλιάρες αλλά αυτές με προφταίνουν" και όλα τα άλλα όμορφα πράγματα που λατρέψαμε ως παιδάκια απουσιάζουν παντελώς [ή, έστω, σε μεγάλο βαθμό] !!! Πλην, όμως, οι "80ς ταινίες" του Βέγγου ξεχειλίζουν από ανθρωπιά και από κοινωνική ευαισθησία .... Θα έλεγες ότι ακουμπούν με ζεστασιά στα προβλήματα και στις αγωνίες του απλού, καθημερινού ανθρώπου, που θα μπορούσε να είναι "της διπλανής πόρτας" .... Οπωσδήποτε, όλα αυτά τα "χαρακτριστικά" ουδέποτε έλειψαν στις παλιές ταινίες του Βέγγου !!! Όμως, στις ταινίες που γύρισε στα 80ς αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακόμη πιο έντονα και αναδεικνύονται περισσότερο !!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπέροχη ταινία. Την πρωτοείδα πολύ μικρός και προσωπικά δε με πείραξε καθόλου που δεν ήταν κωμωδία.

Μου έφτανε να βλέπω αυτόν τον "καλό μας άνθρωπο" να ξεδιπλώνει το ταλέντο του σε κάθε καρέ.
 
Λατρεύω τον Βέγγο. Δεν κουράζομαι να τον βλέπω σαν πράκτορα ΘΒ, αν και με κοροϊδεύει το έτερο ήμισυ :p Προχθες είδα "Το μεγάλο κανόνι" και ομολογώ ότι βαρέθηκα λίγο στο τέλος. Προτιμώ το "Θαναση σφίξε κ'αλλο το ζωνάρι" (νομίζω είναι η καλύτερή του ταινία). Αν και "Το μεγάλο κανόνι" είναι πολύ επίκαιρη ταινία, την προβάλλουν σπανιότατα, όπως άλλωστε και όλες τις ταινίες του Βέγγου, με εξαίρεση το "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης".

Στην αρχή της ταινίας ο Βέγγος οδηγεί βέσπα σε κάποιον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στην πόλη. Μήπως είναι η Κατεχάκη πριν ανοικοδομηθεί?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αρκετά καλή ταινία. Σίγουρα όχι η καλύτερή του, αλλά αρκετά επίκαιρη
 
domniki είπε:
Στην αρχή της ταινίας ο Βέγγος οδηγεί βέσπα σε κάποιον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στην πόλη. Μήπως είναι η Κατεχάκη πριν ανοικοδομηθεί?
Οντως ειναι η Κατεχάκη..."φρεσκια-φρεσκια" σχεδόν μόλις εχει παραδοθεί στην κυκλοφορία...και ο Θ.Β κινείται κατεβαίνοντας προς την Μεσογείων
 
antonovar είπε:
Οντως ειναι η Κατεχάκη..."φρεσκια-φρεσκια" σχεδόν μόλις εχει παραδοθεί στην κυκλοφορία...και ο Θ.Β κινείται κατεβαίνοντας προς την Μεσογείων
Αυτό σκεφτόμουν κ'εγώ, αλλά ο Υμηττός φαίνεται εντελώς ξεροβούνι και η Κατεχάκη φαίνεται τεράστια....η δε Μεσογείων μοιάζει σαν να είναι εντελώς εκτός πόλης!!!
 
domniki είπε:
Αυτό σκεφτόμουν κ'εγώ, αλλά ο Υμηττός φαίνεται εντελώς ξεροβούνι και η Κατεχάκη φαίνεται τεράστια....η δε Μεσογείων μοιάζει σαν να είναι εντελώς εκτός πόλης!!!
Ανεβάζω μία συγχρονη φωτό απο το ιδιο σημείο περίπου.. (το ιδιο σημείο που βρισκεται Ο Θ.Β ακριβως μετα τους τιτλους)..οπου σήμερα ειναι η εξοδος του περιφερειακου τμηματος της Αττικης οδου..Στο βάθος αριστερά φαίνεται και το ψηλο κτηριο....του ΥΠ.Δημ.Τάξης οπου είναι και το μονο κοινό σημείο...ΚΑΤΕΧΑΚΗ.jpg
 
antonovar είπε:
Ανεβάζω μία συγχρονη φωτό απο το ιδιο σημείο περίπου.. (το ιδιο σημείο που βρισκεται Ο Θ.Β ακριβως μετα τους τιτλους)..οπου σήμερα ειναι η εξοδος του περιφερειακου τμηματος της Αττικης οδου..Στο βάθος αριστερά φαίνεται και το ψηλο κτηριο....του ΥΠ.Δημ.Τάξης οπου είναι και το μονο κοινό σημείο...Προβολή συνημμένου 132991
Οι πρόποδες του Υμηττού έχουν πρασινίσει και η Κατεχάκη έχει γεμίσει αυτοκίνητα!
 
Πάντως στην ταινία, όντως η Κατεχάκη είναι φρέσκια και αχανής λεωφόρος...τεράστια φαίνεται...Autobahn θυμίζει...
 
Ταινιάρα! Φοβερός ΘΒ! Η ταινία επίκαιρη ακόμα και σήμερα...όταν γυρίστηκε η ταινία, χωρίς να ξέρω εάν ισχύει εικάζω ότι πέρασε λίγο στο ντούκου...γιατί τη δεκαετία '80 που γυρίστηκε δεν υφίσταται ακροδεξιά στην Ελλάδα, πόσο μάλλον νεοναζιστικές οργανώσεις...η ακροδεξιά είχε συρρικνωθεί και ήταν μάλιστα υποβαθμισμένη στην αντίληψη του κόσμου, εξαιτίας της χούντας... στην υπόλοιπη Ευρώπη όντως κέρδιζε έδαφος...για αυτό τη θεωρώ προφητική ταινία, μπροστά από την εποχή της
 
Ο μεγάλος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος ο καλός μας άνθρωπος έδωσε και σε αυτήν την ταινία διαπιστευτήρια του απίστευτου υποκριτικού του ταλέντου. Και μάλιστα σε μια ταινία όπου εναλάσσονταν η κωμική και δραματική πλευρά του ηθοποιού ενσαρκώνοντας δυο ρόλους πατέρα και γιού. Επική αντιπολεμική σάτιρα με βαθύτερα νοήματα θυμίζοντας από το φλας μπακ στην μνήμη του πρωταγωνιστή τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας οι οποίες δυστυχώς έχουν τα μεταγενέστερα χρόνια νοσταλγούς όπως απεικονίζεται στον ρόλο του τραγικού φοιτητή γιού που τυφλώθηκε από την μαύρη προπαγάνδα των ανωμάλων περιθωριακών κύκλων του απεχθούς νεοναζισμού. Ευχής 'έργον είναι να συνθλιβούν οριστικά τέτοιες ιδεολογίες και πρακτικές που οδήγησαν σε ολέθριες συνέπειες την ανθρωπότητα και οι πολλοί άνθρωποι που είναι οι λογικοί θα σταματήσουν τους λίγους παράφρονες.
 
Πίσω
Μπλουζα